ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Βασίλης Οικονομόπουλος ισορροπεί άψογα ποιότητα και αλήθεια σε μία σανίδα του σερφ

Το STR8 και το Oneman μίλησαν με τον ιδιοκτήτη του a-ke surf για το σημείο που τελειώνει η τέχνη και αρχίζει η πραγματικότητα και έμαθαν για ποιο λόγο δεν πρόκειται ποτέ να φτιαχτεί το τέλειο σανίδι.

Ήταν σχεδόν ένα χρόνο πριν, όταν καθισμένη σε μία τεράστια παραλία γεμάτη θεόρατα κύματα και θαμπωμένη από τον τρόπο που οι σερφάδες δάμαζαν στην κυριολεξία τα κύματα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σερφ είναι το πιο δύσκολο άθλημα του κόσμου.

Με αυτήν την εισαγωγή και πεποίθηση, καθώς πλησίαζα προς το εργαστήριο a-ke surfboards του Βασίλη Οικονομόπουλου, ένιωθα ενθουσιασμένη που θα γνώριζα έναν άνθρωπο που όχι μόνο κάνει σερφ αλλά το αντιμετωπίζει και σαν φιλοσοφία ζωής. Είναι η (ας την πούμε πιο σωστά) αλήθεια με την οποία πορεύεται στην ζωή του. Είναι το δικό του, Spray Your Truth. Παρεμπιπτόντως, αν ψάχνεις και εσύ τρόπο να εκφράσεις τη δική σου αλήθεια, μπορείς να πάρεις μέρος στην ενέργεια του STR8 και να μπεις στην κλήρωση για πλούσια δώρα. Μοναδική προϋπόθεση, να είσαι ειλικρινής και να τη μοιραστείς δίχως φόβο και πάθος, εμπνεόμενος από την φιλοσοφία του Spray Your Truth.

 

(Φωτογραφίες: Μάρκος Χουζούρης)

Το εργαστήριό του μύριζε ξύλο παρόλα αυτά, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας, ένιωθα σαν να είμαι στη θάλασσα. “Με το σερφ ‘έμπλεξα’ το 2009. Το ξεκίνησα εντελώς πειραματικά και κόλλησα“, μου είπε ενώ στην αμέσως επόμενη κουβέντα του με ενημέρωσε ότι: “Το 2020, το σερφ θα μπει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάποιοι συμφωνούν, κάποιοι διαφωνούν γιατί εμπορευματοποιείται το σερφ, αλλά να σου πω κάτι; Και μέχρι τώρα που δεν ήταν, κανείς δεν το κάνει τσάμπα. Υπάρχει μία ολόκληρη βιομηχανία πίσω από το σερφ. Από το κερί μέχρι το αντηλιακό. Τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και στη βιομηχανία ρούχων“.

Ωραία όλα αυτά, αλλά σερφ πώς κάνεις;

Αρχικά, μπορείς να κάνεις;

Σερφ μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε ξέρει κολύμπι. Υπάρχει σέρφερ ετών 75 που μπήκε σε δέκα μέτρα κύμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέχεις τη διατροφή σου“.

Όχι ότι τον πίστεψα αλλά μου άρεσε και μου αρέσει πολύ αυτή η αγάπη αλλά κυρίως η πίστη που δείχνει στο άθλημα. Με ρώτησε αν έχω κάνει ποτέ και έγνεψα αρνητικά. Του εξήγησα ότι δεν το χω με τίποτα και εκείνος ψιλοτσαντίστηκε. “Πού το ξέρεις μωρέ; Δοκίμασέ το πρώτα και μετά κρίνεις“. Μιας και το ανέφερε.

Στην Αθήνα υπάρχουν τρεις σχολές σερφ. Ποτέ δεν παίρνεις τηλέφωνο το δάσκαλο του σερφ και του λες ‘πάμε’. Πρέπει να έχεις τσεκάρει ότι μπορείτε να πάτε. Και κυρίως, πού μπορείτε να πάτε“. 

Τα πρώτα δέκα μαθήματα δεν μπορείς να καταλάβεις την αίσθηση που σου δίνει το κύμα την ώρα που σε σπρώχνει“.

