INTIME
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: «Σε όλες τις έρευνες, ο κόσμος υποστηρίζει ότι επί ΠΑΣΟΚ βίωσε τις καλύτερες μέρες»

Ο ευρωβουλευτής μίλησε στο OneMan για τις επικείμενες εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ., δικαιολόγησε την απόφαση του να διεκδικήσει την προεδρία και εξήγησε γιατί το σύνθημα «ΠΑΣΟΚ και νεολαία για μια Ελλάδα νέα» είναι και πάλι επίκαιρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να ανανεώσει, να ενώσει και να δώσει προοπτική σε ένα κόμμα που θα είναι οργανωμένο από κάτω προς τα επάνω, όπου ο πολίτης θα μπορεί να είναι συμμέτοχος σε κάθε απόφαση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Ο 42χρονος πολιτικός μηχανικός από την Κρήτη, ένας από τους έξι υποψηφίους που κατεβαίνουν στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. για την ηγεσία του κόμματος, έχει διατελέσει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, εκλεγόμενος το 2013, επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου είναι αισιόδοξος για την εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής και κοιτά το μέλλον του κινήματος με αισιοδοξία, ενότητα και δυναμισμό.

Καταρχάς, γιατί κατεβαίνετε για Πρόεδρος;

Διεκδικώ την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης γιατί μπορώ να εγγυηθώ την ανανέωση, την ενότητα και την εκλογική ενίσχυση της παράταξης. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη στασιμότητα ούτε με τη λογική ενός μικρού, άχρωμου, ενδιάμεσου «κεντρώου» κόμματος, χωρίς ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα. Στις μέρες μας ιδιαίτερα, που η Σοσιαλδημοκρατία κερδίζει έδαφος σε όλη την Ευρώπη πρέπει η χώρα μας να αποκτήσει μια ισχυρή προοδευτική φωνή, με αξιοπιστία, όραμα και ρεαλισμό που θα έρθει σε ρήξη με τα κατεστημένα συμφέροντα και τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες του χτες.

Τι καινούργιο θέλετε να φέρετε στο ΚΙΝ.ΑΛ.;

Εκτός από την ενότητα που τη θεωρώ αυτονόητη, θα αγωνιστώ για ένα σύγχρονο θεσμικό κόμμα. Με ανανεωμένο στελεχιακό δυναμικό υψηλής κοινωνικής αξιοπιστίας, με έναν προγραμματικό λόγο που θα κινείται στην κατεύθυνση της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ένα νέο ήθος εξουσίας που θα βλέπει τον Έλληνα και την Ελληνίδα ως πολίτη και όχι ως πελάτη.

Παράλληλα, είναι αναγκαία η οργανωτική μας αποκέντρωση, να αποκτήσουμε ρίζες που θα φτάνουν σε όλη την περιφέρεια, έτσι ώστε να δώσουμε φωνή στις τοπικές μας οργανώσεις, για να ξαναγίνουμε λαογέννητο Κίνημα. Μιλάω, δηλαδή, για ένα κόμμα οργανωμένο από τα κάτω προς τα επάνω, όπου ο πολίτης θα μπορεί να είναι συμμέτοχος σε κάθε απόφαση.

Σας κατηγορούν ότι δεν έχετε ξεκάθαρες θέσεις σε αρκετά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, ότι πάτε λίγο με «τα νερά» εκείνου που φωνάζει πιο πολύ. Μπορείτε να μας πείτε ξεκάθαρα ποιο θα είναι το στίγμα, όταν θ’ αναλάβετε την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ;

Ο πολιτικός πολιτισμός και η μετριοπάθεια είναι αρετές και όχι αδυναμίες. Όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ποτέ δε δίστασα να διατυπώσω τη γνώμη μου, όσο αντιδημοφιλής μπορεί να ήταν αυτή. Επίσης κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έδωσα ένα σαφές δείγμα γραφής των πιστεύω μου και της δουλειάς μου. Το πρώτο είναι ότι με δική μου εισήγηση, δημιουργήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας rescEU, ο οποίος συνέδραμε καθοριστικά τη χώρα μας στις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Το δεύτερο είναι η πίεση που άσκησα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πέτυχα να εκδώσει ψήφισμα η Ολομέλεια βάσει του οποίου θεσπίστηκε εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. Παράλληλα, όλες μου οι παρεμβάσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχουν ως άξονά τους την προστασία της κοινωνικής δικαιοσύνης, της στήριξης της νέας γενιάς, της αειφόρου ανάπτυξης και της δίκαιης μετάβασης στην πράσινη οικονομία.

