ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το πιο σταθερό πράγμα στη ζωή της Dat Lilly είναι το YouTube

Συναντήσαμε την πιο επιτυχημένη Ελληνίδα YouTuber αυτή τη στιγμή και μιλήσαμε για το ίδιο το μέσο, τη μουσική και τις καραβίδες.

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΔΕΡΕ

Το πρώτο βίντεο της Dat Lilly στο YouTube δεν είναι το πρώτο βίντεο της Dat Lilly στο YouTube. Η Dat Lilly έχει ξαναγράψει πολλές φορές την ιστορία της και το YouTube δεν πάει πίσω. Ξεκίνησε ανεβάζοντας μουσική και στη συνέχεια αποφάσισε να γίνει Youtuber χωρίς ποτέ να πιστεύει ότι αυτή θα είναι η κύριά της δουλειά. Το περιεχόμενό της άλλαζε συνεχώς μέχρι που λίγο πριν το lockdown ξεκίνησε τα διαδραστικά βίντεο με το κοινό, αποφάσισε να αφοσιωθεί σε αυτά και είδε το κανάλι της να εκτινάσσεται.

Δύο χρόνια μετά, έχει σχηματίσει μια τεράστια κοινότητα, τις επονομαζόμενες Γωγούλες, και αυτή τη στιγμή είναι μία από τις πιο -αν όχι η πιο- επιτυχημένη Ελληνίδα YouTuber με το πιο ανερχόμενο κανάλι.

Παρόλα αυτά, μέχρι πρόσφατα δεν είχε δώσει σχεδόν καθόλου συνεντεύξεις.

Παλαιότερα έδινες πολύ σπάνια συνεντεύξεις. Είσαι πλέον πιο άνετη ή είναι κάτι αναγκαίο για το επάγγελμά σου;

Όχι, δεν αναγκάζομαι. Νιώθω ότι τώρα έχω να πω και δύο πράγματα. Τα προηγούμενα χρόνια ένιωθα «ωραία και τι θα πω, σιγά το ενδιαφέρον».

Έχεις κατεβάσει κατά καιρούς παλιά σου βίντεο από το YouTube. Φοβάσαι ότι μπορεί να πεις κάτι που στο μέλλον να μη θες να υπάρχει και δε θα έχεις έλεγχο πάνω του;

Όχι, δε φοβάμαι πια. Όταν λέω κάτι νιώθω σίγουρη, αλλιώς θα σου πω να προσπεράσουμε αυτή την ερώτηση. Έχει να κάνει με το πώς τοποθετείσαι σε ένα θέμα, και στα πρώτα μου βίντεο δεν ήμουν καλά, οπότε όταν τα βλέπω τώρα μετά από χρόνια που είμαι καλά, συνειδητοποιώ ότι θα μπορούσα να έχω πει πολύ διαφορετικά κάποια πράγματα.

Σαν να διαβάζεις τα παλιά σου ημερολόγια.

Ακριβώς. Το ημερολόγιο για κάποιο λόγο είναι ημερολόγιο που το κρατάς για τον εαυτό σου και δεν το μοιράζεσαι με 400.000 ανθρώπους. Έχει βοηθήσει και η ψυχοθεραπεία για την οπτική που βλέπω πλέον τα πράγματα.

Σε ένα από τα τελευταία βίντεο είχες πει ότι πήρες αυτοκολλητάκια από την ψυχολόγο και μου έκανε εντύπωση. Αυτό πώς λειτουργεί;

Δεν υπάρχει καλή συνεδρία και κακή συνεδρία. Χρειάζονται όλες το ίδιο. Είναι ένα αστείο που κάνω με το κοινό, ότι σήμερα ήμουν καλό παιδί. Σε κάποιες συνεδρίες νιώθω ότι η ψυχολόγος μου είναι παιδοψυχολόγος, γιατί νιώθω ότι υπάρχει ένα κομμάτι μέσα μου που δεν έχει ωριμάσει καθόλου.

