ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Ντιν Καρνάζης τρέχει μαραθώνιους για την πλάκα του

50 μαραθώνιοι σε 50 μέρες. Iστορίες από τη ζωή του ελληνοαμερικανού υπερδρομέα

Αναρωτιέμαι τι έκανα τις τελευταίες 48 μέρες. Απλό! Όπως οι περισσότεροι από εμάς, και αν εξαιρέσω τα σαββατοκύριακα που έλιωσα στον ύπνο, ξυπνούσα το πρωί, έτρωγα πρωινό, ντυνόμουν και πήγαινα στη δουλειά. Αυτό το σαββατοκύριακο; Και πάλι θα λιώσω πάλι στον ύπνο.



Όχι όμως και, ο ελληνικής καταγωγής, υπερμαραθωνοδρόμος Ντιν Καρνάζης. Όπως κανένας μας -εννοώ συνηθισμένος εργαζόμενος με πρωινή δουλεία- και χωρίς ξεκούραση τα Σαββατοκύριακα, τις τελευταίες 48 ημέρες, ξυπνούσε έτρωγε ένα γεύμα 1000 θερμίδων, έβαζε τα παπούτσια του και έκανε έναν μαραθώνιο 50 μιλίων. Αυτό το σαββατοκύριακο; Επίσης.



Και την Κυριακή!

Η Κυριακή 5 Νοεμβρίου θα είναι η πεντηκοστή συνεχής ημέρα που θα κάνει 42.215 χλμ στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης “ING NYC Marathon”. Και όλα αυτά στα πλαίσια του Endurance 50, έναν αγώνα με 50 μαραθώνιους σε 50 διαφορετικές πόλεις σε 50 μέρες. Ο αγώνας θα τελειώσει πανηγυρικά την Κυριακή όταν ο Καρνάζης περάσει τη γραμμή του τερματισμού και γίνει ο πρώτος υπερμαραθωνοδρόμος που έτρεξε 1310 μίλια σε πενήντα μέρες και σε ρυθμό κανονικού αγώνα.



Ένας γενναίος κόσμος



Ο κόσμος των υπερμαραθωνοδρόμων δεν θα πρέπει να μας είναι άγνωστος αφού η μορφή του χώρου είναι και παραμένει ο Έλληνας Γιάννης Κούρος. Οι υπερμαραθωνοδρόμοι δεν είναι αθλητές επιδόσεων. Είναι άνθρωποι, με κανονική δουλειά, κανονική ζωή, άριστη φυσική κατάσταση και ανεξάντλητα όρια ψυχικής και σωματικής αντοχής. Μέσα στο καθημερινό τους πρόγραμμα βρίσκουν χρόνο για προπόνηση, δουλεία, οικογένεια και αναψυχή.



Οι αγώνες



Τυπικά υπερμαραθώνιος είναι οποιοσδήποτε αγώνας δρόμου υπερβαίνει την απόσταση των 42,195 χιλιομέτρων. Συνήθως οι υπερμαραθώνιοι ξεκινούν από τα 50 μίλια και μπορεί να φτάσουν σε εντυπωσιακές αποστάσεις. Όριο δεν υπάρχει. Οι μεγαλύτεροι γνωστοί υπερμαραθώνιοι είναι το “The Ultimate Ultra” των 1300 μιλίων (2092) χωρίς στάση και το “Trans America Footrace” που διαρκεί 64 συνεχείς ήμερες από το Λος Άντζελες μέχρι τη Nέα Υόρκη. Οι αθλητές καλύπτουν 4800 χιλιόμετρα συνολικά και περίπου 72 την ημέρα.



Ποτέ την Κυριακή!