Νίκος Ανδρουλάκης Eurokinissi

Σε εκλογές με απλή αναλογική, σε περίπτωση που εκλεγείτε στην ηγεσία του Κινήματος, πώς θα μπει το ΚΙΝ.ΑΛ. στη συζήτηση της επόμενης ημέρας;

Εάν εκλεγώ στην ηγεσία του Κινήματος ο αποκλειστικός μου στόχος θα είναι να οικοδομήσω μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες μια ανανεωμένη Δημοκρατική Παράταξη όπως εξήγησα και παραπάνω. Μόνο εάν αυξήσουμε τις δικές μας δυνάμεις θα αποκτήσουμε πολιτικό εκτόπισμα και πολιτική αυτονομία.

Έτσι λοιπόν, έως τις επόμενες εθνικές εκλογές, πιστεύω ότι θα έχουμε δημιουργήσει μια νέα εκλογική δυναμική που θα μας επιτρέπει να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προγραμματικής ατζέντας για τη χώρα, χωρίς να γίνουμε παρακολούθημα κανενός άλλου κόμματος.

Λέτε συχνά ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. χρειάζεται ανανέωση. Είναι μόνο θέμα προσώπων ή και αντιλήψεων;

Η ανανέωση είναι και ζήτημα προσώπων αλλά και ιδεών, νοοτροπίας και αντίληψης των πραγμάτων. Το θέμα δεν είναι απλώς να κάνουμε μια αλλαγή φρουράς με ηλικιακούς όρους αλλά να αποβάλουμε κάθε καθεστωτική αντίληψη και πρακτική που πλήγωσε τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό μίλησα για την ανάγκη ενός νέου ήθους και ύφους εξουσίας που θα ενσωματώνει ένα πλέγμα αξιών και θεσμικών ασυμβίβαστων με πυρήνα την προσφορά στην κοινωνία και τη χώρα.

Επιστροφή στο παλιό όνομα και σήμα. Πώς στέκεστε;

Το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι επικοινωνιακά τρικ αλλά μέρος της ιστορίας της χώρας. Και μάλιστα, μιας περιόδου που συνδυάστηκε με την πραγματική Αλλαγή. Επομένως, ως άνθρωπος που ανδρώθηκε πολιτικά στον χώρο αυτό και δεν αποχώρησε ούτε μια μέρα, θα θέσω το ζήτημα στο επόμενο συνέδριο του κόμματος μετά τις εσωκομματικές εκλογές, για να παρθεί θεσμικά μια συλλογική και συναινετική απόφαση.

 

Δηλώσατε ότι αν εκλεγείτε Πρόεδρος θα παραμείνετε και Ευρωβουλευτής. Είναι κάτι που μπορεί να συνηθίζεται στην Ευρώπη, στην Ελλάδα όμως αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Τι απαντάτε;

Ας μην είμαστε συνέχεια εσωστρεφείς και μεμψίμοιροι. Ας εμπνευστούμε από καλές πρακτικές άλλων χωρών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Τόσο το ισπανικό όσο και το πορτογαλικό σοσιαλιστικό κόμμα, επέλεξαν τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Αντόνιο Κόστα για ηγέτες τους παρά το ότι δεν ήταν βουλευτές. Αυτή η ανανέωση, όμως, ήταν που έδωσε στα κόμματα αυτά ώθηση και από τη στασιμότητα ξαναέγιναν κυβερνητικές δυνάμεις.

Επιπλέον, σε περίπτωση εκλογής μου, το γραφείο μου θα βρίσκεται στην ελληνική Βουλή και από εκεί θα δίνω κάθε μέρα τις μάχες μου. Ο χρόνος έως τις επόμενες εθνικές εκλογές δεν φαίνεται να είναι τόσο μακρύς. Επομένως, μόλις προκηρυχτούν θα έχω τη δυνατότητα να κατέβω υποψήφιος.

Σίγουρα θα έχουν πέσει στην αντίληψή σας τα διάφορα memes που δεν έφυγαν ποτέ για το ΠΑΣΟΚ. Κατά τη γνώμη μου ο κόσμος νοσταλγεί γιατί ήταν μία περίοδος που περνούσε καλά, έχοντας την αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλύτερα. Μετά από τα μνημόνια, κρίση και πανδημία μπορείτε να κάνετε τον κόσμο να αισθανθεί καλύτερα;

Σε όλες τις έρευνες, ο κόσμος υποστηρίζει ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ βίωσε τις καλύτερες μέρες. Βεβαίως, η κάθε ιστορική συγκυρία είναι ξεχωριστή και δεν μπορεί να επαναληφθεί με τον ίδιο τρόπο. Αυτό όμως που με απασχολεί είναι να μην επιδοθούμε απλώς σε μια νοσταλγία ενός ένδοξου παρελθόντος, που φτάνει τα όρια της γελοιοποίησης ορισμένες φορές, αλλά να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε το αίσθημα του πραγματικού ενδιαφέροντος και της συγκίνησης για την πολιτική και στις νεότερες γενιές.

