OPINIONS

Ο Pierre Omidyar θέλει καλύτερη ενημέρωση για σένα

Ποιος είναι ο κύριος eBay και γιατί το νέο του project μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να πετύχει.

Τα προγνωστικά λένε ότι το νέο εγχείρημα του Pierre Omidyar, να επενδύσει σε ένα αποκαλυπτικό-ενημερωτικό website του βετεράνου δημοσιογράφου Glenn Greenwald, είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Ότι ο Greenwald είναι πολύ δύσκολος χαρακτήρας για να συνεργαστεί σε κάτι mainstream και επικερδές. Ότι τα 250 εκατομμύρια δολάρια που βάζει δε θα σώσουν τη δημοσιογραφία αλλά θα πάνε στα σκουπίδια.

Η μέχρι τώρα ενασχόληση του κύριου eBay με τη δημοσιογραφία, είναι το “Honolulu Civil Beat” το οποίο χρηματοδοτεί διευθύνοντας παράλληλα το τμήμα της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Στο παρελθόν έχει ασχοληθεί ενεργά και έχει χρηματοδοτήσει το Second Life ενώ η κύρια ασχολία του είναι το Omidyar Network έναν φιλανθρωπικό δίκτυο που χρηματοδοτεί μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για την κυβερνητική διαφάνεια και τα social media.

 

Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι το ποιοτικό περιεχόμενο που ονειρεύεται δεν είναι αρκετό από μόνο του. Το Salon.com μέσα σε δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας είναι μέσα 116 εκατομμύρια δολάρια, το Slate.com κόστισε στη Microsoft πάνω από 20 πριν στην Washington Post (και μείνει ορφανό μετά την εξαγορά της τελευταίας) και η AOL ακόμα παλεύει να κάνει τη Huffington Post βιώσιμη.

Ο Pierre Omidyar είναι , όμως, κάθε άλλο παρά loser. Το βιογραφικό του είναι γεμάτο από διακρίσεις τόσο σαν προγραμματιστής όσο και σαν επιχειρηματίας. Ο γεννημένος στο Παρίσι από Ιρανούς γονείς Omidyar,  έδειξε τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του στο προγραμματισμό αναπτύσσοντας ένα από τα πρώτα vector based σχεδιαστικά προγράμματα. Αυτό αργότερα εξελίχθηκε στο MacDraw της Apple. 

Το 1991 ίδρυσε τη δική του εταιρεία αναπτύσσοντας από συστήματα αναγνώρισης γραφής μέχρι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. H εταιρεία αυτή μετονομάστηκε σε eShop (η πρώτη που χρησιμοποίησε τον όρο που σήμερα θεωρούμε κατηγορία στο web) και μετά πωλήθηκε στη Microsoft. Η τεχνολογίας της εγινε η βάση του Microsoft Merchant Server.

Παρότι ιδρυτής, ο Omidyar έφυγε νωρίς βλέποντας ότι δεν μπορεί να περάσει τις ιδέες του για μία πλατφόρμα που να συνδέει χρήστες. Ο επόμενος σταθμός ήταν η General Magic που ανέπτυξε τα πρώτα PDA, ένα project που είχε ξεκινήσει επί εποχής John Sculley στην Apple και ήταν από τα πρώτα που έκοψε ο Steve Jobs με την επιστροφή του. Παράλληλα άρχισε να γράφει τον κώδικα για ένα σύστημα δημοπρασιών που ανέβηκε στο διαδίκτυο το 1995 ως Auction Web.

Το πρώτο αντικείμενο που πουλήθηκε στο Auction web ήταν ένα χαλασμένο laser pointer για ανταλλακτικά. Αυτό έπεισε τον Omidyar για τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει μία ηλεκτρονική αγορά μεταχειρισμένων. Το project προχώρησε και το τέλος από τις συναλλαγές ήταν αρκετό για να χρηματοδοτήσει την επέκταση του. Το Auction Web ονομάστηκε σε eBay και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μπορεί να του πήρε περισσότερες προσπάθειες και περισσότερα χρόνια από ό,τι άλλοι αλλά ο Omidyar έγινε ο 43ος πιο πλούσιους άνθρωπος στην Αμερική με προσωπική περιουσία 8 δις δολάρια.

 

Αυτή είναι η μία πλευρά του Omidyar, το παιδί θαύμα του προγραμματισμού που γίνεται δισεκατομμυριούχος. Η άλλη του πλευρά είναι είναι αυτή του επενδυτή ευεργέτη. Ανάμεσα στις δεκάδες απόπειρες τους να εμπλακεί με άλλα project στο web 2.0 ξεχωρίζει αυτή του “Second Life”. Eίναι χαρακτηριστική για να καταλάβεις το μέταλλο του ανθρώπου.

Ο Omidyar ήταν ένας από τους πρώτους χρηματοδότες (όπως και ο Bezos) αλλά πέρασε αρκετές ώρες εικονικής πραγματικότητας. Ίδρυσε το ψηφιακό ανάλογο του Omidyar Network που λειτουργούσε ως φόρουμ για κοινωνικοπολιτικά θέματα και συμμετείχε σε διάφορα project ευαισθητοποίησης όπως το εικονικό Νταρφούρ και το εικονικό Γκουαντάναμο.

Για λόγους που δεν είναι ακριβώς γνωστοί αλλά μάλλον σχετίζονται με τα κατά καιρούς επεισόδια σε αυτά τα εικονικά συνέδρια (επιθέσεις στους server από αντιφρονούντες) και την κατά καιρούς αρνητική δημοσιότητα που περιέβαλλε το “Second Life”, o Omidyar πούλησε νωρίς το μερίδιο του και αποσύρθηκε.

Αυτό δείχνει ένα άνθρωπο που πραγματικά πίστεψε ότι τα δημιουργικά εργαλεία του “Second Life” θα μπορούσαν γίνουν τα εργαλεία για έναν καλύτερο κόσμο. Ούτως ή άλλως πάντα ήταν κάτι σαν τον Roben των φτωχών δημιουργώντας κερδοφόρες επιχειρήσεις για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει κοινωφελείς σκοπούς. Όταν είδε ότι δεν του βγαίνει πούλησε το μερίδιο του και “βγήκε” χωρίς να χάσει χρήματα.

 

Θέλω να πω, ο Omidyar δεν είναι τύπος που πετάει χρήματα. Και τώρα είναι η δεύτερη φορά που τα σκάει χοντρά για να κάνει τις ιδέες του πραγματικότητα. Τα 250 εκατομμύρια δολάρια δίνουν έναν αέρα επιτυχίας στο project, ότι η διαφήμιση αποφεύγει το πολιτικό περιεχόμενο είναι πλέον γνωστό από το πάθημα της Huffington Post, το project δεν είναι ένα παλιό website με χρέη και στο “βάθος του διαδρόμου” ο Greenwald μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά του απερίσπαστος.

Οπότε, ναι,  τώρα που πνέει ένας διαφορετικός άνεμος στην Αμερική με την εξαγορά της Washington Post από την Amazon, ίσως τελικά ο Omidyar να είναι αυτός που θα πετύχει εκεί που άλλοι σπάσανε τα μούτρα τους.