ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Βαγγέλης Κύρης μας μιλά για την έκθεση ‘A Voyage Within’

Μία μικρή συζήτηση με τον Βαγγέλη Κύρη για το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον.

Η συλλογή πορτρέτων ‘A Voyage Within’ είναι το νέο πρότζεκτ του Βαγγέλη Κύρη και του Anatoli Georgiev. Πρόκειται για 47 φωτογραφίες που τράβηξε ο Βαγγέλης Κύρης τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, στα οποία ο Anatoli επενέβη με τα κεντήματά του, δίνοντάς τους τρισδιάστατη μορφή. Η έκθεση ξεκίνησε εχτές στην Αμαλίας 36 και θα ολοκληρωθεί στις 4 Απριλίου. Μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Κύρη με αφορμή την έκθεση και ενθουσιαστήκαμε, όταν μάθαμε τι ακόμα μας ετοιμάζει.

Εχθές έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσής σας ‘Α Voyage Within’. Πώς ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;

Νομίζω είχαμε την καλύτερη ανταπόκριση, που μπορούσαμε να φανταστούμε. Το σημαντικότερο ήταν η αλήθεια που είδα στα μάτια του κόσμου πίσω από την έκπληξη και τον ενθουσιασμό. Το πώς μας πλησίασε και ανταποκρίθηκε σε αυτό. Ήταν η μεγαλύτερη πληρωμή που μπορούσα να έχω από το αποτέλεσμα μιας δουλειάς.

Η έκθεση στην Αθήνα ολοκληρώνεται σε δύο μέρες στις 4 Απριλίου. Θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε και αλλού μετά;

Προς το παρόν δεν έχουμε κλείσει. Αυτές τις μέρες κανονίζουμε σε ποια νησιά θα πάει η έκθεση. Σκεφτόμαστε να μοιραστεί στη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη. Ακόμα όμως περιμένουμε να ολοκληρωθεί στην Αθήνα.

Τα έργα είναι προς πώληση;

Βεβαίως. Και επειδή υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε τίποτα μέχρι τότε, ίσως κάνουμε κάτι διαφορετικό για το καλοκαίρι. Τα έργα είναι σε limited edition των τριών. Το κάθε έργο δηλαδή μπορεί να γίνει επί τρεις φορές.

Πόσος καιρός χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ;

Μέσα στη συλλογή ‘Α Voyage Within’ εμπεριέχονται φωτογραφίες από το 1997, από το 2000 και ύστερα, ενώ κάποιες έχουν γίνει πριν δύο μήνες. Ο Anatoli κεντάει γύρω στους επτά μήνες.

Εσείς είστε παρών την ώρα που ο Αnatoli δουλεύει το κέντημα πάνω στις φωτογραφίες; Συνεργάζεστε στο πώς θα επέμβει στη φωτογραφία;

Είμαστε στο ίδιο ατελιέ και στούντιο που γίνονται οι φωτογραφίσεις και συνεργαζόμαστε στα πάντα. Φυσικά η επέμβαση είναι καθαρά αισθητική του Anatoli Georgiev, αλλά τα πάντα τα συζητάμε από τη φωτογράφιση μέχρι το κέντημα. Απλά στη φωτογράφιση λειτουργούμε σα να είναι βοηθός μου ο Anatoli και στο κέντημα σα να είμαι εγώ ο βοηθός.

Η παράδοση σας κινούσε από πάντα το ενδιαφέρον; Γιατί συνήθως όταν είσαι νεότερος είσαι πιο αρνητικός απέναντί της.

Όχι μου άρεσε από πάντα. Μου αρέσαν οι εποχές τα 20s, τα 30s, τα 50s. Έχω περάσει και σαν στυλίστας και διευθυντής μόδας στη Γυναίκα από όλα αυτά τα στάδια. Και όλο αυτό με οδήγησε κάποια στιγμή στην παράδοση, η οποία ήταν μια μεγάλη αποκάλυψη για μένα. Οι παραδοσιακές φορεσιές είναι μια πραγματική έμπνευση για την υψηλή ραπτική και την παγκόσμια μόδα. Δουλεύουμε τώρα σε ένα καινούριο πρότζεκτ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας. Έχουμε αρχίσει και φωτογραφίζουμε όλες τις στολές από του Όθωνα μέχρι της κυράς Φροσύνης σαν αναγεννησιακά πορτρέτα, τα οποία θα εκτεθούν από το 2020 ως το 2021.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

A Voyage Within

1 – 4 Απριλίου 2019

Αμαλίας 36,

Αθήνα