ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος πατάει γκάζι για το Red Bull X-Fighters

Ο παρουσιαστής της μεγάλης βραδιάς μίλησε στο ONEMAN για την μοναδική εμπερία που θα βιώσει το κοινό στις 12 Ιουνίου.

To Red Bull X-Fighters, το κορυφαίο Freestyle Motocross World Tour, κάνει στάση για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 12 Ιουνίου και συγκεκριμένα στο ιστορικό Λατομείο Μαρμάρων Διονύσου.

Λίγες ημέρες πριν ζήσουμε από κοντά το εντυπωσιακό event, συνάντησα τον παρουσιαστή της μεγάλης βραδιάς, Δημήτρη Παρασκευόπουλο, ο οποίος έχει παρουσιάσει πολλές εκδηλώσεις drift και motocross στη χώρα μας. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, πριν τον συναντήσω οι απορίες μου σχετικά με την εκδήλωση ήταν αρκετές. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που θα δούμε κάτι τόσο εντυπωσιακό να πραγματοποιείται στην Ελλάδα και δεν ήξερα ακριβώς τι να περιμένω.

Όταν η συνέντευξη ολοκληρώθηκε, όχι απλά είχα καλυφθεί αλλά ο ενθουσιασμός που μου μετέδωσε ο Δημήτρης με έκανε να ανυπομονώ να ζήσω κι εγώ αυτή την μοναδική εμπειρία. Εδώ μας αποκάλυψε ότι έχουν ήδη πάρει εισιτήριο η μητέρα και η θεία του, είναι δυνατόν να λείψω εγώ;

Είμαι σίγουρος ότι μόλις διαβάσεις κι εσύ τη συνέντευξη θα μετράς τις ημέρες αντίστροφα μέχρι να δεις το event από κοντά ή μέσω του livestreaming στο http://www.redbullxfighters.com/el_GR

(Φωτογραφίες Θοδωρής Μάρκου)

Τι να περιμένει το κοινό να δει στις 12 Ιουνίου στο Λατομείο Μαρμάρων Διονύσου;

Σίγουρα να περιμένει κάτι που δεν έχει ξαναδεί ποτέ στη ζωή του. Ειδικά αυτοί που θα το ζήσουν από κοντά είναι λίγο πιο τυχεροί, θα τους κοπεί σίγουρα η ανάσα με τα κόλπα που θα δουν από τους αναβάτες αλλά και με την ίδια την πίστα. Εδώ άδεια τη βλέπεις και σε πιάνει δέος. Η αδρεναλίνη θα χτυπήσει κόκκινο, ακόμα κι αυτοί που θα βρίσκονται στις κερκίδες αποκλείεται να αντέξουν καθιστοί, ο ενθουσιασμός θα τους απογειώσει από τις θέσεις τους. Δεν πρόκειται απλά για έναν αθλητικό αγώνα αλλά για ένα φαντασμαγορικό σόου. Στον αγώνα του Μεξικού βρέθηκε 43.000 κόσμος, εδώ θα βρεθούν 10.000. Όσοι δώσουν το «παρών» είναι πολύ τυχεροί γιατί θα δουν σχεδόν πριβέ ένα υπερθέαμα το οποίο ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Εσύ θα τη δοκίμαζες την πίστα;

Σε καμία περίπτωση (γελάει)

Πως επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος;

Είναι γνωστό ότι στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη αγάπη για τα ελληνικά μάρμαρα, τα οποία αποτελούν ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της χώρας. Οι διοργανωτές των X – Fighters πάντοτε αναζητούν ιδιαίτερα μέρη. Το λατομείο είναι σίγουρα ένα μέρος με ένα πολύ ιδιαίτερο υλικό και παραπέμπει στα ελληνικά μάρμαρα, οπότε αποτέλεσε μια ιδανική επιλογή.

 

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα αυτής της πίστας σε σχέση με αυτές των υπόλοιπων χωρών;

Η μεγάλη διαφορά του λατομείου είναι ότι έχει 11 kickers που σημαίνει ότι οι αθλητές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίστας που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά επίπεδα, κάθε σκαλοπάτι έχει ύψος 5-8 μέτρα. Μέσα στα κριτήρια της βαθμολόγησης των αθλητών είναι και το κατά πόσο εκμεταλλεύτηκαν όλες τις δυνατότητες της πίστας, οπότε θα τους δούμε να προσπαθούν να κάνουν όσα περισσότερα κόλπα γίνεται μέσα στο χρόνο που τους δίνεται. Για να καταλάβεις τη δυσκολία της δικής μας πίστας, στο Μεξικό είχε 5-6 kickers

Θα έλεγες ότι το event της 12ης Ιουνίου έχει καταφέρει να τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον;

Ήδη πολύς κόσμος από το εξωτερικό έχει κλείσει εισιτήρια για να έρθει, όπως φυσικά και πολλοί δημοσιογράφοι του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο event, μέσω του live streaming από το επίσημο site της red bull θα το παρακολουθήσει εκατομμύρια κόσμος, από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αρκετοί το περιμένουν πώς και πώς και θα ξενυχτήσουν για να το δουν, όπως άλλωστε έχω κάνει κι εγώ για αρκετούς αγώνες του εξωτερικού.