Γενικότερα οι υπερμαραθώνιοι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία οι αθλητές καλύπτουν μια δεδομένη απόσταση ανεξαρτήτως χρόνου (50 μίλια, 100 χλμ, 150 χλμ, 100 μίλια, 200 χλμ, , 200 μίλια, 1000 χλμ και 1,000 μίλια). Στη δεύτερη κατηγόρια τρέχουν για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα (24 ώρες, 48 ώρες, 6 μέρες). Οι «6 μέρες» είναι ο πιο διαδεδομένος αγώνας τις τελευταίες δεκαετίες. Ο αγώνας ξεκινάει ακριβώς μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα και τελειώνει μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή την ίδια εβδομάδα.



Ο Karno

Η αγωνιστική ιστορία Ντιν Καρνάζη αρχίζει την ημέρα των τριακοστών του γενεθλίων. Μέχρι τότε ζούσε μια ζωή σαν τη δικιά μας. Εκείνο το βράδυ λοιπόν ο Καρνάζης γιόρταζε με φίλους σ’ ένα μπαρ κι ενώ η σύζυγός του είχε αποχωρήσει. Ανάμεσα σε ποτό και αντροκουβέντες, άρχισε να βλέπει τη ζωή του από ψηλά. Ήταν παντρεμένος με την παιδική του αγάπη, είχε πτυχίο σε Διοίκηση Επιχειρήσεων, εργαζόταν σε πολυεθνική εταιρεία, ο δρόμος έδειχνε στρωμένος. Κι όμως, ένιωθε ένα τεράστιο κενό. Ο δρόμος του, έδειχνε… κενός.



Καλημέρα. Πού είσαι;

Όπως ο ίδιος περιγράφει στο βιβλίο του, βγήκε από το μπαρ, πήγε στο γκαράζ του σπιτιού του, έμεινε με το κοντομάνικο, το μποξεράκι, τις λεπτές υφασμάτινες κάλτσες και τα παπούτσια που είχε για να κάνει δουλειές στον κήπο. Στρίμωξε ένα εικοσάρικο (δολάρια) στην κάλτσα και άρχισε να τρέχει. Να τρέχει, να τρέχει, να τρέχει.



Την επόμενη μέρα έλαβε χώρα ο παρακάτω διάλογος:

 

-Καλημέρα, αγάπη μου.

 

-Καλημέρα. Πού είσαι;

 

-Είμαι στο Πατόπεκ. Μπορείς να έρθεις να με πάρεις;

 

-Στο Πατόπεκ; Αυτό είναι 40 χιλιόμετρα από εδώ!! Πώς βρέθηκες εκεί;

 

-Έτρεξα.



Μια καλή αρχή

Ένα περιστατικό που επίσης περιγράφει ο ίδιος είναι το εξής: Σε ηλικία 15 χρονών έκανε προπόνηση για τον αγώνα 2 χιλιομέτρων του σχολείου του. Τα πήγε καλά και τερμάτισε πρώτος.

 

“Πώς σου φάνηκε ο αγώνας” τον ρώτησε ο προπονητής του.

 

“Ήταν πολύ… ωραία” απάντησε ο νεαρός Καρνάζης.

 

“Αν ήταν ωραία, δεν προσπάθησες αρκετά. Αν κάποτε πεις ‘Ήταν… επίπονο’ τότε έχεις κάνει μια καλή αρχή”.



28 χρόνια αντοχής



Από την συνομιλία με τον προπονητή του, έχουν περάσει 28 χρόνια συνολικά και 13 χρόνια επιτευγμάτων:



Έχει τρέξει 560χλμ, χωρίς σταματημό, σε 80 ώρες και 44 λεπτά. Κατά τη διάρκειά τους έφαγε powerbars, γρανίτες, πίτσες, μπανάνες, πατατάκια, σάντουιτς με κοτόπουλο σχάρας, τσίζκεϊκς, μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας, κέικ κανέλας, σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μέλι, μπουρίτο, μίλκσεϊκς, πρέτσελ, σοκολατούχα ποτά, παγωτό σάντουιτς, μακαρόνια με τυρί, εκλέρ σοκολάτα, ντόνατς, ξηρούς καρπούς, τηγανητές πατάτες και άφθονους κόκκους εσπρέσο-σοκολάτας. Τρέχοντας.



