ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Eminem είναι καθαρός, ο Slim Shady είναι πίσω

Με αφορμή την κυκλοφορία του 'The Marshall Mathers LP 2' (5/11), το ΟΝΕΜΑΝ αναρωτιέται πότε μια επιστροφή υπήρξε τόσο εμφατική όσο αυτή του Em.

Μάλλον ποτέ. Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα που προκύπτει με το καλημέρα. Ο Eminem εκτός από τον ύπνο του (κατάσταση που τον οδήγησε σε overdose με υπνωτικά και στη γνωριμία με τη μεθαδόνη), είχε για χρόνια χάσει και το δρόμο του μουσικά.

Από την απίστευτη ιστορία του χαμένου Marshall Mathers που δεν έχανε κυριακάτικη λειτουργία με την ελπίδα της πνευματικής αναπτέρωσης μέχρι την πιο ωμή ιστορία της πραγματικής απεξάρτησης με εντατική γυμναστική, θεραπευτή και τον Elton John στα της ψυχολογικής υποστήριξης, γεννήθηκαν δύο δίσκοι ενός ‘καινούργιου’ Eminem. Όχι του Slim Shady που άφησε κόσμο και κοσμάκη με τα σαγόνια κατεβασμένα και σε καμία περίπτωση της καλλιτεχνικής διάνοιας πίσω από το ‘The Marshall Mathers LP’.

 

Το ‘Old Time’s Sake’ γίνεται κυριολεκτικά πραγματικότητα τέσσερα χρόνια μετά με τον Eminem να φλερτάρει μετά από χρόνια με το στάτους του καλύτερου ράπερ στον κόσμο ελέω ‘The Marshall Mathers LP 2’. Καθαρός ήταν και πριν τέσσερα χρόνια. Καθαρός ήταν και μέχρι σήμερα, μια μέρα πριν την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ. Αλλά πλέον είναι ξανά ο Slim Shady. Ακόμα και το μαλλί επέστρεψε στη σωστή του απόχρωση.

Το πρώτο single του ‘MMLP2’, το ‘Berzerk’, μυρίζει επική επιστροφή. Την παραγωγή του δίσκου υπογράφουν τύποι σαν τον Dr. Dre, τον No ID και τον κύριο Def Jam Records, Rick Rubin. Αυτόν τον θρύλο. Αυτόν με τα μούσια στο βίντεο κλιπ μωρέ.

 

Το χιπ χοπ ξαναγυρνά στις ρίζες του, τα σαμπλάκια των Beastie Boys είναι εδώ για να εξασφαλίσουν μια μετάβαση χωρίς πολλούς κραδασμούς και ο καλλιτέχνης κάνει την ανακοίνωση από πάρα πολύ νωρίς στο τραγούδι:

 

Μιλώντας στο Rolling Stone που θα κυκλοφορήσει στις 7 Νοέμβρη, ο Eminem βάζει δύο τρία πραγματάκια στη θέση τους. Ούτε με άχτι, ούτε με αγωνία. Με κανονικότητα.

“Προφανώς ξέρω ότι ο τίτλος του άλμπουμ γεννάει συγκεκριμένες προσδοκίες. Δεν ήθελα να το ονομάσω έτσι, απλά για να το ονομάσω έτσι. Ήθελα να έχει τα σωστά τραγούδια, αν και κάθε φορά που νομίζεις ότι έχεις φτάσει εκεί, τα ακούς πάλι και λες ‘Σκατά, κάτι λείπει ακόμα’”.

 

Για τον ίδιο, το ‘Marshall Mathers LP 2’ δεν είναι μια συνέχεια των τραγουδιών του ‘MMLP’. Είναι μια συνέχεια του vibe του δίσκου που τον εδραίωσε, είναι μια δήλωση νοσταλγίας.

Η συζήτηση που τα πιο μεγάλα μουσικά μέσα έχουν ήδη σπεύσει να βάλουν στο τραπέζι είναι το τι θα φέρει μαζί του ένα τόσο δυναμικό comeback.

 

Όλα τα σενάρια παραμένουν στα χαρτιά. Εν τω μεταξύ, ένα σωρό στούντιο ψάχνουν ήδη τον επόμενο μεγάλο κινηματογραφικό ρόλο του Eminem. Δεν ξέρω αν σου διαφεύγει, αλλά ο ράπερ ήταν η βασική επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ‘Elysium’, πριν καταλήξει στα χέρια και το ξυρισμένο κεφάλι του Matt Damon. O Mathers αρνήθηκε το ρόλο γιατί ήθελε τα γυρίσματα να γίνουν στο Detroit ώστε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, σε μια τραγική οικονομικά εποχή για την πόλη. Το αίτημα του δεν έγινε δεκτό.

Παρακάτω, ο γνωστός die-hard οπαδός των Detroit Lions του NFL, ο Eminem μοιράζει αγάπη στον 74χρονο δημοσιογράφο-τοτέμ Brent Musberger. Ο Brent με απαράμιλλη ευγένεια γυρίζει στον Em τον τίτλο του θρύλου και γενικά ωραίες στιγμές. Υγιείς, αν και κάπως αμήχανες.

 

Ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τον Eminem από το να πει ξανά ιστορίες μέσα απ’ τα τραγούδια του είναι μόνο ο (κακός και καστανός) εαυτός του, ενώ όπως σοφά τα έγραψαν στο Grantland (κάνουν και τίποτα άλλο;), “πρόκειται για έναν από τους πιο προικισμένους ράπερ που είχαμε ποτέ, έχει τα beats του Rick Rubin και μας έβαλε ήδη στο τριπάκι του ‘The Marshall Mathers LP’. Ας δούμε τι θα συμβεί λοιπόν”.

Εν τω μεταξύ, οι μουσικοκριτικοί του έχουν φερθεί με το γάντι. Ο Jim Farber της ‘New York Daily News’ έδωσε 4/5 αστέρια στο άλμπουμ τονίζοντας ότι ο Eminem παρουσιάζει το πιο αστείο, αλλά και πιο γρήγορο -στα λόγια- άλμπουμ των πολλών τελευταίων ετών. “Κάπως έτσι, μας κάνει να θυμηθούμε πώς κατάφερε να γίνει ο αντιήρωας της εποχή μας”, συμπληρώνει ο Farber.

Ένας συνάδελφός του από το ‘Vice’ μοιράστηκε με το κοινό ότι το σαγόνι του δεν έλεγε να κλείσει από τις απανωτές εκπλήξεις που επιφυλάσσει ο Eminem στο ‘MMLP2’.

 

Αλλά αρκετά με τις κριτικές. “Guess who’s back, back again” είναι η κατάσταση.

Το ‘The Marshall Mathers LP 2’ κυκλοφορεί την Τρίτη 5 Νοεμβρίου.