ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Edward Snowden ζει το δικό του ‘Terminal’ στη Μόσχα

Πόσα ακριβώς γνωρίζεις για τον 30χρονο τεχνικό που ξεμπρόστιασε τις αμερικάνικες και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, διαρρέοντας απόρρητα έγγραφα 'Μεγάλου Αδερφού' στη δημοσιότητα;

Υπάρχουν μερικά δομικά προβλήματα όταν διαβάζεις διαγώνια την επικαιρότητα ή όταν με το ένα αυτί ακούς τα δελτία ειδήσεων και με το άλλο το ‘Mirrors’ του Justin Timberlake σε repeat στο διηνεκές. Ένα από αυτά τα προβλήματα που αντιμετώπισα ακούγοντας σε τυχαία σειρά τις λέξεις ‘Snowden’, ‘άσυλο’, ‘κατάσκοπος’, ‘Πούτιν’, ‘απόρρητες πληροφορίες’, ‘σκάνδαλο’, ‘καταζητούμενος’ είναι το γεγονός ότι έπλασα τον Edward Snowden στο θολωμένο μου μυαλό ως έναν κατάσκοπο βγαλμένο από τις καλύτερες σχετικές αμερικάνικες σειρές.

(Έβλεπα και το ‘The Americans’ πρόσφατα και μπήκα ολικά στο κλίμα των κατασκόπων που ζουν με ψεύτικη ταυτότητα στην Αμερική μπλα μπλα μπλα).

Διαβάζοντας δέκα σοβαρά πράγματα για την περίπτωση του 30χρονου Edward Snowden, απογοητεύτηκα μεν από το γεγονός ότι πρόκειται για έναν απλό τεχνικό της National Security Agency των Η.Π.Α. και πρώην υπάλληλο της CIA (όσο απλό μπορεί να είναι το να δουλεύεις στις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες), αλλά ενθουσιάστηκα (χάριν της ιστορίας και του παρανοϊκού θάρρους του) με τα κατορθώματά του. Τι ακριβώς έκανε ο Snowden, (Ηλία);

 

Με πιο απλά ελληνικά, o Snowden αποκάλυψε ότι, στο όνομα του ατέρμονου War on Terror, οι τηλεπικοινωνίες στις Η.Π.Α. παρακολουθούνται κανονικά και με το νόμο. Γνωρίζοντας το μέγεθος της ζημιάς στο προφίλ της κυβέρνησης Ομπάμα αλλά και ένα σωρό πράκτορες που δεν θα ήταν καθόλου χαρούμενοι με όσα ο Snowden μοιράστηκε με τα πλήθη, ο τεχνικός διέφυγε στα τέλη Μαΐου στο Χονγκ Κονγκ και δήλωνε στον Guardian: “Ξέρω πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να επιστρέψω στο σπίτι μου”.

Πού ήταν το σπίτι του και τι θυσίαζε με τις αποκαλύψεις του υπέρ του κοινού καλού; Το σπίτι του ήταν στη Χαβάη, ο Snowden θυσίαζε 200.000 δολάρια το χρόνο και μετά τα συμβάντα δήλωνε: “Είμαι πρόθυμος να τα θυσιάσω όλα αυτά, επειδή δεν μπορώ να έχω καθαρή συνείδηση επιτρέποντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστρέφει την ιδιωτική ζωή, την ελευθερία, τις βασικές ελευθερίες στο internet για όλους τους πολίτες σε όλο τον κόσμο”.

Με τέτοιες πράξεις και δηλώσεις, ο Snowden είναι επισήμως το πιο hot όνομα εντός και εκτός Λευκού Οίκου. Εδώ και 50 μέρες, παίζεται μια πρωτοφανής παρτίδα σκακιού ανάμεσα στη χώρα που θα δώσει τελικά άσυλο στον Snowden (η Ρωσία είναι πια το ξεκάθαρο φαβορί) και στις Η.Π.Α. που τον θέλουν άμεσα πίσω για να δικαστεί (ναι, καλά).

 

Εδώ και ένα μήνα, ο Snowden ζει στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας, περιμένοντας να ετοιμαστούν τα έγγραφα που θα του επιτρέψουν να βγει από αυτό και να βρει κατάλυμα στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις (και εδώ τελειώνουμε με την ειδησεογραφία) αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χαρτιά για να του χορηγηθεί άσυλο από τη Ρωσία, ενώ Βενεζουέλα, Βολιβία και Νικαράγουα έχουν ήδη προσφερθεί να του δώσουν πολιτικό άσυλο.

