ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Sharlto Copley είναι ‘εγκληματικά’ καλός

Ο 41χρονος πρώην τηλεοπτικός παραγωγός επιβεβαιώνει το ταλέντο του ως gangsta ρομπότ στο Chappie. Ώρα να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Την πρώτη φορά που τον είδαμε μεταμορφώθηκε μπροστά στα μάτια μας σε εξωγήινη ‘γαρίδα’ στο District 9 του φίλου του Neill Blomkamp. Kαι, καπάκι, ‘έσβησε’ από τον χάρτη τον Matt Damon ως κυνηγός επικηρυγμένων στο Elysium. Αυτή είναι η τρίτη φορά που το Νοτιαφρικάνικο δίδυμο δουλεύει μαζί. Ναι, δεν βλέπουμε την φάτσα του. Αρκεί όμως που ξέρουμε ότι είναι εκεί.

Τον τελευταίο καιρό ο Νοτιοαφρικανός μοιάζει να είναι ταυτόχρονα παντού. Στο πλευρό της Jolie ως ο διαβολικός βασιλιάς που της έκοψε τα φτερά στο Maleficent.

Στο Playstation ως ο πρωταγωνιστής του Powers, της πρώτης τηλεοπτικής σειράς του ‘δικτύου’, ως ο σκληροτράχηλος ντετέκτιβ που προσπαθεί να σώσει τον κόσμο από τους εγκληματικούς υπερ-ήρωες.

Και, προσεχώς, στο Hardcore, ως το αναγεννημένο cyborg που προσπαθεί να σώσει τη γυναίκα/ δημιουργό του. Ενώ επίσης έκλεψε την παράσταση στο Open Grave του 2014 -το οποίο εγώ είδα πρόσφατα- ως ο τύπος που ξυπνάει με αμνησία σε ένα λάκκο γεμάτο πτώματα.

Προφανώς το Χόλιγουντ κατάλαβε τι διαμάντι έχει στα χέρια του. Όπως το πρωτοκατάλαβε, χρόνια πριν, ο Peter Jackson όταν ο άγουρος Neil Blomkamp του πήγε να δει μια μικρού μήκους εκδοχή του District 9 με πρωταγωνιστή τον -τότε τηλεοπτικό μεγαλοπαραγωγό- Sharlto στον πρώτο του ρόλο.

Ο Peter επέμενε ότι έπρεπε να τον κρατήσει και στην ταινία. Οπότε και έτσι έγινε. Μερικούς μήνες μετά οι δυο φίλοι (γνωρίζονται από την εποχή που ο Neil ήταν 16 και ο Sharlto του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει τσάμπα τα μηχανήματα στο τηλεοπτικό του στούντιο για να φτιάξει κουλ εφέ) βρέθηκαν για πρώτη -αλλά όχι τελευταία σίγουρα- στην τελετή των Όσκαρ. Με το District 9 να είναι υποψήφιο για 4 Όσκαρ.

Εκείνο που χάθηκε στην μετάφραση ήταν το πόσο επιτυχημένος υπήρξε ο Sharlto πριν τα παρατήσει όλα για την υποκριτική. Το παλικάρι, που έφυγε από το γυμνάσιο επειδή το βαρέθηκε, βρέθηκε στα 19 του να είναι καναλάρχης στην Νότια Αφρική, έχοντας την ιδέα για ένα τύπου MTV κανάλι.

Στην αρχή είπε ότι θα το κάνει για έξι μήνες και μετά θα μετακομίσει στο Λος Άντζελες. Πέντε χρόνια μετά βρέθηκε να είναι υπεύθυνος για πέντε διαφορετικές επιχειρήσεις και να έχει από κάτω του εκατοντάδες εργαζομένους. Όμως το σαράκι ήταν μέσα του. Οπότε πρώτα παραιτήθηκε από όλα. Και μετά δέχθηκε να παίξει στο District 9.

Επίσης δεν είναι πολύ γνωστό το πως και το γιατί πήρε τον επόμενο μεγάλο ρόλο του, αυτόν δηλαδή του Murdock στην κινηματογραφική μεταφορά του A-Team, δίπλα στους Liam Neeson και Bradley Cooper. Συγκεκριμένα ότι, μεγαλώνοντας στην Νότια Αφρική, ήταν αυθεντικά τρελαμένος με την σειρά. Οπότε, κατά τη διάρκεια του press tour για το District 9, γύριζε στα δωμάτια ξενοδοχείων βίντεο ως o χαρακτήρας τα οποία έστελνε στο σκηνοθέτη για να τον πείσει να τον προσλάβει. Προσοχή. Όχι για τα λεφτά ή την δόξα, αλλά για την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον original Murdock.

Η αλήθεια είναι ότι ακούγοντας το παραπάνω ή διαβάζοντας σε παλιές συνεντεύξεις του για το ότι ‘Είμαι καλύτερος στην υποκριτική από οποιονδήποτε άλλο. Δεν το λέω εγωιστικά. Είναι αλήθεια’ και για το πως ‘Κάποτε έβλεπα οράματα ότι θα ερχόμουν στο Χόλιγουντ και θα φτιάξω ταινίες’, συνειδητοποιείς ότι ο Copley την κουβαλάει την τρέλα μέσα του.

Λογικό, αφού αλλιώς δεν θα μπορούσε να είναι τόσο πειστικός σε ρόλους όπως αυτός στο Elysium στον οποίο ήταν πέρα για πέρα τρομακτικός. Από εκείνους τους τύπους που σίγουρα δεν θα ήθελες να πέσεις πάνω τους σε κάποιο σκοτεινό σοκάκι.

Όπως και να’χει, το όνειρο του βγήκε. Και, κάπου εκεί το 2012, αφού αντικατέστησε ένα πρώην μοντέλο (βλέπε σύντροφό του επί 12 χρόνια) με το καινούργιο που βλέπεις παρακάτω, άρχισε να βλέπει στα σοβαρά την νέα μεγαλειώδη καριέρα που απλώνεται μπροστά του.

Ακόμη και αν, όπως έχει δηλώσει, ‘Το Χόλιγουντ δεν ξέρει ακριβώς τι να με κάνει γιατί οι χαρακτήρες που παίζω είναι διαφορετικοί μεταξύ της. Αυτό ελπίζω να μου επιτρέψει να έχω διάρκεια’.

Εξαιτίας πάντως της προϋπηρεσίας του ως επιχειρηματίας, έχει μια πολύ καθαρή ματιά για το πως παίζεται το παιχνίδι.

 

Κάτι μας λέει ότι παίζει να το κερδίσει. Για την ακρίβεια το έχει κερδίσει ήδη.