ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στο μυαλό ενός Έλληνα μαχητή του MMA

Σε λίγες ώρες ο Γιάννης Παλαιολόγος θα δώσει μία ακόμα μάχη. Εν τω μεταξύ, μας έδωσε μερικές μάχιμες συμβουλές.

Αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Ρωσία και σε λίγες ώρες θα παλέψει. Ο Γιάννης Παλαιολόγος είναι έτοιμος για μία ακόμα μάχη, για ένα ακόμα βήμα προς την καθιέρωση στην ελίτ του MMA. Εμείς τον γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια – η καριέρα του συμπίπτει με τη θεαματική πρόοδο που σημειώνουν πολεμικές τέχνες στην πατρίδα μας. Ο ‘Παλέ’ ασχολείται με τα μαχητικά αθλήματα από τα έξι του. Ξεκίνησε με taekwondo, το άφησε στην εφηβεία του για να ασχοληθεί με διάφορα άλλα σπορ και στα 17-18 επέστρεψε στα μαχητικά, αποφασισμένος και απερίσπαστος. Όπως παρατηρεί γελώντας, οι γονείς του δεν μπορούσαν πλέον να του φέρουν αντίρρηση.

Πριν από πέντε χρόνια έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας. Έκτοτε, δίνει μάχες, μπροστά σε όλο και περισσότερο κόσμο. Σε λίγο θα δώσει άλλη μία. Πριν απ’ αυτή, μας έδωσε μια συνέντευξη.

> Ο κόσμος ασχολείται πολύ περισσότερο με τα μαχητικά αθλήματα σήμερα. Ίσως γιατί προβάλλονται περισσότερο και σε διάφορα μέσα και κατά κάποιο τρόπο έχουν γίνει πιο ‘φιλικά’ στο ευρύτερο κοινό. Στην ουσία τους, όμως, αυτά τα αθλήματα δίνουν αφορμή για έντονη σωματική άσκηση, ενώ λειτουργούν και ως αυτοάμυνα.

> Είμαι αθλητής. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινότητά μου περιλαμβάνει πολλές ώρες προπόνησης (τουλάχιστον δύο προπονήσεις τη μέρα) και πολύ και υγιεινό φαγητό (τουλάχιστον πέντε γεύματα τη μέρα).

> Το ΜΜΑ είναι η απόλυτη μάχη, ο συνδυασμός διάφορων πολεμικών τεχνών (ΜΜΑ: Mixed Martial Arts). Επειδή ακριβώς το άθλημα αποτελείται από πολλά άλλα αθλήματα, η προπόνησή είναι πολυσύνθετη. Προσωπικά, γυμνάζομαι στην ‘EFL Academy’, στον αθλητικό σύλλογο ‘Μονομάχοι Muay Thai’ και στο ‘Golden Corner Boxing’. Ομάδα μου είναι οι χορηγοί μου, που με στηρίζουν με κάθε τρόπο: το ‘Κoi Sushi Bar’,το ‘Passagio Cafe’, η ‘Ergonutrition’, το ‘Mmateam.gr’, τα ‘Anthrax Machines’, το ‘Κίνηση και Θεραπεία’,το ‘Cryosaouna Studio’.

> Μαχητής, ναι. Είναι η σωστή λέξη και ο σωστός χαρακτηρισμός. Πάντα ήμουν μαχητής. Δεν θα μπορούσα να δίνω μάχες στο ρινγκ αν δεν είχα δοκιμαστεί στις μάχες τις καθημερινότητας, κόντρα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι.

> Κάθε επιτυχημένος άντρας πρέπει να έχει δίπλα του πιστούς φίλους.

> Ο ορισμός της φιλίας; Να δίνεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις πίσω και να παίρνεις χωρίς να περιμένουν να ανταποδώσεις.

> Ο έρωτας είναι σημαντικός για όλους. Μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, αρκεί να δίνει έξτρα κίνητρο και όχι να σε αποσυντονίζει.

> Στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι με extreme sports (snowboard,wakeboard) και βλέπω σινεμά. Η διασκέδαση είναι κάτι που γίνεται μετά τους αγώνες, με καλούς φίλους και ηλεκτρονική μουσική.

> Δεν χρησιμοποιώ συχνά το αυτοκίνητο, γιατί νιώθω ότι με καθυστερεί. Είμαι scooter fan.

> Το αγαπημένο μου μέρος στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το μέρος από το οποίο κατάγομαι: η Στενή Ευβοίας. Από νησιά, ψηφίζω Κρήτη.

> Θεός; Μικρότερος δεν πίστευα τόσο, όσο περνάει ο καιρός, όμως, και ωριμάζω, το ίδιο συμβαίνει και στην πίστη μου.

> Η καλύτερή μου στιγμή στο άθλημα δεν έχει έρθει ακόμα. Ωστόσο, έχω ζήσει μοναδικές στιγμές πάνω στο ρινγκ. Με τους φανς, κυρίως. Αυτοί δίνουν τον τόνο και φτιάχνουν την ατμόσφαιρα.

> Η συμβουλή μου για τα νέα παιδιά: Να διαβάζουν πολύ και να αθλούνται συστηματικά. Το “Νους υγιής εν σώματι υγιεί” θα είναι πάντα επίκαιρο και αποτελεσματικό.

> Στις 29 Ιουλίου δίνω έναν πολύ σημαντικό αγώνα στη Ρωσία. Μια καλή εμφάνιση εκεί, θα μου ανοίξει μια πολύ καλή πόρτα σε μια χώρα που είναι πάρα πολύ δυνατή στα events του αθλήματός μου. Μετά, υπάρχει μια προοπτική για κάποιους δυνατούς αγώνες στην Ευρώπη ως το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα, προγραμματίζω την επιστροφή μου στην Αμερική. Πέρσι έκανα προπονήσεις στο Λος Άντζελες – κακά τα ψέματα, εκεί είναι τα ‘μεγάλα σαλόνια’ του αθλήματος. Δεν είναι εύκολο να μπεις σ’ αυτά, αλλά αν τα καταφέρεις, ανοίγεται μπροστά σου ένας νέος κόσμος, σε όλα τα επίπεδα.

> Το μόνο που με φοβίζει είναι ο κακός μου εαυτός. Τίποτα άλλο.

Γιάννης Παλαιολόγος, Σωτήρης Γεωργίου: Δύο θηρία στο ‘κλουβί’ του Sport24 Radio.

(Τον Γιάννη Παλαιολόγο θα τον βρεις στο Instagram, στο Facebook και στο Twitter).