Pexels
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ και παντού βλέπει την ομορφιά αυτού του κόσμου

Μιλήσαμε με το άτομο που δημιούργησε αυτή την πάρα πολύ κουλ σελίδα του ελληνικού ίντερνετ και μας αποκάλυψε γιατί όταν τελειώσει το lockdown το πρώτο μέρος που θα επισκεφτεί θα είναι τα Τζουμέρκα.

Ποια είναι τα κράτη της κεντρικής Αμερικής, δηλαδή αυτής της στενής λωρίδας γης μεταξύ βόρειας και νότιας Αμερικής; Ποια είναι η πραγματική ιστορία της Ρουάντας; Από που πήρε το όνομά του ο Αμαζόνιος; Αυτές και πάρα πολλές άλλες παρόμοιες ερωτήσεις απαντά η σελίδα Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ σε τακτική βάση δείχνοντάς τι σημαίνει περιεχόμενο με νόημα στο αχανές τοπίο του Facebook. Η σελίδα έχει καταφέρει να φτιάξει μία κοινότητα που απαριθμεί πάνω από 160.000 άτομα που μπαίνουν για να ανακαλύψουν σε κάθε post, μία ξεχωριστή ιστορική, ανθρωπολογική, εθνολογική, γεωγραφική πληροφορία για οποιοδήποτε μέρος στο χάρτη: Aπό το Κιργιστάν μέχρι την Μοζαμβίκη, από την Παραγουάη μέχρι την Τουρκία. Η αναζήτηση της γνώσης γίνεται pop και mainstream ξανά και τελικά μπορείς να ξεχωρίσεις το Καζακστάν από την Μογγολία, χρησιμοποιώντας τα ονόματα της Άννας και της Λίας Βίσση. Απευθυνθήκαμε στο άτομο που δημιούργησε τη σελίδα, καταρχάς για να το ευχαριστήσουμε για τα δωρεάν μαθήματα ιστορίας και γεωγραφίας που παρέχει και στη συνέχεια για να μας λύσει όλες μας τις απορίες, γεωγραφικές ή μη.

Αν υποθέσουμε ότι έχω να ασχοληθώ με γεωγραφία από την Ε’ Δημοτικού, ποιοι είναι για σένα οι πέντε λόγοι που κάνουν την γεωγραφία τόσο κουλ;

Πρώτα απ’ όλα θεωρώ πως δεν γίνεται να έχεις να ασχοληθείς με τη γεωγραφία τόσο καιρό, γιατί η γεωγραφία με κάποιο τρόπο είναι παντού! Ωστόσο, έχουμε και λέμε: Α) Οι γεωγραφικές γνώσεις είναι πάντα σχετικές και πάντα κουλ. Για παράδειγμα μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για να σπάσεις τον πάγο σε κάποιο πρώτο ραντεβού, για να σκαλώσεις την παρέα σου ή την οικογένειά σου σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι, κλπ. Β) Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ γιατί είναι η τέλεια αφετηρία ώστε να αποκτήσει κανείς σφαιρική αντίληψη για τον κόσμο. Αν ξέρεις καλή γεωγραφία, η παγκόσμια ιστορία ξαφνικά βγάζει περισσότερο νόημα. Οι πολιτικές εξελίξεις του κόσμου βγάζουν περισσότερο νόημα. Όλα βγάζουν περισσότερο νόημα. Γ) Η γεωγραφία βοηθά να συνειδητοποιήσουμε λίγο καλύτερα τη θέση μας στον κόσμο κυριολεκτικά και μεταφορικά. Καταλαβαίνεις ότι είσαι ένα μέρος ενός συνόλου, κύτταρο ενός οργανισμού. Εμένα αυτή η συνειδητοποίηση με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο. Δ) Αν ξέρεις γεωγραφία, έχεις στη διάθεσή σου περισσότερες ιδέες για φανταστικά μέρη που μπορείς να πας για διακοπές! Έχεις επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να γνωρίζεις την απάντηση σε μια κουλή γεωγραφική ερώτηση για το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου σε κάποιο τηλεπαιχνίδι (και μετά να πάρεις τα χρήματα και να ταξιδέψεις στα φανταστικά μέρη που γνωρίζεις! Ε) Είναι απλά τόσο ωραία διαδικασία να μαθαίνεις για τον κόσμο – ενεργοποιείται η φαντασία και ξανανιώθεις παιδί!

