24MEDIA
ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς θα σου φαινόταν αν είχες ένα σπίτι σε κάθε πόλη του κόσμου;

Η ελληνική υπηρεσία Upstreet, δείχνει το μέλλον στην μίσθωση ποιοτικής κατοικίας.

Καθώς ο κόσμος προχωράει και αλλάζει, αφήνουμε σιγά-σιγά πίσω μας και όσα κληρονομήσαμε ως θέσφατα από τις προηγούμενες γενιές. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, το να παντρευτείς, να κάνεις οικογένεια και να αποκτήσεις το δικό σου κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου, έμοιαζε σχεδόν με μονόδρομο και όποιος δεν ακολουθούσε αυτήν την πεπατημένη, έμοιαζε με επαναστάτη.

Σήμερα, ίσως και λίγο υποχρεωτικά, ίσως και λόγω των συνθηκών, έχουμε σταματήσει να κυνηγάμε το σταθερό, δικό μας σπίτι και προτιμάμε να αλλάζουμε κατοικία, όχι απλά από περιοχή σε περιοχή, αλλά ακόμα και από πόλη σε πόλη και από χώρα σε χώρα.

Χάρη μάλιστα στις υπηρεσίες βραχύχρονης μίσθωσης ακινήτων, μπορείς πλέον να έχεις το δικό σου σπίτι σε κάθε γωνιά του κόσμου. Είτε για μερικές ημέρες και καθαρά τουριστική χρήση, είτε για μερικούς μήνες ή για λίγα χρόνια, σε περίπτωση που οι λόγοι της μετακόμισης είναι επαγγελματικοί.

Την τάση αυτή έρχονται να ικανοποιήσουν υπηρεσίες όπως η Upstreet, η οποία διαμορφώνει σε υψηλα ποιοτικά στάνταρ οικιστικά ακίνητα στην Αθήνα και στη συνέχεια τα διαθέτει για όσους ψάχνουν σπίτι, είτε για μερικές ημέρες, είτε και για μεγαλύτερο διάστημα. Εμείς, βρεθήκαμε με τον Κωνσταντίνο Κιάμο, εκ των ιδρυτών της εταιρείας, σε ένα από τα 40 περίπου σπίτια που διαθέτει αυτή τη στιγμή η υπηρεσία και εκτός από ξενάγηση στο πανέμορφο διαμέρισμα με θέα την Ακρόπολη στο Κουκάκι, του ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια για το πώς ξεκίνησε και τα όσα προσφέρει σήμερα η Upstreet.

Η πρώτη σκέψη και οι σημερινές τάσεις

24MEDIA

Ο Κωνσταντίνος Κιάμος

Μερικά χρόνια πριν, ο Κωνσταντίνος διατηρούσε τεχνικό γραφείο μαζί με δύο συνεργάτες του μηχανικούς, κάτι που τους έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούν πολλά σπίτια, γεννώντας και την ιδέα της Upstreet.

Μπαίναμε για να δώσουμε προσφορές για ανακαίνιση και βλέπαμε απογοητευμένο κόσμο, ο οποίος ενώ είχε εξαιρετικά σπίτια, αισθανόταν εγκλωβισμένος, λόγω του κόστους συντήρησης και ανακαίνισης και της δυσκολίας εύρεσης ενοικιαστή. Τότε μας ήρθε πρώτη φορά η ιδέα, αφού δεν μπορούν να το κάνουν εκείνοι, μήπως να το κάνουμε εμείς;”.

Η δραστηριότητά μας αφορά τα τελευταία τρία χρόνια, η σκέψη όμως υπήρχε εδώ και έξι. Από την μία ψάχναμε διακαώς έναν τρόπο να μπούμε στον τουρισμό και από την άλλη βλέπαμε ότι δημιουργείται μία νέα αγορά παγκοσμίως η οποία δεν υπήρχε περίπτωση να μην έρθει και στην Ελλάδα”.

