24Media Creative Team/Getty Images
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Είμαι ευγνώμων για την απόλυσή μου από τη Marvel»: Ο James Gunn στο OneMan

Ο James Gunn θεωρούσε την καριέρα του τελειωμένη. Τώρα είναι το μεγαλύτερο όνομα στο υπερηρωικό σινεμά. Μιλάει για όλα στο OneMan.

«Ο μόνος ρόλος μου στη Marvel από εδώ και πέρα είναι να είμαι καλός φίλος του Kevin Feige και εκεί για αυτόν όποτε με χρειάζεται». Αυτό δήλωσε γρήγορα ο James Gunn στο OneMan, σε ένα δωμάτιο του Le Bristol του Παρισιού όπου βρεθήκαμε για το European Gala Event του Guardians of the Galaxy Vol.3.

Ο James Gunn δεν ανήκει πια στο δημιουργικό ρόστερ της Marvel. Μετά την απόλυσή του από το στούντιο εξαιτίας προβληματικών tweets που είχαν ανασυρθεί από την περίοδο 2010-’11, και πριν τον επαναφέρουν τελικά για το Vol.3, ο δημιουργός είχε βουτήξει στα νερά της DC με το The Suicide Squad και το Peacemaker. Κάπως έτσι οδηγήθηκε στο να είναι πλέον ο co-chair και co-CEO των DC Studios – και μελλοντικός σκηνοθέτης του Superman: Legacy – όμως τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν οι Guardians του δεν ήταν το πιο επιτυχημένο στοίχημα της Marvel την περασμένη δεκαετία. Το πιο άτακτο παιδί του MCU.

Πριν τους αποχαιρετήσει για πάντα (ή έστω έως ότου αλλάξουν ξανά τα φύλλα της τράπουλας), ο Gunn μας μίλησε αποκλειστικά για την έμπνευση του Vol.3, μίας ταινίας όπου η βασική αποστολή είναι η εσωτερική αναζήτηση των ηρώων, για την απόλυσή του από τη Marvel, για τον νεποτισμό και για το αβέβαιο μέλλον των χαρακτήρων που έχουμε αγαπήσει.

Μίλησέ μου λίγο για τη δημιουργική σου διαδικασία και για τα διαφορετικά βήματα που παίρνεις όταν φαντάζεσαι μία ιστορία όπως αυτή.

Gunn: Για αυτή την ταινία νομίζω ήξερα εξαρχής πως ήθελα να κάνω μία ιστορία για τον Rocket. Από όταν με είχε προσεγγίσει η Marvel για το Vol.1. Δεν ήξερα ωστόσο πώς να το κάνω. Ένιωθα ότι μπορεί να μοιάσει χαζή, σα να πάμε να κάνουμε τον Bugs Bunny μες στη μέση των Avengers. Μιλάμε για ένα ρακούν που μιλάει. Λατρεύω τα ρακούν αλλά δεν είχα ιδέα πώς θα λειτουργούσε αυτό το πράγμα. Καθώς οδηγούσα όμως προς το σπίτι μετά τη συνάντησή μου με τη Marvel άρχισα να σκέφτομαι, ωραία, αν υπήρχε αυτό το ρακούν, πώς θα είχε δημιουργηθεί;

Άρχισα να σκέφτομαι ότι ήταν ένα μικρό ζώο που μετατράπηκε λόγω πειραμάτων σε κάτι που δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει, γιατί τώρα είναι τελείως μόνος του, δεν υπάρχει κανένας άλλος σαν κι εκείνον στον πλανήτη. Ήταν το πιο θλιμμένο μικρό πλασματάκι στον κόσμο. Αυτός ήταν ο σπόρος της ιδέας για το Guardians of the Galaxy και, όταν τη συνέλαβα, όλα τα υπόλοιπα έδεσαν μαζί. Πάντα ήξερα ότι θα έλεγα αυτήν εδώ την ιστορία. Ήξερα ότι ο Rocket ήταν ο κρυφός πρωταγωνιστής της τριλογίας.