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει, που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον ώστε να το κάνεις post;

Τα τελευταία χρόνια κάπως μ’ έπιασε μια περιέργεια να μάθω τι υπάρχει πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Ζούμε σε μια πέτρα που κινείται στο σύμπαν κι είναι κάπως περίεργο που δεν είναι στις προτεραιότητες του σχολείου να μάθουμε τι υπάρχει πάνω της. Οπότε άρχισα να διαβάζω. Γιατί υπάρχουν όλες αυτές οι χώρες; Πώς δημιουργήθηκαν; Πώς ζουν οι λαοί του κόσμου σήμερα; Ποια είναι τα πιο παράξενα μέρη του κόσμου; Αν μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία, είναι τόσο μαγική που είναι δύσκολο να σταματήσεις να ψάχνεις! Ό,τι ενδιαφέρον μαθαίνω, το μοιράζομαι με την κοινότητα. Όσο η κοινότητα μεγαλώνει, παίρνω πολλή έμπνευση από τα μηνύματα και τα σχόλια των γεωγραφόπουλων!

Αποτελούν οι σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα μία δικαιολογία για να διαβάζουμε λιγότερο ή είναι η αφορμή για να διαβάζουμε περισσότερο;

Ωραίο δίλημμα! Σίγουρα αν χρησιμοποιηθούν με κατάλληλο τρόπο, τα social media μπορoύν να γίνουν ο τέλειος τρόπος για να καλλιεργηθεί η φιλοπεριέργεια στους ανθρώπους. Ο κάθε άνθρωπος όμως έχει διαφορετικό format που τον βολεύει και τον γοητεύει – σε κάποιους αρέσει η αίσθηση του χαρτιού, σε κάποιους τα εύπεπτα βιντεάκια στο YouTube, σε κάποιους τα κατεβατά posts με emojis! Το ζητούμενο για μένα είναι να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να ψάξουν. Να καταλάβουν ότι η γνώση είναι πραγματικά πολύ κουλ. Αν την αγαπήσεις, δε βαριέσαι ποτέ!

Υπάρχουν ταξίδια σου που έχουν μετουσιωθεί σε post; 

Δεν έχω κάνει κάποιο post ως αυτούσια μεταφορά κάποιου δικού μου ταξιδιού, αλλά μια φορά είχα γράψει για τότε που αντίκρισα για πρώτη φορά τον Ειρηνικό Ωκεανό (για τους πολύ φίλους “Γαλήνιο”) με τον οποίο έχω μια ιδιαίτερη αγάπη.

Σε έκανε το post κάποιου φίλου της σελίδας να θέλεις απεγνωσμένα να ταξιδέψεις σε ένα μέρος;

Ένας αγαπημένος προορισμός πολλών γεωγραφόπουλων φαίνεται να είναι η Ισλανδία, νησιωτικό κράτος στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, και ελπίζω να καταφέρω σύντομα να πάω γιατί έχω λυσσάξει να δω το βόρειο σέλας!

Σε ποιο σημείο του χάρτη θα ήθελες να βρίσκεσαι σήμερα αν δεν βρισκόμασταν σε lockdown και γιατί;

Δε θα σου φανεί πολύ κουλ, αλλά θα ήθελα να είμαι στο χωριό μου στα Τζουμέρκα, δηλαδή στις Ελληνικές Άλπεις. Παρόλο που θέλω να ταξιδέψω σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα θα ήθελα να βρίσκομαι εκεί. Είναι ίσως το μόνο μέρος στο οποίο πραγματικά ηρεμεί η ψυχή μου. Συγκεκριμένα θα ήθελα να κάθομαι στο μπαλκόνι, να βρέχει καταρρακτωδώς και να χαζεύω τα επιβλητικά βουνά! Νιώθω δέος με αυτή τη θέα, δεν χορταίνεται!

Υπάρχει κάποιο μέρος που θεωρείς uncool; 

Παντού υπάρχει ομορφιά νομίζω, ή τουλάχιστον παντού βλέπω ομορφιά.

Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός της Γεωγραφίας; Θα παραμείνει σελίδα ή θα εξελιχθεί σε κάτι άλλο;

Βασική προτεραιότητα είναι να φτιαχτεί σιγά σιγά το website της σελίδας ώστε να είναι αρχειοθετημένο, όμορφα και τακτοποιημένα, όλο το υλικό. Από την άλλη, ίσως μαζευτούμε όλα τα γεωγραφόπουλα για να φτιάξουμε μια δική μας ανεξάρτητη χώρα – υπάρχουν τουλάχιστον 15 κράτη στον κόσμο με μικρότερο πληθυσμό από αυτόν της κοινότητάς μας! Μείνετε συντονισμένοι και θα μάθετε!