ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Steven Seagal είναι ένας μπάσταρδος φιδέμπορας

24 χρόνια μετά το πέρας της τετραετίας που τον έκανε διάσημο, ο Steven συνεχίζει να κυκλοφορεί, να οπλοφορεί (τα χέρια του είναι φονικά όπλα) και να ψεύδεται ασυστόλως (μπροστά του ακόμη και ο Donald Trump μοιάζει πρότυπο ταπεινοφροσύνης).

Αρχική πρόθεσή μου ήταν να τον εκθειάσω ως έναν O. H. B. (Original Hollywood Badass) και να μιλήσω για τις ταινίες (Above the Law, Εκδίκηση σε δεύτερο χρόνο, Στόχος θανάτου, Το τίμημα του αίματος, Σε κατάσταση πολιορκίας), πίσω στις αρχές των 90s, που τον έχρισαν action herο επιπέδου Chuck Norris (ή, έστω, άξιο διάδοχο του).

 

Ακόμη και αν, ακόμη και τότε, που ήταν ακόμη αδύνατος και επικίνδυνος, η υποκριτική του ‘γκάμα’ ήταν ακριβώς αυτή που παρουσιάζει αναλυτικά το παρακάτω chart.

 

Μια ‘οσφυοκαμψία’ που γινόταν ακόμη χειρότερη από το γεγονός ότι το ‘εγώ είμαι πρωταθλητής στο aikido, όλοι οι άλλοι είναι απλώς ηθοποιοί’ εγώ του ήταν τόσο μεγάλο ώστε δεν ήθελε σε καμία περίπτωση κάποιος να τον τσαλακώσει επί της οθόνης. Σκέψου ότι, στο Executive Decision, μια ταινία για την οποία πήρε 1 εκ. δολάρια για δουλειά μιας μέρας, ο -64χρονος πλέον- σταρ αρνιόταν πεισματικά να πεθαίνει επί μέρες, θεωρώντας ότι οι φαν του δεν θα ανέχονταν κάτι τέτοιο. Τελικά πείστηκε μόνο αφού μια στρατιά δικηγόροι του εξήγησαν ότι θα τον χρεοκοπήσουν αν δεν κάνει ακριβώς ότι γράφει το συμβόλαιό του.

(Η ίδια ταινία στα γυρίσματα της οποίας έσπρωξε στον τοίχο τον μικρόσωμο John Leguizamo, όταν εκείνος άρχισε να γελάει δυνατά αφού ο -1,93 εκατοστών- Steven άρχισε να λέει κάτι ακατάληπτα στο cast τύπου ‘Εγώ είμαι ο αρχηγός. Ότι λέω είναι νόμος’)

 

O Liam Neeson δεν είναι action hero. Πλέον, με τα ειδικά εφέ και τα χρήματα που ξοδεύουν, μπορούν να κάνουν οποιονδήποτε να μοιάζει επικίνδυνος. Αντιθέτως εγώ, όσα έκανα στην οθόνη, μπορούσα να τα κάνω και στην κανονική ζωή

Τα μεγάλα ψέματα ενός faux σκληρού άντρα

Ψάχνοντας, ωστόσο, λίγο παραπάνω την περίπτωσή του, συνειδητοποίησα ότι μιλάμε για τεράστια περίπτωση φιδέμπορα. Ότι όλα όσα ξέραμε για αυτόν, είναι από απλές υπερβολές ως τεράστια ψέματα.

Ξεκινώντας από το ότι ήταν ο πρώτος ξένος στον οποίο οι Ιάπωνες επέτρεψαν να ανοίξει σχολή aikido και να διδάξει. Γιατί ναι, ήταν τόσο ‘επιπέδου επτά νταν’ καλός.

(Στην πραγματικότητα, όπως αποκάλυψε η Γιαπωνέζα πρώην γυναίκα του, αυτή που εγκατέλειψε όταν επέστρεψε στην Αμερική και άνοιξε σχολή πολεμικών τεχνών στο Los Angeles, την άδεια έδωσαν στον πεθερό του και στην οικογένεια της και όχι στον ‘σώγαμπρο’. Επίσης εξήγησε ότι του έδωσαν τη μαύρη ζώνη επειδή ο τεμπέλης δικαστής αποκοιμήθηκε στα πλαίσια της παρουσίασης)

 

‘Ελπίζω κάποια μέρα να με θυμούνται ως μεγάλο συγγραφέα και ηθοποιό και όχι ως sex symbol’

Ότι έμαθε την τέχνη από τον ίδιο τον ιδρυτή του aikido, Morihei Ueshiba.

