ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εξομολογήσεις ενός επαγγελματία break dancer

O Junior, το θρυλικό b-boy και κριτής του Red Bull BC One World Final, μας έλυσε μερικές βασικές απορίες γύρω από το άθλημα.

Δύσκολο πράγμα το break dance. Όχι το να κάνεις, σοβαροί να είμαστε, καμία ασφάλεια ζωής δεν θα κάλυπτε τους τραυματισμούς που θα μου προκαλούσε ένα τέτοιο απονενοημένο διάβημα. Ακόμα και το να το βλέπεις όμως, είναι ζόρικο.

Όχι επειδή δεν είναι ευχάριστο, ίσα-ίσα, μιλάμε για μια απολαυστική εμπειρία. Απλά, δεν είναι εύκολο να κατανοήσεις την τεχνική, το ταλέντο, τις λεπτές κινήσεις που απαιτούνται από τα υψηλού επιπέδου b-boys και b-girls για να φτάσουν στην κορυφή.

Επειδή λοιπόν δεν ήθελα η παρακολούθηση του Red Bull BC One World Final να με βρει να κοιτάζω σαν το χαζό με ανοιχτό στόμα και γουρλωμένα μάτια, εκμεταλλεύτηκα το γεγονός πως βρισκόμουν ανάμεσα σε μερικούς από τους κορυφαίους breakers του κόσμου και ζήτησα από τον Junior να μου λύσει κάποιες βασικές απορίες γύρω από το άθλημα.

Αν αναρωτιέσαι κεσκεσέ Junior, πρόκειται για έναν από τους πιο θρυλικούς breakers στον κόσμο. Γεννημένος το 1981 στην Κινσάσα και μεγαλωμένος στη Γαλλία, έχει κατακτήσει στο παρελθόν το BC One και έχει προκαλέσει αμέτρητες φορές τον θαυμασμό της σκηνής με τα εξωφρενικά του τρικ. Στο μεγάλο τελικό της Ζυρίχης, ήταν ένας από τους κριτές και λίγο πριν καθίσει στην αναπαυτική πολυθρόνα και βοηθήσει στην ανάδειξη του νέου πρωταθλητή, μας βοήθησε να καταλάβουμε μερικά πράγματα παραπάνω γύρω από το άθλημα.

Στη Γαλλία η χιπ χοπ διαθέτει διαχρονικά μια πολύ δυνατή σκηνή. Υπήρχε η old school γενιά, μεγάλωσα βλέποντας κόσμο να χορεύει και είχα πρότυπα για να ακολουθήσω και να εμπνευστώ από αυτά. Θαύμαζα τον ‘Aktuel Force’ από τη Γαλλία, τον ‘Style Elements’ από τις Η.Π.Α και πολλούς ακόμα”.

Λατρεύω το χορό, τη γυμναστική, τις πολεμικές τέχνες και το break dance τα συνδυάζει όλα, οπότε ήταν πολύ φυσικό να ασχοληθώ με αυτό. Χόρευα από μικρός, χωρίς να γνωρίζω καν τα βασικά, είχα φτάσει πια 14 όταν ξεκίνησα να μαθαίνω τις τεχνικές”.

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο τρικ που είναι πιο δύσκολο από τα υπόλοιπα. Για μένα η πρόκληση είναι να κατανοήσεις τις αδυναμίες σου και να προσπαθήσεις να τις ξεπεράσεις. Μου πήρε χρόνο για να το συνειδητοποιήσω, όμως πλέον πιστεύω ότι είναι το κλειδί για την βελτίωση”.

Αν έπρεπε να δώσω μόνο μια συμβουλή σε κάποιον που ξεκινάει να ασχολείται τώρα, θα ήταν να το σκεφτεί καλά, γιατί το break dance είναι ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό. Τίποτα δεν έρχεται εύκολα, πρέπει να προπονηθεί σκληρά και να πιέσει τον εαυτό του πέρα από τα όρια

Πριν από έναν μεγάλο τελικό σαν το Red Bull BC One τα συναισθήματα είναι πολύ ιδιαίτερα. Ξεχνάς τα πάντα γύρω σου, ακόμα και ανάμεσα σε τόσο κόσμο, παραμένεις απόλυτα συγκεντρωμένος στη στιγμή, στον αντίπαλο και στο μεγάλο σου στόχο. Όλα τα b-boys προπονούμαστε χρόνια για να βρεθούμε σε αυτή τη σκηνή, είναι κάτι που το θέλουμε πάρα πολύ. Την ώρα που χορεύεις, είσαι στο δικό σου κόσμο”.

Η μεγαλύτερη διαφορά του underground break dance και του πιο ανταγωνιστικού, είναι πως σε event σαν το Red Bull BC One, πρέπει να κατακτήσεις το κοινό, τους κριτές, ακόμα και τους αντιπάλους σου. Στο underground break dance χορεύεις πιο πολύ για τον εαυτό σου, δεν έχει σημασία αν θα πέσεις, αν θα χτυπήσεις, δεν υπάρχει καμία πίεση. Σε έναν διαγωνισμό πρέπει να είσαι έτοιμος να χάσεις, να μην γίνει κατανοητό το σετ σου, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο και ίσως έτσι έρθει το καλύτερο”.

Αυτό που θέλω να δω σαν κριτής από ένα b-boy, είναι ο χαρακτήρας του, ο τρόπος που χειρίζεται την τεχνική του και πόσο δυναμικά θα καταφέρει να ‘μπει’ μέσα στον ρυθμό της μουσικής. Εκείνη τη στιγμή είσαι σε έναν πόλεμο, αν δεν πάρεις την ενέργεια από το περιβάλλον σου και χορεύεις σαν να είσαι στην προπόνησή, το εκλαμβάνω σαν αδυναμία”.

Η σκηνή του break dance γίνεται όλο και πιο επαγγελματική, υπάρχουν πλέον b-boys που ζουν από αυτό, προετοιμάζονται για αγώνες και προπονούνται καθημερινά, όπως κι άλλοι αθλητές υψηλού επιπέδου. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερος κόσμος κατανοεί και αγκαλιάζει αυτή την κουλτούρα. Κάποτε, για αρκετούς ανθρώπους το χιπ χοπ σήμαινε μόνο ραπ, δεν είχαν αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω απ’ αυτή τη φιλοσοφία”.