Και σε κάποιες φάσεις νιώθω σαν να με μεταχειρίζεται λίγο σαν να είμαι παιδί. Μου χει φέρει διάφορα αντικείμενα που τα χρησιμοποιούν στα δωμάτια που κάνουνε παιδοψυχολογία. Νομίζω από εκεί ξεκίνησε και η φάση με τα αυτοκολλητάκια, αλλά δεν είναι παράσημο. Δε σημαίνει ότι σήμερα τα πήγες καλά, την άλλη φορά δεν τα είχες πάει.

Ρούχα: Somf, Παπούτσια: Tsakiris Mallas, Γυαλιά: Jacquemus, Kokkoris optics

Τα πρώτα σου βίντεο ήταν μουσικά. Έχεις πει κιόλας ότι ξεκίνησες το YouTube για να ανεβάζεις μουσική. Σκέφτεσαι τώρα που τραγούδησες κιόλας στην ΗΘΕ να το ξαναγυρίσεις εκεί;

Τότε το έκανα πιο πολύ, επειδή ήταν ένας τρόπος να εκφράζομαι. Δεν ήξερα πώς θα πάει, αν θα αρέσει στον κόσμο. Δεν είχα συνειδητοποιήσει και ότι με βλέπει κόσμος. Μου άρεσε να γράφω μουσική, στίχους. Είναι αυτό το low budget που τα κάνεις όλα μόνος σου.

Χθες είχα ένα meeting. Σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι σε ένα πολύ μεγάλο event, αλλά ακόμα δεν μπορώ να πω κάτι για αυτό. Σίγουρα η μουσική είναι κάτι που με γεμίζει για αυτό κάνω και τα DJ set. Θα παίξω και στη Θεσσαλονίκη σε ένα πολύ μεγάλο φεστιβάλ μουσικής. Και με το τραγούδι νομίζω κάτι θα κάνω στο άμεσο μέλλον και θα δούμε πώς θα πάει. Δε δηλώνω τραγουδίστρια προφανώς, αλλά είναι κάτι που μου αρέσει και με γεμίζει

Έχεις γράψει από τότε ξανά μουσική ή στίχους;

Έχω γράψει αλλά δεν τα έχω ανεβάσει πουθενά. Η μουσική για μένα ήταν ακριβώς για να εκφράζομαι και ήρθε στις πιο σκοτεινές μου στιγμές. Δεν μπορώ να γράψω με το ίδιο στιλ που έγραφα τότε. Ήταν διέξοδος. Νομίζω οι καλλιτέχνες είναι πιο ευνοημένοι όταν περνάνε δύσκολα από ό,τι όταν περνάνε καλά.

Και έχεις και μουσικές σπουδές. Δεν το έχεις προβάλλει όμως πολύ.

Ξεκίνησα στα 7 μου στη Φιλαρμονική, έπαιζα τρομπέτα και μετά ξεκίνησα το πιάνο, το οποίο παίζω ακόμα. Και στην Α’ Λυκείου ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Εθνικό Ωδείο. Νομίζω πως ό,τι και να κάνω στη ζωή μου η μουσική θα είναι ένα μεγάλο μου κομμάτι. Και δεν το προβάλλω τόσο πολύ, γιατί είμαι πολύ ευαίσθητη με τις τέχνες.

Δε θα με πειράξει κάποιος να μην του αρέσει η μούρη μου ή το content μου. Η μουσική όμως είναι κάπως σαν το παιδάκι μου, που δε θέλω να μου πει κανείς κάτι κακό. Οπότε την κρατάω πιο πολύ για μένα.

Παλαιότερα είχες δηλώσει ότι δεν ήξερες άλλους Youtubers και ότι ήσουν μοναχικός λύκος. Πώς γνωρίστηκες με τη Βενετία, τη Natasha και τον Fipster;

Τότε ήμουν ακόμα στις αρχές, δεν είχα πολλούς subscribers και δεν είχα ανοιχτεί πολύ. Μετά άρχισαν να μας καλούνε σε κοινά event και βρεθήκαμε στον ίδιο χώρο με διάφορους YouTubers. Τη Βενετία τη γνώρισα το 2018 σε ένα από αυτά τα events και ένα χρόνο μετά γνώρισα και τον Φίλιππο [Fipster]. Και μετά από τόσα χρόνια που είμαστε στον ίδιο χώρο έχουμε έρθει αρκετά κοντά.

