ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο David Duchovny τα βάζει με τον Manson

Όχι με τον Marilyn (με αυτόν τα είπαν στο Californication), τον άλλο με τη σβάστικα στο κούτελο, τον Charles. Δεν πειράζει, εμείς και πάλι μαζί του είμαστε.

Στα 54 του ο David αποφάσισε, με το Aquarius (στο όποιο, πέρα από πρωταγωνιστής, είναι και παραγωγός) να κάνει στροφή στην καριέρα του. Να σοβαρέψει. Να κόψει τα μαλλάκια του στρατιωτικά. Και να μας πείσει ότι μπορεί να χτυπήσει το τηλεοπτικό jackpot για τρίτη φορά χωρίς το σημαντικότερο όπλο του, δηλαδή το σαρδόνιο χαμογελάκι του.

 

Δεν μπορώ να πω ότι τα κατάφερε. Όχι ότι το Aquarius είναι κακό (έχει μια χαρά ρετρό ατμόσφαιρα και είναι συνολικά αξιοπρεπές), απλώς ο David είναι σε αυτό -αναγκαστικά, λόγω ρόλου- λιγότερο ‘χαρισματικός’ από ότι συνήθως.

Ή τουλάχιστον εγώ (και πολλοί άλλοι, υποθέτω, εκεί έξω) δεν μπορούμε να τον συνηθίσουμε ως αυστηρό ‘πολεμιστή’ και όχι ως ταλαντούχο ρεμάλι και χαμένο κορμί.

Πως να το πω ‘διακριτικά’. Στο Aquarius μου φαίνεται, για κάποιο λόγο, γέρος, βαρετός και τύπου μπαμπάς. Σε αντίθεση π.χ. με τις εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει από το ‘ναι, ναι, επιτέλους’ revival του X-Files στο οποίο είναι ο γνωστός ‘Η αλήθεια είναι εκεί έξω εαυτός του’.

Αυτό ναι, είναι ένα project στο οποίο θέλουμε να τον δούμε. Επτά ολόκληρα χρόνια μετά την ταινία και δεκατρία ανυπόφορα μετά το τέλος της σειράς.

Ακόμη και αν, μεταξύ μας, για τον ίδιο αποτελεί πισωγύρισμα. Πρόκειται άλλωστε για μια σειρά που κάποια στιγμή ‘εγκατέλειψε’ επειδή ήθελε να κάνει μια κινηματογραφική καριέρα που ποτέ δεν ήρθε ακριβώς (αν και στο The Joneses ήταν και πάλι εξυπνάκιας και πολύ καλός).

Δεν πειράζει. Τουλάχιστον θα δει και πάλι τον κοινό να τον αποθεώνει. Επίσης θα μείνει στο ύψος του και ο τραπεζικός του λογαριασμός ο οποίος, ακόμη και μετά το διαζύγιο, αγγίζει τα 60 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές, τα λεφτά δεν είναι κάτι που τον απασχολούν. Δεν ξέρει ποτέ πόσα έχει και δεν τον νοιάζει. Αρκεί να μπορεί να ζει όπως γουστάρει.

 

Μια εποχή αυτό σήμαινε πολλές, πάρα πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις, που έκαναν την Tea Leoni, πρώην σύζυγο και μητέρα των δυο παιδιών του, να τον διατάξει να μπει σε διάσημη κλινική αποτοξίνωσης για το σεξ στην Αριζόνα.

Με άλλα λόγια, ο David, πριν γίνει Hank Moody, είχε ζήσει επί χρόνια ακριβώς όπως ο Hank Moody. Ο ρόλος ήταν γραμμένος πάνω του.

Επίσης, εκείνη η σεζόν στο κολέγιο, που πήδηξε ότι βρέθηκε μπροστά του, ήταν υπό μια έννοια η απόλυτη εκπλήρωση των πιο ευσεβών του πόθων. Βλέπεις ο David, πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας από το Princeton και με Master στην Αγγλική Φιλολογία από το Yale (πες μου, δεν εντυπωσιάστηκες τώρα;) το μόνο που ήθελε ήταν να γίνει καθηγητής.

 

Όπως και να’ χει, πλέον, μετά το διαζύγιο, τώρα που έχει άφθονο χρόνο και είναι χορτασμένος προφανώς από σεξ, το μόνο που τον νοιάζει είναι να κάθεται σπίτι του, να κοιτάζει τον ωκεανό, να παίζει την κιθάρα του και να γράφει την μουσική του.

“Μου αρέσει να σκηνοθετώ, αν και δεν το κάνω πολύ συχνά. Αν και περισσότερο μου αρέσει να γράφω. Σενάρια, διηγήματα, στίχους και ποιήματα. Απλώς δεν πίστεψα ότι είμαι ποτέ ιδιαίτερα καλός για να το κάνω ως κανονική δουλειά”.

Του το ευχόμαστε ολόψυχα. Είναι άλλωστε ένας τύπος μου μας κέρδισε από την πρώτη φορά που τον είδαμε ως αφηγητή στα cult Red Shoe Diaries. Καταλάβαμε ότι κάτι παίζει μαζί του από την εποχή που μας έσκασε μύτη (μετά από ένα διαφημιστικό μπύρας που ήταν το ντεμπούτο του μπροστά στην κάμερα) ως τραβεστί πράκτορας της Δίωξης Ναρκωτικών στο Twin Peaks.

 

Μια πολύ ωραία ιδέα -και άκρως επίκαιρη, λόγω του χαμού που έχει προκαλέσει η μεταμόρφωση του Chris Jenner- για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ο χαρακτήρας του Fox Mulder. Mε τον τρόπο αυτό ο David θα μπορούσε να κλείσει αρμονικά τον κύκλο που ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια. Δεν νομίζεις;