AP Photo/Rich Pedroncelli
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Golden State Killer: Ο αστυνόμος που έσπειρε τον τρόμο στην California

Συνελήφθη μετά από 40 χρόνια, προδομένος από το DNA συγγενή του.

Σακραμέντο, 1977. Η πόλη ζει τον απόλυτο εφιάλτη. Άντρας αγνώστων στοιχείων, με το προσωνύμιο ‘East Area Rapist’, παραβιάζει σπίτια και βιάζει γυναίκες. Οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι οργανώνουν συναντήσεις προκειμένου να βρουν τρόπο να τον αντιμετωπίσουν.

Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές, σε μία σχολική καφετέρια κι ενώ ο Carol Daly, σερίφης της περιοχής, δίνει οδηγίες στους παρευρισκόμενους για το πώς ν’ αμυνθούν σε περίπτωση που ο καταζητούμενος μπει στο σπίτι τους, ένας άντρας τον διακόπτει. ”Πώς γίνεται να κυκλοφορεί ακόμα εκεί έξω ελεύθερος ένας άνθρωπος ο οποίος βιάζει γυναίκες μπροστά στους άντρες τους; Είναι δυνατόν κάποιος από τους συζύγους να μην έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τον πιάσει;’‘.

Μερικούς μήνες αργότερα, ο άντρας που έκανε την παραπάνω ερώτηση και η σύζυγός του πέφτουν θύματα μιας από της πιο στυγερές επιθέσεις του ‘East Area Rapist’, μεταξύ δεκάδων, που έχει διαπράξει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Πριν μερικές μέρες ο συνταξιοδοτημένος πλέον Carol Daly, δήλωσε στους New York Times:

”Ο βιαστής ήταν παρών σε εκείνη τη συνάντηση”.

Ο τρόμος της California

(AP Photo)

Ο ‘East Area Rapist’, επίσης γνωστός με τα προσωνύμια ‘Visalia Ransacker’, ‘Original Night Stalker’ και ‘Golden State Killer’ και κατά κόσμο γνωστός ως Joseph James DeAngelo, συνελήφθη πριν λίγες μέρες και θεωρείται υπεύθυνος για πάνω από 12 φόνους, πάνω από 45 βιασμούς και δεκάδες ακόμα παραβιάσεις σπιτιών από το 1976 μέχρι το 1986 στην California. Κομβικό ρόλο στη σύλληψή του έπαιξε ένα site που βοηθά στη δημιουργία γενεαλογικών δέντρων και μια συγγραφέας. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η περίπτωση του ‘Golden State Killer’ (προσωνύμιο το οποίο επικράτησε τα τελευταία χρόνια) θυμίζει αυτό που μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας όταν ήμασταν παιδιά: ‘Αν σήμερα κλέβεις τσίχλες, στα 18 θα κάνεις ληστείες σε τράπεζες’. Όπου τσίχλες για τον serial killer του κειμένου αρχικά αποτέλεσαν οι μικροκλοπές και στη συνέχεια ληστείες σε τράπεζες οι φόνοι.

Αν ο ‘Golden State Killer’ όντως ταυτίζεται με τον ‘Visalia Ransacker’ (κάτι που δεν έχει ακόμα αποδειχθεί), μέχρι το 1975 παραβίαζε σπίτια και επιδιδόταν σε μικροκλοπές. Μικροκλοπές με όλη τη σημασία της λέξης, αφού από τα σπίτια που παραβίαζε δεν έκλεβε πράγματα αξίας, τα οποία πολλές φορές βρέθηκαν εκτεθειμένα μπροστά του, αλλά αντικείμενα που κατά πάσα πιθανότητα είχαν συναισθηματική αξία για τα θύματά του, όπως μανικετόκουμπα, μετάλλια και δαχτυλίδια.