Έγινε ο πρώτος και μόνος άνθρωπος που έτρεξε απόσταση μαραθωνίου (42χλμ και 125μ) στο Νότιο Πόλο, αρνούμενος να φορέσει αυτά τα “αστεία” παπούτσια που μοιάζουν σαν να έχεις βάλει μια ρακέτα κάτω από κάθε πόδι σου και προτιμώντας τα αθλητικά του.



Κέρδισε τον υπερμαραθώνιο Badwater. Είναι μια απόσταση 215χλμ στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια. Η θερμοκρασία την ώρα του αγώνα ξεπερνάει τους 45 βαθμούς Κελσίου. Οι δρομείς κάνουν τη διαδρομή τρέχοντας πάνω στη λεπτή, άσπρη διαχωριστική λωρίδα του δρόμου γιατί αν πατάνε στην -μαύρη- άσφαλτο λιώνουν μετά από λίγα λεπτά τα παπούτσια τους.



Μια (όχι και τόσο) συνηθισμένη ζωή

Έχει δυο πτυχία, σε Επιστήμη και Επιχειρήσεις. Μετά την αποφοίτηση και μέχρι σήμερα του συνεχίζει να εργάζεται σε εταιρείες σχετικές με τις σπουδές του.



Είναι παντρεμένος με τη Τζούλι και έχουν δυο παιδιά, την Αλεξάντρια και το Νίκολας.



Τρέχει αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό εδώ το κείμενο τον 48ο μαραθώνιό του σε 48 συνεχόμενες ημέρες. Ναι, αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό εδώ το κείμενο, ο Καρνάζης τρέχει. Ξεκίνησε πριν 47 ημέρες και ολοκληρώνει την προσπάθειά του την Κυριακή, ημέρα του Αθηναϊκού Κλασσικού Μαραθωνίου, στη Βοστώνη, την πόλη με τον πιο δύσκολο μαραθώνιο του πλανήτη. Σκοπός του; Να έχει τρέξει 50 μαραθώνιους, σε 50 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ, σε 50 συνεχόμενες ημέρες.



Περιστατικά που αν έχει μάθει ο προπονητής του, αυτός που τον καθοδηγούσε τότε που ήταν 15 ετών, θα τα χαρακτήριζε: “Μια καλή αρχή…”



Karno ναι! Αλλά γιατί;



Για επίλογο, μια απαραίτητη διευκρίνηση. Υπάρχουν ξένοι και Έλληνες υπερμαραθωνοδρόμοι και iron men που σίγουρα έχουν κάνει περισσότερα, όπως ο Γιάννης Κούρος.



Εμείς επιλέξαμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του Ντιν Καρνάζη όχι γιατί είναι ο πρώτος σε αυτό που κάνει αλλά γιατί κάνει αυτό που κάνει έχοντας ξεκινήσει στην ίδια βάση από την οποία μπορεί να ξεκινήσει να αθλείται το μεγαλύτερο ποσοστό όσων διαβάζουν αυτό το κείμενο, αυτή τη στιγμή. Το ότι άρχισε να αξιοποιεί εμπορικά την προσπάθειά του ή ότι σε πολλούς αγώνες ηττήθηκε δεν λέει πολλά.



Εμείς τον επιλέξαμε γιατί στον αθλητισμό που εκπροσωπεί, ο σκοπός δεν είναι η πρώτη θέση, ο σκοπός είναι η συμμετοχή και ο τερματισμός.



Και μην ξεχάσουμε…



Ο 24ος κλασσικός μαραθώνιος της Αθήνας γίνεται επίσης την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου στην κλασσική διαδρομή Μαραθώνας – Αθήνα. Μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το “γενναίο” αυτό κόσμο.