ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Takis: Ο Τραμπ είναι ο αρχισατανάς

Ο διεθνής Ελληνας εικαστικός μιλά για τη σχέση τέχνης και επιστήμης, τον ρόλο της παγκοσμιοποίησης, εξηγεί ποιοι ηγέτες θεωρεί ότι εμπνέουν εμπιστοσύνη και ποια ήταν η σχέση του με την Γκρέτα Γκάρμπο και τον Ιόλα.

Κάθε φορά που συναντώ τον Τakis (Tάκης Βασιλάκης), τον διεθνή Ελληνα εικαστικό, στον οποίο δεν υποκλίθηκε μόνο το MIT αλλά και το κοινό, αναδεικνύοντας την έκθεσή του στο Palais de Tokyo στο Παρίσι σε εκείνη με την υψηλότερη επισκεψιμότητα για ζώντα καλλιτέχνη, αναρωτιέμαι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Υπάρχει μια ιδιότητα που να μπορεί να χαρακτηρίσει αυτό το ανήσυχο, αιρετικό, ερευνητικό μυαλό, που αγαπά την υπέρβαση και το άυλο, ακόμη και σήμερα στα 92 του χρόνια, ενώ ετοιμάζει με ενθουσιασμό τα νέα του έργα για τη μεγάλη του έκθεση που θα εγκαινιαστεί στην Tate Gallery τον Ιούνιο του 2019;

Είναι επιστήμονας, λόγω της συνεπέστατης έρευνάς του πάνω στον μαγνήτη, την ηλεκτρομηχανική και την υδρομηχανική; Θεραπευτής, για τις εφαρμογές του μαγνητισμού στον ανθρώπινο οργανισμό; Φιλόσοφος-γκουρού, για τις θεωρίες που ανέπτυξε εκκινώντας από τον αιγυπτιακό και αρχαίο ελληνικό πολιτισμό; Καλλιτέχνης, για την επανάσταση που έφερε στην πρόσληψη και την εφαρμογή της γλυπτικής;

Μάλλον είναι όλα αυτά μαζί.

Η δημιουργία πώς γεννιόταν μέσα σας;

Τη δημιουργία δεν τη βλέπω. Ερχεται από το υπερπέραν στον εγκέφαλο, και τότε ζωγραφίζω. Οταν έχω πολλά σήματα από το υπερπέραν, κάνω γλυπτική.

Οι μαγνήτες πώς προέκυψαν στο καλλιτεχνικό σας σύμπαν;

Οι μαγνήτες ήταν ένα άλλο σήμα, από την gravity της γης.

Εσείς κάνατε τον μαγνήτη έργο τέχνης, του δώσατε νέα διάσταση.

Από τη στιγμή που αισθάνθηκα την τρομερή gravity, είπα «αυτή πρέπει να τη δείξω». Το Γεροβουνό, όπου βρίσκεται το Κέντρο Ερευνας για την Τέχνη που δημιούργησα, το επέλεξα γιατί είναι πολύ μαγνητικό. Γι’ αυτό τον λόγο και στην αρχαιότητα έχτιζαν πάντα πάνω σε υψώματα τα έργα τους.

Ο μαγνητισμός θεραπεύει το ανθρώπινο σώμα;

Χρησιμοποιώ τον μαγνήτη ώστε να ανανεώνεται ο δικός μου μαγνητισμός. Αυτό είναι η θεραπεία. Παρατήρησα πως στο εργαστήρι μου στο Παρίσι, που λόγω της δουλειάς και της έρευνας ήταν γεμάτο μαγνήτες, δεν πάθαινα ούτε συνάχι. Το ίδιο και ο βοηθός μου. Ολος ο κόσμος γύρω μας αρρώσταινε. Ακόμα και τώρα, ούτε συνάχι δεν παίρνω!

Αυτό χάρη στους μαγνήτες;

Ακριβώς. Ο μαγνήτης δεν γιατρεύει, αλλά ρυθμίζει τον δικό σου μαγνητισμό, εναρμονίζει τον δικό σου μαγνήτη. Δηλαδή, τελικά με τον δικό σου μαγνήτη γιατρεύεσαι.

Η έρευνά σας για τον μαγνήτη ως θεραπευτικό μέσο προέκυψε από την ανάγκη σας να σώσετε τον εαυτό σας ή τον κόσμο;

Μακάρι να είναι δώρο για την ανθρωπότητα. Αυτό θέλω.

