ΜΟΥΣΙΚΗ

Ρε παιδιά, πώς φτιάχνεται ένα μεγάλο μουσικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα;

Το Street Mode Festival σβήνει το 10ο κεράκι του και θυμάται την ιστορία του.

Οι τελευταίες εβδομάδες πριν από την έναρξη ενός μεγάλου Φεστιβάλ πρέπει να συναγωνίζονται σε ένταση, άγχος και τηλεφωνήματα την προεκλογική εκστρατεία του Κέβιν Σπέισι στο House of Cards. Και ενώ ο ‘πλανητάρχης’ του Netflix άντεξε τέσσερις μόλις σεζόν, το Street Mode Festival έφτασε αισίως στη δέκατη διοργάνωσή του και ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο πάρτι που γνώρισε ποτέ η πόλη.

“Το Φεστιβάλ ξεκίνησε από τον Γιάννη ‘Nox’ Ευσταθίου πίσω στο μακρινό 2009, καθώς αφουγκράστηκε την απουσία παρόμοιων προσπαθειών στην Ελλάδα. Δέκα χρόνια μετά, δεν είναι πλέον μόνος του, καθώς πίσω από το Φεστιβάλ υπάρχει ένα σύνολο ανθρώπων που εργάζεται σκληρά για αυτό. Ως ομάδα, άλλωστε, θέλουμε πάντα να εξελισσόμαστε και η απρόσμενη δυνατότητα που μας δίνεται στην Ελλάδα της κρίσης να το κάνουμε μέσω δραστηριοτήτων που αγαπάμε τόσο πολύ, μας οδηγεί σε έναν δημιουργικό μονόδρομο.Πλέον, δεν χαράζουμε εμείς τη διαδρομή του Φεστιβάλ, αλλά το ίδιο το Φεστιβάλ μας δείχνει τον δρόμο κι η πραγματική πρόκληση -σχεδόν αυτοσκοπός θα έλεγα- είναι να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη Φεστιβαλική εμπειρία. Μία ‘φάση’, η οποία κάνει τον κόσμο να νιώθει πως βρίσκεται κάπου αλλού, που ισχύουν άλλοι κανόνες, κάπου που έχει έρθει για να ξεφύγει από την καθημερινότητά του και όχι για να του θυμίσουν πόσο μίζερη είναι”, αναφέρει ο Δημήτρης Κότσης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Διοργάνωσης, αναλύοντας το πόσο δύσκολο είναι τελικά να οργανωθεί ένα επιτυχημένο Φεστιβάλ στην Ελλάδα.

 

“Οι λέξεις ‘επιτυχημένος’ και ‘δυσκολία’ είναι συνυφασμένες. Όποιος νομίζει το αντίθετο γελιέται. Δεν ξέρω πραγματικά τίποτα καλό να προέκυψε χωρίς σκληρή προσπάθεια, αυταπάρνηση και ατομικές ή ομαδικές υπερβάσεις. Όπως θα ακούσεις πολλούς συναδέλφους να λένε, η μειονεκτική γεωγραφική θέση της Ελλάδας και η προαναφερθείσα οικονομική κρίση είναι τα σημαντικότερα ‘βαρίδια’ σε μια τέτοια προσπάθεια. Επίσης 24% ΦΠΑ στα συναυλιακά εισιτήρια; Αλήθεια τώρα; 24% στον πολιτισμό; Ευχαριστούμε που μας οδηγείτε με σταθερά βήματα πίσω στην εποχή του χαλκού!”.

Στον υπολογιστή που είναι ανοιχτός μπροστά μας ένας φάκελος με το όνομα ‘Γενικό Αρχείο 2009-2017’ φανερώνει ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια, το Street Mode δημιούργησε κάποιες δεκάδες χιλιάδες νέες εμπειρίες στο κοινό. Ποια είναι, όμως, τα δικά του ‘παράσημα’ στη διαδρομή αυτή; “Τα χαμογελαστά πρόσωπα του κόσμου μέσα στον χώρο (η ενέργεια είναι απίστευτη και όποιος έχει έρθει θα το έχει εξακριβώσει) και όλο το ‘μπαίνουμε σε Street Mode’ κλίμα που συναντάμε αυτές τις τελευταίες ημέρες πριν το Φεστιβάλ. Άλλωστε ο κόσμος είναι το φεστιβάλ. Όχι;

