AP IMAGES
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Τζορτζ Τζιτζίκος πιστεύει στο ‘Make Greece Great Again’

Από τις συνεργασίες με Trump και Bush, στις εθνικές εκλογές, στο πλευρό υποψηφίου της Α`Αθηνών.

Ο Τζορτζ Τζιτζίκος έχει ζήσει τέσσερις δεκαετίες αμερικανικών εκλογών, έχει δουλέψει στο Λευκό Οίκο, στο επιτελείο του προέδρου Trump, αλλά και σε αυτό του George Bush του πρεσβύτερου. Σήμερα βρίσκεται μεταξύ Αθήνας και Washington, βοηθώντας την Σοφία Νικολάου στον προεκλογικό της αγώνα στην Α`Αθηνών. Τον συναντήσαμε λίγο πριν την ολοκλήρωση μιας επίπονης προεκλογικής περιόδου, σε μια συζήτηση – αναδρομή στην αμερικανική πολιτική σκηνή, όπως την βίωσε συνεργαζόμενους με γερουσιαστές και προέδρους όπως ο George Bush Sr, o John McCain και ο Ντόναλτ Τράμπ. Ο Τζόρτζ Τζίτζίκος ανέλυσε το ρόλο του σε προεκλογικές εκστρατείες που προσελκύουν τα βλέμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ψηφοφόρων με τη συζήτηση μας να φτάνει στο κρίσιμο Σήμερα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας και στην Ελληνίδα υποψήφια, της οποίας στηρίζει τον προεκλογικό της αγώνα.

Από την εποχή που ήμουν στο λύκειο, ενδιαφερόμουν για την πολιτική. Στο κολέγιο, εργάστηκα στην ομάδα του George Bush Sr, στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές. Μετά το αίσιο τέλος των εκλογών, ολοκλήρωσα με επιτυχία τις σπουδές μου και ύστερα από κατ`ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αμερικής, μου προτάθηκε να εργαστώ στο επιτελείο του. Από τότε έχω συνεργαστεί με κάθε υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, δηλαδή με τους: George H.W. Bush, τον γερουσιαστή Bob Dole, τον πρόεδρο George W. Bush, τον γερουσιαστή John McCain, τον κυβερνήτη Mitt Romney και τέλος, τον Πρόεδρο Donald Trump.

AP IMAGES

AP Images/Doug Mills

Ο τίτλος μου σε μια προεκλογική εκστρατεία είναι ‘Advance Man’, δηλαδή  ο άνθρωπος που φτάνει σε μια πόλη πριν από τον υποψήφιο και αναλαμβάνει όλη τη διοικητική και επιχειρησιακή μέριμνα μιας τέτοιας επίσκεψης. Επιλογή χώρου για την ομιλία του υποψηφίου, παραγωγή, μετακίνηση, μέριμνα για την παρουσία των media, συγκέντρωση του απαραίτητου κοινού,ανάπτυξη του επικοινωνιακού μηνύματος προς τον κόσμο: Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα που προκύπτουν σε μια στάση προεκλογικής εκστρατείας, τα επιμελείται ο Advance Man.

O Michael Dukakis και ο Spiro Agnew είναι δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα Ελληνοαμερικανών στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Σήμερα βέβαια, υπάρχουν σημαντικές προσωπικότητες Ελληνοαμερικάνων που είτε έχουν σημαντικούς ρόλους στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, είτε εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε αυτή. Ο προσωπικός μου φίλος, Gus Bilirakis είναι ένα σπουδαίο στέλεχος του δημοσίου τομέα και μέλος του Κογκρέσου που εκπροσωπεί επάξια τους πολίτες της Florida, Η Nicole Malliotakis, μέλος του Συμβουλίου της Νέας Υόρκης, είναι υποψήφια για το Κογκρέσο και πιστεύω πως θα είναι μια σπουδαία προσθήκη στην εκπροσώπηση των Ελληνοαμερικάνων στην Washington. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό ότι οι Ελληνοαμερικάνοι εκπροσωπούνται επάξια και στις επιχειρήσεις, στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία.

AP IMAGES

AP Images/Carolyne Caster

To 2015, βρέθηκα ξεκίνησα να συνεργάζομαι με τον Donald Trump. Είχα την τιμή να είμαι ένας από τους ‘original 5’ της προεκλογικής του εκστρατείας. Κατά της διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, εργάστηκα ως Διευθυντής του τομέα Advance and Operations. Η σημαντικότερη μου ευθύνη, ήταν η παραγωγή και επιμέλεια όλων των προεκλογικών λόγων του Donald Trump, από την εποχή που στις δημοσκοπήσεις υπολογιζόταν σε χαμηλά μονοψήφια νούμερα και όπως γνωρίζετε, κατάφερε να πετύχει μια σπουδαία νίκη στις εκλογές. Επί της προεδρίας Τράμπ, εργάστηκα στον Λευκό Οίκο, ξανά στον τομέα Advance, συνεργαζόμενος μεταξύ άλλων με την Μυστική Υπηρεσία, το Στρατό και αρκετές από τις πρεσβείες των ΗΠΑ στο εξωτερικο΄. Ήταν μεγάλη μου τιμή να υπηρετήσω τον πρόεδρο Τραμπ, από το ξεκίνημα της προεκλογικής του καμπάνιας. Φυσικά, η πιο όμορφη ανάμνηση που έχω κρατήσει από αυτή την εποχή, ήταν η νίκη μας στις εκλογές!

Βρίσκομαι πια στην Αθήνα, βοηθώντας την φίλη μου Σοφία Νικολάου, στην προεκλογική της καμπάνια για την εκλογή της με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Α` Αθηνών. Ταξιδεύω διαρκώς μεταξύ Αθήνας και Washington σχεδόν κάθε εβδομάδα. Όσο βρίσκομαι στην Ελλάδα συναντώ διαρκώς ανθρώπους που εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε καφέ και ταβέρνες, σε ταξί, συνταξιούχους,κληρικούς, φοιτητές. Αυτό που εγώ βλέπω ως κοινό στοιχείο όλων, είναι ότι έχουν κουραστεί από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και επιθυμούν μια αλλαγή. Πιστεύω ότι είναι καιρός για νέους ανθρώπους να έρθουν στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

FB/Σοφία Νικολάου

Η Σοφία θεωρώ πως είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορούν να ταυτιστούν οι ψηφοφόροι, είναι μια υποψήφια που σε κάθε της προεκλογική ομιλία δινει το μικρόφωνο στον κόσμο και ακούει τι έχουν να της πουν. Κατά τη γνώμη μου η Σοφία και οι συνάδελφοι της από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορούν να φέρουν την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Για μένα, το να δουλεύω σε μια καμπάνια στην Ελλάδα είναι μια νέα πρόκληση, αλλα μου αρέσουν οι προκλήσεις. Αν στο τέλος η Ελλάδα αποκτήσει έναν ηγέτη που μπορεί να φέρει χαμηλότερους φόρους, πιο ασφαλείς γειτονιές, καλοπληρωμένες δουλειές και μια σταθερή κυβέρνηση, τότε αυτή η πρόκληση αξίζει και με το παραπάνω. Αν η Ελλάδα βρεθεί σε ένα νέο δρόμο με όλες αυτές τις αλλαγές που ανέφερα παραπάνω, τότε οι πολίτες θα καταφέρουν να την κάνουν ξανά σπουδαία. (πρωτότυπο: ….they will be able to make Greece Great Again!”

Κεντρική φωτογραφία: AP Images/Carolyne Caster