ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μιλήσαμε με τον φοβερό μπαμπά της διαφήμισης που συγκίνησε όλη την Ελλάδα

Ο Wayne Swann, θυμάται πώς αντέδρασε όταν είδε για πρώτη φορά τη διαφήμιση, αποκαλύπτει αν έχει ο ίδιος παιδιά και μας περιγράφει την ιδανική σχέση των παιδιών με τους γονείς τους.

Τις τελευταίες ημέρες, παντού ακούς να συζητάνε τη νέα διαφήμιση της ΑΛΦΑ και τις επιδράσεις της στην ψυχολογία όσων την παρακολούθησαν.

Σε περίπτωση που δεν την έχεις δει ακόμα, σε παρακαλώ να το κάνεις άμεσα, δεν θα το μετανιώσεις. Σου αφήνω 2 λεπτά για τη δεις ολόκληρη κι άλλα πέντε για να πάρεις τηλέφωνο τον πατέρα σου και να του πεις πόσο τον αγαπάς.

 

Αυτό ακριβώς κατάφερε η διαφήμιση, να περάσει το μήνυμα ότι τους ανθρώπους που αγαπάμε περισσότερο στη ζωή μας, πολλές φορές τους θεωρούμε δεδομένους και δεν αναγνωρίζουμε όλα τα παραπάνω βήματα που κάνουν για εμάς.

Όπως τα βήματα χορού του τρομερού και γλυκύτατου πρωταγωνιστή, ο οποίος παρακολούθησε κρυφά μαθήματα, για να μπορέσει να χαρίσει στην κόρη του τον πρώτο χορό την ημέρα του γάμου της.

 

Αφού πήραμε κι εμείς τηλέφωνο τους μπαμπάδες μας, αναζητήσαμε τον τρομερό μπαμπά της διαφήμισης, για να μας πει δύο λόγια. Λέγεται Wayne Swann, είναι επαγγελματίας ηθοποιός με συμμετοχές σε αγγλικές παραγωγές, κατοικεί μόνιμα στην Αγγλία και δέχτηκε με μεγάλη χαρά να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, μιλώντας μας με την ίδια ευγένεια την οποία “βγάζει” στη διαφήμιση.

“Φυσικά και δάκρυσα όταν την είδα πρώτη φορά”

 

Ξεκίνησα να του μιλάω απ΄την πρώτη μας επαφή με τρομερή άνεση κι οικειότητα. Δεν το έκανα επίτηδες, απλά ένιωθα ότι δεν μιλάω στον ηθοποιό αλλά στον πατέρα της διαφήμισης. Η πρώτη μου ερώτηση αφορούσε τα δικά του συναισθήματα, τόσο όταν διάβασε για πρώτη φορά το σενάριο, όσο κι όταν είδε το τελικό αποτέλεσμα.

Αν θυμάμαι καλά, τα ζητούμενα για την οντισιόν ήταν για κάποιον στη δική μου ηλικία, με γοητευτικό χαρακτήρα, ο οποίος να μπορεί να χορεύει Βαλς. Εκεί έμαθα για πρώτη φορά τι ακριβώς ήθελαν κι εκεί ο υπεύθυνος του κάστινγκ μου ζήτησε να παίξω διάφορα σενάρια τα οποία εκ των υστέρων κατάλαβα ότι ήταν σκηνές απ’ το κανονικό storyboard”.

Άρα γνώριζε από πριν να χορεύει; Είχε κάνει μαθήματα, όπως κι ο πρωταγωνιστής της διαφήμισης; “Οι γονείς μου ήταν εξαιρετικοί χορευτές, ειδικά όταν ήταν νεότεροι και συμμετείχαν μαζί σε βραδιές χορού και ανάλογες εκδηλώσεις. Είναι αυτοί που μου έδειξαν πώς να χορεύω. Τα μόνα μαθήματα που θυμάμαι να κάνω ήταν όταν προσπαθούσα να μάθω τα βήματα του ‘Saturday Night Fever’. Ωστόσο, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, απολαμβάνω να χορεύω. Άρα η απάντηση είναι πως στην πραγματικότητα δεν έχω κάνει μαθήματα, αλλά νομίζω πως ξέρω να χορεύω καλά ακόμα κι αν κάποιες φορές οι φίλοι και οι συγγενείς μου διαφωνούν“, εξηγεί κι επανέρχομαι στο διαφημιστικό. Περίμενε αυτή την απήχηση; Του περιγράφω κι εγώ πως αποτελεί ένα απ’ τα βασικά θέματα συζήτησης των τελευταίων ημερών, με σχόλια αποθέωσης και συγκίνησης. Είχε ήδη ενημερωθεί.

Ήμουν πολύ ικανοποιημένος με το διαφημιστικό και, από την πρώτη στιγμή που το είδα, ήλπιζα ότι θα αρέσει στο κοινό. Παρακολούθησα μέσω του ίντερνετ από το σπίτι μου την πολύ θερμή υποδοχή του διαφημιστικού σε όλη την Ελλάδα.. Η απήχηση που είχε ήταν πραγματικά πολύ μεγαλύτερη από ό,τι περίμενα και είμαι πολύ χαρούμενος που στον κόσμο αρέσει το συναίσθημα, η ομορφιά και η απλότητα του μηνύματος. Η απάντηση λοιπόν είναι πως όχι, δεν περίμενα τόσο τεράστια απήχηση και είμαι πολύ περήφανος για το ότι καταφέραμε να ‘αγγίξουμε’ τόσο πολλούς ανθρώπους“, παραδέχεται με ειλικρίνεια.