Με τη Natasha πρέπει να κάνετε μια συνεργασία στο τραγούδι.

Ισχύει το έχουμε σκεφτεί. Και για το κανάλι της Νατάσας και με άλλα πράγματα.

Και με single ίσως.

Ναι, το συζητάμε. Αλλά είναι και εκείνη πολύ πιεσμένη λόγω χρόνου και εγώ σε μία φάση που πρέπει να σκεφτώ το επόμενο βήμα. Έχω κάθε μέρα ένα meeting με μία πρόταση και πρέπει να τα βάλω σε μία σειρά και να σκεφτώ τι μου κάνει και τι όχι.

Οπότε τώρα πρέπει να βρούμε τον χρόνο και οι δύο, να κάνουμε αυτό το παλιό αραγματικό που κάναμε, που πλέον δεν υπάρχει χρόνος. Θα ήθελα πολύ. Είναι τέλειο να δουλεύεις με άτομα που κάνεις παρέα και νιώθεις οικειότητα.

Τοπ: The C Edition, Γυαλιά: Versace, Kokkoris optics, Jeans: Nika

Έχεις πλούσιο βιογραφικό εκτός YouTube. Έχεις τελειώσει το Ωδείο, το Εμπορίας και Διαφήμισης, έχεις κάνει μεταπτυχιακό Fashion Management και ήσουν και Nail Artist.

Έχω κάνει σεμινάρια δερματοστιξίας και έκανα και tattoo. Επίσης δεν το συζητάω πολύ!

Έχεις κάνει κανένα tattoo πάνω σου;

Ναι, σε σημεία που δε φαίνονται! Σαν άνθρωπος μου αρέσει να δοκιμάζω νέα πράγματα. Κάθε μέρα μπορείς να βρεις κάτι να σε παθιάζει.

Απ’ όλα αυτά ποιο είναι αυτό που έχεις κάνει για τον περισσότερο καιρό;

Το YouTube. Γενικά βαριέμαι πάρα πολύ γρήγορα και εύκολα. Έχω δοκιμάσει τον εαυτό μου σε οχτάωρη δουλειά, σε γραφείο, σερβιτόρα, τα τατουάζ. Και πάντα ξεκινούσα με ενθουσιασμό και το βαριόμουν. Το YouTube το έχω κρατήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου επειδή σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις και άλλα πράγματα και να μη βαριέσαι. Και τώρα κάνω καινούρια πράγματα.

Τοπ: The C Edition, Γυαλιά: Versace, Kokkoris optics, Jeans: Nika

Και έχεις πει ότι δεν περίμενες ποτέ ότι θα ζεις από το YouTube.

Το έβλεπα όπως το βλέπει τώρα ένας άνθρωπος που δεν έχει σχέση με το YouTube. Αλλά όταν αρχίσεις να το βλέπεις σαν επάγγελμα, ανακαλύπτεις έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο για τον οποίο δεν είχες ιδέα. Και είναι πλέον ένα κανονικό επάγγελμα που έχεις την εφορία σου, τα ένσημά σου, τις υποχρεώσεις σου, και πολλή δουλειά από πίσω. Γιατί είσαι ένας άνθρωπος που πρέπει να στηρίξει μία ολόκληρη επιχείρηση μόνος σου, εκτός αν έχεις την ομάδα σου.

Αν μια μέρα δουλέψω λιγότερο από 12 ώρες, θα πω ότι δεν είχα πολλή δουλειά. Είναι πολλές μικρές λεπτομέρειες που δε φαίνονται ποτέ. Όπως όλη η επικοινωνία πριν, να είσαι τυπικός μέσα στα deadlines, να είσαι στην αισθητική ενός προϊόντος χωρίς να χάσεις τον δικό σου χαρακτήρα.

