Simone Cecchetti/Corbis via Getty Images
ΜΟΥΣΙΚΗ

H νύχτα που ο Sivert Hoyem ερωτεύτηκε το ελληνικό κοινό

Με αφορμή την επικείμενη online συναυλία του, ζητήσαμε από τον Sivert Hoyem να θυμηθεί ποια ήταν η πιο όμορφη συναυλιακή νύχτα που βίωσε στη χώρα μας.

“A shadow looms above the river
And fire sweeps across the land
Our bones are twisted in their sockets
And even we must try to stand alone”

Με αυτά τα λόγια από το θρυλικό Sirens των Madrugada μπαίνουμε στις πιο σκοτεινές μέρες του 2021. Σε αυτό το δύσκολο ταξίδι, ευτυχώς, οι συνθέσεις του Sivert Hoyem θα είναι εκεί, σαν εκείνη την μπλούζα που δεν τη βγάζεις από πάνω σου, γιατί σε ζεσταίνει και σε δροσίζει και σε κάνει να χαμογελάς ασταμάτητα. Με αφορμή την επικείμενη online συναυλία του από το Sentrum Scene (Όσλο, Νορβηγία), την Παρασκευή 12/2, μιλήσαμε μαζί του και του ζητήσαμε να επιστρέψει νοητά για λίγο στη χώρα μας.

H Απόδραση

«Λίγο αφού γράψαμε τo single Run away, είχα την ευκαιρία να τρέξω κι εγώ μακριά, κάνοντας κάποιες λιγοστές εμφανίσεις ανά τη Νορβηγία, όσο αυτό ήταν εφικτό. Ήταν απόλυτα λυτρωτικό για μένα. Νομίζω πως αυτό θα είναι το κλειδί την εξόδου από τις Corona Times που βιώνουμε, η στιγμή που θα μπορούμε να ανταμώσουμε ξανά για νέα live, που θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε ξανά, αγκαλιασμένοι, υπό τον ήχο της μουσικής».

Η Νύχτα

«Από τότε που ξεκίνησα να γράφω μουσική, όλες οι εικόνες που με ενέπνεαν, είχαν μέσα τους σκοτάδι, νύχτα. Νομίζω πως το βράδυ ο κόσμος δείχνει πιο μικρός, πιο απτός, σαν να φυτρώνει στον κόσμο που μας περιβάλλει μια νέα οικειότητα. Φυσικά, αναγνωρίζω πως σε πολλούς ανθρώπους το σκοτάδι δείχνει τρομακτικό, αλλά δεν είναι αυτή η διάστασή του που βγαίνει στα τραγούδια μου. Θέλω να πιστεύω πως κανείς δεν τα έχει βιώσει κατ’ αυτό τον τρόπο».

Το (πραγματικό) Σχολείο

«Μεγαλώνοντας βαριόμουν το σχολείο, με κούραζε. Από την άλλη, στο σπίτι μου υπήρχαν δίσκοι του Leonard Cohen. Στην πορεία αποδείχθηκε πώς ο πιο σύντομος δρόμος για να επανεφεύρω τον εαυτό μου ως καλλιτέχνη πια, ήταν να αφεθώ στο σκοτάδι της μουσικής του Cohen. Σαφέστατα ο ήχος μου επηρεάστηκε και από τους Velvet Underground, τους Fleetwood Mac και πολλά ακόμα κλασικά rock σχήματα. Αλλά ο Cohen ήταν ο πρώτος που με ενέπνευσε στο να γίνω μουσικός. Ακόμα και σήμερα επιστρέφω στα τραγούδια του πολλές φορές».