“Ο γιος μου, μου είπε ότι είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει”

Πριν καν του μιλήσω, ήθελα να του κάνω μόνο μια ερώτηση, για την απάντηση στην οποία, ήμουν 99% σίγουρος. Έχει παιδιά ο ίδιος; Μπορεί να είναι εξαιρετικός ηθοποιός έτσι κι αλλιώς, όμως η ζεστασιά που μετέδιδε μέσω της οθόνης, με έκανε σίγουρο ότι γνωρίζει καλά τι σημαίνει πατρότητα. Δεν με διέψευσε.

Έχω τρία παιδιά – δύο κόρες και ένα γιο – και 4 εγγόνια“. Πώς σχολίασαν τη διαφήμιση; “Οι κόρες μου λάτρεψαν τη διαφήμιση και θυμήθηκαν τους δικούς τους γάμους. Παρότι στην Αγγλία δεν συνηθίζουμε να χορεύουμε τον πρώτο χορό με τα παιδιά μας -τον πρώτο χορό χορεύουν η νύφη και ο γαμπρός -, και οι δυο τους θυμήθηκαν τα συναισθήματά τους εκείνη τη στιγμή και τον μπαμπά τους να δακρύζει καθώς τις συνόδευε.

 

Ο Wayne, θεωρεί ότι το διαφημιστικό προβάλλει κάτι που θα έκανε κάθε πατέρας για το παιδί του; “Ο χαρακτήρας που υποδύομαι ήταν αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί, και ακόμα περισσότερα, για την ευτυχία της κόρης του μιας και επρόκειτο για την πιο σημαντική ημέρα στη ζωή της. Στην αρχή του διαφημιστικού φαίνεται ότι δε θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτό που τόσο πολύ ήθελε για την κόρη του, ήταν όμως τόσο αποφασισμένος που τελικά τα κατάφερε, κάνοντάς την πολύ χαρούμενη και περήφανη. Πιστεύω ότι η διαφήμιση προβάλλει με επιτυχία τα συναισθήματα αλλά και αυτόν τον ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ πατέρα και κόρης. Πιστεύω ότι κάθε πατέρας θα ήθελε να πει με αυτό τον τρόπο στην κόρη του πόσο σημαντική είναι για εκείνον”.  Ο ίδιος, θυμάται να έχει κάνει κάτι αντίστοιχο για τα δικά του παιδιά;

“Όπως ανέφερα, η παράδοση λέει ότι ο γαμπρός με τη νύφη χορεύουν μαζί τον πρώτο χορό στους αγγλικούς γάμους, όμως ο πατέρας της νύφης τη συνοδεύει και την ‘παραδίδει’, για να αρχίσει η τελετή. Επίσης έβγαλα και κάποιους μικρούς λόγους για τις κόρες μου στους γάμους τους, ενώ στο γάμο της μικρής μου κόρης είχα ετοιμάσει και μια προβολή από φωτογραφίες της καθώς μεγάλωνε. Κατά κάποιο τρόπο είναι κάτι ανάλογο. Δεν χρειάστηκε βέβαια να αναπτύξω νέα ταλέντα όπως ο μπαμπάς της διαφήμισης”.

Όσο για την ιδανική σχέση των παιδιών με τους γονείς τους, όπως την σκέφτεται και την φαντάζεται ο Wayne Swann; “Αυτή είναι μια πολύπλοκη ερώτηση που μπορεί να έχει πολλές απαντήσεις. Νομίζω πως αυτό που θέλει ο κάθε γονιός είναι να προσφέρει στο παιδί του. Τόσο συναισθηματικά και με τη φυσική μας παρουσία, όσο και υλικά. Και δεν πρέπει να περιμένουμε ανταπόδοση από αυτό. Η αγάπη, το συναίσθημα και, όσο μεγαλώνεις, η υποστήριξη που λαμβάνουμε είναι αυτά τα πολύ σημαντικά στοιχεία που κάνουν την εμπειρία της σχέσης παιδιού – γονέα ακόμα πιο δυνατή. Πρέπει να είμαστε φίλοι μεταξύ μας και να αγαπάμε ο ένας τον άλλο όπως μόνο οι γονείς και τα παιδιά μπορούν”.

Οι διακοπές στην Ελλάδα και τα μελλοντικά του σχέδια

 

Κλείνοντας τη ζεστή συνομιλία μας, τον ρωτάω αν έχει εργαστεί ξανά στην Ελλάδα κι αν θα το έκανε ξανά στο μέλλον. “Ήταν η πρώτη φορά που εργάστηκα στην Ελλάδα και, χωρίς δεύτερη σκέψη, θα μου άρεσε πολύ να δουλέψω και πάλι στη χώρα σας, μιας και οι Έλληνες μου φάνηκαν ανεξαιρέτως πολύ φιλικοί, χαμογελαστοί και αυθεντικοί”. Πρώτη και τυχερή λοιπόν. Πώς έγινε η επαφή, δεδομένου ότι ο ίδιος ζει μόνιμα στην Αγγλία;

“Μου πρότειναν να πάω στην οντισιόν μέσω της Connor Management, του γραφείου που συνεργάζομαι, και τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε”. Τα μελλοντικά σχέδια του Wayne Swann, τι περιλαμβάνουν; “Θα συνεχίσω να εργάζομαι ως ηθοποιός και θα ήθελα πολύ να συμμετέχω σε projects στην Ελλάδα αν αυτό είναι εφικτό”.

 

Ελπίζω να έχει προετοιμαστεί για τα αυθόρμητα χαμόγελα που θα εισπράξει απ΄όσους τον πετύχουν σε κάποια παραλία. ‘Αλλωστε, στο πρόσωπό του, είδαμε όλοι μας λίγο και τον δικό μας μπαμπά.