OPINIONS

Από το Έβερεστ στο διάστημα

Το ΟΝΕΜΑΝ μίλησε με τον καταξιωμένο πρώην Αστροναύτη της NASA Dr Scott Parazynski και πήρε ένα πρώτο μάθημα ηγεσίας. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν την Πέμπτη 10 Ιουλίου.

Την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014, στο ΘΕΑΤΡΟΝ, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ένας άνθρωπος που έχει συμμετάσχει σε πέντε διαστημικές πτήσεις και επτά διαστημικούς περιπάτους, συμπληρώνοντας συνολικά 8 εβδομάδες στο διάστημα και 50 ώρες space walk, θα μιλήσει στο κοινό της Αθήνας αναπτύσσοντας θέματα ηγεσίας και άντλησης δύναμης μέσα από τα προσωπικά του βιώματα, σε μια διαδραστική ομιλία με τίτλο «Διάστημα: Η κορυφαία εμπειρία ηγεσίας».

Ο Dr Scott Parazynski θα αφηγηθεί – αποκλειστικά για την εκδήλωση και για πρώτη φορά στην Ελλάδα – μαζί με ανέκδοτο υλικό, ιστορίες από την εξερεύνηση του διαστήματος και εμπειρίες του στη διαχείριση κρίσιμων στιγμών, προσαρμόζοντάς τες στις αρχές του management και του leadership. Είναι μια πρωτοβουλία του Linkage Network, της κορυφαία σχολής ηγεσίας στην Ελλάδα.

 

Το ONEMAN μίλησε με τον πρώην Αστροναύτη της NASA λίγο καιρό πριν έρθει στη χώρα μας για την ομιλία.

Η πιο συχνή απάντηση κάθε παιδιού στο τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει είναι “αστροναύτης” πριν καν μπορέσει να εκλογικεύσει τις ανάγκες του. Γιατί;

Είναι περιέργεια, η θέληση να εξερευνήσεις μέρη που δεν έχουν πάει άλλοι. Είναι αυτό το όνειρο, να πετάξεις πάνω από τον πλανήτη και να τα βλέπεις όλα από ψηλά. Είναι εκπληκτικό, είναι ένα θέαμα που εμπνέει επιστημονική φαντασία και ντοκιμαντέρ την ίδια στιγμή, εξιτάρει τη φαντασία. Κι όμως η πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερη! Για μένα σαν μικρό παιδί τα πράγματα που με ενθουσίαζαν ήταν οι μεγάλοι εξερευνητές, ο Κουστώ, ο Ιρβάιν. Οι πρωτοπόροι κοσμοναύτες. Διάβαζα βιβλία για εξερευνήσεις, για οράματα ανθρώπων στην αιχμή των εξελίξεων. Απλά μάλλον ποτέ δεν ξεπέρασα αυτό το όνειρο!

Ποιο ήταν το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που συνάντησες;

Πολλά ήταν στη διαδρομή. Καλή ερώτηση. Νομίζω αυτό που έμαθα στη ζωή μου είναι πως είναι σημαντικό να έχεις μακρινούς στόχους που να τους σπας σε μικρότερα διαχειρίσιμα κομμάτια. Αν πάρεις σαν στόχο να σκαρφαλώσεις το Έβερεστ, αν δε μπορείς να δεις την κορυφή, θα κάνεις πίσω. Πρέπει να το βλέπεις μια μέρα τη φορά ή ένα σκαρφάλωμα. Πολλοί έρχονται στο camp και αποφασίζουν εκεί να τα παρατήσουν και να γυρίσουν πίσω. Χωρίς καν να πατήσουν το βουνό. Αν όμως σπάσεις το στόχο σε κομμάτια… Αν πεις ότι για να γίνω αστροναύτης πρέπει να πάρω το δίπλωμα, να πάω καλά σε όλα, να γίνω πιλότος, να γίνω δύτης, αν αποδομήσεις το μεγάλο στόχο σε μικρά κομμάτια, τότε έχεις μικρές επιβραβεύσεις, και βλέπεις και τον εαυτό σου να κάνει πρόοδο σε όλα αυτά. Γίνεσαι σταδιακά επιτυχημένος. Αυτό δούλεψε για μένα. Είχα αυτή τη μακρινή φιλοδοξία, αλλά είχα και μια αίσθηση του τι χρειάζεται να κάνω για να φτάσω μέχρι εκεί. Και έτσι, στρατηγικά κάπως, ξεκίνησα να βρω ό,τι χρειαζόμουν.

 

Μιας που το ανέφερες, πώς συγκρίνεται το να βρίσκεσαι στο διάστημα με το να σκαρφαλώνεις στο Έβερεστ; Υπάρχουν κοινά στοιχεία;

Πολύ, ναι. Σίγουρα τα μυστικά της επιτυχίας είναι πολύ ανάλογα. Καλή προπόνηση, νοητικά και σωματικά, να έχεις καλή ομάδα, καλή δομή ηγεσίας, καλή αίσθηση καιρού, να ξεπερνάς εμπόδια, να ξέρεις καλά τον εξοπλισμό σου, να έχεις σχέδια σε περίπτωση που αποτύχει το οτιδήποτε. Και είναι παρόμοιος ο εξοπλισμός, τα εργαλεία που κουβαλάς, το μεγάλο κουστούμι, τα μεγάλα γάντια, τα σκοινιά. Ένιωθα σα να είμαι σε space walk όταν βγήκα στην κορυφή. Ανεβαίναμε νύχτα κιόλας, ήταν σα να αιωρούμαι στο διάστημα.