Γυαλιά: Prada, Kokkoris optics

Τον τελευταίο καιρό έχεις μειώσει τη συχνότητα που ανεβάζεις content στο YouTube. Σκοπεύεις να το επαναφέρεις στο δύο φορές την εβδομάδα ή θα το πας πιο χαλαρά τώρα που έχεις τόσο γεμάτο πρόγραμμα;

Θέλω αυτό που κάνω να το κάνω με τον ίδιο ενθουσιασμό και να μην το τραβάω από τα μαλλιά. Και τώρα είμαι σε μία φάση που ψάχνομαι γενικά για το τι άλλο content μπορώ να φέρω. Έφτασα σε ένα σημείο να το κάνω λίγο μηχανικά, και επειδή το αγαπάω δεν θέλω να φτάσω εκεί. Θέλω πάντα να το κάνω πάντα με την ίδια όρεξη. Οπότε λέω quality over quantity.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι χρειάζομαι βοήθεια. Γιατί αν είχα έναν άνθρωπο να μου μοντάρει τα βίντεο, θα μπορούσα να πυροβολάω content. Αναγκαστικά λοιπόν θυσιάζεται το ένα βίντεο την εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή τα κάνω όλα μόνη μου. Και τη λήψη, και το μοντάζ, και το στήσιμο, και την εύρεση content και τα emails, και το επικοινωνιακό όλο. Στόχος μου φέτος είναι να φτιάξω μία ομάδα ανθρώπων που θα μπορούν να μου καλύπτουν το τεχνικό κομμάτι, για να εστιάσω στο δημιουργικό. Αλλά είμαι control freak και θέλω να περνάνε όλα από το χέρι μου, και θέλω να χτίσω μία εμπιστοσύνη με ανθρώπους.

Μπορεί να βάλω μία αγγελία στο Instagram και να μου στείλει κάποιος από τους δικούς μου followers, που θα είναι τέλειο να φτιάξω μία ομάδα από δικούς μου followers. Τους έχω πει ήδη να είναι stand by, γιατί θα το ζητήσω. Οπότε μόλις βρω μία τρύπα με χώρο/χρόνο θέλω να φτιάξω μία μέρα συνεντεύξεων.

Όσο περνάνε τα χρόνια τόσες περισσότερες ώρες διαβάσματος. Στις τρομακτικές ιστορίες χρειάζομαι συνήθως μία εβδομάδα γεμάτη να διαβάζω. Στο τελευταίο part διάβασα 7.000 μηνύματα. Ένα δεκάλεπτο, εικοσάλεπτο ή και σαραντάλεπτο βίντεο έχει πίσω του μία εβδομάδα προετοιμασία. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που δε βγάζω τόσο πολύ content.

Πώς ονομάστηκε το κοινό σου «Γωγώ» και τι σημαίνουν τελικά οι καραβίδες;

Έχω μία σειρά που είναι τα πολύ κακά πεσίματα. Ήταν μία κοπέλα που τη λένε όντως Γωγώ και μου είχε στείλει screenshot από μία συνομιλία που ήταν ένας τύπος και της έστελνε συνέχεια «Γωγώ τι κάνεις»; Και αυτό πήγαινε για χρόνια και δεν του απαντούσε ποτέ και αυτός επέμενε. Της έστελνε «καλά δεν σε ξαναενοχλώ» και μετά από λίγο πάλι «Γωγώ τι κάνεις»; οπότε το είχα διαβάσει τόσες φορές μέσα στο βίντεο που έμεινε.

Ούτε εγώ περίμενα ότι θα μείνει, απλά μετά ο κόσμος αντέδρασε τόσο πολύ σε αυτό το «Γωγώ τι κάνεις»; που άρχισαν να μου το στέλνουνε φουλ. Και Γωγώ στο Γωγώ γίναμε όλοι γωγούλες.

Με την ορίτζιναλ Γωγώ κράτησες επικοινωνία;

Ναι, μιλάμε ακόμα. Η κοπέλα δεν το πιστεύει. Μέχρι και στα VMA είχαμε φτιάξει Gogo zone, που καθόντουσαν μόνο άτομα του καναλιού και μου λέει δεν το πιστεύω ότι το όνομά μου έχει γίνει σήμα-κατατεθέν.

