Christopher Smith/Invision/AP
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η θεότητα Billy Porter μάς μιλάει για ‘Twilight Zone’, Oprah και αγάπη, αγάπη, αγάπη

Ο βραβευμένος πρωταγωνιστής του ‘Pose’ παίζει σε ένα από τα καινούρια επεισόδια ‘Twilight Zone’ που μόλις έκαναν πρεμιέρα στο COSMOTE TV. Μας μίλησε μέσω zoom για τη θρησκεία, την αγάπη, και για το πώς ζει κάτι που πάντα πίστευε αδύνατο.

«Είσαι γενναιόδωρος με την ενσυναίσθησή σου;», ρωτά ο Κιθ, ένας απατεώνας της καρτομαντείας που συναντά έναν απεγνωσμένο ηθοποιό και μέσα από αυτή την εντελώς σουρεάλ γνωριμία, συνειδητοποιεί πράγματα για τον εαυτό και την ηθική του. «Ο χαρακτήρας μου απλά προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, όπως όλοι, σε ένα κόσμο που είναι κτηνώδης, είναι απορριπτικός, δεν είναι δίκαιος», λέει ο ηθοποιός μιλώντας για τον ήρωα που υποδύεται.

Τα επεισόδια της 2ης σεζόν ‘The Twilight Zone’ θα προβληθούν back2back στο COSMOTE Series Marathon HD αμέσως μετά την πρεμιέρα στις ΗΠΑ, από την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 18.00.

Είναι ένας χαρακτήρας-κλειδί στο ‘The Who of You’, ένα από τα επεισόδια της νέας σεζόν ‘The Twilight Zone’ που επιστρέφει αυτή την εβδομάδα με νέες ιστορίες μεταφυσικού τρόμου. (Τα νέα επεισόδια θα προβληθούν back2back στο COSMOTE Series Marathon HD αμέσως μετά την πρεμιέρα στις ΗΠΑ, από την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 18.00.) «Αυτό το επεισόδιο νομίζω ρωτά ποιοι είμαστε και ποιοί επιλέγουμε να είμαστε», μας λέει μέσω zoom.

Ο Μπίλι Πόρτερ παρουσιάζει στα American Music Awards τον Νοέμβριο του '19. / Chris Pizzello/Invision/AP
Ο Μπίλι Πόρτερ παρουσιάζει στα American Music Awards τον Νοέμβριο του ’19.

Ο Πόρτερ κρατά έναν σχετικά μικρό αλλά κεντρικό ρόλο, μα έτσι κι αλλιώς ο πολυβραβευμένος ηθοποιός είναι από εκείνες τις larger than life περσόνες που πάντα καταλήγει να κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο σε ό,τι κι αν εμφανίζεται. Είναι ηθοποιός, είναι διασκεδαστής, είναι περσόνα, είναι -κι αυτό φαίνεται πραγματικά αν του μιλήσει κανείς- ένας αληθινός ιεροκήρυκας.

Μιλάμε μαζί του σε μια νυχτερινή συνέντευξη μέσω zoom, ένα τίμιο και απολύτως άξιο ξενύχτι κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πόρτερ ενθουσιάζεται και μιλά για τα πάντα, από το μεγάλωμά του και τη σχέση του με τη θρησκεία μέχρι το πώς βλέπει σήμερα τη θέση του στον κόσμο και το πώς πιστεύει πως η αγάπη είναι το κλειδί για ένα καλύτερο αύριο. Μιλά με το πάθος και φλόγα ενός ιεροκήρυκα που διδάσκει αγάπη στο ποίμνιό του- είναι περίεργο που είναι μέσω zoom αυτή η συνομιλία γιατί σχεδόν φαντάζομαι να είμαστε σε κάποιο rally κι εκείνος να βρίσκεται στο μικρόφωνο και να μιλά όχι σε έναν ή σε λίγους δημοσιογράφους, αλλά σε ένα πολυάριθμο πλήθος.

Η μαγνητιστική του περσόνα ήταν φυσικά εμφανής, είτε κανείς τον γνώρισε μέσα από το σπουδαίο ‘Pose’ και τον ριζοσπαστικής σημασίας ρόλο του εκεί, είτε τον γνώρισε μέσα από τις μυθικές εμφανίσεις του σε κάθε λογής gala και κόκκινα χαλιά, όπου πάντα έκλεβε με τρομερή άνεση τις εντυπώσεις.