‘Εχεις παρακολουθήσει άλλον αγώνα από κοντά;

Είχα την τύχη να βρεθώ στο Μεξικό και έμεινα με το στόμα ανοιχτό. 43.000 κόσμος στην Πλάζα Ντελ Τόρο, τη μεγαλύτερη αρένα ταυρομαχίας στον κόσμο. Δεν μπορώ να περιγράψω με λέξεις αυτό που έζησα. Ανατρίχιαζα, θαύμαζα, ενθουσιαζόμουν, φοβόμουν, όλα μαζί. Ο κόσμος όρθιος αποθέωνε τους αθλητές, ένιωσα λες και ήμουν στον Παράδεισο.

 

Αντίστοιχου βεληνεκούς event έχεις παρουσιάσει ξανά;

Έχω παρουσιάσει πολλά event με μηχανές στο παρελθόν, ωστόσο τα X-Fighters είναι σίγουρα το μεγαλύτερο. Πάντως αυτό που θέλω να πω είναι ότι ακόμα κι αν δεν το παρουσίαζα, δεν θα έχανα με τίποτα την ευκαιρία να το δω από κοντά και το ίδιο συμβουλεύω να κάνει κι ο κόσμος. Πρώτος θα αγόραζα εισιτήριο, ώστε να είμαι ανάμεσα στους θεατές.

Ποιο κόλπο ανυπομονείς να ζήσεις και να περιγράψεις από κοντά;

Πάντοτε με ενθουσίαζαν τα κόλπα στα οποία ο αθλητής χάνει την επαφή με τη μηχανή του, όπως είναι ας πούμε το Rock Solid.

Μπορεί η Ελλάδα να καθιερωθεί σαν μια από τις μόνιμες στάσεις του παγκοσμίου τουρ των X-Fighters;

Το ελπίζω, η συμμετοχή του κόσμου σίγουρα θα κρίνει πολλά. Ήδη μας έδειξε πάντως ότι θέλει να βλέπει τέτοια event, καθώς έγινε sold out αρκετές ημέρες πριν τη διεξαγωγή του. Ακόμα και να καθιερωθεί και να ξαναγίνει στη χώρα μας πάντως, θα υπάρξουν αλλαγές στην πίστα, κάθε event είναι διαφορετικό και για το λόγο αυτό μοναδικό.

 

Πώς σχολιάζουν στο εξωτερικό την πίστα, τους κάνει εντύπωση;

Βρέθηκα σε κάποιες συνεντεύξεις όσο ήμουν στο Μεξικό και οι αθλητές έδειχναν ενθουσιασμένοι που θα έρθουν στην Αθήνα. Νομίζω όμως πως όταν έρθουν και δουν την πίστα δεν θα χαρούν και τόσο, είναι ιδιαίτερη η διαδρομή και μεγάλα τα άλματα.

Φαντάζομαι το κοινό θα απολαύσει τους καλύτερους αθλητές του είδους;

Είναι πολύ υψηλού επιπέδου όλοι οι αθλητές. Συμμετέχουν με πρόσκληση, σε κάθε αγώνα δεν βλέπουμε ακριβώς τους ίδιους. Εμείς θα έχουμε την τύχη να δούμε από κοντά μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα, ανάμεσά τους και τον περσινό παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Josh Sheehan και τον νικητή του προηγούμενου αγώνα, Clinton Moore.

Ποιος θεωρείται το φαβορί της μεγάλης βραδιάς;

Ο Γάλλος, ο Thomas Pages κατά τη γνώμη μου. Έχει ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ, τα κόλπα του δεν περιλαμβάνουν πολλά backflips, έχει όμως άλλα τρικ όπως η στροφή 540 μοιρών που είναι πολύ εντυπωσιακά και ταιριάζουν στην πίστα. Έχει πολύ φρέσκα κόλπα.

 

Τον νικητή ποιος τον αποφασίζει;

Υπάρχουν 6 κριτές που βαθμολογούν το στυλ, ωστόσο πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο κόσμος. Ανάλογα με το χειροκρότημα και τη φωνή του κόσμου, μοιράζονται κάποια κράνη εν είδη βαθμολογίας. Είναι σημαντικό για τον κόσμο που θα δει από κοντά το μεγάλο event να γνωρίζει ότι μπορεί να διαμορφώσει τον νικητή σε σημαντικό ποσοστό. Αν κάποιος αθλητής σας αρέσει,πρέπει να φωνάξετε για να τον υποστηρίξετε.

Ισχύει ότι θα είναι η πιο δύσκολη και θεαματική διοργάνωση που θα έχουμε δει ποτέ στην Ελλάδα;

Αδιαμφισβήτητα. Μέχρι τώρα βλέπαμε αγώνες motocross που ίσως περιελάμβαναν και μερικά freestyle κόλπα κατά τη διάρκειά τους. Αυτή τη φορά θα δούμε τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου να επιδίδονται μόνο σε κόλπα. Καταλαβαίνεις πόσο εντυπωσιακό θα είναι.

Πιστεύεις ότι μπορεί να αποτελέσει αφορμή ώστε να δούμε κι άλλες μεγάλες διοργανώσεις στην Ελλάδα;

Σίγουρα το ένα φέρνει το άλλο, αν δουν ότι ο κόσμος στηρίζει τέτοιες διοργανώσεις γιατί όχι; Είναι μια καλή ευκαιρία για να δείξει η Ελλάδα τη δυναμική της. Ο κόσμος φαίνεται διψασμένος. Στην Ελλάδα καλώς ή κακώς ο κόσμος βλέπει μόνο μπάσκετ και ποδόσφαιρο, ήρθε η ώρα να δει και κάτι διαφορετικό, άλλωστε τα motorsports είναι πολύ δημοφιλή παγκοσμίως.

Ο κόσμος που θα δώσει το «παρών» πιστεύεις πως έχει τριβή με το άθλημα ή θα βρεθεί στο Λατομείο κυρίως από περιέργεια;

Αρχικά οποιοσδήποτε μηχανόβιος σέβεται τον εαυτό του, απαγορεύεται να λείπει από τη βραδιά. Επειδή όμως πρόκειται για ένα σόου, είμαι σίγουρος ότι θα εντυπωσιάσει το ίδιο τη μητέρα μου, τη θεία μου και κόσμο που δεν έχει τριβή με ανάλογα event. Η μητέρα μου κι η θεία μου έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια, δεν το είπα τυχαία.

 

Μπορούν οι Έλληνες να αγαπήσουν τα extreme sports; Υπάρχει εξειδικευμένο κοινό στην Ελλάδα;

Σίγουρα. Αν και δεν έχουμε την παράδοση χωρών όπως η Ισπανία και η Γαλλία, είμαστε μια χώρα που γουστάρει τα extreme sports.

Αναβάτες τέτοιου επιπέδου υπάρχουν; Θα μπορούσε κάποιος Έλληνας να αγωνιστεί στις 12 Ιουνίου;

Οι Έλληνες αναβάτες δεν έχουν φτάσει ακόμη σε τέτοιο επίπεδο. Θέλει μεγάλη προσήλωση κι ο Έλληνας είναι συνήθως πιο «αλέγκρος». Σίγουρα δεν βοηθάνε κι οι υποδομές, για να ασχοληθείς επαγγελματικά στην Ελλάδα θέλει χρήματα. Πριν δοκιμάσεις ένα backflip σε συνθήκες πίστας πρέπει πρώτα να το δοκιμάσεις σε μια πισίνα με σφουγγάρια. Αυτά τα σφουγγάρια όμως είναι πανάκριβα. Τέτοιες πισίνες δεν υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα.

Ποιο extreme sport ταιριάζει περισσότερο στους ‘Ελληνες;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ορεινές εκτάσεις και προσφέρεται για enduro. Επειδή όμως είμαστε και λίγο παραλιακοί τύποι, μεγάλη άνθιση γνωρίζουν και τα θαλάσσια σπορ.

Τα αγαπάνε οι Έλληνες ή ασχολούνται από «ποζεριά»;

«Ποζέρια» υπάρχουν παντού, στην ουσία όλοι από «ποζέρια» ξεκινήσαμε. Αν ασχοληθείς όμως και προπονηθείς τότε θα καταλήξεις να το αγαπάς. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις όμως, δεν ξέρω αν ο όρος «ποζέρια» είναι δόκιμος.

Η χώρα με την μεγαλύτερη παράδοση ποια είναι;

Τα X-Fighters ξεκίνησαν το 2001 από την Ισπανία, όπου το αγαπάνε πολύ, ενώ μεγάλη δημοτικότητα γνωρίζει και στις Η.Π.Α., όπου έχει και πολλούς αθλητές. Σε ξένες χώρες οι αθλητές γίνονται ήρωες, ο κόσμος δένεται μαζί τους γιατί τους παρακολουθεί χρόνια. Ο Dany Torres αποτελεί μια πολύ αγαπητή φιγούρα στην Ισπανία και φυσικά θα τον δούμε και στον αγώνα της Ελλάδας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη του Red Bull X-Fighters στις 12 Ιουνίου στο ιστορικό Λατομείο Μαρμάρων Διονύσου επισκεφτείτε το http://www.redbullxfighters.com/el_GR

Κι αν είσαι ανάμεσα στους τυχερούς που θα είναι εκεί, μην ξεχνάς πως η φωνή και το πάθος σου μπορούν να κρίνουν τον νικητή!

Ευχαριστούμε το εστιατόριο BarBara Que (Εθνικής Αντιστάσεως 27, Βριλήσσια, τηλ. 213-0349058) για τη φιλοξενία.