Μια νέα αφοσίωση

«Η ζωή μας γίνεται πολύ σοβαρή, πάρα πολύ απότομα. Αυτό είναι κάτι που προσπαθώ να περάσω στα τραγούδια μου, να τα εμποτίσω με την αλήθεια των βιωμάτων ενός ενήλικα. Αυτό βέβαια, είναι κάτι που δεν «πουλάει» τόσο στη σύγχρονη pop μουσική, αναπόφευκτα, καθώς οι περισσότεροι pop stars είναι πάρα πολύ νέοι (γελάει!). Αλλά πιστεύω πως αυτό θα έπρεπε να είναι η pop σήμερα, να μιλάει για τις ζωές μας, για τους πόνους και τις χαρές που βιώνουμε καθημερινά.

Όταν είσαι νέος η ζωή μοιάζει υπέροχη και γεμάτη με ευκαιρίες που φαίνεται να παραμονεύουν σε κάθε σου βήμα. Όταν αποκτάς οικογένεια, η ζωή σου αλλάζει: καλείσαι να δείξεις υπευθυνότητα όχι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και τις ανθρώπινες ψυχές που σε περιβάλλουν. Η αληθινή, ενήλικη ζωή, που ξεφεύγει από τα φτιασίδια και τις εξιδανικεύσεις, είναι αυτό που αποτυπώθηκε στα τραγούδια πολλών κλασικών albums, όπως το Rumors των Fleetwood Mac, το οποίο λατρεύω, είναι κάτι που θα έπρεπε να μας απασχολεί περισσότερο στη σύγχρονη pop, αυτό με απασχολεί και στο νέο μου single, το Devotional (κυκλοφόρησε στις 8 Ιανουαρίου)».

Η επανένωση

«Περάσαμε συγκλονιστικά, πανέμορφα με τους Madrugada όταν βρεθήκαμε ξανά επί σκηνής (2019)! Ξέρω πως η νοσταλγία είναι μια τάση που επικρατεί στην pop κουλτούρα, ο κόσμος θέλει ν’ ακούσει ξανά τους Oasis, τους Fleetwood Mac, όλα αυτά τα σπουδαία συγκροτήματα. Αλλά αυτή τη στιγμή για τους Madrugada δεν υπάρχει κάποια ιδέα, κάτι συγκεκριμένο για τη συνέχεια τους. Δεν το αποκλείω όμως να βρεθούμε ξανά επί σκηνής και να παίξουμε μουσική. Δε θα είναι πάλι για το Industrial Silence ή κάτι τέτοιο, αλλά θα είναι σίγουρα κάτι μοναδικό».

Το (επόμενο) ταξίδι στην Ελλάδα

«Έχω προσπαθήσει να εξηγήσω τι είναι αυτό που μας ενώνει τόσο πολύ με το ελληνικό κοινό. Έχω κοιτάξει στα μάτια τους Έλληνες fans μας, από τις πρώτες κιόλας συναυλίες με τους Madrugada που κάναμε στην Αθήνα κι έχω δει παιδιά να δένονται, να γίνονται ένα με τα κομμάτια μας, να αντιμετωπίζουν με απόλυτη σοβαρότητα και αγάπη και σεβασμό κάθε στίχο, κάθε μελωδία, κάθε τραγούδι. Αυτό το πράγμα εξελίχθηκε, μεγάλωσε, με κάθε μας συναυλία, με κάθε μας επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος. Είναι σαν μια ερωτική σχέση. Βλέπεις ότι κάποιος ενδιαφέρεται για ‘σένα και επειδή νιώθεις το ίδιο, ανταποδίδεις. Κι αυτό το πράγμα συνεχίζεται και μεγαλώνει και αυτός ο έρωτας γίνεται ολοένα και πιο φλογερός».

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συναυλίες στο Ηρώδειο. Έχω ξαναπαίξει στην Ελλάδα, έχω έρθει τόσες φορές, αλλά εκείνες οι στιγμές που άνοιξαν τα μάτια σε κάτι μοναδικό. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου τόσο κόσμο απόλυτα «συνδεδεμένο» με τη μουσική μου. Ήταν ασύλληπτα όμορφο».

Η live streaming online συναυλία του Sivert Hoyem έρχεται την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.