ΚΑΡΙΕΡΑ

Reload Greece: Ποιος είπε ότι οι νέοι δεν πιστεύουν την Ελλάδα;

Μιλήσαμε μέσω Skype με τους εμπνευστές μίας ομάδας που με έδρα το Λονδίνο, προσπαθεί να τονώσει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας.

Η δημιουργικότητα, είναι μία από τις πιο βασικές ευχές μου. Αφενός γιατί πιστεύω ότι χωρίς αυτήν δεν μπορείς να πας πουθενά και αφετέρου γιατί ένας δημιουργικός άνθρωπος δεν βαριέται ποτέ (και με τη βαρεμάρα, οι σχέσεις μου δεν είναι οι καλύτερες). Ο καλύτερος και πιο αισιόδοξος τρόπος λοιπόν να ευχηθώ μία καλή και δημιουργική χρονιά είναι ένα κείμενο που μιλά για την πίστη των νέων παιδιών σε μία χώρα που όλοι συνηθίζουν να μειώνουν και να αμφισβητούν.

Το Skype call μας με την Έφη Κυρτάτα, μία εκ των πέντε παιδιών που έστησαν και τρέχουν το Reload Greece το οποίο η ίδια θα σου εξηγήσει λίγες γραμμές παρακάτω περί τίνος πρόκειται, ήταν προγραμματισμένο για τις 17.00 ώρα Ελλάδας. Στις 17.01, ένα μήνυμα στην οθόνη με ρωτούσε αν δεχόμουν την κλίση από Effie. Ήταν το πιο γρήγορο accept που έχω κάνει εδώ και καιρό.

 

Η Έφη βρίσκεται εδώ και οχτώ χρόνια στο Λονδίνο και ο Μάρκος Κιοσέογλου (επίσης μέλος του Reload ο οποίος έτυχε να βρίσκεται εκείνη την ώρα δίπλα στην Έφη και να μας μιλήσει και αυτός λίγο για το όλο εγχείρημα) εδώ και έντεκα. Δεν είναι η κρίση που τους ώθησε να φύγουν από την Ελλάδα, είναι η κρίση που δεν τους έπεισε να γυρίσουν.

Θα γυρίσω πίσω σε τι;” μου είπε η Έφη και αυτό, είναι το μοναδικό στενάχωρο πράγμα που μου είπε σε όλη τη συνέντευξη.

Όσοι είναι στην Ελλάδα βλέπουν το εξωτερικό ως πανάκεια. Η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή. Δεν είναι ότι έρχεσαι στην Αγγλία και δουλειές υπάρχουν παντού ή ότι θα τα βρεις όλα στρωμένα. Το να μείνεις στην Ελλάδα και να το προσπαθήσεις αν είσαι ήδη εκεί δεν είναι καθόλου κακή ιδέα ειδικά τώρα που το οικοσύστημα των start ups έχει διευρυνθεί σημαντικά. Η Ιωάννα Θεοδώρου, μία συνεργάτιδά μας από την ομάδα του Reload αποφάσισε να γυρίσει πίσω και να φτιάξει κάτι δικό της στην Ελλάδα. Θέλουμε να γυρίσουμε πίσω. Περιμένουμε πώς και πώς για να γίνει κάτι για να βρούμε δουλειές” μου εξήγησε.

 

Ο Μάρκος πήρε το λόγο: “Ο κόσμος φεύγει γιατί πιστεύει ότι θα πετύχει καλύτερα έξω, ωστόσο πιστεύω ότι ο κόσμος που θα τα καταφέρει έξω μπορεί να τα καταφέρει και στην Ελλάδα. Ειδικά στην επιχειρηματικότητα. Μπορεί στο εξωτερικό να είναι πιο εύκολο να βρεις επενδυτές, όμως στην Ελλάδα είναι μικρότερος ο ανταγωνισμός. Υπάρχουν διαφορετικά προβλήματα στην κάθε χώρα“.

