2019/Evan Agostini/Invision/AP
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Jake Gyllenhaal, πώς ήταν να δουλεύεις σε ένα ασθενοφόρο με τον Michael Bay;

To OneMan εξασφάλισε ένα Q&A με τον αγαπητό πρωταγωνιστή, τώρα που τα δίνει όλα στη νέα περιπέτεια Ambulance του Michael Bay.

Τα τελευταία χρόνια το έχουμε προσέξει: O Jake Gyllenhaal όλο και περισσότερο, δε φοβάται να δώσει απολαυστικά παράλογες ερμηνείες, κάνοντας οτιδήποτε ζητά από αυτόν η κάθε ταινία. Από το Okja ως το Velvet Buzzsaw κι από την εμφάνισή του στο Sack Lunch Bunch του Netflix μέχρι τώρα, στη νέα εντελώς εκτός ορίων περιπέτεια του Michael Bay.

Στο Ambulance, o Gyllenhaal παίζει έναν άντρα που σχεδιάζει μια ληστεία που –φυσικά– θα συναντήσει απρόοπτα, οδηγώντας τον σε ένα ασθενοφόρο για διαφυγή. Μαζί με τον αδερφό του, έναν έντιμο βετεράνο σε οικονομική ανάγκη, και μια διασώστρια που προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή έναν αστυνομικό. Αυτά την ώρα που η μισή αστυνομική δύναμη του Λος Άντζελες βρίσκεται στο κατόπι τους.

Το Ambulance (Ασθενοφόρο) κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Tulip Entertainment.

Ναι, η υπόθεση σηκώνει λίγο ξέφρενο Jake Gyllenhaal, οπωσδήποτε. Ο ηθοποιός φωνάζει, τσιρίζει, απειλεί, γουρλώνει μάτια, κορδώνει στήθος, και τι δεν κάνει για να γεμίσει τον μικρό περιορισμένο χώρο δράσης του. Από τον τρόπο που παίζει, ξεχνάς τα μικρά όρια, είναι σαν το ασθενοφόρο να είναι ολόκληρο διαστημόπλοιο.

Καθώς λοιπόν η ταινία Ambulance (Ασθενοφόρο) κυκλοφορεί στις αίθουσες, το OneMan εξασφάλισε αποκλειστικά ένα Q&Α με τον Jake Gyllenhaal, όπου μιλά για τον Michael Bay, για τον χαρακτήρα του και για το πώς ήταν να γυρίζει μια χορταστική περιπέτεια σε τόσο μικρό χώρο.

Διαλέγεις πολύ προσεκτικά τα πρότζεκτ σου, τι είναι αυτό που σε τράβηξε στο Ambulance;

Νομίζω πως, ειδικά στις ταινίες δράσης, είναι πολύ σημαντικό η ταινία να έχει τα θεμέλια ώστε να σε κάνει να νιώσεις πως υπάρχουν αρκετά εκεί για ορίσεις τον χαρακτήρα σου και το Ambulance δούλεψε για μένα από τη στιγμή που το διάβασα.

Επίσης, ήθελα να δουλέψω εδώ και πολύ καιρό με τον Michael Bay γιατί βρίσκω συναρπαστικές τις ταινίες του και ήθελα να διασκεδάσω. Μου άρεσε η ιδέα του να βάλουμε τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες με τρεις εντελώς διαφορετικές προθέσεις σε έναν πολύ μικρό χώρο, κινούμενοι με 100 μίλια την ώρα. Υπάρχει κάτι αληθινά συναρπαστικό σε αυτό.

Τι είδους άντρας είναι ο Danny Sharp, ο χαρακτήρας σου;

Ο Danny Sharp είναι ένας περίπλοκος άνθρωπος. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου οι ληστείες ήταν κάπως νορμάλ – το οποίο είναι στενάχωρο και τρελό, αλλά αληθινό. Ήταν πολύ κοντά με τον πατέρα του και έβρισκαν κι οι δύο παρηγοριά ο ένας στον άλλον σε αυτή την εντελώς χαοτική οικογένεια. Νομίζω ότι με πολλούς τρόπους, ο Danny είναι απεγνωσμένος να επανακτήσει την αγάπη του αδερφού του και αυτή τη σύνδεση. Οπότε ως χαρακτήρας είναι διχασμένος. Έχει συνηθίσει να κάνει ένα πράγμα, το να ληστεύει τράπεζες, αλλά νομίζω η πρόθεσή του σε αυτή την ταινία είναι και η επανασύνδεση με τον αδερφό του, που αγαπά πολύ. Παρόλο που ο Danny είναι συναισθηματικός, είναι και παρεξηγημένος αλλά και παρεξηγεί το τι είναι η αγάπη και πώς εφαρμόζεται στην πράξη.