(O καλύτερος μαθητής του δασκάλου και διάδοχος του βγήκε και είπε ότι ποτέ δεν άκουσε το όνομα του Seagal την δεκαετία και βάλε που ήταν δίπλα του)

Ότι όσο ήταν στην Ιαπωνία τα έβαλε μέχρι και με την Yakuza δηλώνοντας ‘Ήμουν ένας επίμονος και άφοβος motherfucker. Στάθηκα απέναντί τους’.

(H γυναίκα του αποκάλυψε ότι απλώς μια φορά κυνήγησε κάτι μεθυσμένους εφήβους, που δεν είχαν καμία σχέση με την yakuza, μακρυά από το οικογενειακό dojo).

Ή όλα όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει για τη σχέση του με την CIA (‘Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ιαπωνία έγινα σύμβουλος σε αρκετούς πράκτορες της CIA και τους βοήθησα σε διάφορες περιπτώσεις’) και για το παρελθόν του ως Navy Seal.

(To πρώτο κομμάτι δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Για το δεύτερο διαψεύστηκε όταν, κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης με ένα πρώην μισθοφόρο συνέταιρό του, έπαθε κρίση πανικού και αναγκάστηκαν να τον τραβήξουν στην επιφάνεια από την αλογοουρά-επίσης φάνηκε ότι δεν ξέρει να διαβάζει χάρτη ή να χρησιμοποιεί πυξίδα).

 

Με άλλα λόγια, το παλικάρι μας δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο ‘επικίνδυνο’ όσο πιστεύαμε (μπήκε στην δουλειά επειδή μαθητής του στη σχολή ήταν ένας μεγαλο-ατζέντης, που τον φώναξε να κάνει επίδειξη aikido στους executives του studio). Και σίγουρα όχι όσο πιστεύει ο ίδιος.

O ίδιος ο Stallone θυμάται π.χ. σε ένα party του στο Μαϊάμι, τον Van Damme (σ.σ. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Seagal δεν δέχθηκε να συμμετέχει στους Expendables) να τον κυνηγά να τον πλακώσει επειδή είχε βαρεθεί να τον προσβάλει δημοσίως ο Seagal και εκείνος να φεύγει τρέχοντας.

Ο Claude του ζήτησε να βγούνε στον κήπο και να τα βρούνε ως άντρες, ο Steven είπε πως έχει δουλειά και έφυγε, ο Van Damme τον ακολούθησε στο club που πήγε, του ζήτησε και πάλι το λόγο, αλλά ο Seagal πάλι δείλιασε και έφυγε από την πίσω πόρτα

Ενώ, όπως έγραψε το Vanity Fair, στα πλαίσια μιας επίδειξης aikido, ο δάσκαλος judo και stuntman Gene LeBell του έκανε, αφού εκείνος έβγαινε και έλεγε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ακινητοποιήσει, μια λαβή που τον έκανε κυριολεκτικά να κατουρηθεί και να χεστεί πάνω του.

Επίσης ασύστολο ψέμα φαίνεται να είναι ότι είναι ο Νο1 ειδικός στον κόσμο σε αρχαία σπαθιά και ότι έμαθε να παίζει τα blues (έχει βγάλει σχετικούς δίσκους) μεγαλώνοντας στο Detroit και μαθαίνοντας την τέχνη από θρυλικούς μουσικούς όπως οι B.B. (Μεγάλωσε στην California και κανένας bluesman δεν πέρασε ποτέ από το διάβα του).

 

Ή, όλα αυτά που λέει τα τελευταία χρόνια, για το ότι είναι μέντορας όλων των πρωταθλητών του MMA δηλώνοντας ‘Πολλοί από τους πρωταθλητές που εκπαιδεύω στο UFC έχουν πάρει τις ζώνες τους εξαιτίας πραγμάτων που έχουν μάθει από εμένα’.

(H Ronda Rousey, μεταξύ άλλων, έχει βγει δημοσίως και του έχει πει από το τι ‘μυρωδάτο’ πιστεύει ότι είναι φουλ γεμάτος-βλέπε full of shit)

 

Τι να πω, ίσως να έπρεπε να το είχαμε καταλάβει εξαρχής από το γεγονός ότι τρέχει ακριβώς όπως η Phoebe από το Friends.