Όταν αναλαμβάνει δράση ο ‘Golden State Killer’ (είτε πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με τον ‘Visalia Ransacker’ είτε για άλλο) η κατάσταση αγριεύει. Oι μικροκλοπές συνεχίζονται, ωστόσο συνοδεύονται από άγριους βιασμούς γυναικών που ζουν μόνες. Μελλοντικά θύματα δέχονται τηλεφωνήματα και από την άλλη άκρη της γραμμής είτε ακούγεται ένας άντρας να βαριανασαίνει είτε η φωνή του να ψιθυρίζει ”I will kill you”. Λίγες μέρες μετά παραβιάζει τα σπίτια των θυμάτων και τα βιάζει για ώρες.

Από τη στιγμή που μια εφημερίδα της εποχή γράφει πως ο ‘Golden State Killer’ επιλέγει τα υποψήφια θύματά του μεταξύ ανύπαντρων γυναικών, ο DeAngelo αλλάζει τακτική. Δεν γνωρίζουμε αν το κάνει για να μειώσει τις πιθανότητες του να συλληφθεί ή για να δείξει στον κόσμο ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνος από όσο νομίζει, πάντως αρχίζει να βιάζει γυναίκες μπροστά στους συζύγους τους.

FBI via AP

(Το ζεύγος Maggiore, το οποίο δολοφονήθηκε από τον Golden State Killer στις 2/2/1978, AP Images)

Παραβιάζει τα σπίτια (συνήθως από το παράθυρο) ακινητοποιεί με όπλο το ζευγάρι ενώ φοράει μάσκα, αναγκάζει τη γυναίκα να δέσει τον άντρα με πετσέτες και κορδόνια και μετά βιάζει τη γυναίκα μπροστά στα μάτια του. Για να είναι σίγουρος πως ο άντρας δεν θα προσπαθήσει να ξεφύγει του ακουμπάει μια στίβα πιάτων στην πλάτη με την εξής προειδοποίηση: ”Αν ακουστεί έστω κι ένα τρίξιμο πιάτων, θα σας σκοτώσω και τους δυο”.

Δεν έχει κανένα ενδοιασμό να σκοτώσει, αφού με το πέρασμα του χρόνου οι επιθέσεις του γίνονται όλο και πιο σκληρές. Μετά το βιασμό, δολοφονεί τα θύματά του και τους συζύγους τους είτε σκοτώνοντας τους κυριολεκτικά στο ξύλο είτε χρησιμοποιώντας το όπλο του.

Οι παρακολουθήσεις, τα απειλητικά τηλεφωνήματα στα θύματά του (πριν αλλά και μετά τις επιθέσεις), οι βιασμοί και οι δολοφονίες δεν αποτελούν τις μόνες ενδείξεις για τον άρρωστο ψυχισμό του. Μία γυναίκα έχει δηλώσει πως ενώ την βίαζε σταμάτησε απότομα, πήγε στην κουζίνα, έφαγε ένα κομμάτι μηλόπιτα και μετά συνέχισε τον βιασμό. Άλλο θύμα έχει αναφέρει πως το εγκατέλειψε για λίγα λεπτά, πήγε σε άλλο δωμάτιο, έβαλε τα κλάματα και μετά επέστρεψε. Ενώ αρκετές γυναίκες που ήρθαν αντιμέτωπες με τον DeAngelo αναφέρουν πως ενώ τις βίαζε μουρμούριζε πράγματα για την μητέρα του και ατάκες του τύπου ”θα σας σκοτώσω όλους”.

Όλα αυτά μέχρι το 1986, όταν βιάζει και σκοτώνει την 18χρονη Janelle Cruz. Οτιδήποτε θα γραφτεί και θα ειπωθεί από εκεί και πέρα για τον ‘Golden State Killer’ θα έχει το χαρακτήρα δημοσιογραφικού αφιερώματος ή προσπάθειας της αστυνομίας να φτάσει στη σύλληψή του, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα μέχρι τον Απρίλη του 2018. Τριάντα δύο, δηλαδή, ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία δολοφονία του.

Το βιβλίο και το DNA

Πώς, όμως, ο DeAngelo κατάφερε να μείνει ασύλληπτος για τόσες δεκάδες χρόνια αν και είχε απασχολήσει την αμερικανική αστυνομία όσο άλλοι διαβόητοι serial killers επιπέδου Zodiac και Richard Ramirez; Την απάντηση δίνει το επάγγελμά του. O ‘Golden State Killer’ ήταν αστυνόμος μέχρι το 1979, όταν εκδιώχθηκε από το σώμα γιατί έκλεψε ένα σφυρί από ένα κατάστημα. Νωρίτερα είχε υπηρετήσει στο αμερικανικό ναυτικό στον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως μηχανικός αυτοκινήτων. Σήμερα είναι συνταξιούχος 72 ετών με τρεις κόρες και μέχρι τη σύλληψή του κατοικούσε στο Sacramento.

Οι γείτονες τα μόνα που έχουν να δηλώσουν για τον DeAngelo είναι πως του άρεσε πολύ να περιποιείται το γρασίδι και πως φώναζε σε όσους πλησίαζαν τον φράχτη του σπιτιού του, αφού θεωρούσε πως το έκαναν για να τον κατασκοπεύσουν. Κατά τα άλλα, φαινόταν καλός άνθρωπος και δεν είχε δώσει δικαιώματα στη γειτονιά.

AP Photo/Jeff Chiu

(AP Photo/Jeff Chiu)

Αν και ο DeAngelo είχε διαπράξει τόσα στυγερά εγκλήματα η υπόθεση του είχε ξεχαστεί, αφού έστω θεωρητικά από το 1986 ήταν ανενεργός. Το Φλεβάρη, όμως, του 2018 εκδόθηκε το ”I’ll Be Gone in the Dark: One Woman’s Obsessive Search for the Golden State Killer” της Michelle McNamara, η οποία με την έρευνά και τα άρθρα της σε εφημερίδες και sites για τον ‘Golden State Killer’ έφερε ξανά την υπόθεσή του στο προσκήνιο.

Η αστυνομία, όμως, είχε κάνει μέχρι τότε σχεδόν τα πάντα για να τον εντοπίσει, αλλά τζίφος. Το μόνο που δεν μπορούσε να κάνει τις προηγούμενες δεκαετίες και μπορούσε να κάνει τα τελευταία χρόνια ήταν ο εντοπισμός του serial killer μέσω του DNA του.

Tο DNA προφίλ του ‘Golden State Killer’ βρισκόταν για χρόνια στην κατοχή της αστυνομίας, όμως, δεν μπορούσε να το ταυτιστεί με κανενός πολίτη, κάτι που σήμαινε ότι ο συγκεκριμένος serial killer δεν είχε συλληφθεί ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, η λύση δόθηκε με κινηματογραφικό τρόπο, μέσω μιας σελίδας που σε βοηθά να εντοπίσεις με ακρίβεια το γενεαλογικό σου δέντρο.

Όχι, ο DeAngelo δεν ήταν τόσο χαζός ώστε ν’ ανεβάσει το DNA του σε κάποια βάση δεδομένων, ωστόσο δεν ίσχυσε το ίδιο και με κάποιους συγγενείς του. Ο Paul Holes, ένας συνταξιοδοτημένος αστυνόμος ο οποίος είχε ασχοληθεί για χρόνια με την υπόθεση του ‘Golden State Killer’, άρχισε να αναζητά τον συγκεκριμένο βιαστή-δολοφόνο στο GEDmatch, μια βάση με 800.000 προφίλ DNA, όπου άνθρωποι προσπαθούν να βρουν χαμένους συγγενείς τους.  Ψύλλους στα άχυρα δηλαδή. Εκεί, όμως, εντοπίστηκε το DNA ενός μέλους της οικογένειας του DeAngelo, το οποίο οδήγησε με τη σειρά του στον δολοφόνο.

Έτσι, ένα ωραίο πρωινό αντί ο DeAngelo να βγει στον κήπο και να κουρέψει για άλλη μια φορά το γρασίδι του κατέληξε στη φυλακή. Όσα θύματά του επιβίωσαν μπορούν να κοιμούνται πλέον ήσυχα. Το μόνο που μένει είναι να μάθουμε αν τα λίγα ακόμα χρόνια που του μένουν στη ζωή θα τα περάσει στη φυλακή ή αν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Πηγές: NewYorkTimes, Bbc.com, Sfgate.com

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Rich Pedroncelli)