Όσο περισσότερη επαφή έχεις με το νερό, τόσο καλύτερος γίνεσαι.

Τέλεια, ας περάσουμε τώρα στα πρακτικά.

Το κύμα δεν ξέρεις πότε θα έρθει. Μπορεί να μην έρθει Σαββατοκύριακο, μπορεί να έρθει Δευτέρα ή Τρίτη“.

Εκείνο που μας ενδιαφέρει ουσιαστικά είναι πού θα πέσει το κύμα. Οι προβλέψεις είναι τριών ημερών. Κοινώς δεν μπορείς να προγραμματίσεις μία βδομάδα πριν πού θα πας“.

Υπάρχουν δύο τρία βασικά προγράμματα στον υπολογιστή που σου δίνουν ένα συνδυασμό αέρα και κύματος, σε σχετικά καλό ποσοστό ευκρίνειας. Πρέπει να προσέχεις και τα δύο. Υπάρχουν για παράδειγμα sites που έχουν μόνο τον αέρα και τον πετυχαίνουν σε ποσοστό 90%. Υπάρχουν και sites που σου δείχνουν πού θα πέσει το κύμα σε ποσοστό 60% περίπου. Πρέπει να κάνεις ένα συνδυασμό για να είσαι μέσα“.

Διακοπή για διευκρινιστικές διαφημίσεις: a-ke τι σημαίνει;

Το a-ke το φτιάξαμε το Νοέμβριο του 2014 και σήμερα είμαστε στη φάση που θέλουμε να κάνουμε κάποιες εξαγωγές και στην Ευρώπη και σε κάποιες περιοχές της Ασίας. Με την Αμερική, το κόλλημά μας, είναι στο δολάριο. Από εκεί δηλαδή ξεκινούν τα προβλήματα“. 

Το a-ke προέρχεται από τη Γραμμική Β’, όπως το βλέπεις (μου δείχνει το σχήμα), αριστερά είναι ο διπλός πέλεκυς και δεξιά είναι ο βασιλιάς. Είναι ο βασιλιάς που κρατάει ουσιαστικά τον πέλεκυ, είναι ο καθοδηγητής πάνω στο κύμα“.

Προφανώς και τον ρώτησα πώς στην ευχή του ήρθε η Γραμμική Β’, προφανώς και δεν μου έδωσε την απάντηση που περίμενα. Ότι δηλαδή μικρός, ήθελε να γίνει μαθηματικός αλλά τον κέρδισε η σανίδα. Αντί αυτού, μου έδωσε την εξής απάντηση: “Θέλω να γράψεις ότι αυτή, είναι μία από τις τρέλες ενός φίλου“.

Μιλάει με γρίφους πράγματι, όμως εντάξει αφού μου το ζήτησε, το έγραψα. Γι αυτό φίλε του (;) όπου και αν είσαι, ευχαριστούμε γι αυτήν την υπέροχη σπαζοκεφαλιά.

Παρεμπιπτόντως, το δεύτερο σκέλος της προηγούμενης πρότασης είναι πέρα για πέρα αληθινό σαν τη φιλοσοφία του Spray Your Truth. Αφού τον Βασίλη από κάθε άποψη, τον κέρδισε η σανίδα. Γι αυτό, αν και εσύ ψήνεσαι να πεις μία δική σου αλήθεια, μπορείς να πάρεις μέρος στην ενέργεια του STR8 και να μπεις στην κλήρωση για πλούσια δώρα. Μοναδική προϋπόθεση, να είσαι ειλικρινής και να την μοιραστείς δίχως περιστροφές και μα μου σου του, εμπνεόμενος από τη φιλοσοφία του Spray Your Truth.

Το σερφ είναι τελικά, φθηνό ή ακριβό άθλημα;

Σύμφωνα με το Βασίλη είναι ένα φθηνό άθλημα αφού αγοράζεις μία φορά τον εξοπλισμό και τον κρατάς τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια. Όμως, πόσο κάνει αυτός ο εξοπλισμός; Εδώ σε θέλω.

Έχουμε τα soft boards που κυμαίνονται από 200 μέχρι 250 ευρώ“.

