ΜΟΥΣΙΚΗ

Και ο DJ είναι Survivor

O Dino MFU μας μιλάει για την σχολή DJ που έχει ανοίξει.

Το επάγγελμα του DJ έχει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνοδο στην Ελλάδα και όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι το DJing είναι κάτι παραπάνω από το να βάζεις κομμάτια το ένα πίσω από το άλλο.  Ο Dino MFU έχει δέκα χρόνια πορείας στα decks της Μυκόνου και άλλα τέσσερα στο Bolivar. Πριν δύο χρόνια ξεκίνησε να τρέχει τη DJ Survival, μια σχολή για DJ που μέσα σε έξι μήνες σου μαθαίνει όλα τα απαραίτητα γύρω από το επάγγελμα. Οι μαθητές της σχολής είναι από αρχάριοι μέχρι επαγγελματίες, όλων των ηλικιών και χωρίζονται ανάλογα με το επίπεδό τους. Βρήκαμε τον Dino MFU και τον ρωτήσαμε τα πάντα γύρω από τη σχολή.

Πώς σου ήρθε αρχικά η ιδέα να κάνεις τη σχολή και πόσο το προετοίμαζες μέχρι να ανοίξει;

Είχαμε νοικιάσει τον χώρο στον οποίο θα στεγαζόταν η δισκογραφική μας η Zero 10 Records, στον οποίο υπήρχε ένα πατάρι. Καθόμουν λοιπόν και μελέταγα τι θα κάνω αυτό το πατάρι και είχα την ιδέα να γίνει studio, meeting room και γενικότερα ένας χώρος στον οποίο θα συναντιόμασταν φίλοι και συνεργάτες για να κάνουμε brainstorming για ιδέες πάνω στην μουσική. Φανταστείτε πως θα έβαζα ένα μπιλιάρδο μέσα για να παίζουμε.

Τη στιγμή εκείνη ήρθε ένα e-mail στην δισκογραφική το οποίο ρώταγε πότε θα ξανακάνουμε το  Q&A Workshop μας. Ήταν ένα πολύ πετυχημένο μονοήμερο σεμινάριο με όλους τους καλλιτέχνες μας . Ξαφνικά απλά μου ήρθε η ιδέα ότι στο πατάρι αυτό θα κάνω μια αίθουσα για σεμινάρια, το οποίο έγινε το DJ Survival σήμερα. Το προετοιμάζαμε περίπου έξι μήνες.

Γιατί ονόμασες τη σχολή DJ Survival;

Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι από τα πιο δύσκολα για να πετύχεις, να καθιερωθείς, να επιβιώσεις και σίγουρα αφάνταστα δύσκολο να ζεις μόνο από αυτό. Εδώ λοιπόν έρχονται να μάθουν τα παιδιά το σωστό δρόμο για να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα στην ζωή τους από ανθρώπους που επιβιώνουν πολλά χρόνια στο πολύ δύσκολο αυτό εργασιακό περιβάλλον.

Στη σχολή διδάσκουν άνθρωποι όπως ο George Siras με πάνω από 25 χρόνια πορείας και νούμερο ένα Resident του μαγαζιού που είναι ορόσημο για την Ελλάδα και το Clubbing, το Cavo Paradiso της Μυκόνου. Ο Alex Dimou παραγωγός από τους καλύτερους που έχει να δείξει η Ελλάδα με τεράστια δισκογραφία και παγκόσμια αναγνώριση. Ο Sysex είναι ένας φοβερός Tech House DJ/παραγωγός και Resident της μεγαλύτερης εταιρίας που ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος, το Blend Athens.

Όσο για μένα έχω μια επαγγελματική πορεία 13 χρόνια ως DJ. Είμαι Resident και υπεύθυνος μουσικής τα τελευταία 10 χρόνια στο Scarpa της Μυκόνου , έχω 10 χρόνια παρουσίας στο Cavo Paradiso . Είμαι για 4 χρόνια Resident στο Bolivar Beach Bar και κάνω πάνω από 200 εμφανίσεις τοn χρόνο. Όπως βλέπετε είμαστε άνθρωποι που κινούμαστε καθημερινά στην αγορά και επιβιώνουμε μόνο από αυτό.

Πόσο χρονών είναι ο πιο μικρός και πόσο ο πιο μεγάλος μαθητής σας ως τώρα;

Ο πιο μικρός μαθητής είναι 16 και η πιο μεγάλη είναι 39 ετών.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα πεις στους καινούριους μαθητές στο πρώτο μάθημα;

Το πρώτο πράγμα που λέμε είναι πως αν ήρθαν εδώ να τα βρούνε εύκολα , αν νομίζουν πως θα τους βρούμε δουλειά να το ξεχάσουν και να φύγουν κιόλας. Αν και έχουμε ανοίξει πολλές πόρτες στα παιδιά μας και παίζουν συχνά στην Αθήνα , μέχρι και μαθήτρια έγινε Resident στο Bolivar Beach Bar το 2016. Είναι κάτι που οι μαθητές πρέπει να κερδίσουν , να ιδρώσουν και να το πάρουν με την αξία τους.