Βραβευμένος με Τόνι για το ρόλο του ως Λόλα στο ‘Kinky Boots’, με Γκράμι για την ηχογράφηση του ίδιου έργου και με Έμμυ φυσικά για το ‘Pose’, ο σπουδαίος 50χρονος entertainer απέχει μόλις ένα βήμα από το EGOT (η βιομηχανία θα έπρεπε να σφάζεται για το ποιός θα είναι ο σκηνοθέτης που θα δώσει Όσκαρ στον Μπίλι Πόρτερ) αλλά ακόμα κυριότερα, έχει ήδη γίνει συλλογικά αγαπητός ως μια αγνή παρουσία ενθουσιασμού και ενέργειας.

Μιλήσαμε με τον Πόρτερ για το ‘Twilight Zone’, για τη σχέση του με τη θρησκεία και το πώς αυτά που μαθαίνουμε στη διάρκεια της καραντίνας μπορούν να μας βοηθήσουν για ένα καλύτερο αύριο.

Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ‘TWILIGHT ZONE’

Ο Μπίλι Πόρτερ φτάνει στην 77η τελετή Χρυσών Σφαιρών τον Ιανουάριο του '20. / Jordan Strauss/Invision/AP
Ο Μπίλι Πόρτερ φτάνει στην 77η τελετή Χρυσών Σφαιρών τον Ιανουάριο του ’20.

Νιώθω πως είμαι μέσα στο ‘Twilight Zone’ αυτή τη στιγμή! Όπως όλος ο κόσμος.

Πίσω στα παιδικά μου χρόνια υπήρχαν 3 σταθμοί όλοι κι όλοι, κι ήταν στον αέρα μέχρι τη 1-2 το βράδυ. Ένας σταθμός έπαιζε ‘Twilight Zone’ πριν κλείσει, και όποτε δεν με έπαιρνε ο ύπνος το έβλεπα.

Μεγάλωσα θρήσκος, πεντακοστιανός, και η Βίβλος χρησιμοποιείται ως παραβολή και ως αλληγορία για να μας διδάξει και να μας δείξει διαφορετικές συμπεριφορές και ηθικές και τρόπους να κινηθείς στη ζωή. Καλό εναντίον κακού, ηθικό εναντίον ανήθικου. Η σειρά λειτουργεί ως επέκταση αυτού του είδους ιστοριών-παραβολών.

Αυτό που αγαπώ στη σειρά είναι ότι κάθε ιστορία παρουσιάζεται από την οπτικής μιας παραβολής, κρατά καθρέφτη απέναντι στην κοινωνία, μας να κάνει να συλλογιστούμε και να δούμε τον εαυτό μας και τις διαφορετικές επιλογές που κάνουμε, καλές ή όχι και τόσο καλές. Kαι πραγματικά ζητά από εμάς να κρατήσουμε την ανθρωπιά μας σε ένα διαφορετικό στάνταρ. Ελπίζει κανείς πως μας βοηθά να αλλάξουμε τους εαυτούς μας, να βγαίνουμε διαφορετικοί από την εμπειρία. Εγώ αυτό κάνω. Η τέχνη μπορεί να το κάνει αυτό.

Η τέχνη γενικά πάντα ήταν φορέας της αλλαγής. Γιατί οι καλλιτέχνες πάντα μέσω των ιστοριών είναι μπροστάρηδες σε αυτή την επική αλλαγή. Μέσα από τη δουλειά μας, ό,τι κι αν είναι, φτάνουμε στις καρδιές των ανθρώπων και τα μυαλά, και μπορούμε να τα αλλάξουμε. Δεν έχει ποτέ να κάνει με το ντροπιάσεις κάποιον ή να τον κατηγορήσεις για κάτι, είναι απλά για βαθύ προβληματισμό.

O ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΠΙΛ

Ο Μπίλι Πόρτερ ως Κιθ στο επεισόδιο "The Who Of You" της 2ης σεζόν του 'The Twilight Zone'. / Dean Buscher/CBS
Ο Μπίλι Πόρτερ ως Κιθ στο επεισόδιο “The Who Of You” της 2ης σεζόν του ‘The Twilight Zone’.

