ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Bremont: Οι Ίκαροι της ωρολογοποιίας πετούν ψηλά

Η υπέροχα μυθιστορηματική ιστορία των αδερφών Nick και Giles English που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην τέχνη. Επίγεια και ιπτάμενη.

Η εταιρεία Bremont μετρά μόλις 12 χρόνια ζωής. Αλλά όσα προηγήθηκαν του 2002 και όσα έχει καταφέρει η εταιρεία μέχρι σήμερα θα μπορούσαν σίγουρα να αποτελούν ένα best selling μυθιστόρημα. Αποδεικνύοντας ότι τα παιχνίδια που παίζει η ζωή μπορούν πολλές φορές να αποτελέσουν έμπνευση για δημιουργία. Κι αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει την οικογένεια English, εκείνη που έδωσε ψυχή στα ρολόγια Bremont, είναι η δημιουργία.

Το γιατί ασχολούμαστε σήμερα με την Bremont, τους χρονογράφους της και την ιστορία της είναι απλό. Έχουμε στα χέρια μας την φετινή συλλεκτική συσκευασία του Chivas Regal, αποτέλεσμα  της πρόσφατης συνεργασίας ανάμεσα στο Chivas Regal και τη Bremont, καταπληκτική συγκυρία μιας και έχει έρθει η εποχή που σκεφτόμαστε για τα  δώρα των αγαπημένων μας. Πέρα από το περιορισμένης έκδοσης μεταλλικό κουτί-δώρο Chivas 12 – Made for Gentlemen by Bremont, δημιουργήθηκαν 12 συλλεκτικών ‘Chivalry’ ρολόγια τα οποία διατέθηκαν διαδικτυακά σε δημοπρασία μέσω του www.chivas.com/bremont, ενώ τα έσοδα έχουν διατεθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Prince’s Trust. Αλλά θα μιλήσουμε λίγο αργότερα ξανά για αυτά τα ρολόγια.

 

Γιατί προς το παρόν θέλω να σας διηγηθώ μια σύντομη αλλά πάρα πολύ σημαντική ιστορία. Αυτή των αδερφών English και του πώς έφτασαν σήμερα να δημιουργούν τα Bremont Chronometers.

Το ατύχημα του 1995

Πολλές φορές λένε ότι χρειάζεσαι ένα ισχυρό σοκ για να αλλάξεις κάποια πράγματα στη ζωή σου. Το σοκ αυτό ήρθε τον Μάρτιο του 95 για την οικογένεια English. Βλέπεις ο πατέρας τους, Euan English, πρώην πιλότος της RAF με PHD στην Αεροναυπηγική και τη Μηχανολογία, συντηρούσε αρκετά παλιά αεροσκάφη, τα οποία και πετούσε σε επιδείξεις και τελετές. Οι δύο γιοι τους είχαν ακολουθήσει το χόμπι του πατέρα τους και από μικροί τον βοηθούσαν στα μηχανολογικά των αεροπλάνων και σε κάθε τι που αποτελούσε λεπτοδουλειά για έναν μηχανικό. Πατέρας και γιοι συνήθιζαν να επισκευάζουν και παλιά ρολόγια με τον πατέρα να αγοράζει παλιά συλλεκτικά ρολόγια και να τα δίνει στους γιους του να “παίξουν”.

Στις 4 Μαρτίου του 95 ο Euan με τον γιο του Nick βρίσκονταν σε μια επίδειξη πιλοτάροντας μαζί ένα αεροσκάφος 1942 WWII Harvard. Ο Giles βρισκόταν εκείνη την ώρα λίγο πιο μακριά σε έναν αεροδιάδρομο περιμένοντας τη δική του σειρά για απογείωση, όταν έμαθε από τον ασύρματο ότι το Harvard είχε πέσει και ο πατέρας του είχε σκοτωθεί. Ο αδερφός του, Nick, είχε σπάσει τα κόκκαλά του σε 30 σημεία, επιβιώνοντας την πρόσκρουση. Του πήρε 6 μήνες να σταθεί στα πόδια του και να μπει συγκυβερνήτης του αδερφού του σε μία πτήση.