Τι σου αρέσει σε αυτόν;

Μου αρέσει πόσο παλαβός είναι! Ο Danny είναι πολύ διασκεδαστικός και απρόβλεπτος – που είναι κάτι που πάντα αγαπώ σε χαρακτήρες, επειδή αφήνει τόσο πολύ χώρο να κάνεις διαφορετικές επιλογές ως ηθοποιός. Επίσης μου αρέσει η ιδέα του να νιώθεις πως ξέρεις έναν χαρακτήρα μόνο για να συνειδητοποιήσεις πως τελικά έκανες λάθος. Μου αρέσει να παίζω σε αυτό τον κόσμο.

Η σχέση του Danny και του Will είναι το κλειδί της ιστορίας. Πώς αναπτύσσεται στην διάρκεια της ταινίας;

Ο Will έρχεται στον Danny επειδή χρειάζεται βοήθεια. Δυσκολεύεται πολύ, η γυναίκα του είναι άρρωστη, και πρέπει να κάνει ό,τι πρέπει για να φροντίσει την οικογένειά του. Ο Will έχει φτάσει στα άκρα κι ο Danny -που θέλει να τον βοηθήσει- είναι η μόνη του ελπίδα. Οπότε ο λόγος που ληστεύουν αυτή την τράπεζα είναι κυρίως για να βοηθήσουν τον Will, το οποίο είναι κι αυτό που οδηγεί το φιλμ. Μετά φυσικά μπαίνουν σε ένα σωρό μπελάδες και μετατρέπεται σε μια ιστορία ηθικής για το τι συμβαίνει όταν έχεις καλές προθέσεις αλλά τα πάντα πάνε λάθος.

Πώς ήταν να αναπτύσετε τη σχέση σας με τον Yahya Abdul-Mateen II, ο οποίος παίζει τον Will;

Ε, ο Yahya είναι απλά αξιαγάπητος. Ως ηθοποιός είναι γεμάτος περιέργεια και κάνει ερωτήσεις με τον ίδιο τρόπο που το κάνω κι εγώ, και πάντα ψάχνει κάτι βαθύτερο. Και αυτό ήταν διασκεδαστικό γιατί σε μια ταινία σαν αυτή είναι πολύ πιθανό να μην κάνεις αυτές τις ερωτήσεις, αλλά ξέραμε κι οι δύο πως όσο περισσότερο σκάβαμε μαζί, τόσο πιο ενδιαφέρουσα θα γινόταν η ταινία. Επίσης έχει αυτή την υπέροχη ενέργεια, είναι τόσο θετικός και ειλικρινά, αυτό μετράει για μέρα περισσότερο αυτές τις μέρες. Λατρεύω να δουλεύω με τον Yahya.

Η ιστορία παίρνει μια ενδιαφέρουσα τροπή όταν η ληστεία δεν πάει όπως είχε σχεδιαστεί και καταλήγουν να πρέπει να δραπετεύσουν με ένα ασθενοφόρο, έχοντας έναν τραυματισμένο αστυνομικό μαζί τους.

Ναι, είναι απεγνωσμένοι κι η μόνη τους διέξοδος είναι μέσα από ένα ασθενοφόρο. Οπότε ανεβαίνουν εκεί και τότε γνωρίζουμε τη διασώστη που παίζει η Eiza Gonzalez. Τότε η ταινία υπερφορτίζεται και μετατρέπεται σε μια τελείως διαφορετική ιστορία, καθώς παρακολουθείς τρεις διαφορετικούς ανθρώπους, με τρεις διαφορετικούς λόγους να πάνε όπου πηγαίνουν, όλοι να συγκρούονται μεταξύ τους.

Θα έλεγες πως ο χαρακτήρας της Eiza Gonzalez, η παραϊατρός Cam Thompson, είναι με κάποιο τρόπο η καρδιά της ταινίας;

Όταν γνωρίζεις την Cam, συνειδητοποιείς πως είναι κάποια που επίσης παλεύει με το να αναπτύξει συναισθηματικούς δεσμούς με όλα αυτά τα δύσκολα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ως διασώστης.

Ο στόχος της είναι να σώσει τον κάθε άνθρωπο αλλά διαμέσου του φιλμ συνειδητοποιεί πως τα ανθρώπινα όντα είναι βαθύτατα περίπλοκα και γεμάτα πτυχές. Μετά αρχίζει να αναπτύσει μια διαφορετική σχέση και με τους δύο αδερφούς, κι έτσι μετατρέπεται στη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται όλη η ταινία.