 

 

Τότε ήταν που ο Μάρκος, μου έριξε την βόμβα ή τέλος πάντων μία απάντηση που δεν περίμενα να λάβω:”Μπορεί να κάνω και δύο βδομάδες για βγω έξω για φαγητό. Πράγματι, το Λονδίνο τα έχει όλα στο θέμα της διασκέδασης αλλά,  η τσέπη δεν το αντέχει το κάθε μέρα θέατρο“.

Η κρίση πάντως, πραγματικά δημιουργεί ευκαιρίες” είπε η Έφη και αποφάσισα να κλείσω το ‘κουτσομπολιό’ περί Λονδίνου και να περάσω στο θέμα μας.

Υποσημείωση: Είναι από τις λίγες φορές που δεν θα παρέμβω με σχόλια και υποσημειώσεις σε μία συζήτηση- συνέντευξη. Ο λόγος που θα το κάνω είναι γιατί πραγματικά, δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να βλέπεις έναν άνθρωπο να σου μιλά για τη δουλειά του με αγάπη και το κυριότερο, με ενθουσιασμό.

Η ιδέα του Reload Greece

Η ιστορία μας ξεκινάει από το 2012. Παρακολουθούσαμε την κατάσταση της Ελλάδας από το Λονδίνο και βλέπαμε ότι η κρίση και κυρίως η ανεργία αναγκάζουν τη δική μας γενιά να εγκαταλείπει αργά ή γρήγορα τη χώρα. Τότε λοιπόν, αναρωτηθήκαμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε από εδώ που είμαστε και να αλλάξουμε έστω και ελάχιστα την εικόνα της Ελλάδας. Να παρουσιάσουμε τη θετική της πλευρά στον κόσμο, να αναδείξουμε νέους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που πάνε καλά“.

 

Ο Μάρκος, εγώ, η Μελίτη (Μπαμπίλη – Θυμαρά), η Μαρίλη (Μπουφούνου) και η Ιωάννα (Θεοδώρου), πέντε παιδιά που είτε σπουδάζαμε είτε δουλεύαμε στο Λονδίνο, αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα συνέδριο και να καλέσουμε εκείνους τους επιχειρηματίες που παρ’όλη την κρίση, πάνε καλά έτσι ώστε να μας μιλήσουμε για την επιτυχία τους και να μας αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο“.

 

Αναδείξαμε και νέους επιχειρηματίες που ξεκίνησαν χωρίς μεγάλο κεφάλαιο μέσω διαδικτύου. Προς μεγάλη μας έκπληξη, το συνέδριο το στήριξαν πάρα πολλά άτομα. Εκείνη την ημέρα, ήρθαν περίπου 200 άνθρωποι, 200 άνθρωποι από όλον τον κόσμο“.

Η υλοποίηση

Είδαμε ότι υπήρχε ενδιαφέρον και απίστευτα μεγάλη ενέργεια. Πάρα πολύς κόσμος θέλησε να μπει στην ομάδα μας και να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθούμε. Ταυτόχρονα, ένας καθηγητής που διδάσκει Στρατηγική Επιχειρηματικότητα στο London Business School μας έκανε πολύ καλές κριτικές λέγοντάς μας να πάρουμε στα σοβαρά αυτό το εγχείρημα και αποφάσισε να μας βοηθήσει προσλαμβάνοντας έναν από εμάς, συγκεκριμένα το Μάρκο, για να δουλέψει εντατικά πάνω στο πρότζεκτ μέχρι να δούμε πώς μπορεί να δουλέψει“.

 

Το Reload κατέληξε να γίνει μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, μέχρι στιγμής έχουμε κάνει πάνω από δεκατέσσερα, τα δεκατρία στην Αγγλία και το ένα στην Ελλάδα. Πέρσι το καλοκαίρι κάναμε στο Ναύπλιο ένα bootcamp κατά τη διάρκεια του οποίου  σε ένα πρώτο στάδιο, επιτυχημένοι επιχειρηματίες Έλληνες και ξένοι μοιράζονται την ιστορία τους και σε ένα δεύτερο, οι συμμετέχοντες καλούνται να κάνουν ή να προτείνουν πράγματα και ιδέες. Για παράδειγμα, μπορεί να τους δώσουμε ένα case study του στυλ ‘Ωραία, είμαστε στο Λονδίνο και θέλουμε να πετύχουμε το τάδε, τι μπορούμε να κάνουμε;’ Και εκείνοι σηκώνουν χέρια και απαντάνε και δουλεύουν την ιδέα τους. Έπειτα, φτάνουμε στο κομμάτι των πρότζεκτ όπου μοιράζονται όλοι με όλους τα πρότζεκτ που θα ήθελαν να κάνουν αναζητώντας χορηγούς ή οποιουδήποτε άλλου είδους υποστήριξη“.