Η βραχυχρόνια μίσθωση ήταν μονόδρομος γιατί έχει καλύτερη απόδοση και μπορείς να αποσβέσεις πιο γρήγορα όλη αυτή την επένδυση. Τότε όμως ήταν παράνομη ακόμα, οπότε κρατήσαμε την ιδέα στο συρτάρι και περιμέναμε. Τον Νοέμβριο του 2015 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που επέτρεπε μισθώσεις κάτω από 30 ημέρες, τον Ιανουάριο του 2016 φτιάξαμε το πρώτο business plan και αρχίσαμε την αναζήτηση ακινήτων και ένα μήνα μετά κλείσαμε τα πρώτα ακίνητα”.

Ξεκινήσαμε τρεις μηχανικοί, που έχουμε μαζί τεχνική εταιρεία και ασχολούμασταν με μελέτες σπιτιών και ανακαινίσεις. Μαζί κάναμε τα πρώτα τρία ακίνητα και λίγους μήνες μετά ήρθαμε σε επαφή με τους σημερινούς επενδυτές-συνεταίρους μας. Περάσαμε έναν χειμώνα που το στήσαμε όλο αυτό και πρακτικά από το καλοκαίρι του 2017 έχουμε ιδρύσει την Upstreet, οι τρεις ιδρυτές μαζί με τους δύο επενδυτές. Ηλικιακά είμαστε όλο από 37 μέχρι 40”.

24MEDIA

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Η Upstreet είναι μια εταιρεία η οποία διαχειρίζεται premium ακίνητα τα οποία έχουν μία συνέχεια ποιότητας. Νοικιάζοντας κάποιος ένα ακίνητο της Upstreet σε διαφορετική περιοχή κάθε φορά, περιμένει συγκεκριμένα στάνταρ, λίγο πολύ όπως κάνει μια αλυσίδα ξενοδοχείου. Η AirBnb είναι ένα κανάλι πώλησης για εμάς, τα σπίτια μας είναι διαθέσιμα στο AirBnb, ακόμη και για πελάτες οι οποίοι αναζητούν κατοικία για μερικούς μήνες. Τα σπίτια μας μπαίνουν σε όλες τις πλατφόρμες εκμίσθωσης κατοικιών, θα τα βρει κανείς από τη Χρυσή Ευκαιρία μέχρι το Booking”.

Είμαστε σχεδόν στα 40 σπίτια αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν δύο μοντέλα. Αυτό της μίσθωσης, όπου νοικιάζουμε το ακίνητο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πληρώνουμε κανονικά το ενοίκιό μας στον ιδιοκτήτη και ταυτόχρονα κάνουμε κάποιες αλλαγές στο σπίτι, φυσικά σε συνεννόηση μαζί του. Και υπάρχει και αυτό της διαχείρισης, όπου ο πελάτης έχει στήσει ήδη το σπίτι κι εμείς απλά κάνουμε όλο το τρέξιμο. Το εισόδημα το παίρνει όλο ο ιδιοκτήτης και εμείς παίρνουμε μία προμήθεια. Το τελευταίο μοντέλο είναι και αυτό με το οποίο δουλεύει η αγορά παγκοσμίως τις περισσότερες φορές αν κι εμείς επιδιώκουμε περισσότερο το πρώτο, για να έχουμε την ελευθερία να το δουλέψουμε όπως θέλουμε”.

Ό,τι έχουμε στο portfolio μας από σπίτια, το έχουμε επιμεληθεί εμείς. Δεν θέλουμε να τα ακυρώνουμε από την ταυτότητα την οποία έχουν, τους δίνουμε απλά μια πιο σύγχρονη μορφή. Όλο αυτό είναι κομμάτι της εμπειρίας που θέλουμε ο χρήστης να βιώσει. Και λέω ‘χρήστης’ γιατί δεν θεωρούμε το προϊόν μας αμιγώς τουριστικό”.

24MEDIA

Τα σπίτια χωρίζονται σε αυτά που είναι μέσα στο ιστορικό κέντρο και θεωρούνται αμιγώς τουριστικά, αυτά που είναι μεν στο κέντρο αλλά είναι λίγο πιο περιφερειακά και αυτά που είναι στα προάστια. Τα τελευταία απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες που έρχονται για ένα πρότζεκτ στην Ελλάδα και αναζητούν ένα σπίτι κοντά στο μέρος της εργασίας τους και έχουν σταθερή ζήτηση όλο το χρόνο. Αυτά που είναι στην ενδιάμεση κατάσταση έχουν επίσης σταθερή ζήτηση χειμώνα-καλοκαίρι γιατί τα προτιμάνε και τουρίστες και επαγγελματίες. Τα τουριστικά παρουσιάζουν διακυμάνσεις, αφού από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο υπάρχει τεράστια ζήτηση και στη συνέχεια αρχίζει και σβήνει, χωρίς να σημαίνει ότι πέφτει εντελώς”.