Λέγονται πολλά τώρα για τα υπερηρωικά σύμπαντα. Ο κόσμος πλέον μιλάει για εξάντληση των φαν. Τι σκέφτεσαι σχετικά;

Gunn: Νομίζω ότι είναι αληθινή! Ο λόγος είναι ότι απλά δεν είναι πολλές οι καλές ταινίες. Προτεραιοποιούνται το θέαμα και το όνομα ενός υπερήρωα που δεν έχει μεταφερθεί ξανά σε ταινία, πάνω από την αφήγηση και τους χαρακτήρες. Αυτά που μετράνε δηλαδή. Ελπίζω οι ταινίες των Guardians of the Galaxy να λειτουργούν επειδή αγαπάω πολύ τους χαρακτήρες και νοιάζομαι για τις ιστορίες τους. Δεν ήθελα να κάνω άλλη μία ταινία για τη σωτηρία του σύμπαντος. Ξέρουμε όλοι πως το σύμπαν δεν θα καταστραφεί στο τέλος. Ποτέ δεν καταστρέφεται. Ήθελα να κάνω μία ταινία για χαρακτήρες που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουν ως το τέλος της. Όπως με κάθε είδος, όταν βασίζεσαι στο ίδιο το είδος αντί να χρησιμοποιήσεις τις ιστορίες για να το στηρίξεις, δεν θα πάει καλά.

Ο James Gunn με τους φαν στο European Gala Event για το Guardians of the Galaxy Vol. 3 στη Disneyland Παρισίου όπου βρέθηκε αποκλειστικά το OneMan

Το MCU έχει γίνει τεράστιο ως franchise. Νιώθεις ευθύνη για αυτό που παρουσιάζεις;

Gunn: Νιώθω την ίδια ευθύνη που θα ένιωθα ούτως ή άλλως, ακόμα και αν έκανα μία ανεξάρτητη ταινία ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Βάζω το 100% μου και βεβαιώνομαι ότι δεν έχει μείνει τίποτα ανεκμετάλλευτο πάνω στο τραπέζι. Κάνω όλη την προετοιμασία που πρέπει να κάνω, ώστε να φτιάξω την καλύτερη δυνατή ιστορία. Μετά η δουλειά μου σταματάει και ξεκινάει των υπολοίπων.

Είναι πολύ διαφορετικό το να κάνεις μία ταινία PG-13 όπως αυτή και μία R όπως ήταν το The Suicide Squad;

Νομίζω ότι είναι το ίδιο πράγμα, απλώς διαφέρει ο τόνος της ιστορίας. Μιλάμε για άλλου τύπου ιστορίες. Αυτή εδώ δεν είναι μία ταινία που αφορά μονάχα τους ανθρώπους άνω των 17. Από την άλλη δεν σημαίνει ότι είναι για μικρά παιδιά απαραίτητα, γιατί έχει κάποια αρκετά έντονα, ενήλικα πράγματα μέσα. Πολλά παιδιά που είδαν τότε το πρώτο Guardians ήταν 7 και τώρα είναι 17. Είναι μεγάλη η διαφορά, έχουν μεγαλώσει με αυτούς τους χαρακτήρες.

Μιλώντας για τους φαν, πώς τους αντιμετωπίζεις; Ειδικά τους θυμωμένους στο Ίντερνετ.

Gunn: Προσπαθώ να μην τους αντιμετωπίζω είναι η πραγματική απάντηση (γέλια). Προσπαθώ να μην τρώω το δόλωμα, αλλά καμιά φορά το κάνω. Κοίτα, ο κόσμος έχει πολλούς θυμωμένους ανθρώπους και κάτι που έχω μάθει με τα χρόνια είναι πως όταν σου επιτίθενται στο Ίντερνετ είναι σαν πιράνχας που σε καταβροχθίζουν. Νιώθεις τότε πως τα πιράνχας είναι τα περισσότερα ψάρια στον ωκεανό, ενώ στην πραγματικότητα είναι τα σπανιότερα. Βασικά στο ποτάμι είναι τα πιράνχας, αλλά δεν πειράζει! (γέλια).

