Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Κριστιάν Καρεμπέ χρειάστηκε να μάθει ξανά την ιστορία του

Δεν είναι απλά ο αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Είναι ένας περήφανος Κανάκ που χρειάστηκε να δώσει μάχη κατά των διακρίσεων.

Ο Κριστιάν Καρεμπέ δεν είναι απλά ο αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Είναι ένας περήφανος Κανάκ, από τη Νέα Καληδονία, ο οποίος για χρόνια μάχεται κατά των διακρίσεων και υπέρ της αποκάλυψης όσα συνέβησαν στην πατρίδα του από τους αποικιοκράτες Γάλλους. Μεταξύ αυτών, και στον παππού του, τον οποίο παρουσίαζαν ως ‘Ανθρωποφάγο’ στην Έκθεση Αποικιών του Παρισιού (1931), μαζί με αυτόχθονες διαφόρων εθνών, με το πρόσχημα της γνωριμίας των πολιτών με άλλους λαούς.

“Όταν μαθαίνεις τι έχει συμβεί στην ιστορία σου, στα μέλη της οικογένειάς σου αλλάζεις πλήρως την άποψή σου για όσα έχεις διδαχθεί και αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα από μια άλλη οπτική. Οι παππούδες λένε την ιστορία που ήδη πιστεύεις, αυτή που χρειάζεσαι, για να μεγαλώσεις. Όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα σπίτι, μαθαίνουμε τους ανθρώπους πώς θα το φτιάξουν καλά”.

“Αντιμετώπισαν μια ιστορία που ήταν πολύ πολύ σκληρή για την οικογένειά μας, για τη φυλή -επίσης- και για τους υπόλοιπους ανθρώπους εκεί. Ήταν ντροπή γι’ αυτούς να μας πουν τι έχει γίνει. Κι όταν έμαθα, τα συναισθήματα μου άλλαξαν. Επειδή, μεγάλωσα γνωρίζοντας άλλα πράγματα. Και ποτέ στην ιστορία του σχολείου δεν μας είπαν γι’ αυτό, για όσα είχαν γίνει. Στην τρίτη βαθμίδα εκπαίδευσης άρχισαν να μιλούν για τη δική μας ιστορία, τη γεωγραφία και ακόμη δεν μας είχαν πει τι είχε γίνει, καθώς ο καθηγητής δεν είχε το δικαίωμα να μιλήσει γι’ αυτό. Στα βιβλία μας, δεν υπήρχαν αυτά. Έμαθα την αλήθεια από φωτογραφίες που βρήκα”.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του Κριστιάν Καρεμπέ στο Contra.gr.