Ο Τζόρνταν Πιλ είναι τεράστια έμπνευση για μένα, η παρουσία του, τι έχει κάνει με αυτό το είδος. Σε αυτό το reboot υπάρχουν μαύροι άνθρωποι, αυτές οι ιστορίες αντικατοπτρίζπουν τον αληθινό κόσμο. Δεν είναι ένα χρώμα, είμαστε όλοι, και έτσι σε όλους μας έχει ανατεθεί το να κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Και να βρούμε τρόπο να παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις, τις σωστές αποφάσεις, για να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Το αγαπημένο μου; Get out. Get out! Μου είχε τινάξει τα μυαλά στον αέρα. Ως μαύρος άντρας που ζει στον κόσμο αυτό και έχω λευκό σύζυγο, είχα τρελαθεί.

Η πρώτη εκδοχή του ‘Twilight Zone’ ήταν πολύ λευκή και είμαι ευγνώμων που αυτή η εκδοχή του Τζόρνταν Πιλ αντικατοπτρίζει το πώς είναι ο κόσμος σήμερα, μέσω του κάστινγκ.

Δεν είμαι του τρόμου! [γελάει] Με τρομάζει τόσο πολύ, η τελευταία ταινία τρόμου που είχα δει στο σινεμά ήταν το ‘Poltergeist’. Δεν είναι είδος που είχα μπλέξει πολύ, αλλά μέσα και από το ‘American Horror Story’ είχα μετά την περιέργεια να δω πώς δουλεύει και να κάτσω να δω ταινίες τρόμου με τον άντρα μου, προς μεγάλη του απόλαυση!

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

Ο Μπίλι Πόρτερ κατά την άφιξή του στο οσκαρικό πάρτι του Vanity Fair τον Φεβρουάριο του '20.= / Evan Agostini/Invision/AP
Ο Μπίλι Πόρτερ κατά την άφιξή του στο οσκαρικό πάρτι του Vanity Fair τον Φεβρουάριο του ’20.=

Βιώνουμε μια παγκόσμια επανεκκίνηση, ένα κρίσιμο σημείο. Ο Μάλκολμ Γκλάντγουελ στο βιβλίο του ‘The Tipping Point’ μιλάει για αυτό. Εμείς ως άνθρωποι στον πλανήτη μας έχει ανατεθεί το να κάνουμε διαφορετικές επιλογές και να πάρουμε διαφορετικές αποφάσεις που βασίζονται στην ενσυναίσθηση και την αγάπη. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθώ για τον εαυτό μου κατά την καραντίνα. Φροντίζω τον εαυτό μου, βάζω όρια και εξασκώ ισορροπία. Ξυπνάω κάθε πρωί με τον ήλιο και θυμίζω στον εαυτό μου, ο κόσμος στον οποίο βρισκόμαστε πόσο ευρύχωρος και πόσο λαμπρός είναι. Και πως μπορούμε να μάθουμε την απλή πράξη του “αγαπάτε αλλήλους”. Μέσα από τις διαφορές μας, παρά τις διαφορές μας, λόγω των διαφορών μας, αγάπη, αγάπη, αγάπη. Αυτό προσπαθώ να εφαρμόζω μέσα στην καραντίνα, και αυτό ζητάω από όλους.

Αυτό που συνειδητοποιώ και μαθαίνω για μένα αυτή τη στιγμή είναι πως πρέπει να πάντα να είσαι παρών. Και να μιλάμε με αλήθεια απέναντι στη δύναμη. Όταν οι άνθρωποι εξεγείρονται, όταν οι άνθρωποι είναι παρόντες, η αλλαγή συμβαίνει και συμβαίνει για τα καλά. Αυτή τη στιγμή, για μένα, πρέπει να φτάσεις στο κρίσιμο σημείο, στο σημείο της μη επιστροφής, και πρέπει εμείς ως συλλογικό είδος, να έχουμε το σθένος να δώσουν το παρόν.

