Δόξα Ορεστιάδας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παλαιστίνη, ουράνιο τόξο και ακτιβισμός: Η Δόξα Ορεστιάδας έχει τις πιο όμορφες φανέλες

Μία συζήτηση με τον Αχιλλέα Σκερλετόπουλο, τον τερματοφύλακα της ακριτικής ομάδας που έγινε viral για όλους τους σωστούς λόγους. Γιατί αποφάσισαν να στηρίξουν το παλαιστινιακό ζήτημα και την LGBTQ+ κοινότητα με τις νέες τους εμφανίσεις; Πώς λειτουργεί ένας αυτοοργανωμένος σύλλογος; Γιατί οι οπαδοί τους πατάνε συχνά χορτάρι;

«Έχουμε δεχτεί παραγγελίες από όλη τη χώρα. Όταν τις βγάλαμε δεν είχαμε στο μυαλό μας πως θα τις πουλούσαμε. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να δώσουμε μέρος των εσόδων σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη τα χρήματα στην περιοχή μας» λέει ο Αχιλλέας Σκερλετόπουλος, τερματοφύλακας της Δόξας Ορεστιάδας που αγωνίζεται στο Β’ Τοπικό Έβρου. Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε στο τηλέφωνο οι παραγγελίες για τις πολύχρωμες νέες φανέλες της ομάδας έχουν ξεπεράσει τις εκατό. 

Όταν πριν μερικές μέρες, η Δόξα Ορεστιάδας ανακοίνωσε στα social media τις ποδοσφαιρικές της εμφανίσεις για τη σεζόν 2021-2022 τα likes και τα shares άρχισαν να πέφτουν βροχή. Ο λόγος; Η μία φανέλα είναι αφιερωμένη στην Παλαιστίνη και η άλλη φορά τα χρώματα της rainbow flag ως ευθεία αναφορά στην LGBTQ+ κοινότητα.

 

Οι φωτογραφίες της ομάδας συγκέντρωσαν χιλιάδες κοινοποιήσεις στα κοινωνικά δίκτυα μέσα σε ελάχιστες ώρες, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που έστειλαν μήνυμα στην επίσημη σελίδα του συλλόγου για να τις παραγγείλουν.

Ο Αχιλλέας Σκερλετόπουλος δεν περίμενε με τίποτα όλο αυτόν τον χαμό που δημιουργήθηκε. «Όταν ξεκίνησε η χρονιά αποφασίσαμε να βγάλουμε δύο εμφανίσεις για να δείξουμε τη στήριξή μας στον παλαιστινιακό λαό που δέχεται τόσες επιθέσεις και στο κίνημα των LGBT ατόμων που δίνουν τον δικό τους αγώνα στην Ελλάδα. Δεν ήμασταν, όμως, προετοιμασμένοι για όλο αυτό» εξηγεί ο ίδιος.

Δόξα Ορεστιάδας

Μάλιστα, το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία αντέδρασε πολύ θετικά σε αυτήν την κίνηση αποτελεί πηγή αισιοδοξίας. «Ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Γνωρίζουμε πως ζούμε σε μια περιοχή με πολλούς συντηρητικούς ανθρώπους».

Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που η Δόξα Ορεστιάδας ανέλαβε κοινωνική δράση. Παλιότερα είχε τυπώσει μπλουζάκια κατά των αιολικών πάρκων στα ελληνικά βουνά, ενώ έχει διοργανώσει και φιλικά με σκοπό να συγκεντρώσει τρόφιμα για τους πυρόπληκτους του περασμένου καλοκαιριού.

Δόξα Ορεστιάδας θα πει αυτοοργάνωση

Η Δόξα Ορεστιάδας μετρά περισσότερα από πενήντα χρόνια ιστορίας στον Έβρο και την τελευταία πενταετία λειτουργεί στη λογική της αυτοοργάνωσης – χωρίς, δηλαδή, προέδρους και ιεραρχίες. Όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα μιας και για κάθε απόφαση πρέπει να αποφασίζουν τουλάχιστον 25 άτομα.

Αυτό, όμως, δεν τους απασχολεί, καθώς όλη η ομάδα είναι μια παρέα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βάση του συλλόγου αποτελείται από 50-60 φίλους και γνωστούς που τον ακολουθούν όπου κι αν παίζει, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του.

Η αγάπη τους για την ομάδα φαίνεται ξεκάθαρα και από τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο Facebook. Εκεί βλέπει κανείς οπαδούς να χειροκροτούν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Σημασία δεν έχει η ήττα ή νίκη, σημασία έχει η συμμετοχή και το πιο όμορφο παιχνίδι στον πλανήτη.

Η Δόξα Ορεστιάδας αγωνίζεται στο Β’ Τοπικό της ΕΠΣ Έβρου, την πιο χαμηλή ερασιτεχνική κατηγορία του νομού. Όπως εξηγεί ο τερματοφύλακας της ομάδας, το περασμένο καλοκαίρι αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία, παραλίγο, να τους στερήσουν τη συμμετοχή στο φετινό πρωτάθλημα. Ωστόσο, ύστερα από τη στήριξη των φιλάθλων της, η Δόξα τελικά τα κατάφερε.

«Είναι αρκετά τα έξοδα που πρέπει να καταβάλει μια ομάδα για να κατέβει στο πρωτάθλημα. Σύμφωνα μ’ έναν πρόχειρο υπολογισμό, αυτά ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, όμως, είναι οι ποδοσφαιριστές» λέει, πριν προσθέσει γελώντας: «Υπάρχουν φορές που η τοπική ένωση μάς βάζει να παίζουμε Δεύτερα και πολλά από τα παιδιά της ομάδας δουλεύουν, έτσι δεν μπορούν να έρθουν στον αγώνα. Έχουν υπάρξει, δηλαδή, ματς που έχουμε κατεβάσει ενδεκάδα με εννιά και δέκα παίκτες».

Τις περισσότερες φορές τη λύση τη δίνουν οι οπαδοί της ομάδας. Πώς γίνεται αυτό; Έχουν δελτίο κανονικά και πηδούν τα σύρματα για να παίξουν, εάν κριθεί αναγκαίο.

Δόξα Ορεστιάδας

Μετά από πέντε αγωνιστικές, η Δόξα Ορεστιάδας μετράει στο φετινό πρωτάθλημα, μόλις μια νίκη. Αυτό, όμως, δεν τους πτοεί.

«Υπάρχουν ματς που μπορεί να χάνουμε 7-0 και να πανηγυρίζουμε. Καμιά φορά η ομάδα που νικάει έχει πιο πολλά νεύρα από μας» προσθέτει. «Εμείς αγαπάμε το ποδόσφαιρο και την παρέα μας. Γιατί στο τέλος αυτά μένουν».