Ξέρεις η παρουσία της Street κουλτούρας στην Ελλάδα είναι πιο έντονη και ενεργή από ποτέ και αυτό οφείλεται πολύ και στο διαδίκτυο που –όπως είναι φυσιολογικό– έχει άλλοτε αρνητική και άλλοτε θετική επίδραση στα πράγματα. Είναι πιο εύκολο πλέον για έναν νέο άνθρωπο να παρακολουθήσει την εξελικτική πορεία αυτής της κουλτούρας (όπως και κάθε άλλης), να συγκρίνει και να αποφασίσει που θέλει να ‘ανήκει’. Ποιος να μας τό ‘λεγε 10 και 15 χρόνια πριν, πως θα υπήρχε στη χώρα μας πρόσφορο έδαφος για την ύπαρξη ενός τέτοιου φεστιβάλ και μάλιστα αυτού του μεγέθους. Νομίζω οι αριθμοί και τα γεγονότα μιλάνε πλέον από μόνα τους και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα από τις χειρότερες καταστάσεις (όπως η κρίση που διανύουμε) γεννιούνται πάντα τα ομορφότερα πράγματα”, τονίζει.

Το κινητό του χτυπάει για τέταρτη φορά τα τελευταία 10 λεπτά. Το κλείνει με βιαστικές οδηγίες και χαμόγελα. Η φετινή διοργάνωση θα είναι η μεγαλύτερη γιορτή που έχει ζήσει η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια.

“Φέτος το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει περισσότερες από 100 συναυλίες (όχι όλες προφανώς μιας που διεξάγονται σε παράλληλες σκηνές, οπότε μόλις ανακοινωθεί το χρονολόγιο φροντίστε να ‘μαρκάρετε’ τις προτιμήσεις σας για να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο σας όσο το δυνατόν καλύτερα), όλες τις δράσεις της Street κουλτούρας, δραστηριότητες κάθε τύπου και για όλες τις ηλικίες, after parties, DJ sets, καθώς και μία ευρεία πολυσυλλεκτικότητα, τόσο στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όσο και στο κοινό του. Όλες οι ηλικίες και όλες οι κουλτούρες είναι κάθε χρόνο εκεί”, επισημαίνει.

Πέρσι, περισσότεροι από 40 χιλιάδες θεατές απόλαυσαν τρεις μέρες γεμάτες μουσική. Τι δείχνουν οι προβλέψεις και η προπώληση για τη φετινή διοργάνωση; “Πάντα με μια συγκρατημένη αισιοδοξία, κρίνουμε πως η ανταπόκριση του κόσμου είναι ακόμα πιο θερμή φέτος. Ωστόσο, η χωρητικότητα του χώρου μας περιορίζει λίγο, οπότε θα πρέπει να βάλουμε κάποια όρια κι έτσι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε πολύ στα εισιτήρια. Το εκπληκτικό, βέβαια, είναι πως ακόμη και μέρες – outsiders (λόγω του ότι πολλοί εργάζονται αυθημερόν ή την επόμενη) όπως η Πέμπτη και η Κυριακή πάνε πάρα πολύ καλά από θέμα προπώλησης. Με ταπεινότητα θα σου πω πως ευχόμαστε και ελπίζουμε σε ένα τετραπλό sold out, ούτως ώστε να πάμε για κάτι ακόμη μεγαλύτερο του χρόνου. The sky is the limit!”.

Τα επίμονα νέα τηλεφωνήματα φανερώνουν (ευγενικά) ότι ο χρόνος μου έχει τελειώσει. Πριν κλείσω το μαγνητόφωνο, τον ρωτάω αν υπάρχει κάποιο προσωπικό ‘απωθημένο’ που θα ήθελε να δει στη σκηνή του Street Mode. Χαμογελάει. “Θα ήθελα πάρα πολύ ένα metal stage, μιας που είμαι οπαδός του είδους. Γιάννη, ακούς;”.

*Το Steet Mode Festival διεξάγεται από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου στο Fix Open-Air Multiplex. Ανέβα στη (διαδικτυακή) σκηνή του Street Mode Festival εδώ: http://www.streetmode.gr