Τώρα αυτό με τις καραβίδες ξεκίνησε, επειδή οι ιστορίες που λέω είναι και για πιο ενήλικο κοινό. Και υπήρχαν λέξεις που όταν τις έλεγα με έπιανε ο αλγόριθμος και μου έκανε τα βίντεο demonetize, που σημαίνει ότι δεν μπορούσα να βγάλω έσοδα. Έπρεπε λοιπόν να δημιουργήσω μία καινούρια διάλεκτο που να μην την πιάνει το YouTube. Συνδύαζα λοιπόν την κάθε λέξη με μία άλλη. Και είναι inside joke όλης της κοινότητας που ανάλογα με το context της πρότασης καταλαβαίνει και ο καθένας τι σημαίνει.

Ρούχα: Nika, Παπούτσια: Tsakiris Mallas

Τον τελευταίο καιρό που έγινες περισσότερο γνωστή στο κοινό εκτός YouTube λόγω των τηλεοπτικών σου εμφανίσεων, είχες νέο κόσμο που σου έστειλε;

Είχα περιέργως πολλές μαμάδες, που μου έστειλαν «κορίτσι μου δεν σε ήξερα, σε έβλεπαν τα παιδιά μου και τώρα κατάλαβα τι άνθρωπος είσαι και χαίρομαι που είσαι πρότυπο για το παιδί μου».

Πολύ όμορφα μηνύματα. Είχα μηνύματα από μεγαλύτερης ηλικίας κόσμο. Μου έστειλε μία κοπέλα ότι η γιαγιά της της είπε ότι είδε μία νεαρά στην τηλεόραση, πολύ καλό κορίτσι.

 

Ρούχα: Nika, Παπούτσια: Tsakiris Mallas

Έχεις κουραστεί να σε ρωτάνε και να αναφέρεσαι στα παιδικά σου χρόνια;

Μόνο στο ντοκιμαντέρ μίλησα για αυτό, που η πρόσβαση δεν είναι μεγάλη γιατί είναι σε συνδρομητικό κανάλι, στο ANT1+, και με αφορμή μίλησα στον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Από εκεί και πέρα δεν τίθεται θέμα κούρασης, και ξέρω ότι πολύς κόσμος μπορεί να δει την ιστορία μου ως κάτι motivational, και χαίρομαι.

Δε νιώθω καθόλου άσχημα, δε νιώθω ότι είναι taboo το παρελθόν μου. Απλά έχω φτάσει σε ένα σημείο να μιλήσω για πολλά πράγματα. Δουλεύω πολύ, κάνω πράγματα. Και σαν άνθρωπος θέλω να εστιάζω στο επόμενο βήμα. Χρησιμοποιώ το παρελθόν μου, για να θυμάμαι από που ήρθα και να μην αλλάξω σαν άνθρωπος. Αλλά δεν κινούμαι κάθε μέρα με βάση το παρελθόν μου. Μου αρέσει από δω και πέρα να βλέπω τι κάνω. Δε θέλω να είμαι το κορίτσι που θα το θυμούνται, επειδή είχε δύσκολα παιδικά χρόνια. Δε φοβάμαι και δεν ντρέπομαι να μιλήσω για αυτό, αλλά επειδή δουλεύω πάρα πολύ, θέλω να αναγνωρίζεται η δουλειά που κάνω τώρα.

Ρούχα: The c edition, Παπούτσια: Nak, Γυαλιά: Prada, Kokkoris optics

Είναι ακόμα η Ικαρία το αγαπημένο σου νησί;

Μου άρεσε πολύ, αλλά έχω πάει μόνο δύο φορές. Την πρώτη είχα σκοπό να κάτσω μία βδομάδα και έκατσα ένα μήνα. Τη δεύτερη έσπασα το πόδι μου. Θα δείξει την επόμενη φορά, γιατί μέχρι στιγμή είναι 1-1.

Παίζει ρόλο και η παρέα για το πού θα πας κάπου. Μπορεί να πας στο χειρότερο μέρος με την καλύτερη παρέα και να περάσεις τέλεια.

Ποια ταξίδια είναι στα σχέδιά σου;

Για αρχή θέλω να πάω στην Αμερική. Παρακολουθώ κυρίως ξένο YouTube και οι περισσότεροι είναι είτε από το Λος Άντζελες είτε από τη Νέα Υόρκη. Και αφού πάω εκεί, θέλω να αρχίσω να πηγαίνω σε πιο εξωτικά μέρη. Είδα φέτος το καλοκαίρι πολλούς που πήγαν Μπαλί, