ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Rick Santorum: Ο άνθρωπος που έχει βάλει στο μάτι τον Obama

Μπορεί να μην είναι αυτός ο Ρεπουμπλικάνος που θα βρει απέναντί του ο πρόεδρος των Η.Π.Α.  στις εθνικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, αλλά ο Santorum είναι σαν να κέρδισε ήδη. Μαζί του και οι βαθιές Η.Π.Α.

0 53χρονος πρώην Γερουσιαστής της Pennsylvania παλεύει για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις εθνικές εκλογές του 2012, ξεκινώντας το περασμένο καλοκαίρι ως ο 5ος και καταϊδρωμένος υποψήφιος του κόμματος και φτάνοντας πριν δυο εβδομάδες να χάνει την Iowa για 8 μόλις ψήφους από το μεγάλο φαβορί της παράταξης, τον Mitt Romney. Αυτόν (τον Romney) που θεωρεί υπερβολικά μετριοπαθή για να τα βάλει με τον Obama. Αυτόν (τον Obama) που θεωρεί άτολμο και ανίκανο να διαφυλάξει τις τρεις θεμελιώδεις αξίες των Αμερικάνων θεοφοβούμενων, αλλά και των ομοίων τους παγκοσμίως. Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια.

Το απίστευτο ντεμαράζ του άλλοτε Γερουσιαστή Santorum που πάγωσε κάθε προοδευτική ύπαρξη στην Αμερική ήρθε να ανάψει μια από τις πιο νωθρές, πρώιμες προεκλογικές περιόδους της σύγχρονης αμερικάνικης ιστορίας. Το καλοκαίρι του 2011, ο εθνικά άγνωστος τότε Santorum που μόλις είχε ανακοινώσει ότι κατεβαίνει για πρόεδρος των Η.Π.Α. έγινε ευρέως γνωστός μέσα από μια σειρά tweets της Miley Cyrus που υπενθύμιζαν τις ακραία ομοφοβικές θέσεις του Santorum που φέρεται να έχει παρομοιώσει το σεξ μεταξύ ομόφυλων ανδρών με την κτηνοβασία!

 

Ο Santorum σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα tweets ειρωνεύτηκε την Cyrus και μάλιστα στην τηλεόραση. Φυσικά και δεν χρειαζόταν αυτό για να αντιληφθεί κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά με τον Santorum, όταν ο ίδιος αυτο-χαρακτηρίζεται ως ένα “βομβαρδιστικό που στην ανάγκη θα εξαπολύσει οβίδες” κατά των Δημοκρατικών.

“Παιδί” για οικογένεια. Και αμερικάνικη και εβραϊκή

Παντρεμένος ήδη από τα 21 του και πατέρας 7 παιδιών, ο 53χρονος υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους αποτελεί ο ίδιος το default παράδειγμα προς μίμηση για τους ψηφοφόρους του. Αντίθετος στην αντισύλληψη αλλά και τις αμβλώσεις “επειδή βλάπτουν τις γυναίκες”, αλλά πρόθυμος να μην προτείνει νόμο που να απαγορεύει τουλάχιστον την αντισύλληψη. Τα δύο μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά του “δουλέυουν” για την προεκλογική καμπάνια του μπαμπά, αλλά σύμφωνα έγκυρους πολιτικούς αναλυτές, υπάρχει και άλλη μια οικογένεια που δουλεύει για τον Santorum. Το εβραϊκό λόμπι των Η.Π.Α. που βάζει από τη δική του τσέπη το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων της καμπάνιας του. Καλά, μην φανταστείς και τίποτα τρελό. Απλά στηρίζουν έναν φανατικό του αντισημητισμού, που παρ’ όλ’ αυτά ξέρουν(;) ότι οι ελπίδες του για κάτι σοβαρό, κάτι περισσότερο από το να προκαλεί με τις ακροδεξιές του θέσεις, είναι μηδαμινές.

 

Μπορεί ο Santorum να έχασε στο νήμα την Iowa από τον Rimney, αλλά μια ματιά στα νούμερα του campaign finance του ίδιου και του Rimney προσγειώνει και τον πιο φανατικό του οπαδό. Ο Satornum στα τέλη του 2011 είχε “βγάλει” κοντά στο 1.5 εκ. δολάρια από την περιοδεία του και τον προεκλογικό αγώνα-ό,τι έχετε ευχαρίστηση (το ‘χουν αυτό στην Αμερική), ενω ο Rimney πάνω από 30. Κι ως γνωστόν, χωρίς λεφτά, δεν πας πουθενά. Ειδικά στις Η.Π.Α. του 2012.