Μετά από τέτοιες εμπειρίες που σου αλλάζουν τη ζωή, η καθημερινότητα μοιάζει πιο βαρετή ή πιο συναρπαστική;

Φανταστική ερώτηση! Η ζωή μοιάζει πολύ πιο πλούσια όταν έχω αυτές τις εμπειρίες. Τα κύματα, τα τροπικά πουλιά, κάθε τι περίεργο και όμορφη στη Γη, τα εκτιμάς αλλιώς. Είναι ένα δώρο η ζωή, η όλη εμπειρία της ύπαρξης. Και η εμπειρία αυτή σε αλλάζει για το καλύτερο, σε κάνει να εκτιμήσεις τη ζωή, πόσο εύθραυστος είναι ο πλανήτης. Σκέφτεσαι όταν αιωρείσαι πάνω από τον πλανήτη, βλέπεις την απόσταση του διαστήματος και ξέρεις πως όποιος έχεις ποτέ αγαπήσει είναι εκεί κάτω. Οπότε τα μάτια σου κατευθύνονται πίσω στη Γη, μα την κοιτάς από απόσταση τρισεκατομμυρίων αστεριών. Και ξέρεις πως όποιος έχεις ποτέ αγαπήσει είναι εκεί κάτω. Νιώθεις μετά άλλου είδους σύνδεση με το σπίτι.

Η πιο τρομακτική στιγμή της ζωής σου ήταν στο διάστημα ή στη γη;

Χαχα! Στη Γη μάλλον! Ένα μήνα πριν πάω στο Χιούστον για την προπόνηση των αστροναυτών, είχα πάει για ανάβαση με έναν φίλο μου. Δεν συνειδητοποίησα ότι ήταν ένα πολύ απότομο σκαρφάλωμα με δύσκολη δυνατότητα προστασίας. Ήταν face climb, όπου ο βράχος έχει μικρές ατέλειες στην πρόσοψη αντί για ρωγμές που βάζεις τα εργαλεία σου. Για 15 μέτρα δεν έβρισκα μέρος να βάλω την προστασία, οπότε φώναξα στο φίλο μου τον Τζον πως είναι, μου φώναξε όλα ΟΚ. Ήταν όμως 5-10 Χ, που σημαίνει πως αν πέσεις πεθαίνεις. Και φυσικά ανησύχησα πολύ σε εκείνο το σημείο. Άρχισα να ιδρώνω, δεν είχα εναλλακτικές, δε μπορούσα να κατέβω πίσω. Ήταν πολύ τρομακτικό αλλά ήλεγξα τα νεύρα μου και τελείωσα με δυσκολία το σκαρφάλωμα.

Τέτοια περιστατικά σε βοηθάνε να επιβάλλεις στον εαυτό σου ως ανάγκη το να κατανοείς τα ρίσκα που παίρνεις στη ζωή. Όχι απλά να πηδάς τυφλά σε πράγματα επειδή μοιάζουν ενδιαφέροντα ή, μιλώντας για επιχειρήσεις ας πούμε, να μοιάζουν κερδοφόρες. Πρέπει να κατανοείς κάθε μέρος μιας περιπλοκότητας πριν κάνεις το άλμα.

Ποια ήταν η πρώτη στιγμή που σκέφτηκες πως αξίζουν όλα τον κόπο;

Στην κορυφή του Έβερεστ έζησα μια απίστευτη στιγμή, αισθάνθηκα πως είχα μια φοβερή εμπειρία ζωής. Και γενικά συνειδητοποίησα πόσα πολλά οφείλω στους γονείς μου, που πάντα ήταν πολύ περιπετειώδεις και μου το μετέδωσαν. Μάλιστα, για κάποια χρόνια ζήσαμε στην Ελλάδα, από τα 13 ως τα 17, πήγα σχολείο, πέρασα τέλεια. Ένα από τα ωραιότερα μέρη στον κόσμο.

Έπειτα, όταν έλαβα την κλήση από τη NASA που μου έλεγαν ότι θα γινόμουν αστροναύτης. Από τις καλύτερες στιγμές στη ζωή μου. Ήμουν στο Κολοράντο, περίμενα 12 μήνες ως τότε, είχα κάνει την αίτηση, είχα περάσει από ιατρικές εξετάσεις, τσεκαρίσματα, δοκιμασίες, ύστερα νόμισα πως με είχαν ξεχάσει, περίμενα και ξαφνικά ήρθε το τηλεφώνημα. Ήθελα να γίνω αστροναύτης από όταν ήμουν 5 χρονών, και μόλις τότε συνειδητοποίησα πως το όνειρο θα γινόταν αλήθεια.

Και ύστερα, όταν έσπρωξα το πρώτο μου space lock.

Ο Dr Scott Parazynski θα βρίσκεται την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014, στο ΘΕΑΤΡΟΝ, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» επίτιμος καλεσμένος του Linkage Network. To Linkage Network αποτελεί μία σχολή ηγεσίας από την Linkage Greece. τη μεγαλύτερη εταιρία στην Ελλάδα στο χώρο της συμβουλευτικής επιχειρήσεων, η οποία αναπτύσσει ηγέτες του μέλλοντος παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες στρατηγικής, ανάπτυξης μεθοδολογίας και εκπαίδευσης στελεχών.