ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Μαρίνα Σάττι (μάλλον) δεν θα τελειώσει ποτέ την Αρχιτεκτονική

Επιπλέον, αποκαλύπτει για πρώτη φορά τι πραγματικά συνέβη στο γύρισμα-'πρόβα' του βίντεο κλιπ της 'Μάντισσας'.

Λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στον Κήπο του Μεγάρου με τις Fonέs, η Μαρίνα Σάττι επισκέφτηκε το στούντιο του Ραδιοφώνου 24|7 για μια συνέντευξη στην εκπομπή Rec σχετικά με εκατομμύρια views, ταξίδια στο Σουδάν, σπουδές στο Berklee της Βοστώνης, μάντισσες, Μπόλιγουντ και την λεπτή ικανότητα του καθενός να επηρεάζεται μόνο από τα θετικά (ή τα αρνητικά) που ακούει γι’ αυτόν.

(φωτογραφία: marinasatti.com/Κοσμάς Κουμιανός)

Προς το τέλος της κουβέντας, η Μαρίνα αποκάλυψε αν το βίντεο κλιπ της ‘Μάντισσας’ ήταν απλά μια πρόβα που πέτυχε.

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα σημεία της συνέντευξης:

“Για μένα, επιτυχία είναι που κατάφερα να φτιάξω κάτι κοντά σε αυτό που είχα στο μυαλό μου όταν ξεκίνησα να το δουλεύω. Στην αρχή είμαι, μαθαίνω κι εγώ ακόμα, και σε κάθε διαδικασία υπάρχουν απρόβλεπτα, οπότε η πρόκληση είναι να μείνεις στον ίδιο δρόμο που είχες οραματιστεί”.

“Στην αρχή το παρακολούθησα λίγο όλο αυτό με τα σχόλια (σ.σ. στη ‘Μάντισσα’). Κατά κάποιον τρόπο είναι ένας διάλογος όλο αυτό και μια σχέση οπότε κάτι δίνεις και περιμένεις ένα feedback πίσω. Εντάξει, έχω σταματήσει να ψάχνω, να διαβάζω ή να ακούω -και οι φίλοι μου έχουν σταματήσει να μου στέλνουν. Κάποια στιγμή πρέπει να πάμε παρακάτω, ήδη σκέφτομαι τα επόμενα και εννοείται ότι χαίρομαι με αυτό που έχει γίνει”.

“Δεν έχω πάει σε μάντισσα, αλλά έχω εντοπίσει μία στο κέντρο της Αθήνας που λέγεται ‘Τα Μυστικά της Κατίνας’. Σου λέει τον καφέ και τα χαρτιά. Έχω περάσει απέξω”.

“Ένας φίλος μου μου είπε το ζωδιακό μου χάρτη. Δεν ξέρω, είναι λίγο αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ή είναι γραφτό, δεν ξέρω…”

“Τον σκέφτομαι τον δίσκο, έχω τραγούδια στην άκρη, αλλά νιώθω ότι ωραία, έχω κάποια τραγούδια που μου αρέσουν, αλλά τα έγραψα παλιά. Πάντα, κάθε μέρα, νιώθω ότι κάτι καινούργιο παίρνω ή μαθαίνω, ότι είμαι λίγο διαφορετική από χτες, οπότε τώρα, έχοντας κάνει τις ‘Κούπες’ θα μου φαινόταν πισωγύρισμα να εκθέσω κάποια τραγούδια που ήταν πριν από αυτές, γιατί οι ‘Κούπες’ ήταν σαν κλείσιμο ενός κύκλου. Αλλά ναι, αυτή η σκέψη του δίσκου μου αρέσει. Ξέρω γω… Μου παίρνει χρόνο μωρέ να τα δουλεύω τα πράγματα”.

“Με άγγιξε και ακόμα με αγγίζει η Αρχιτεκτονική, αλλά είναι μια επιστήμη που θέλει να είσαι μέσα σε αυτό. Δεν γίνεται να τελειώσει η Σχολή χωρίς να είσαι παρών. Το πρώτο 6μηνο ήμουν συνέχεια στη Σχολή και πάλι δεν τα πέρασα τα μαθήματα. Εδώ και τρία χρόνια, εκεί γύρω στο Φεβρουάριο, ξαναγράφομαι με τη σκέψη να την τελειώσω. Αλλά πάντα, κάτι τυχαίνει και δεν τα καταφέρνω με τον χρόνο”.

“Πέρασα ωραία στο Berklee, καλά έκανα και πήγα, όχι μόνο για μουσικούς λόγους, αλλά και για λόγους προσωπικούς και ενηλικίωσης. Είναι καλό να φεύγουμε από το σπίτι μας εννοώντας όχι μόνο το σπίτι που μεγαλώσαμε, αλλά και από τη χώρα, από τον χώρο που αισθανόμαστε ασφαλείς. Νομίζω πως εκεί άρχισα να έρχομαι πιο κοντά σε αυτό που είμαι σήμερα”.

“Η πολυπολιτισμικότητα υπήρχε στη ζωή μου έτσι κι αλλιώς, γιατί ο μπαμπάς μου είναι από το Σουδάν και γενικώς μαθαίναμε γλώσσες από μικρή με τον αδερφό μου, αλλά αυτό το κομμάτι της μίξης, της ανέχειας, του διαφορετικού είναι ένα κεφάλαιο που άνοιξε στο Berklee και με συγκίνησε και ακόμα με συγκινεί”.

“Αυτό που έμαθα είναι το εξής: αυτό που κάνω και αυτό που είμαι να προσπαθώ να ταυτίζονται”.

“Δεν νιώθω ότι το βασικό μου χαρακτηριστικό είναι ότι είμαι από το Σουδάν ούτε εκεί έγκειται η διαφορετικότητά μου. Έχω ακούσει διάφορα σχόλια κατά καιρούς για την καταγωγή μου, όπως και για άλλα πράγματα, κι έχουν γράψει μέσα μου. Αυτό έχει να κάνει με τη δική μου ενοχή, γιατί αντίστοιχα μου ‘χουν πει και κομπλιμέντα, αλλά ξέρεις… Αν ήμουν σε φάση να μαζοχιστώ, θα κρατούσα μόνο τα σχόλια που με πονάνε. Το κάνουμε πολλοί άνθρωποι αυτό”.

“Όσον αφορά το βίντεο κλιπ της ‘Μάντισσας’, είχα περισσότερο το Μπόλιγουντ στο μυαλό μου. Πιο γραμμικά σχήματα. Είχα πει και στον χορογράφο μου ότι έχω εμπνευστεί από σύνολα, όπως τα βλέπουμε στο Μπόλιγουντ ή στους παραδοσιακούς χορούς”.

“Να σου πω την αλήθεια για το βίντεο κλιπ; Δεν το ‘χω πει ποτέ. Εγώ με τους σκηνοθέτες είχαμε συνεννοηθεί ότι (σ.σ. αυτό που είδαμε τελικά) θα είναι το γύρισμα, κι επειδή ήθελα αυτό το αυθόρμητο και το άντυτο και το άβαφο που συνέβαινε στην πρόβα να υπάρχει και στην ώρα του γυρίσματος, δεν είπα στα κορίτσια ότι ‘γράφουμε’. Οπότε το κάναμε, τους είπα ευχαριστώ πολύ και όταν με ρώτησαν τι ώρα συναντιόμαστε την Τετάρτη για το γύρισμα, τους είπα, δεν συναντιόμαστε κορίτσια”. (γέλια)

Η Μαρίνα Σάττι και οι Fonέs εμφανίζονται στον Κήπο του Μεγάρου την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 9 μ.μ.