 

Είναι θεός με τη βούλα

Επειδή, ωστόσο, ο Steven είναι -όπου τον παίρνει- κομματάκι οξύθυμος (πριν μερικές μέρες πλάκωσε στο ξύλο ένα Ταϊλανδό παρουσιαστή που του έκανε φάρσα ότι ο ουρανοξύστης που ήταν μέσα πήρε φωτιά) είναι αναγκαίο, κάπου εδώ, να πούμε 1-2 πράγματα για τα οποία λέει αλήθεια.

Όπως ότι είναι θεός με τη βούλα ήδη από το 1997. Τότε που ένας από τους Βουδιστές δασκάλους του, ο Penor Rinpoche, τον ανακήρυξε tulku, δηλαδή θεότητα/ μετενσάρκωση ενός βουδιστή Λάμα.

Ήμουν σε ένα μοναστήρι στο Κιότο και γνώρισα μερικούς μοναχούς από το Θιβέτ που τους είχαν βασανίσει οι Κινέζοι. Επειδή ήμουν ο μοναδικός που είχα σπουδάσει βελονισμό, βοτανολογία και bone manipulation τους έγιανα. Έτσι ξεκίνησε η σχέση μας

Αν και είναι φουλ ξεκαρδιστική η περιγραφή του Rob Schneider -ναι, του φίλου του Adam Sandler- στον Howard Stern για το με πόσο σοβαρό ύφος τους το είπε στα γυρίσματα (σ.σ. Έτσι λέει τα πάντα, το παλικάρι δεν έχει ίχνος χιούμορ) και για το πόσο του έχει αλλάξει αυτό τη ζωή, ένα δευτερόλεπτο πριν αρχίσει να βρίζει τη γυναίκα του ως τσούλα.

(Εκεί επίσης περιέγραψε τη θρυλική σκηνή όπου μπαίνει ένας σεναριογράφος στο trailer του Seagal και τον βλέπει να κλαίει επειδή, όπως του είπε, μόλις ‘διάβασε το καλύτερο σενάριο που έχει διαβάσει στη ζωή του’. Όταν εκείνος τον ρωτάει ποιος το έγραψε, ο Steven του απαντά ‘Εγώ ο ίδιος’)

 

Ότι όντως είναι ο μοναδικός action hero με ‘περιβαλλοντικές ανησυχίες’ όπως απέδειξε στο ‘Φλεγόμενη γη’ και, πάνω από όλα, στο ‘Σε επικίνδυνο Έδαφος’. Εκεί που πρώτα σώζει τους Εσκιμώους και μετά βγάζει ένα επικό ‘τι εννοείς δεν τον θυμάσαι;’ μονόλογο.

 

Ότι έχει υπάρξει αστυνομικός. Όχι απόφοιτος της ακαδημίας του LAPD, όπως δηλώνει ο ίδιος, αλλά faux, στα πλαίσια του reality show του Lawman όπου κυνηγούσε παράνομους στην Arizona και μετά ως μέλος -μαζί με τον Lou ‘ The Original Hulk’ Ferrigno- της ομάδας εκδικητών του ματαιόδοξου σερίφη Joe Arpaio στο Phoenix. Χαιλάιτ εκ των οποίων είναι το συγκεκριμένο βίντεο που τον δείχνει να ψάχνει που να κάνει στάση για φαΐ.

 

Και ένα ακόμη που τον δείχνει να εισβάλει με ένα τανκ στο σπίτι ενός υπόπτου για παράνομες κοκορομαχίες με αποτέλεσμα να του σκοτώσει 100 κοτόπουλο και το αγαπημένο κουτάβι του.

 

Τέλος ο Seagal είναι όντως φίλος με τον -επίσης πολεμοτεχνίτη- Vladimir Putin που τον έχρισε υπεύθυνο για ένα πρόγραμμα εκγύμνασης των πολιτών και ζήτησε από τον Obama να τον κάνει πρόξενο των ΗΠΑ στη Ρωσία (εννοείται πως εκείνος είπε όχι) με τον ίδιο να ανταποδίδει αποκαλώντας τον ένα από τους μεγαλύτερους ηγέτες παγκοσμίως. (Επίσης βρέθηκε και στην Κριμαία, καλεσμένος την εθνικιστών μηχανόβιων Night Wolves)

 

Ίσως να παίζει ρόλο η πρόθεση του Seagal να γυρίσει το τρίτο μέρος του Under Siege -ο μοναδικός λόγος να ασχοληθούμε ποτέ ξανά μαζί του- στη Ρωσία με ‘τις Αμερικάνικες ειδικές δυνάμεις να συνεργάζονται με τις ρώσικες για να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες’.

Πάντα με την προϋπόθεση ότι 1ον) δεν θα φορέσει το αλεξίσφαιρο κιμονό που έχει βάλει να του φτιάξουν και ότι 2ον) θα καταβάλει λίγο περισσότερη προσπάθεια από τα τελευταία 15 χρόνια όπου έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο αδιαφορίας ώστε του ντουμπλάρουν την φωνή αφού είτε δεν ξέρει τα λόγια του, είτε τα ψιθυρίζει τόσο χαμηλόφωνα ώστε κανένας δεν καταλαβαίνει τι στο διάολο λέει.

 

Steven, μείνε μακριά από τις κόρες μας

Το ότι ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του sex symbol είναι δικό του θέμα. Το ότι έπεισε μέχρι και την ‘Woman in Red’ Kelly Le Brock να τον παντρευτεί (βλέπε φωτό την εποχή που έχανε τα μαλλιά του-τελικά τον χώρισε όταν άρχισε να ξενοπηδάει με την νταντά τους) , την εποχή που ήταν ταυτόχρονα παντρεμένος με μια γυναίκα στην Ιαπωνία και την σταρ του Days of Our Lives Adrienne La Russa, είναι κάτι που πρέπει οι ίδιες να λύσουν με τις ψυχοθεραπεύτριες τους.

 

Εκείνο που μας αφορά σχετικά με τον πολύτεκνο Steven (έχει επτά παιδιά από τρεις γάμους), εκείνο που μας απαγορεύει να πούμε οτιδήποτε καλό για εκείνον, είναι ο ποινικά κολάσιμος μισογυνισμός του.

Συγκεκριμένα φέρεται να έχει κακοποιήσει σεξουαλικά την Jenny McCarthy (βγήκε και δήλωσε ότι της ζήτησε σε ένα casting να γδυθεί, με εκείνη να του απαντά κλαίγοντας ‘τράβα και νοίκιασε το playboy βίντεο μου, μαλάκα’), την εγγονή του  Ray Charles, 4 βοηθούς του στα γυρίσματα του Out for Justice (και την συμπρωταγωνίστρια του, Julianna Margulies, στην οποία, καθώς πέρναγε μπροστά από το trailer του, άρχισε να φωνάζει ‘Έλα εδώ μέσα και δείξε μου λίγο σεβασμό‘) και την Jaime Pressly στην οποία, όπως δήλωσε στον Howard Stern, έκανε μασάζ στο στήθος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων (δείτε στη φωτό την Katherine Heigl, συμπρωταγωνίστριά του στο Under Siege 2, σε μια μάλλον παρόμοια κατάσταση). Αν και ο ίδιος, όπως έχει απαντήσει σε άλλες περιπτώσεις, μάλλον θα έλεγε ότι έψαχνε να ‘βρει το ενεργειακό τους κέντρο’ ή ‘τους έκανε ψηλάφηση για πιθανούς όγκους’. Επίσης, όπως δήλωσε η βοηθός του πίσω στο 2010, είχε προσλάβει/ εισάγει δυο Ρωσίδες για να του ικανοποιούν όλες τις σεξουαλικές του ανάγκες 24ώρες το 24ωρο.

 

Από την άλλη, μπορεί απλά όλες αυτές να τον έχουν ‘παρεξηγήσει’. Όπως ο Lorne Michaels του Saturday Night Live (όταν, χρόνια αργότερα, ο Nicolas Cage του είπε ότι φοβάται μήπως γίνει ο μεγαλύτερος κόπανος που θα εμφανιστεί στο SNL, ο Lorne του είπε ότι αυτός ο τίτλος ανήκει δια βίου στον Seagal) που παρακάλαγε να τον πείσει ότι δεν ήταν τόσο αστεία η ιδέα του να υποδυθεί ένα ψυχίατρο που μιλάει σε ένα θύμα βιασμού και καθώς εκείνη του εξηγεί με δάκρυα στα μάτια την εμπειρία της, εκείνος προσπαθεί να την βιάσει ο ίδιος.