Μετά, έχουμε τα κανονικά σανίδια, τα οποία είναι φτιαγμένα είτε με PU είτε με EPS και οι τιμές τους κυμαίνονται από 400 μέχρι 550 ευρώ“.

Όσο καλύτερο είναι ένα σανίδι, τόσο περισσότερα χημικά έχει. Δεν γίνεται αλλιώς“.

Η τοπ στολή έχει γύρω στα 650 ευρώ. Αλλά εννοείται ότι υπάρχουν και πολύ πιο φθηνές που μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Το θέμα είναι πόσα χρήματα θέλεις να διαθέσεις.

Έπειτα γύρω στα 3 με 5 ευρώ έχουμε το κερί (που μπορεί να είναι βιολογικό ή χημικό, το πρώτο κρατάει λιγότερο) και γύρω στα 30 με 50 ευρώ, τα φινάκια (τοποθετούνται στο κάτω μέρος της σανίδας)”.

Εμείς, σε αντίθεση με άλλους λαούς, τους Ιταλούς φέρε ειπείν που είναι τρομεροί τοπικιστές, τρελαινόμαστε να αγοράζουμε σανίδες ή αξεσουάρ από το εξωτερικό κυρίως, λόγω μάρκας. Ακόμη και αν η ποιότητα του ελληνικού είναι καλύτερη και φθηνότερη“.

Τη σανίδα σου και σε άλλη παραλία

Ανάλογα με την τοποθεσία είναι και οι καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, σε μέρη όπως η Τήνος, η Ικαρία, ο Βόλος ο άνεμος που θέλουμε είναι βορειοανατολικός. Μετά, έχουμε την Πελοπόννησο που όλα τα παράλια είναι από ένα σποτ, την Κρήτη. Έπειτα έχουμε την Πάργα, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα. Την Εύβοια, τη Λήμνο. Η Ελλάδα έχει γενικά σποτ για σερφ. Το πιο κοντινό στην Αττική είναι η Βουλιαγμένη“.

Τη χειμερινή σεζόν, η Βουλιαγμένη συγκεκριμένα, βγάζει κύμα περίπου 30 με 40 φορές το χρόνο“.

Αυτό το ‘χειμερινή σεζόν’ πρέπει να κατάλαβε ότι μου έκανε εντύπωση, γι αυτό πριν καν προλάβω να ρωτήσω, μου εξήγησε.

Το άθλημα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι χειμερινό. Ξεκινάει από τον Οκτώβρη και τελειώνει το Μάρτιο. Απλά τυχαίνει, τα μελτέμια του καλοκαιριού που είναι κυρίως βοριάδες να λειτουργούν για σερφ“.

Μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Μπορείς να δεις κάποιον στη Βουλιαγμένη, μία Τρίτη στις έξι το πρωί Τρίτης να κάνει σερφ. Γιατί εκείνη την ώρα είδε ότι σκάει το κύμα. Βέβαια υπάρχει και ακόμα πιο περίεργο σκηνικό: Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου ας πούμε, 12.30 το μεσημέρι, καταχείμωνο, και η παραλία είναι γεμάτη κόσμο και βάλε, σερφάδες“.

Μαζεύεις τα πράγματά σου, και κυνηγάς το κύμα. Γι αυτό το λόγο τείνει να γίνεται και τρόπος ζωής, γιατί η ζωή σου ουσιαστικά εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες“.

Αυτή είναι η αλήθεια του Βασίλη. Αν θέλεις να εκφράσεις κι εσύ τη δική σου αλήθεια, μπορείς να πάρεις μέρος στην ενέργεια του STR8 και να μπεις στην κλήρωση για πλούσια δώρα. Μοναδική προϋπόθεση, να είσαι όσο πιο ειλικρινής γίνεται και να την μοιραστείς δίχως φόβο και πάθος, εμπνεόμενος από τη φιλοσοφία του Spray Your Truth.

Χαβάη – Αγγλία 0-5

Τα επόμενα είκοσι περίπου λεπτά, πιάσαμε μία τρελή πάρλα για τα ταξίδια που μπορείς να κάνεις παρέα με μία σανίδα. Όχι μόνο στην Ελλάδα, κυρίως, όχι σε αυτήν. Το πήγαμε λίγο πιο μακριά το θέμα. Πολύ πιο μακριά.