Να και μερικά πράγματα που δεν ήξερες για τον Edward Snowden

Μπορεί η Booz Allen Hamilton, η τελευταία εταιρία στην οποία δούλευε ο Snowden, να του παρείχε μισθό ύψους 200.000 δολαρίων το χρόνο, αλλά ο ίδιος δεν τελείωσε ποτέ το κολέγιο. Αντ’ αυτού, σε ένα από τα ‘μαθήματα’ που διάλεξε να διδάξει στην ανθρωπότητα υποστηρίζει ότι “οι δυνατότητες της κυβέρνησης είναι τρομακτικές. Μπορούσαμε να βάλουμε κοριούς οπουδήποτε. Με το που μπαίνεις στο διαδίκτυο, μπορεί να εντοπιστείς επιτόπου”.

Νωρίτερα, βασικά δέκα χρόνια πριν, ο Snowden δήλωσε πρόθυμος να πολεμήσει στο Ιράκ, γιατί ένιωθε χρέος του να ελευθερώσει τον απλό κόσμο από τον κακό δυνάστη, μόνο που κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, βαρέθηκε να ακούει λοχαγούς να ανυπομονούν να σκοτώσουν Άραβες και όχι να βοηθήσουν κάποιον.

 

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της Guardian που τον γνώρισαν από κοντά, ο Snowden είναι ένας πολύ έξυπνος και άνετος τύπος με τρομακτικές τεχνικές γνώσεις, αλλά και μεγάλη ευαισθητοποίηση γύρω από την προστασία των ελευθεριών του ατόμου και των προσωπικών δεδομένων.

Ειρωνικά, τα στοιχεία του Snowden μετά τις αποκαλύψεις, έχουν ερευνηθεί τόσο εξονυχιστικά που οι Αρχές έχουν ανακαλύψει ότι το Μάρτη το ’12 έκανε μια δωρεά 250 δολαρίων υπέρ της προεκλογικής καμπάνιας του Ron Paul, γνωστού υπέρμαχου της μείωσης της κρατικής παρεμβατικότητας.

Όσον αφορά τη θέση του απέναντι στον Ομπάμα, ο Snowden έχει δηλώσει ότι πίστεψε στις υποσχέσεις του το 2008, αλλά δεν τον ψήφισε, πράξη που όπως λέει δικαιώθηκε από την πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. “πολιτική ίδια με αυτή των προκατόχων του”, όπως σημειώνει ο ίδιος.

 

Μαζί με την παράδοση των απόρρητων εγγράφων στον Guardian, o Snowden άφησε και ένα γράμμα στο οποίο σημείωνε ότι κατανοεί μεν ότι θα υποφέρει για αυτές του τις πράξεις, αλλά πως είναι ικανοποιημένος που, έστω και για μια στιγμή, θα φανερωθεί στα μάτια των πολλών η διαφθορά και οι παράνομη δράση του συστήματος.

 

Βλέποντας τις μέρες του Ιουλίου του 2013 να λιγοστεύουν επικίνδυνα στο ημερολόγιο, ο Edward Snowden παραμένει στο ρώσικο αεροδρόμιο. Ίσως να έχει μάθει και λίγα ρώσικα. Άλλωστε θα του χρησιμεύσουν πολύ τα επόμενα χρόνια που -λογικά- θα περάσει στη Ρωσία.

Τη στιγμή που ο Ομπάμα υπόσχεται στους Αμερικανούς πολίτες ότι τα τηλέφωνά τους ΔΕΝ παρακολουθούνται και η Μέρκελ φωνάζει (για τα μάτια του κόσμου) υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ο Edward Snowden ξέρει πολύ καλά ότι έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο και φανατικούς εχθρούς στις Η.Π.Α. και τη Βρετανία.

Το σίγουρο είναι ότι νιώθει καλύτερα από τη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Στο μυαλό του είναι ο πιο ελεύθερος άνθρωπος που ξέρει και ο οποίος, μάλιστα, κάνει κάτι και για την ελευθερία των άλλων.