Ενσυναίσθηση και συμπόνοια. Όταν εφαρμόζουμε την ενσυναίσθηση με τους εαυτούς μας, τότε μπορούμε να είμαστε γενναιόδωροι με αυτή και σε άλλους. Το μαθαίνω αυτό κατ’επανάληψη στη ζωή μου. Και αυτή η στιγμή στο χρόνο και την Ιστορία μου το μαθαίνει με έναν ριζικό τρόπο. Ναι, προσπαθώ να είμαι όσο πιο γενναιόδωρος είναι δυνατόν να είμαι. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε να μεγαλώνουμε και να μαθαίνουμε και να ζούμε.

ΤΟ ‘POSE’ ΚΑΙ Η ΟΠΡΑ

Ο Ράιαν Μέρφι δίνει συχγαρητήρια στον Μπίλι Πόρτερ για τη βράβευσή του με Έμμυ Α' Ανδρικού Ρόλου για το 'Pose', τον Σεπτέμβριο του '19. / Danny Moloshok/Invision for the Television Academy/AP Images
Ο Ράιαν Μέρφι δίνει συχγαρητήρια στον Μπίλι Πόρτερ για τη βράβευσή του με Έμμυ Α’ Ανδρικού Ρόλου για το ‘Pose’, τον Σεπτέμβριο του ’19.

Το να είσαι ηθοποιός και στη σόουμπιζ είναι μια ταραχώδης ζωή, για μένα τα 2 τελευταία χρόνια οπωσδήποτε είναι απίστευτα, όλο το ταξίδι να φτάσω ως εδώ. Μπορώ να συνδεθώ με τον χαρακτήρα μου [στο ‘Twilight Zone’] ειδικά όσο αφορά στην οντισιόν του. Το πόσο δύσκολο είναι να σε δουν. Νομίζω όλοι, είτε είμαστε ηθοποιοί είτε όχι, απλά θέλουμε οι άνθρωποι να μας βλέπουν. Και πόσο δυνατό συναίσθημα είναι όταν τα καταφέρνουμε.

Αν άλλαζα σώμα με έναν άνθρωπο θα ήθελα να είμαι η Όπρα, γιατί θα ήθελα να είμαι στο μυαλό της. Να δω πώς λειτουργεί. Δίνει τόση έμπνευση και είναι τόσο παρούσα και συνεχώς εξελίσσεται. Ναι, αυτό θα ήθελα.

Έζησα για μια ζωή ένα μεγάλο ταξίδι προκειμένου να αποδεχθώ την αυθεντικότητα του εαυτού μου. Ο ανδρισμός μου ήταν υπό αμφισβήτηση από τη στιγμή που μπορούσα να κατανοήσω την όποια σκέψη. Και πέρασα πολύ καιρό προσπαθώντας να ζήσω με τις προσδοκίες που είχαν θέσει άλλοι για μένα. Και δεν ήταν μέχρι που βρήκα το χώρο να τιμήσω και να αγαπήσω την ολότητα του εαυτού μου, που η ζωή μου άλλαξε. Με τα καλά και με τα καλά.

Η τελευταία ερώτηση πριν ολοκληρωθεί η zoom σύνδεσή μας, αφορά το τι θα ήθελε να κάνει μετά, στην καριέρα του. Γελώντας και με ένα παιχνιδιάρικο σπάσιμο στη φωνή του, απαντά:

Δεν ξέεεεεερω! Έχω τόσο μεγάλο πλούτο αυτή τη στιγμή, που προσπαθώ απλά να είμαι παρών σε αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή. Όταν ήρθα στη βιομηχανία ο χαρακτήρας μου στο ‘Pose’ ήταν κάτι το αδύνατον. Ήδη παίζω και ζω το αδιανόητο. Περιμένω να δω τι άλλο μου φυλάει το σύμπαν. Δεν θα διαλέξω, θα αφήσω το σύμπαν να διαλέξει για μένα. Γιατί όπως έλεγε η μητέρα μου, ο θεός έχει μεγαλύτερα πλάνα για σένα από όσο μπορείς εσύ να ονειρευτείς για τον εαυτό σου.

*Τα επεισόδια της 2ης σεζόν ‘The Twilight Zone’ θα προβληθούν back2back στο COSMOTE Series Marathon HD αμέσως μετά την πρεμιέρα στις ΗΠΑ, από την Παρασκευή 26 Ιουνίου στις 18.00.