Η Marvel και η DC μοιάζουν με ανταγωνιστές, αλλά εσύ πώς το βλέπεις;

Gunn: Όσο έκανα ταινίες στη Marvel, μπορεί να έβγαινε κάποια ταινία της DC και να μην έπαιρνε καλές κριτικές. Ως ανταγωνιστικός τύπος που είμαι, η τάση μου τις στιγμές εκείνες ήταν να πω, “ναι!”. Ο Kevin όμως μου είχε πει κοίτα, δεν θέλουμε κακές υπερηρωικές ταινίες εκεί έξω. Χαλάνε την πιάτσα. Εάν βγαίνουν καλές ταινίες γενικά, τότε σπρώχνουν τον κόσμο να πάει στις αίθουσες. Ειδικά αυτή τη στιγμή στο μεταξύ. Εάν βγαίνουν κακές ταινίες αποτρέπουν τον κόσμο από το σινεμά. Οπότε θα προτιμούσα εν τέλει να βλέπω καλές ταινίες και από τα δύο στούντιο.

Και ίσως λιγότερες;

Gunn: Ναι, νομίζω αξίζει να σκεφτούμε την ιδέα του να έχουμε λιγότερες. Ή γενικά λιγότερο περιεχόμενο. Γιατί έχουμε και τις σειρές, και έτσι η εμπειρία γίνεται φορτωμένη για το κοινό.

Με τους Chris Pratt, Karen Gillan και Pom Klementieff

Μεταξύ όλων των συναλλαγών σου με τη Marvel υπήρξε κάποια στιγμή που το Guardians Vol.3 φαινόταν ότι δεν θα γίνει πραγματικότητα;

Gunn: Α όχι, ήξερα στα σίγουρα ότι δεν θα γινόταν πραγματικότητα. Όταν δεν ήμουν πλέον στο πρότζεκτ πίστευα ότι δεν θα συνέβαινε ποτέ. Είχα προχωρήσει.

Υπάρχει ένας χαρακτήρας στην ταινία που λέει ότι όλοι αξίζουμε μία δεύτερη ευκαιρία. Αναρωτιέμαι εάν η συγκεκριμένη ατάκα συνδέεται με τη δική σου δεύτερη ευκαιρία στη Marvel.

Gunn: Κι όμως, όχι! Το παράξενο είναι ότι αυτή η συγκεκριμένη ατάκα – και βασικά σχεδόν όλο το σενάριο – είχε γραφτεί πριν την απόλυσή μου. Ήταν εκεί λοιπόν και, αν θυμάμαι καλά, ήταν ένα από τα πράγματα που είχαν κάνει την Pom και την Karen να κλάψουν όταν είχαν πάρει το σενάριο στα χέρια τους μετά από όλα όσα έγιναν. Το είχα αναφέρει και στον Kevin Feige μάλιστα.

Κοιτώντας πίσω σε όλα όσα έγιναν με τα tweets σου, πώς το σκέφτεσαι πλέον;

Gunn: Από μία άποψη ήταν μία τρομερά επίπονη περίοδος και υπάρχουν στιγμές όταν τα θυμάμαι που λέω, “θεέ μου, γιατί ήσουν τόσο ηλίθιος;”. Από την άλλη είμαι ταυτόχρονα ευγνώμων για τον καιρό εκείνο, γιατί νομίζω ήρθε σε μία στιγμή της ζωής μου που το χρειαζόμουν. Είχα ξεχάσει τον λόγο που κάνω ταινίες. Τι ήταν σημαντικό για μένα. Δεν ήξερα επίσης πόσο πολύ με αγαπούσαν οι άνθρωποί μου. Είχα αποστασιοποιηθεί από αυτό. Όταν συνέβη αυτό ξαφνικά ήμουν ο άνθρωπος που δούλευε σκληρά, που μπορούσε να βασιστεί στο στάτους και τη φήμη του για να πάρει αγάπη. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι είχαν τους πιο υπέροχους ανθρώπους πλάι μου. Τη σύντροφό μου που τώρα είναι και σύζυγός μου, τους γονείς μου, τον Chris Pratt, τον Dave Bautista, την Karen και την Pom. Με στήριξαν όλοι. Σκέφτεσαι καμιά φορά ότι ο κόσμος σε αγαπάει επειδή έχεις δύναμη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση απλά δεν ίσχυε τίποτα τέτοιο. Με αγαπούσαν επειδή απλώς με αγαπούσαν για μένα. Ήταν εκεί ό,τι και να γίνει. Όποιο και αν θα ήταν το αποτέλεσμα. Δεν με στήριξαν επειδή φτιάχνω ταινίες. Ήταν τεράστιο μάθημα ζωής για μένα αυτό και είμαι στ’ αλήθεια ευγνώμων.