Μπορεί οι συνθήκες να είναι διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ο στόχος της εμπέδωσης μιας νέας ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας είναι απολύτως αναγκαίος για να αντιμετωπίσουμε, εκτός των άλλων, και το δημογραφικό πρόβλημα. Υπό αυτή την έννοια, το σύνθημα «ΠΑΣΟΚ και νεολαία για μια Ελλάδα νέα» μοιάζει να είναι ξανά επίκαιρο.

Νικος Ανδρουλάκης

Πιο κοντά σε ποιο ΠΑΣΟΚ βρίσκεστε; Στο ΠΑΣΟΚ του Αντρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη ή του Γιώργου Παπανδρέου; Τι θα κρατούσατε από τον κάθε έναν από αυτούς που διετέλεσαν πρωθυπουργοί;

Είμαστε περήφανοι για το έργο όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οι νεότερες γενιές δεν μπορούν να διανοηθούν ότι πριν από το 1981 ο ελληνικός λαός, ειδικά στην επαρχία και τα μικρά αστικά κέντρα, δεν είχε αξιοπρεπή πρόσβαση σε δημόσια νοσοκομεία. Δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Ελλάδα τότε εξακολουθούσε να βασανίζεται από εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα. Επομένως, είναι τεράστια πρόοδος ότι μέσα σε σαράντα χρόνια καταφέραμε να γίνουμε ένα ισότιμο ευρωπαϊκό κράτος, με την είσοδο στην Ευρωζώνη και τις επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και όταν ήρθαν τα δύσκολα το 2010, όταν αποκαλύφθηκε δηλαδή η καταστροφική οικονομική διαχείριση από τη ΝΔ με το έλλειμμα του 2009 να αγγίζει το 16%, πάλι εμείς βάλαμε τα χέρια μας στη φωτιά, για να σωθεί η χώρα και το πληρώσαμε πολύ ακριβά. Τι θέλω να πω με αυτά. Πρέπει να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τους Προέδρους του Κινήματος μεταξύ τους, αλλά με τους εκάστοτε πολιτικούς τους αντιπάλους. Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται βάσει του ποιος ήταν Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός αλλά είναι μία ενιαία και είμαι περήφανος για αυτή.

Συνεργασία με τη Ν.Δ. ή τον Σύριζα. Ναι; Όχι; Γιατί;

Η χώρα είναι όμηρος ενός δικομματισμού που παράγει τοξικότητα, αναποτελεσματικότητα και δημαγωγία. Δείτε πόσα λάθη έγιναν στη διαχείριση της πανδημίας. Για να μην αναλάβει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος, έχει αφήσει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο, μετρώντας κάθε μέρα 80, 90 και 100 θανάτους με τα όποια μέτρα να λαμβάνονται όταν είναι ήδη πολύ αργά. Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις και την εμφανή στελεχιακή της ανεπάρκεια.

Επομένως, δεν προτίθεμαι να δώσω σε κανένα κόμμα σανίδα σωτηρίας. Σκοπός μου είναι να σπάσω αυτόν τον άγονο δικομματισμό που διχάζει την Ελλάδα και τη μετατρέπει σε μία χώρα χαμένων ευκαιριών. Κοιτάμε μόνο μπροστά, με σκοπό να δυναμώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, για να προσφέρουμε μια πραγματικά αξιόπιστη και προοδευτική εναλλακτική στον ελληνικό λαό.

Η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σας ανησυχεί; Η προεκλογική διαδικασία, μέχρι στιγμής, εγγυάται ένα κλίμα ενότητας;

Την ενότητα της επόμενης μέρας θα την εγγυηθεί πρώτα από όλα η μαζική συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών στις 5 Δεκέμβρη. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί να γυρίσει την πλάτη στη βούληση των μελών και των φίλων μας.

Η κοινωνία περιμένει από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Οι εσωκομματικές μας διαδικασίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τον προοδευτικό κόσμο. Αφήνουμε πίσω λοιπόν τεχνητές εντάσεις και ό,τι μας πλήγωσε, και κοιτάμε με αισιοδοξία, ενότητα και δυναμισμό το μέλλον.