Βλέπετε είμαστε άνθρωποι αυτή την στιγμή που έχουμε πρόσβαση και μας εμπιστεύονται πολλά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα και είναι πανεύκολο για μας να σηκώσουμε ένα τηλέφωνο για να έχει κάποια ευκαιρία μαθητής/-τρια . Όταν όμως αποφασίσουμε και το κάνουμε αυτό πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι έτοιμος ο μαθητής-τρια να κάνει σωστά την δουλειά και να αρπάξει την ευκαιρία.

Ποιο πιστεύεις είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι DJs;

Το μεγαλύτερο λάθος που θεωρούμε που κάνουν οι περισσότεροι DJs είναι που δεν είναι Clubbers, δεν βγαίνουν έξω να ακούσουν άλλους DJs να ζήσουν το πάρτυ από το dancefloor και γενικότερα να αποκτήσουν εμπειρία σε αυτή την σκήνη από τη μεριά του θεατή.

Πως μπορούμε εμείς να παίζουμε μουσική και να ξέρουμε πως πρέπει να περάσει καλά ο κόσμος αν δεν έχουμε ζήσει εμείς οι ίδιοι αυτή την εμπειρία;

Είναι εύκολο να μάθει κάποιος που έχει χρόνια συνηθίσει να λειτουργεί ως Dj με ένα τρόπο, νέα πράγματα;

Όπως λέει ο συνεργάτης μου, George Siras, έχεις να μαθαίνεις πράγματα από την μέρα που γεννιέσαι μέχρι να ξεκουραστείς στην τελευταία σου κατοικία.

Και η αίθουσά σας σου δίνει την αίσθηση του club. Ήταν δική σου ιδέα αυτό; Διάβασα στο Facebook ότι έχει αναβαθμιστεί. Τι διαφορές έχει από τη χρονιά που ξεκινήσατε;

Όλο το design και το concept ήταν μια δικιά μου ιδέα, σύμφωνα με την οποία ήθελα να έχει την σοβαρότητα ενός φροντιστηρίου, αλλά να μπορεί ο μαθητής να νιώθει κοντά στο αντικείμενο του, το Club. Στην πρώτη σεζόν γενικότερα η αίθουσα ήταν πιο φτωχή και σε εξοπλισμό και σε design. Φέτος έχουμε μια προηγμένη fullylinked αίθουσα με HD τηλεοράσεις, ένα σύγχρονο δίκτυο streaming, τρικάμερη κάλυψη και το πιο σύγχρονο εξοπλισμό από μηχανήματα και ήχο για τους DJs.

Βιβλία ή/και σημειώσεις παρέχονται από τη σχολή;

Τους δίνουμε το τρισέλιδο της ανάλυσης του εξαμήνου και σημειώσεις πρέπει να κρατάνε οι μαθητές σε κάθε μάθημα.

Τι βασικό εξοπλισμό πρέπει να φέρνει στο μάθημα ο μαθητής και τι εξοπλισμό παρέχετε εσείς;

Για το μάθημα των Dj, καλό θα είναι να έχουν τον υπολογιστή τους. Για την οργάνωση της μουσικοθήκης τους και γενικότερα την αρχειοθέτηση της μουσικής τους.

Οπωσδήποτε πρέπει να έχουν ένα τετράδιο για τις σημειώσεις τους, τα ακουστικά τους και τα CD ή τα USB με την μουσική τους. Στο DJ Survival δεν επιτρέπουμε την χρήση του υπολογιστή στο mix. Για το μάθημα της παραγωγής χρειάζονται οπωσδήποτε τον υπολογιστή τους για να δουλεύουν το πρόγραμμα μουσικής παραγωγής. Για την 3 σεζόν για τους Djs θα έχουμε τρία CDJ 2000 Nexus 2, το καταπληκτικό μείκτη model 1 play differently και πολύ αναβαθμισμένο ηχοσύστημα.

Για κάθε επόμενο μάθημα υπάρχουν εργασίες ή διάβασμα;

Σχεδόν πάντα.

Υπάρχουν και εξετάσεις για κάθε ενότητα του σεμιναρίου;

Γίνονται τρία διαγωνίσματα μέσα στο εξάμηνο.

Θεωρία διδάσκεται/εξετάζεται;

Δίνουμε τεράστια έμφαση στην θεωρία . Από που προέρχεται η Dance μουσική , πως εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια , τα διαφορετικά είδη της Dance μουσικής και πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την δικιά μας μουσική ταυτότητα. Καλύπτουμε θεωρία για τα social media, δημόσιες σχέσεις και πολλά άλλα.