Η γέννηση του ονόματος Bremont

 

Τα δύο αδέρφια ήταν αποφασισμένα να κάνουν κάτι στη μνήμη του πατέρα τους. Και για αρκετά χρόνια βρίσκονταν ανάμεσα στα αεροπλάνα της συλλογής του πατέρα τους σκεπτόμενοι τι θα μπορούσε να γεννηθεί από το συμβάν που είχε σημαδέψει τις ζωές τους. Στα τέλη της δεκαετία του 90 συνέβη ένα άλλο περιστατικό που έμελλε να τους σημαδέψει. Και να δώσει και ένα όνομα στην όλη προσπάθειά τους.

Οι αδερφοί English βρίσκονταν σε ένα διπτέρυγο αεροπλάνο του 1930 και πετούσαν πάνω από τη γαλλική ύπαιθρο. Με την κακοκαιρία να μαίνεται και ένα μηχανικό πρόβλημα να καθιστά τον κινητήρα ανίκανο να ανταπεξέλθει στην πτήση, έκαναν αναγκαστική προσγείωση σε ένα χωράφι. Για καλή τους τύχη η γαλλική αστυνομία δεν πήρε χαμπάρι το συμβάν και ο αγρότης που έμενε παραδίπλα προσφέρθηκε να τους βοηθήσει τοποθετώντας το αεροπλάνο στον αχυρώνα του. Η αποθήκη του αγρότη, παλαιού πιλότου κατά της διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου, ήταν γεμάτη από εξαρτήματα κινητήρων και αεροσκαφών αλλά και μισοχαλασμένα ρολόγια. Η σύμπτωση παραήταν μεγάλη για να αφήσει ασυγκίνητους τους αδερφούς English.

Το όνομα του αγρότη; Antoine Bremont.

Η γέννηση της Bremont

Πέρασαν μερικά χρόνια μέχρι το 2002 όταν και η εταιρεία άνοιξε επίσημα τις πόρτες της. Και πέρασαν άλλα 5 χρόνια έρευνας και μελέτης μέχρι να δούμε τα πρώτα ρολόγια της εταιρείας, όλα εμπνευσμένα από την αεροπορία, τους πιλότους, τα σκάφη τα οποία έφτιαχναν με τα χέρια τους και πετούσαν προς τιμήν του πατέρα τους.

 

Το πάθος για τα αεροπλάνα, το πάθος για τις μηχανές των αεροσκαφών ήταν άσβεστο και δεν θα μπορούσε να μην είναι κομμάτι και της ωρολογοποιίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Bremont έχει κατασκευάσει δεκάδες μοντέλα αφιερωμένα σε αεροσκάφη της Βρετανικής πολεμικής αεροπορίας ή γενικά αφιερωμένα στον Βρετανικό στρατό. Όλα ρολόγια που προσομοιάζουν στα τεχνικά και μηχανικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους στο οποίο αφιερώνονται.

 

Από κλασικά σε μοντέρνα, από αφιερωμένα στους ιπτάμενους σε καθημερινά κομμάτια για κάθε άνδρα, η Bremont δημιουργεί μερικά μικρά έργα τέχνης, έχοντας πάντα στο επίκεντρο των εργασιών της το πάθος των αδερφών English για τις μηχανές, αεροσκαφών και μη.

Τα Chivalry

 

Τα 12 συλλεκτικά Chivalry ρολόγια που δημιουργήθηκαν φέτος στα πλαίσια της συνεργασίας του Chivas Regal και της Bremont αποτελούν και αυτά πολύτιμα κομμάτια της συλλογής. Με γυαλισμένο ατσάλι και λουρί αλιγάτορα, τα Chivalry φέρουν ένα κομμάτι από δρύινο βαρέλι από αυτά που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση του Chivas Regal, την υπογραφή των James και John Chivas χαραγμένη στον ρότορά τους και το οικόσημο του Chivas διακριτικά χαραγμένο στο καντράν. Στη δερμάτινη θήκη τους βρίσκεται μία χαραγμένη πλάκα χαλκού, που προέρχεται από έναν παλαιό αποστακτήρα σκωτσέζικου whisky.

 

Και ταιριάζουν ιδανικά με την συλλεκτική συσκευασία Chivas 12 – Made for Gentlemen by Bremont που μπορείς να αποκτήσεις και εσύ.