Η διάθεσή σας για έρευνα πότε ξεκινά;

Από μικρός ήμουν πολύ πείσμων, από 6 ετών έψαχνα, έβαζα σε μπουκαλάκια υγρά, τα έθαβα και περίμενα να δω τα αποτελέσματα. Είχα πάντα περιέργεια. Οταν ήμουνα 10-15, το παρατσούκλι που μου είχαν βγάλει ήταν «γεροντάκι». Γιατί ήμουνα πολύ αργός και σκεφτόμουνα διαρκώς. Ημουνα, λόγω των σκέψεών μου, στον κόσμο μου, και δεν με παίρνανε ούτε να παίξω μαζί τους! Γεροντάκι!

Τι σκεφτόσασταν; Τα πειράματά σας, τη ζωή, τον θάνατο, τη διαφυγή;

Καταρχήν, κατάλαβα ότι τα χρήματα δεν έχουνε αξία, όπως νομίζουμε και σήμερα. Επομένως ασχολήθηκα πάρα πολύ με τη φύση. Καθόμουνα κάθε απόγευμα και έβλεπα τη δύση του ηλίου. Τα πουλιά που πάνε να κοιμηθούν στα δέντρα.

Ο κόσμος σάς θεωρεί καλλιτέχνη. Επιστήμονας είστε;

Ο επιστήμονας κάνει έρευνα, όμως και ο καλλιτέχνης κάνει. Οι καλλιτέχνες είναι, επομένως, επιστήμονας.

Ο Δήμος Αθηναίων είχε αποκαθηλώσει προ ετών, με προκλητικό τρόπο, τα έργα σας δίπλα από το άγαλμα της Μελίνας Μερκούρη, στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την ώρα που τα σινιάλα σας έχουν γίνει τοπόσημα σε δημόσιους χώρους του Παρισιού, όπως στην Defence. Στην Ελλάδα υπάρχει η αίσθηση ότι δεν έχετε αναγνωριστεί ακόμα ως καλλιτέχνης.

Λόγω της Τουρκοκρατίας έχουμε καθυστερήσει πολύ. Δεν αγαπάμε τη φύση, δεν αγαπάμε τα ζώα, εγώ βλέπω ότι ο μονοθεϊσμός είναι καταστροφή. Η φύση είναι θεά. Η επίσημη πολιτεία, το υπουργείο Πολιτισμού, δεν ξέρουν ούτε το ίδρυμά μου και δεν με αναφέρουν πουθενά. Σαν να μην υπάρχω! Από την άλλη, βαστά το πνεύμα το αρχαίο, οι Ελληνες παντού είναι πάρα πολύ έξυπνοι. Μόνο που οι Ελληνες είναι φοβητσιάρηδες. Θέλουνε ασφάλεια. Παντρεύονται Γερμανίδες, Γαλλίδες, Αμερικάνες, γιατί θέλουνε μια θεσούλα. Το αρχαίο πνεύμα όμως υπάρχει και είναι αναγνωρισμένο.

Πού ακριβώς υπάρχει; Δύσκολα διακρίνεται στην Ελλάδα.

Μα φεύγουν από την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα δεν σηκώνει καλλιτέχνες. Αλλά έχουμε αποδείξεις για το ελληνικό πνεύμα, με τον Γαβρά, τον Ξενάκη, τον Τσίγκο, τον Νεγρεπόντε, εφευρέτη και αρχιτέκτονα που φιλοξένησε το ΜΙΤ και εφηύρε τη μέθοδο της μεταφοράς σκέψης με ηλεκτρόδια σε κάποιον. Μια άλλη μεγάλη φυσιογνωμία, όχι Ελληνας, ο σάχης της Περσίας, μας κάλεσε γιατί ήθελε να χτίσει μια καινούργια πόλη έξω από την Τεχεράνη. Εγώ ήθελε να χτίσω ένα μουσικό θέατρο!

Αν δεν είχατε διαφύγει στο εξωτερικό, η ελληνική πραγματικότητα θα σας είχε στραγγαλίσει;

Εγώ ήμουνα πάντα ενάντια στην πραγματικότητα, αλλά αναγκάστηκα να φύγω γιατί εδώ πέρα δεν έβγαζα ούτε το ψωμί μου.

Τη χώρα σήμερα σε ποια κατάσταση τη βλέπετε; Λίγο πριν από το δημοψήφισμα είχαμε κάνει μια συζήτηση στην οποία υποστηρίζατε τον Αλέξη Τσίπρα και εκφράζατε τον θαυμασμό σας για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ χαρακτηρίζατε γκάνγκστερ τους Ευρωπαίους. Εχει αλλάξει η άποψή σας;

Εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη και για τους δύο.