Δηλαδή, τι κάνει ακριβώς το Reload;

Έστω ότι κάποιος θέλει να διοργανώσει μία συναυλία στην Ελλάδα. Μοιράζεται στην ιδέα του και έπειτα, μαζί με τα άτομα που θα προθυμοποιηθούν να τον βοηθήσουν, με επικεφαλής έναν καθηγητή μαζεύονται σε μία αίθουσα και αρχίζουν να κάνουν map την ιδέα τους ώστε αυτή να ξεκινήσει άμεσα“.

 

Αμέσως μόλις το πρότζεκτ είναι έτοιμο να παρουσιαστεί κάνουμε το λεγόμενο Dragon’s Den. Είναι μία εκπομπή του καναλιού BBC με πέντε επενδυτές οι οποίου παρακολουθούν τρίλεπτες σύντομες παρουσιάσεις και αποφασίζουν αν θα επενδύσουν ή όχι. Είναι ένα event που συνδέει τους επενδυτές με τις νεοφυείς επιχειρήσεις“.

Οι επενδυτές θέλουν να επενδύσουν σε εταιρείες που βοηθούν οικονομικά και κοινωνικά την Ελλάδα“.

Ο Μάρκος ζητάει από την Έφη το λόγο για να συμπληρώσει το εξής: “Δεν είναι απαραίτητο τα πρότζεκτ να γίνουν στην Ελλάδα αρκεί να τη βοηθούν με τον οποιονδήποτε τρόπο. Ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να τους βρούμε επενδυτή, πρώτα από όλα είναι να τους φτάσουμε σε ένα σημείο που να μπορούμε να βρουν την επένδυση και μόνοι τους. Κάνουμε ουσιαστικά το networking. Επειδή είμαστε Reload Greece υπάρχει η καλή θέληση από όλον τον κόσμο να βοηθήσει ιδέες που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Εμείς προσφέρουμε μία πιο άμεση επικοινωνία με τους επενδυτές“.

Οι προϋποθέσεις για να αναλάβουν την ιδέα σου

Στο τελευταίο μας challenge είχαμε ως στόχο να προσελκύσουμε ιδέες από όλον κόσμο που θα μπορούσαν να έχουν κάποιο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας. Ρωτήσαμε λοιπόν όλα τα παιδιά που έκαναν αίτηση, με ποιον τρόπο πιστεύουν ότι η ιδέα τους θα μπορούσε να υλοποιήσει αυτόν τον στόχο και σε πόσο χρόνο. Σε ποιο στάδιο βρισκόταν η ιδέα; Στο συγκεκριμένο challenge ασχοληθήκαμε με τις ιδέες που βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο γιατί πιστεύαμε ότι αυτές χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από αυτές που το έχουν ήδη βρει. Έπειτα κοιτάξαμε ποιο κομμάτι της οικονομίας ενισχύουν. Είχαμε για παράδειγμα κάποιον ο οποίος έχει τα δικαιώματα για την επέκταση του brand της μαστίχας. Ήρθε επομένως σε εμάς με τη βασική απορία του ‘πώς μπορώ να πουλήσω στο εξωτερικό’ που έχουν όλοι όσοι καλλιεργούν προϊόντα στην Ελλάδα. Τον βοηθήσαμε να βρει τις διόδους για τα εστιατόρια, τα μπαρ έτσι ώστε να αρχίσει να πουλάει την ελληνική μαστίχα“.