Από το σύνολο των πελατών μας αυτή τη στιγμή, το 70% είναι τουρίστες και το 30% επαγγελματίες. Μεγάλο ρόλο παίζει φυσικά και η περιοχή, τα πρώτα σημεία που επιλέξαμε είναι καθαρά τουριστικά”.

Η νούμερο ένα χώρα προέλευσης των επισκεπτών μας είναι η Αμερική και μετά ακολουθεί η Αγγλία και γενικά οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες”.

Περί τουρισμού και νομοθεσίας

24MEDIA

Ένα μεγάλο debate των τελευταίων χρόνων, είναι το κατά πόσο και με ποιο τρόπο, τα ακίνητα βραχύχρονης μίσθωσης επηρεάζουν την κάθε πόλη. Από την μία, υπάρχουν τα αδιαπραγμάτευτα οφέλη στον τομέα του τουρισμού, από την άλλη ωστόσο, δυσκολεύουν την διαδικασία εύρεσης σπιτιού για τους μόνιμους κατοίκους. Ο Κωνσταντίνος μάς διαφώτισε για τα πάντα.

Αυτή η διαθεσιμότητα κλινών, έχει μετατρέψει την Αθήνα σε έναν τουριστικό προορισμό που προηγουμένως δεν ήταν. Παραδοσιακά η Αθήνα είχε πάρα πολύ λίγα ξενοδοχεία, τα οποία ήταν είτε πολύ κακά, είτε πολύ ακριβά. Για πολλά χρόνια ήταν δύσκολο να βγάλεις μέχρι και άδεια ξενοδοχείου, υπήρχαν περιορισμοί οι οποίοι ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αρθεί και ξεκίνησαν να χτίζονται πολλά. Το 2018 ο κόσμος που έκανε τουλάχιστον μια διαμονή στην Αθήνα ξεπέρασε κατά πολύ τα 5 εκατομμύρια, τη στιγμή που 4-5 χρόνια πριν δεν ξεπερνούσε το 1,5 εκατομμύριο”.

Αυτή τη στιγμή η νομοθεσία προσπαθεί να βάλει μία τάξη σε ό,τι αφορά τη φορολογία. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην βραχυχρόνια εκμετάλλευση κατοικιών, η διαφορά μας με ένα ξενοδοχείο είναι πως δεν παρέχουμε άλλες υπηρεσίες πέρα από την μίσθωση του ακινήτου, εκτός από το support σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε στο σπίτι. Το προϊόν μας δεν είναι τουριστικό, παρέχουμε έναν εναλλακτικό τρόπο διαμονής σε ένα αστικό κέντρο. Υπάρχει βέβαια μία παράγραφος στον παρόν νόμο που αναφέρει ότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί έλλειψη κατοικιών σε μία περιοχή για τους μόνιμους κατοίκους, δύναται να υπάρξει περιοριστική απόφαση, αλλά δεν νομίζω να μας επηρεάσει. Στο εξωτερικό υπάρχει πολύς κόσμος που επιλέγει για μόνιμη κατοικία ένα ακίνητο σαν και τα δικά μας”.

24MEDIA

Δεν συμμερίζομαι την γκρίνια για την άνοδο των ενοικίων λόγω του AirBnb, η Αθήνα έχει περίσσευμα σπιτιών. Αυτό που λείπει είναι κατοικίες που δεν είναι πάρα πολύ παλιές ή προβληματικές. Ακόμη και στο συγκεκριμένο σπίτι, αν ήταν όπως το βρήκαμε πριν το φτιάξουμε, δεν θα ήθελες να μείνεις”.

Ο άμεσος στόχος μας είναι να επεκταθούμε λίγο περισσότερο στους επαγγελματίες επισκέπτες, που κατ’ επέκταση σημαίνει να αποκτήσουμε και περισσότερα σπίτια στα προάστια και σύντομα να δραστηριοποιηθούμε και σε άλλες πόλεις”.