Ο Τσίπρας άλλαξε πολύ για όλους μας, αλλά αυτό έγινε υπό την πίεση των Ευρωπαίων γκάνγκστερ. Υπέστη εκβιασμούς, αλλά είναι όντως έξυπνος.

Ο Βαρουφάκης έδωσε οδηγία στους Εγγλέζους να δεχτούν την τρόικα και μόλις πάρουν τα χρήματα να μην εκτελέσουν τίποτα από ό,τι υποσχέθηκαν. Επρεπε να γίνει το ίδιο και με εμάς!

Παραμένουν γκάνγκστερ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί;

Τους βλέπω ότι είναι καπιταλίστες και επικίνδυνοι για τον λαό. Ενώ οι καπιταλίστες δεν ήταν πάντα επικίνδυνοι. Κάνανε και έργα.

Πολιτιστικά την ανθρωπότητα πώς τη βλέπετε;

Καταστροφή! Η παγκοσμιοποίηση δεν θέλει το πνεύμα. Γιατί το πνεύμα είναι εχθρός της. Σήμερα δεν έχουμε ούτε φιλοσόφους ούτε καλλιτέχνες.

Καλλιτέχνες δεν υπάρχουν;

Υπάρχουν, αλλά τους θάβουν. Τον Ομπάμα τον ρωτήσανε για την παγκοσμιοποίηση και είπε «δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στην παλίρροια».

Τι θα έπρεπε να συμβεί εναντίον αυτής της παλίρροιας;

Επανάσταση δεν βλέπω να γίνεται.

Αναφερθήκατε στον Ομπάμα. Ο Τραμπ σάς εμπνέει εμπιστοσύνη;

Ο Τραμπ είναι ο αρχισατανάς. Θέλει να καταστρέψει την ανθρωπότητα.

Από τους ξένους ηγέτες υπάρχει κάποιος που σας εμπνέει εμπιστοσύνη;

Με εμπνέει πολύ το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Είναι οι καπιταλίστες κάτω από κοντρόλ. Είναι η μόνη διέξοδος. Ο Πούτιν πάει προς τα εκεί. Η Αμερική έχει σβήσει.

Ενα κομμάτι της ζωής σας ισχυρό υπήρξε ο έρωτας. Τι ερωτευόσασταν; Ιδέες, ανθρώπους, την έρευνα, τη φύση;

Υπήρξα πολύ ερωτικός, όπως ο Δίας. Εγώ όμως ερωτεύτηκα πιο πολύ τη φύση, και η πιο ωραία φύσις είναι η γυναίκα. Είναι η φύση η ίδια.

Η Γκρέτα Γκάρμπο σάς είχε ερωτευτεί;

Δεν με ερωτεύτηκε, αλλά σε μια έκθεσή μου στη Νέα Υόρκη ήρθε αγκαλιά ενθουσιασμένη με ένα εργάκι μου και με ρώτησε τι είναι. Η γυναίκα-μαγνήτης μαγνητίστηκε από τους μαγνήτες μου! Και αμέσως πρότεινε στον Ιόλα: «Να ανοίξουμε ένα κέντρο μαγνητικό του Τάκη».

Ο Ιόλας τι έκανε;

Με έθαψε!

Για ποιο λόγο;

Γιατί με είχε ανάγκη. Αμα άνοιγε τότε ένα κέντρο Takis, θα γινόμουν από τότε πολύ γνωστός.

Σας εκμεταλλευόταν ο Ιόλας;

Ο Ιόλας εκμεταλλεύτηκε τους πάντες. Αλλά εγώ στη ζωή δεν είχα ηθική. Η ηθική είναι κάτι χριστιανικό! Δεν υπάρχουνε κακοί, υπάρχουν βλάκες. Αυτούς έχω αποφύγει. Μοναδική αξία στη ζωή μου υπήρξε το πνεύμα. Μπορεί ο Ιόλας να με εκμεταλλεύτηκε, αλλά ήταν ευφυέστατος!

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το ‘Εθνος της Κυριακής.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

H πρώτη μεγάλη είδηση του 2018 είναι ένα βιβλίο για τον Τραμπ
Ο Γιώργος Κιμούλης δεν παίζει ποτέ κανέναν ρόλο