Αρχίζεις λοιπόν να βλέπεις μέσα από τα μάτια της πως, καλοί ή κακοί, μπορείς να νοιάζεσαι για τον κάθε άνθρωπο. Κάτω από τα πάντα εκεί βρίσκονται αυτά τα ηθικά ερωτήματα που κάνουν την ταινία ενδιαφέρουσα, επειδή καθώς ο Danny πιέζεται και προσπαθεί να προστατέψει τον αδερφό του και την Cam, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο περίπλοκα όσο αφορά την διαδικασία των αποφάσεων.

Τι έμαθες για τις προκλήσεις του να κάνεις τη δουλειά σου αποτελεσματικά σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο όπως ένα ασθενοφόρο;

Υπάρχουν δυο απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση. Η κινηματογράφησή μας απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα της δουλειάς των διασωστών, ειδικά κάποιου που δουλεύει σε ένα ασθενοφόρο. Για τη δουλειά μας στο σετ, δε νομίζω πως είχα συνειδητοποιήσει τι ακριβώς θα ήταν και πώς ο Michael σκόπευε να τη γυρίσει, ή πόσο δύσκολο θα ήταν για κάθε άνθρωπο να κάνει τη δουλειά του όταν τα διακυβεύματα είναι τόσο σημαντικά.

Το να σώζεις τη δουλειά κάποιου ανθρώπου σε έναν τόσο μικρό χώρο είναι απίστευτο. Δε μπορώ να φανταστώ πώς είναι το να βρίσκεσαι όντως στα παπούτσια ενός διασώστη σε ένα ασθενοφόρο. Είναι τόσο μικρό, υπάρχουν τόσα καλώδια και τόσα πράγματα τριγύρω σου. Το ότι άνθρωποι καταφέρνουν να κάνουν επιδέξια τη δουλειά και να σκέφτονται με καθαρό μυαλό σε έναν τέτοιο χώρο, με γεμίζει δέος.

Το να γυρίζεις μια ταινία σαν αυτή σε έναν περιορισμένο τέτοιο χώρο ασθενοφόρου δεν είναι τίποτα σαν το να είσαι όντως διασώστης που κάνεις της δουλειά σου εκεί κάθε μέρα και κάθε νύχτα. Έχω απεριόριστο σεβασμό για αυτούς τους εργάτες.

«Λάτρεψα το να παίζω σε μια ταινία του Michael Bay»

Έχεις δουλέψει με κάποιους πραγματικά σπουδαίους σκηνοθέτες στην πορεία της καριέρας σου. Πώς θα περιέγραφες το σκηνοθετικό στυλ του Michael Bay;

Σαν πολλούς από τους σπουδαίους σκηνοθέτες με τους οποίους έχω δουλέψει, ο Michael ψάχνει για το τι σημαίνει να είσαι παρών και ζωντανός. Κινηματογραφεί με φοβερούς οπερατέρ και με μίνιμουμ τρεις κάμερες για κάθε στήσιμο, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να καταγράψει στιγμές, να αυτοσχεδιάσει και να κινηθεί με έναν εντυπωσιακό τρόπο.

Νομίζω αυτή η ενέργεια είναι μεταδοτική στις ταινίες του, κι αυτό τις κάνει και τόσο ζωντανές. Λάτρεψα το να παίζω σε μια ταινία του Michael Bay επειδή δεν υπήρχε χώρος που ήταν εκτός ορίων στον συναισθηματικό κόσμο και επίσης επειδή είναι πολύ ευθύς, ειλικρινής και ξεκάθαρος – κάτι που εκτιμάς ως ηθοποιός. Κάποιες φορές η απλότητα ενός σχολίου μπορεί να ανοίξει ολόκληρους κόσμου, και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με σπουδαίους σκηνοθέτες σαν αυτόν.

Πώς βλέπεις τώρα την όλη εμπειρία του να είσαι μέρος αυτού του φιλμ;

Είναι μια ταινία που πώρωσε τους πάντες, μεταξύ των οποίων και τον Michael Bay. Επίσης, έγινε σε μια εποχή που όλοι μας στην κινηματογραφική βιομηχανία ανησυχούσαμε για το πότε θα μπορέσουμε όντως να κάνουμε ταινίες ξανά. Και το να βλέπεις ένα συνεργείο ανθρώπων να είναι ενθουσιασμένοι με το να δουλεύουν μαζί ήταν κάτι αληθινά συναρπαστικό. Πέρασα τέλεια! Ο πρώτος μου στόχος μπαίνοντας σε αυτό το πρότζεκτ ήταν το να διασκεδάσω και να κάνω κάτι διασκεδαστικό για τον κόσμο που θα το παρακολουθούσε, και πιστεύω πως τα καταφέραμε.

*Το Ambulance (Ασθενοφόρο) κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Tulip Entertainment.