Η Χαβάη είναι η Μέκκα του σερφ, όντως, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά μέρη για να κάνεις και να το ευχαριστηθείς“.

Στην Αγγλία, περίπου 7 ώρες μακριά από το Λονδίνο, βρίσκεται η Κορνουάλη η οποία είναι μία περιοχή που σκέψου μία απόσταση αντίστοιχη με αυτή της Γλυφάδας και της Βουλιαγμένης, είναι όλοι με ένα σανίδι στο χέρι. Είναι σερφοχωριό, κανονικά. Εκεί υπάρχουν τέσσερα εργοστάσια, με παραγωγή σανίδων μεγαλύτερη των 4000 την εβδομάδα. Μιλάμε ότι είναι μία ολόκληρη πόλη που ζει από το σερφ“.

Βέβαια, είναι και τυχεροί γιατί έχουν το swell με την ώρα, χειμώνα – καλοκαίρι. Έχουν από μισό μέτρο, μέχρι όσο“.

Οι ποιότητες του κύματος, είναι πάρα πολλές. Στην συγκεκριμένη περιοχή το swell, είναι ουσιαστικά, αυτό που αναζητούμε. Είναι σετάκια που έρχονται ανά τρία δίχως να σπάνε. Είναι το τέλειο κύμα“. 

Η ερώτηση του εκατομμυρίου για το τέλος: Υπάρχει τέλεια σανίδα;

Μα, αφού υπάρχει τέλειο κύμα, γιατί να μην υπάρχει και τέλεια σανίδα; Του είπα και εκείνος γέλασε αλλά παρέμεινε σοβαρός.

Δεν υπάρχει το ιδανικό σχέδιο. Γιατί το ιδανικό σχέδιο, είναι φτιαγμένο στα ιδανικά νερά. Αν για παράδειγμα, εγώ κάνω σερφ στη Βουλιαγμένη και προσπαθώ εκεί να τελειοποιήσω το σανίδι μου, τότε αυτό που θα φτιάξω θα είναι το τέλειο, αλλά για το κύμα της Βουλιαγμένης. Αν πάω με το ίδιο σανίδι στο κύμα της Κορνουάλης, προφανώς και δεν θα είναι πλέον το ίδιο καλό“.

Με πήρε από το χέρι και με πήγε στο χώρο που έχει τις σανίδες του. Μου έδωσε να πιάσω το υλικό και μου περιέγραψε όλη τη διαδικασία δημιουργίας μίας σανίδας. Έπειτα, μου θύμισε το κύμα και τα μέρη που αυτό σκάει. “Καταλαβαίνεις τώρα; Δεν υπάρχει τέλεια σανίδα. Υπάρχει ιδανική σανίδα για το ιδανικό κύμα“.

Το mute που πάτησα επίτηδες στη παραπάνω περιγραφή έγινε γιατί ουσιαστικά, για τον Βασίλη το σημαντικό δεν είναι γνωρίζεις την πλήρη διαδικασία παραγωγής. Το σημαντικό είναι να βγεις και γενικότερα, να βγούμε από το τριπάκι της τυφλής πίστης στο οτιδήποτε. Στο εργαστήριο του Βασίλη, στη Μεταμόρφωση, κρύβεται μεταξύ πολλών λιτών σανίδων ο τρόπος ζωής του, το δικό του Spray Your Truth. Πρόκειται για μία γκραφιταρισμένη σανίδα που ενώ του έχουν προτείνει μέχρι και 1400 ευρώ για να του την αγοράσουν, εκείνος διστάζει να την αποχωριστεί.

Αν θέλεις να εκφράσεις κι εσύ τη δική σου αλήθεια, μπορείς να πάρεις μέρος στην ενέργεια του STR8 και να μπεις στην κλήρωση για πλούσια δώρα. Μοναδική προϋπόθεση, να είσαι ειλικρινής και να μοιραστείς μία δική σου αλήθεια, εμπνεόμενος από τη φιλοσοφία του Spray Your Truth.