Πώς νιώθεις για την κριτική που έχεις δεχτεί για την πρόσληψη του αδερφού σου, του Sean Gunn.

Gunn: Είναι το πιο γελοίο πράγμα στον κόσμο. Ο αδερφός μου ήταν σε τηλεοπτική σειρά επί 7 χρόνια [σ.σ. Gilmore Girls] βγάζοντας πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα έβγαζα εγώ εκείνες τις μέρες. Ο αδερφός μου και εγώ δουλεύουμε και φτιάχνουμε μαζί ταινίες από όταν ήμουν 11. Το να κάτσω και να πω ότι δεν είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζω μέσα-έξω και ότι δεν είναι ο καλύτερος ηθοποιός με τον οποίο συνεργάζομαι, θα ήταν αστείο. Με είπαν νεποτιστικό επειδή δούλεψα με τον Steve Agee. Που είναι μεν φίλος μου, αλλά είναι και ο πιο αστείος άνθρωπος που ξέρω. Ο Chris Pratt είναι ένας από τους καλύτερούς μου φίλους. Είναι ένας από τους κουμπάρους μου. Είναι σημαντικό για μένα να δουλεύω με ανθρώπους που γνωρίζω. Ο τρόπος που μπορώ να τους μιλάω και να επικοινωνούμε με τρόπο εντελώς ανοιχτό, είναι μέρος της δημιουργικής διαδικασίας. Όλοι όσοι κάνουν ταινίες θα το πουν αυτό.

Λες ότι είχες ξεχάσει τον λόγο που φτιάχνεις ταινίες. Γιατί φτιάχνεις ταινίες λοιπόν;

Gunn: Για τη δημιουργική διαδικασία. Η προώθηση και όλο αυτό που κάνουμε τώρα μπορεί να είναι fun, αλλά φτιάχνω ταινίες για τις ιστορίες, για τους χαρακτήρες που ερωτεύομαι, για τις συνεργασίες μου, για να συναρμολογώ τον μηχανισμό με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ και να πηγαίνω μετά στον επόμενο. Το πώς θα το εκλαμβάνει κάθε φορά το κοινό είναι δική του δουλειά, όχι δική μου. Για μένα σημασία έχει η δημιουργία.

Με τον κουμπάρο του, Chris Pratt, στο photocall για το Guardians of the Galaxy Vol.2

Εμπνέεσαι από το Island of Dr. Moreau για να μιλήσεις για ανθρώπους που προσπαθούν να βάλουν άλλους ανθρώπους ή πλάσματα σε καλούπια.

Gunn: Καταρχάς λατρεύω το Island of Lost Souls και ήθελα πάντοτε να κάνω αυτή την ταινία. Κλέβω λοιπόν και την κάνω εδώ! (γέλια). Η πρώτη ταινία είναι για τον πατέρα, η δεύτερη για τη μητέρα, η τρίτη τώρα για τον εαυτό. Έχουμε τον High Evolutionary που εκπροσωπεί αυτό που έχουν μέσα τους όλοι οι χαρακτήρες μας, που προσπαθούν να γίνουν κάτι που δεν είναι. Που δεν αποδέχονται το ποιοι είναι. Εκείνος το λέει ανοιχτά στην ταινία: “H ζωή είναι ένα χάος. Πρέπει να τη μετατρέψουμε σε κάτι άλλο”. Αυτή είναι η φιλοσοφία του.

Είναι περιοριστικό το να πρέπει να προσαρμόζεσαι στο υπόλοιπο MCU;

Gunn: Έχω υπάρξει πολύ τυχερός σε αυτό, με την έννοια ότι δεν έχει χρειαστεί να περιοριστώ ιδιαίτερα. Οι Guardians of the Galaxy είναι αυτόνομοι με πάρα πολλούς τρόπους. Είχαμε βέβαια το ζήτημα της Gamora, για το οποίο μου είχαν μιλήσει οι Russos και είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει. Το οποίο και έγινε νομίζω. Εκτός αυτού δεν χρειάστηκε ποτέ να παραμορφωθεί κάποια ιστορία μου για να κουμπώσει στο MCU.

