ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μέχρι το ’79, ο Θάνος Ψυχογιός πουλούσε βιβλία με δόσεις

Μια ραδιοφωνική συνέντευξη που χωράει οικοδομές, Θεολογία, ευπώλητους συγγραφείς και ένα γεύμα με την J.K Rowling.

Εκδότης. Έχτισε τις ‘εκδόσεις Ψυχογιός’ από το μηδέν και κυκλοφορεί 300-320 καινούργιους τίτλους κάθε χρόνο. Τονίζει ότι η Λένα Μαντά και η Χρυσηίδα Δημουλίδου είναι τα σωσίβια του εκδοτικού κλάδου, ενώ θυμάται ακόμη ποια είναι τα πρώτα βιβλία που πούλησε. Μπορεί να ξεχωρίσει το επόμενο best-seller από τις πρώτες 50 σελίδες του.

Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

“Οι συστηματικοί αναγνώστες διαβάζουν πάνω από 10 βιβλία το χρόνο. Το 2016, οι συστηματικοί αναγνώστες αγόρασαν 16 βιβλία και το 2017, 14. Διαβάζουν περισσότεροι οι γυναίκες και αυτές κινούν την αγορά του βιβλίου”.

“Τέλειωσα τη Θεολογική Σχολή το ’70 και παρακολουθούσα και το Φιλοσοφικό τμήμα, αλλά έπρεπε να κερδίσω τα προς το ζην. Όταν σπούδαζα έκανα πάσης φύσεως δουλειές. Η καλύτερη και πιο αποδοτική ήταν στις οικοδομές, αλλά διαπίστωσα ότι κάνοντας τον πλασιέ, κερδίζεις ακόμα περισσότερα”.

“Τυχαία μπήκα σε αυτό το χώρο και όταν ήρθε ο διορισμός μου από το Υπουργείο Παιδείας, πήρα έναν κόκκινο μαρκαδόρο και έγραψα ‘απαράδεκτος, επιστρέφεται ως εκπρόθεσμος’. Πάντα ήθελα να εκδώσω βιβλία, αλλά δεν είχα κεφάλαια. Μέχρι το ’79 πουλούσα βιβλία με δόσεις. Μετά το ’79 συνέχισα, αλλά άρχισα να εκδίδω τα πρώτα μου παιδικά μυθιστορήματα”.

“Είμαστε μια εταιρία υψηλής εντάσεως. Έχουμε 70 στελέχη πανεπιστημιακής μόρφωσης. Εργατικό δυναμικό δεν έχουμε, τις αποθήκες και τα λοιπά τα έχουμε δώσει σε τρίτες εταιρίες που τα διαχειρίζονται. Το κόστος για κάθε βιβλίο είναι πολύ υψηλό για εμάς, δεν εκδίδουμε ένα βιβλίο αν εκτιμάμε ότι δεν θα πουλήσει, στη χειρότερη περίπτωση, πάνω από 2.000 αντίτυπα”.

“Υπάρχουν διάφορα βιβλία που φτάνουν σε εμάς και φαίνεται από τις τρεις σελίδες ότι ο άνθρωπος που τα έστειλε δεν ξέρει να γράφει. Τα πολύ καλά βιβλία τα αντιλαμβάνεσαι στις πρώτες 50 σελίδες. Στα άλλα, πρέπει να τα διαβάσεις ολόκληρα για να δεις πού το πάει ο συγγραφέας. Λαμβάνουμε πάνω από 150 βιβλία το μήνα”.

Ακούστε ολόκληρο το Rec με τον Θάνο Ψυχογιό:

 

“Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων συγγραφέων μας έφεραν το πρώτο τους βιβλίο σε εμάς, το εκδώσαμε και σιγά σιγά ανέβηκαν κι αυτοί μαζί με εμάς. Για την εταιρία μου, δεν είναι προαπαιτούμενο να είναι γνωστός και φτασμένος ο συγγραφέας”.

“Παλιότερα (πριν γίνει διάσημη) είχαμε συναντηθεί κατ’ επανάληψη με τη Rowling, είχαμε φάει και μαζί. Ήταν μια συνεσταλμένη κυρία 35 ετών τότε, πολύ χαμηλών τόνων και σεμνή, ταπεινή. Αφού έγινε διάσημη, αυτή η γυναίκα έχει πλήθος προσκλήσεων, δεν μπορεί να ανταποκριθεί παντού. Σχέσεις επαγγελματικές πάντως, έχουμε άριστες”.

“Η κυρία Μαντά και η κυρία Δημουλίδου γράφουν πάρα πολύ καλά. Δεν είναι τυχαίο ότι τις προτιμούν οι αναγνώστριες, οι οποίες ανυπομονούν πότε θα εκδοθεί ένα νέο τους έργο. Και λέω εγώ. Τι είναι προτιμότερο; Να βλέπει ο καθένας μας έξι ώρες τηλεόραση τη μέρα και να αποχαυνώνεται ή να κάθεται δυο ώρες την ημέρα και να διαβάζει ένα βιβλίο; Το βιβλίο καλλιεργεί το νου, μορφώνει τον άνθρωπο”.

“Εκτός αυτού, οι ευπώλητοι συγγραφείς είναι τα σωσίβια της αγοράς. Η κυρία Μαντά έχει πουλήσει μέχρι σήμερα 1.850.000 βιβλία (του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 2 εκατομμύρια), ενώ η κυρία Δημουλίδου, σε εμάς, έχει πάνω από 800.000-900.000 τα τελευταία λίγα χρόνια”.

“Αν ένα βιβλίο δεν βρει το δρόμο του στους πρώτους έξι μήνες, τελείωσε μετά, είναι για απόσυρση. Οι βιβλιοπώλες ζητάνε συνεχώς καινούργια βιβλία. Αν δεν εκδίδεις καινούργια βιβλία, τα παλιά σε έχουν ξεχάσει”.

“Είμαι ευτυχισμένος και πλήρης με τη διαδρομή μου. Όλο αυτό ήρθε από τη συστηματική δουλειά, ενώ με βοήθησε πολύ το ότι είχα δύο πανεπιστημιακά πτυχία. Νομίζω ότι πήγα καλά, είμαι πολύ ευχαριστημένος από την πορεία μου”.

Το Rec με τον Θάνο Ψυχογιό μεταδόθηκε το Σάββατο 12 Μαΐου στο Ραδιόφωνο 24/7.