Πόσα τμήματα είναι και πόσα άτομα είναι το κάθε τμήμα;

Η 1η σεζόν είχε 25 παιδιά για ξεκίνημα. Η δεύτερη σεζόν έχει 25 καινούργιους μαθητές που είναι οι beginners και 15 παιδιά που συνέχισαν από πέρσι τους advanced. Στο τμήμα παραγωγής έχουμε 20 παιδιά και ένα τέταρτο τμήμα μόλις ξεκίνησε ο διάσημος  DJ Αντώνης Δημητριάδης. Πρόκειται για το “Project Mainstream Session”, ένα εντελώς διαφορετικό από τα άλλα τμήματα που ασχολείται με την εμπορική μουσική.

Ποιο είναι το πρόγραμμα σπουδών; Ποιες είναι οι επτά ενότητες του σεμιναρίου;

Το σεμινάριο είναι εξάμηνο και καλύπτουμε θέματα για τα social media, τη σκηνική παρουσία, μουσική ταυτότητα και κατεύθυνση, δημόσιες σχέσεις, δισκογραφία, mixing χωρίς υπολογιστή, ιστορία της ηλεκτρονικής Dance μουσικής και έχουμε τακτικά Guest καταξιωμένους  DJ και παραγωγούς που έρχονται για να τους ενθαρρύνουν, να εμπνεύσουν και να μοιράσουν στα παιδιά το δικό τους success story.

Έχουν περάσει οι Christian Cambas,  DJ Fo, Mimis Theodorou, Mikee, Xenia Ghali, DSF, G-pal, Lorenzo, House Twins, Manolaco, Thodoris Triantafillou και ο σχεδιαστής μόδας Makis Tselios.

Διάβασα ότι στο τέλος του σεμιναρίου έρχονται κάποιοι μαθητές μαζί σας στο touring που κάνετε στην επαρχία. Ισχύει αυτό;

Μαζί μας στο Tour έρχονται παιδιά που έχουν κερδίσει το δώρο αυτό. Ήδη μαθητές έχουν κερδίσει ταξίδια μαζί μας στο εξωτερικό, έχουν παίξει στο Bolivar Beach Bar σε 2.000 κόσμο, αλλά και στο Scarpa στη Μύκονο. Υπάρχουν κιόλας παιδιά που έχουν ταξιδέψει μαζί μου σε δεκαήμερο tour σε όλη την Ελλάδα με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Το κάνουμε αυτό για να δούνε από πρώτο χέρι πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι κάνοντας αυτή την δουλειά. Ξαναλέω όμως είναι πράγματα που πρέπει να κερδίσουν μέσα από την πολύ σκληρή δουλειά τους στο σεμινάριο αυτό.

Η 3η σεζόν ξεκινάει το Σεπτέμβριο. Αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει τώρα κάποιο σεμινάριο υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

Σωστό. Ξεκινάει Σεπτέμβρη λόγω τεράστιας ζήτησης, οι εγγραφές έχουν ανοίξει από το Γενάρη του 2017 και θα κλείσουν τον Ιούνιο του 2017. Δεν μπορεί τώρα να γραφτεί για το τελευταίο μήνα , αλλά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να περάσει να δει ένα μάθημα για να μπει στο κλίμα και να δει τι κάνουμε.

Μπορεί κάποιος να πάρει μόνο μία ή  μόνο κάποιες από τις ενότητες από τον κύκλο;

Όχι, είναι ένα εξάμηνο με αρχή, μέση και τέλος.

Ποια είναι τα δίδακτρα;

Έχοντας λάβει την σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης της χώρας και βλέποντας την δίψα και την όρεξη που έχουν παιδιά να ασχοληθούν με το Dj , έχουμε κρατήσει σε φοβερό χαμηλό κόστος το εξάμηνο.

Μπορεί κάποιος να θέλει να πάει να γραφτεί σε ένα γυμναστήριο ή να παρακολουθήσει το DJ Survival, δεν απέχει και πολύ η τιμή.

Ποιο είναι το όραμα σου για την σχολή και ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

Το όραμα που είχαμε και έχουμε είναι να φεύγει από δω ο κόσμος πλήρως ευχαριστημένος και έτοιμος να ακολουθήσει την επαγγελματική του πορεία. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να ανακοινώσω πλέον επίσημα πως ο καθηγητής παραγωγής θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελλάδας ο G.Pal. Μια δύσκολη συμφωνία που κατάφερα μόλις τώρα να οριστικοποιήσω και θεωρώ ότι είναι μια τεράστια αναβάθμιση στο δυναμικό του DJ Survival.

Ο νέος σεμιναριακός κύκλος διάρκειας έξι μηνών ξεκινάει τον Σεπτέμβρη του 2017 με 25 θέσεις για το τμήμα των DJ, 25 θέσεις για το μάθημα του G.Pal και 20 για το μάθημα του Αντώνη Δημητριάδη. Γίνεται ένα μάθημα την εβδομάδα διάρκειας τριών ωρών, συν τρεις ώρες ελεύθερης πρακτικής, όπου οι μαθητές έρχονται σε μικρά γκρουπ για practice. Οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο.

Για περισσότερες πληροφορίες: djsurvival.com

Σελίδα της σχολής στο Facebook.

Σελίδα του Dino MFU στο Facebook.