Σε αντίθεση με τα μουσικά νούμερα που είχαν ανοίξει τις προηγούμενες δύο ταινίες των Guardians, το Vol. 3 αρχίζει με το Creep των Radiohead. Τι σημαίνει το κομμάτι για σένα και γιατί το διάλεξες εδώ;

Gunn: Σίγουρα ήθελα να σηματοδοτήσω εξαρχής πως η ταινία αυτή θα είναι διαφορετική. Θα έχει πολλά από τα στοιχεία που έχουμε μάθει να αγαπάμε στους Guardians – το χιούμορ, την ανεβαστική μουσική – αλλά θα πάει και σε κάποια άλλα επίπεδα. Ήθελα να το δηλώσω αυτό. Το Creep όμως είναι η ιστορία του Rocket, ενώ χαρακτηρίζει επίσης και τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Ήταν σημαντικό να ξεκινήσω αλλιώς αυτή τη φορά.

Έχει γίνει λόγος για τον High Evolutionary ως συμβολισμό του Χίτλερ, μιας που πειραματίζεται με άλλα πλάσματα για να τα φτάσει στην τελειότερη πιθανή εκδοχή τους.

Gunn: Συνήθως φτάνω στα πράγματα από τη συναισθηματική γωνία τους, παρά την πολιτική. Όλο αυτό σχετίζεται λοιπόν με το πόσο απομονωμένοι είμαστε, πόσο διασπασμένοι. Στο τέλος της μέρας η ταινία είναι ένα ταξίδι για τη συμπόνια. Γιατί για μένα η σωτηρία έρχεται μέσα από αυτή. Αν μας λείπει κάτι από τον κόσμο είναι συμπόνια για εκείνους που σκέφτονται διαφορετικά από εμάς, που έχουν άλλες οπτικές γωνίες, που μοιάζουν ή ακούγονται αλλιώς, που έχουν άλλη γλώσσα ή θρησκεία. Αυτό είναι το ταξίδι του Rocket, όχι μόνο στις ταινίες των Guardians of the Galaxy, αλλά και στις ταινίες των Avengers με τον Thor. O Rocket, ως ένα σημείο, δεν είχε κάνει ούτε ένα αλτρουιστικό πράγμα στη ζωή του έξω από τους φίλους του. Δεν είχε δώσει ποτέ μισό fuck για να σώσει το σύμπαν. Ο μόνος λόγος που ασχολείται είναι οι φίλοι του. Στην πρώτη ταινία ενδιαφερόταν για τον ίδιο και τον Groot. Στη δεύτερη ενδιαφερόταν και για τους υπόλοιπους, αλλά δεν μπορούσε να το συνηθίσει. Σε αυτή θέλει να μην περιορίζει άλλο τη συμπόνια του.

Ασχολείσαι με συνέπεια στις δουλειές σου με τις οικογένειες που φτιάχνουμε. Από πού προέρχεται αυτό;

Gunn: Δεν ξέρω εάν σκέφτομαι τις οικογένειες που φτιάχνουμε, μιας που ανήκω κιόλας σε πολύ μεγάλη οικογένεια. Είμαστε έξι παιδιά. Πριν χάσω τη μία αδερφή μου ήμασταν επτά. Όσο μεγάλωνα ήταν πολλές οι φωνές που άκουγα. Ένα ensemble λοιπόν μου έρχεται πολύ φυσικά. Νομίζω ότι είναι γενικά η οικογένεια λοιπόν στον πυρήνα μου, και η οικογένεια προκύπτει στις ζωές των ανθρώπων με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είναι για την οικογένεια λοιπόν, αλλά και για το να είσαι παρίας. Για το πόσο δύσκολο είναι να απευθυνθείς σε κάποιον άλλο όταν δεν νιώθεις ότι ανήκεις πουθενά. Καταλήγεις να διώχνεις τους ανθρώπους.

Έχεις μιλήσει με τον Kevin Feige για την πιθανότητα εξέλιξης των Guardians of the Galaxy χωρίς εσένα;

Gunn: Ναι, βέβαια. Κάποιοι από τους χαρακτήρες δεν θα επιστρέψουν για διάφορους λόγους. Δεν θα υπάρξει δηλαδή αυτή η συγκεκριμένη σύνθεση των Guardians of the Galaxy ξανά, εκτός αν αλλάξει κάτι πολύ δραματικά. Για κάποιους άλλους ωστόσο, θα υπάρξει μέλλον.

Το Guardians of the Galaxy Vol.3 κυκλοφορεί στις αίθουσες από τη Feelgood.