ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Sucker Free Jiu Jitsu: Μπορείς να αναγκάσεις τον ρατσισμό να κάνει tap;

Μια συζήτηση με τους Tyrone Garcia και Weiss Sakhizada για την τέχνη του βραζιλιάνικου ζιου ζίτσου, το κίνημα του BLM, την θέση τους μέσα σε όλο αυτόν τον ιδεολογικό στρόβιλο και φυσικά το 'παιδί' τους, το Sucker Free Jiu Jitsu.

Προτού το πάμε παρακάτω βρίσκω σκόπιμο να κάνω ένα μικρό πρόλογο. Ασχολούμαι με το βραζιλιάνικο ζιου ζίτσου μια τετραετία περίπου. Αν δεν έχετε ιδέα τι είναι τούτο για την ώρα θα αρκεστώ στην περιγραφή ενός ανώνυμου σοφού του διαδικτύου που έχει πει το περίφημο: “ζιου ζίτσου – η τέχνη του να διπλώνεις ρούχα ενώ τα φορούν ακόμα άνθρωποι”.

Προσωπικά η ενασχόλησή μου με το ζιου ζίτσου ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να επιστρέψω στις πολεμικές τέχνες που είχα παρατήσει άνευ λόγου και αιτίας στα νιάτα μου, αλλά σύντομα έφυγε από το πλαίσιο του ‘προσωπικού στοιχήματος’ και πέρασε στα χωράφια της ‘αθλητικής ψυχοθεραπείας’. Τέσσερα χρόνια από την στιγμή που ξεκίνησα, δεν τρέφω ψευδαισθήσεις ότι θα γίνω κάποιο παγκόσμιο τσαμπιόνι, αλλά με καλύπτει πλήρως μια ασχολία που μου υπενθυμίζει διαρκώς ότι όταν βρίσκεσαι σε μια δύσκολη κατάσταση, οφείλεις να στηριχτείς στις δικές σου δυνάμεις για να την αντιμετωπίσεις. Και μόνο σε αυτές.

Πέρα όμως από το αθλητικό και εγκεφαλικό κομμάτι της τέχνης, το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου είναι κομμάτι μιας τεράστιας παγκόσμιας κοινότητας και ως εκ τούτου, αποτελεί ένα εντυπωσιακό χωνευτήρι ιδεών και απόψεων, που κατά πως φαίνεται ειδικότερα τα τελευταία χρόνια αδυνατούν (ή αδιαφορούν προκλητικά) να ευθυγραμμιστούν με το anti-bullying και all-inclusive μήνυμα του ‘jiu jitsu is for everyone’ που θέλει να περνάει γενικότερα το BJJ.

Στην τωρινή εποχή που ζούμε, αυτό το άβολο disconnect μεταξύ του ευρύτερου μηνύματος της τέχνης και των ακραίων απόψεων που εκφράζονται τόσο από αθλητές και χομπίστες όσο και (πολύ πιο σημαντικά) από τις κομβικές ‘κεφαλές’ του αθλήματος, είναι ακόμα πιο έντονο και λογικότατα συζητιέται ακόμα πιο δυνατά, μέσα και έξω από το σπορ.

Εντούτοις, παρά την γενική αποδοχή ότι κάτι δεν πάει καλά εντός του αθλήματος σε ιδεολογικό επίπεδο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ‘με τα τσαρούχια’ υποστήριξη του καθεστώτος Μπολσονάρου από το βραζιλιάνικο ‘λόμπι’ του BJJ, κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει επιχειρήσει να ‘χτίσει’ ένα άξιο αντίλογο, πέρα από κάποια ‘μυστικά’ προφίλ στα social media και μερικά ακόμα άρθρα που πετάγονται από εδώ και από εκεί στην αρθρόσφαιρα του BJJ.

Sucker Free Jiu Jitsu

Για αυτό άλλωστε είναι τόσο σημαντικές προσπάθειες όπως αυτή των Sucker Free Jiu Jitsu. Οι Tyrone Garcia και Weiss Sakhizada, οι δύο αθλητές και δάσκαλοι που οδηγούν το ‘καράβι’ της σχολής Sucker Free Jiu Jitsu στο Amityville της Νέας Υόρκης, δεν μένουν απλά στο μήνυμα και την διδασκαλία της τέχνης τους. Παιδιά που ξεπήδησαν από οικογένειες μεταναστών, το δίδυμο των Sucker Free δίνει ιδιαίτερο βάρος στην μετάδοση και έκφραση των ιδεών του, ιδέες όμως που αυτήν την στιγμή πηγαίνουν αντίθετα με το ρεύμα της παγκόσμιας κοινότητας του ζιου ζίτσου. Ένθερμοι υποστηρικτές του κινήματος BLM, ο Tyrone και ο Weiss θεωρούν πως δεν πρέπει και δεν μπορούν να είναι επιλεκτικά ενεργοί, όσο αυτό έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρατσισμό. Από την στιγμή που επιλέγουν να δίνουν βροντερό παρών στις πορείες του BLM και στον έντονο κοινωνικό διάλογο αυτής της κρίσιμης περιόδου για την χώρα τους, θεωρούν λογικό και επόμενο να είναι εξίσου ενεργοί και στην κουβέντα που οφείλει να ανοίξει το BJJ για τις απόψεις, τις ιδέες και τις προσωπικότητες που οδηγούν το άθλημα.

Μετά από μια σύντομη πρώτη επαφή μέσω της σελίδας τους στο Instagram, o Weiss και ο Tyrone μου αφιέρωσαν λίγο από τον χρόνο τους, ώστε να μιλήσουμε για την τέχνη του βραζιλιάνικου ζιου ζίτσου, τον ρατσισμό τόσο εντός όσο και εκτός της δουλειάς τους, το κίνημα του BLM, την θέση τους μέσα σε όλο αυτόν τον ιδεολογικό στρόβιλο και φυσικά το ‘παιδί’ τους, το Sucker Free Jiu Jitsu: