ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Παντελής Κυραμαργιός έχει κάνει κανονική εξαγωγή στον εαυτό του

Πρώην (ιδρυτικό) μέλος της μπάντας 'Μέλισσες', νυν δημιουργός με την κολεκτίβα 'Πλέγμα' και αεί οδοντίατρος.

Μουσικός. Και οδοντίατρος. Κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες τον δεύτερο δίσκο του με την κολεκτίβα ‘Πλέγμα’. Ο δίσκος είναι θεματικός και ονομάζεται ‘Αρετή’. Μεταξύ άλλων, τραγουδούν σε αυτόν τον δίσκο οι Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης και Μαρία Παπαγεωργίου. Έχει βγάλει μόνος του ένα δόντι που τον πόναγε, κανονικά, με ενέσεις και τανάλια.

(φωτογραφία: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

“Τον Νοέμβριο (σ.σ. του ’17) έκανα τις τελευταίες μου συναυλίες με τις Μέλισσες και πλέον πορεύομαι με τα παιδιά από την κολεκτίβα ‘Πλέγμα’. Όλο αυτό που έγινε με τις Μέλισσες ήταν ένα ταξίδι μακριά από το κέντρο μου, που όμως με βοήθησε να στραφώ προς τις ρίζες μου. Από το 2014 είχε γίνει πολύ έντονη αυτή η ανάγκη, γι’ αυτό και έβγαλα κάποια τραγούδια από το συρτάρι και ξεκίνησα με το ‘Πλέγμα'”.

“Ο καινούργιος δίσκος λέγεται ‘Αρετή’. Είναι ένας θεματικός δίσκος, όπως και ο πρώτος. Είναι ένα διήγημα μαζί με ένα cd, ενώ μέσα υπάρχουν και δέκα αφηγήσεις του Γιώργου Μιχαλακόπουλου, που είναι συγκλονιστικός. Δεν υπήρχε καταλληλότερος αφηγητής στο μυαλό μου”.

“Η μητέρα μου έχει μια έκτη αίσθηση με τα τραγούδια, για το ποιο θα αρέσει και ποιο δεν θα αρέσει. Επίσης, αφού με πήρε τηλέφωνο ο Νταλάρας να μου πει ότι ήταν ωραία τα τραγούδια, νομίζω πως δεν υπάρχει πιο αυστηρός κριτής από αυτόν που ακούει και το παραμικρό ψεγάδι”.

“Υπάρχει ακόμα η μπάντα στην οποία όλη η παρέα από τις Μέλισσες παίζαμε progressive metal. Έχουν αλλάξει τα μέλη, αλλά εγώ παραμένω. Είναι ενεργή, αλλά είναι μπάντα περισσότερου στούντιο, κάνει σπάνια live. Στο άλμπουμ του 2009 τραγουδάει κανονικότατα ο Χρήστος από τις Μέλισσες. Agnosia λέγεται, έχει αλλάξει τραγουδιστή πλέον. Γράφω ακόμα κομμάτια, δίνω τα μέταλ μου κομμάτια εκεί”.

“Πριν πάρει η μπάντα το όνομα ‘Μέλισσες’ και παίξουμε το ελληνόφωνο ποπ ή το αγγλόφωνο brit pop, ή ακόμα και τώρα στις πρόβες, μπορεί να παίξουμε πάνω στην τρέλα ένα ‘Burn’ από Deep Purple για να φύγει λίγο η ένταση και μετά λέμε, ας παίξουμε έναν Μιχάλη Ρακιντζή να συνέλθουμε”.

Ακούστε ολόκληρο το Rec με τον Παντελή Κυραμαργιό:

“Έκπτωση είναι οτιδήποτε νιώθεις ότι κάνεις έκπτωση. Αν κάνεις κάτι με κέφι, με χαρά και βάλεις όλη τη δημιουργικότητα μέσα και το κάνεις με μια ποιότητα όσον αφορά τον ήχο σου ή την ενορχήστρωση, θεωρώ ότι αυτό δεν είναι έκπτωση. Έκπτωση είναι άμα κάνεις κάτι και το ξέρεις ότι αυτό που γράφουμε είναι μια χαζομάρα και μισή, αλλά θα παίξει στα ραδιόφωνα”. 

“Δεν ήμουν ποτέ ποπ, αλλά η δημιουργική διαδικασία με τις ‘Μέλισσες’ ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον και ιντριγκαδόρικο. Πέρασα πολύ όμορφα, απλά κάποια στιγμή ένιωσα ότι δεν εκφράζομαι καθόλου. Ενώ τα πρώτα χρόνια ήμασταν σε έναν εκστατικό, ωραίο ρυθμό, ένιωσα με τον καιρό ότι παίρνω έναν άλλο δρόμο και είμαι κάπως πιο απομονωμένος. Και η μουσική, κακά τα ψέματα, είναι έκφραση. Αν δεν σε εκφράζει αυτό που κάνεις, δεν έχεις λόγο να συνεχίζεις. Εννοείται ότι οι ‘Μέλισσες’ είναι μια μπάντα που μπορεί να συντηρήσει τα μέλη της”.

“Η καταγωγή μου είναι από τη Σύμη. Επειδή εκεί ήταν όλοι σφουγγαράδες, τους ξεχώριζαν από το όνομα της μάνας. Ο Γιώργος της κυρα-Μαργιώς. Κι έμεινε το ‘Κυραμαργιός’ και το ‘χω εγώ και το κουβαλάω. Είχα κάνει και μπάντα κάποια στιγμή, δεν πήγε καλά, που ονομαζόταν ‘Κυραμαργιώ’ με σήμα τη γριά (ζήλεψα τον Μπον Τζόβι που έβαλε το όνομά του), παίζαμε χαρντ ροκ, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε”.

“Πριν μερικούς μήνες με πόναγε ιδιαίτερα ένα δόντι που ήθελε εξαγωγή και κατέβηκα στο οδοντιατρείο, έκανα ένεση στον εαυτό μου και πήρα την οδοντάγρα, άρχισα να τραβάω και έβγαλα το παιδικό μου δόντι μόνος. Έτρεμε το χέρι μου και ένιωθα ότι έχω κάνει κάτι πολύ ανώμαλο. Ήμουν κάνα δεκάλεπτο εκεί, κάποια στιγμή αγχώθηκα, πέρασα δύσκολα. Ήταν ψυχασθενικό όλο αυτό”.

“Η εξαγωγή είναι μάλλον το καλύτερο κομμάτι της δουλειάς. Θα βγει το δόντι, πού θα πάει… Η απονεύρωση είναι πιο λεπτοδουλειά, μπορεί να πάρει πολλά ραντεβού. Στην εξαγωγή, πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό κάθε φορά, είναι πιο δημιουργική”.

“Δεν βάζω τα τραγούδια μου στους ασθενείς μου, γιατί θα με μισήσουν αν τα συνδέσουν με την οδοντιατρική πράξη”.

Το Rec με τον Παντελή Κυραμαργιό μεταδόθηκε το Σάββατο 14 Απριλίου στο Ραδιόφωνο 24/7.