Με σήμα του τον κόκκορα

Ο Santorum κουβαλάει αυτό το παρατσούκλι από το σχολείο, επειδή τα μαλλιά του στο πίσω μέρος του κεφαλιού του ήταν όχι επίτηδες, αλλά μονίμως όρθια. Α, και για έναν ακόμα λόγο-οιωνό. Υπερασπιζόταν αυτά τα οποία πίστευε μέχρι τελικής πτώσης. Δεν άφηνε κουβέντα να πέσει κάτω, δεν έκανε ποτέ πίσω. Όσον αφορά το lifestyle του κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, σύμφωνα με το προφίλ που του είχαν κάνει οι ΝΥΤ το 2005, ο Santorum ήταν η ψυχή της παρέας, φορούσε χαβανέζικα πουκάμισα και είχε μια γενικότερα χαλαρή προσέγγιση των πραγμάτων, ενώ απολάμβανε το πούρο του.

 

Η εμμονή και βασικότερη διαφωνία με τον Obama

Χωρίς προφανώς να έχει να χάσει τίποτα (παρά μόνο να κερδίσει βαθιά συντηρητικούς και εθνικόφρονες συμπατριώτες του), ο Santorum έχει παντρευτεί το προφίλ του πολεμοχαρή. Και τι καλύτερο τα τελευταία 2-3 χρόνια από το να είσαι γραφικός Αμερικάνος και να βάλεις στο μάτι το Ιράν; Habemus εχθρό λοιπόν. Και ο μόνος τροπος που βρίσκει χρήσιμο ο Santorum είναι αυτός των όπλων. Για τους γνωστούς λόγους που ανακυκλώνουν μεταξύ τους οι hawkish Αμερικανοί. Τα πυρηνικά, τον αφοπλισμό, τα ξέρεις. Είτε συμπαθείς τον Obama είτε όχι, δεν μπορείς να μην του πιστώσεις φιλειρηνικές τάσεις και το γεγονός ότι κράτησε την υπόσχεσή του και γύρισε τα αμερικανικά στρατεύματα μετά από 9 χρόνια πίσω στη χώρα από το Ιράκ με το τέλος του 2011.

Ο Santorum σίγουρα θα ήταν και κατά της μετανάστευσης αν ο παππούς του δεν ήταν ακόμη ένας Ιταλός που αφησε την παρτίδα του για τη Γη της επαγγελίας, μεγαλώνοντας τον πατέρα του στην Αμερική. Είναι πάντως κατά της παράνομης μετανάστευσης, το ξεκαθαρίζει. Υπέρμετρα φιλελεύθερος όσον αφορά τη γραμμή της οικονομίας που πρέπει να ακολουθήσουν οι Η.Π.Α., ο δικηγόρος Rick με την αδυναμία στα αμάνικα γιλέκα με V λαιμόκοψη, απολαμβάνει μια αναγνωρισιμότητα που σίγουρα δεν φανταζόταν ποτέ τα χρόνια που θήτευσε στο Κονγκρέσο.

 

Όπως και να ‘χει και αν αυτό είναι το ζητούμενο, ο Obama δεν θα κινδυνεύσει από τον Santorum. Αυτές που φαίνονται να ενισχύονται, έστω και αποκλειστικά από το σούσουρο, είναι οι βαθιές Η.Π.Α. που συνδέουν άρρηκτα τις βασικές χριστιανικές αξίες των Αμερικανών με μια μοσχαναθρεμμένη αντίληψη εκ μέρους τους ότι ήρθαν σε αυτόν τον πλανητη ως οι εκλεκτοί, ότι ο πρόεδρός τους είναι ταυτόχρονα και πλανητάρχης και ότι οι παρεκκλίνοντες από τα αρτηριοσκληρωτικά κοινωνικά πρότυπα (βλέπε ομοφυλόφιλοι) πρέπει να ρίχνονται στο πυρ το εξώτερον. Έ, κάθε αναχρονισμός είναι κομματάκι επικίνδυνος, δεν νομίζεις;

Ο Santorum μπορεί ανέμελος να συνεχίσει να να εκκλησιάζεται στα λατινικά κάθε Κυριακή, όπως κάνει από μικρό παιδί. Εκεί δεν πρόκειται να βλάψει κανέναν.