 

Τι έγινε με τις Start ups (ρε παιδιά);

Η αύξηση των start ups είναι πολύ θετική γιατί βλέπουμε ότι ο νέος κόσμος που αδυνατεί να βρει δουλειά δεν τα παρατάει αλλά ασχολείται με το να ξεκινήσει κάτι δικό του“.

Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει ιδέες. Το θέμα είναι η ποιότητα αυτών των ιδεών. Να μπορεί να σταθεί στην αγορά. Γι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε συχνά workshops έτσι ώστε να μαθαίνουμε στον κόσμο τη μεθοδικότητα που πρέπει να έχει μία ιδέα“.

 

Το θέμα δεν είναι να υπάρχουν πολλές άσχετες ιδέες. Ας είναι λίγες και καλές και ας δημιουργούν όσο το δυνατόν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Όσο πιο γενική είναι μία ιδέα, τόσο πιο αβάσιμη είναι. Συνήθως οι καλές ιδέες προέρχονται από ανθρώπους που δουλεύουν πάνω στο αντικείμενο της πρότασης. Έχουν για παράδειγμα δουλέψει ως γιατροί και το έχουν αντιμετωπίσει ως πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. Γενικότερα, πιο κοντά στις δικές μας επιλογές είναι οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει την ιδέα τους με τον οποιονδήποτε τρόπο. Έχουν ρωτήσει, έχουν ασχοληθεί. Δεν ξύπνησαν μία μέρα και είπαν θα κάνω αυτό“.

Αυτή τη φορά ο Μάρκος, ‘διακόπτει’ την Έφη, δίχως άδεια και μου εξηγεί: “Λείπει η επιχειρηματική εκπαίδευση από τον κόσμο. Έρχονται και μας λένε τις ιδέες τους και απευθείας ρωτάνε ‘πού θα βρω τα λεφτά’. Πριν από τα λεφτά πρέπει να υπάρξουν διάφορες διεργασίες που θα καθιστούν την επένδυση βιώσιμη. Πρέπει να πεις μία ιστορία που θα πείσει τον άλλο να σου δώσει τα λεφτά“.

Το μέλλον του Reload Greece

Έχουμε κάνει ένα πλάνο για τα επόμενα τρία χρόνια. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες και ξένοι που ενδιαφέρονται για αυτό που κάνουμε. Στόχος μας λοιπόν είναι να επισκεφθούμε διάφορα Πανεπιστήμια και να επεκταθεί η μεθοδολογία μας, τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα θέλουμε να πολλαπλασιαστούν. Θέλουμε να ξεκινήσουμε και να πάμε σε είκοσι διαφορετικά hubs που θα δημιουργήσουμε στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, της Οξφόρδης, το UCL, και άλλα με στόχο σιγά σιγά να πάμε σε όλον τον κόσμο και να κινητοποιήσουμε τους νέους που ζουν και σπουδάζουν εκεί να έρθουν σε εμάς με ιδέες που θα μπορούσε να έχει οποιοδήποτε θετικό οικονομικό ή κοινωνικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Σε νούμερα θέλουμε να μπορούμε να εκπαιδεύουμε πάνω από 3000 άτομα το χρόνο και να δημιουργούμε πάνω από 100 νέες ιδέες που θα οδηγούν σε πέντε εταιρείες που θα προσλαμβάνουν κόσμο“, λέει η Έφη.

Θέλουμε το Reload Greece να δίνει μία χειροπιαστή λύση σε ανθρώπους που ζουν έξω από την Ελλάδα ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα τους“, συμπληρώνει ο Μάρκος.

 

Με αυτήν την ατάκα ή μάλλον με αυτήν την τόσο αισιόδοξη θεωρία αποφάσισα να τους αποδεσμεύσω.

Με αυτήν την τόσο θετική σκέψη, αφήνω και εσένα. Αν είχα ένα ποτήρι με κρασί, τώρα θα το ύψωνα: Είθε να γνωρίζουμε τέτοιους ανθρώπους κάθε μέρα. Είτε, να γίνουμε και εμείς ένας από αυτούς.

Οι φωτογραφίες είναι από το τελευταίο event του Reload Greece.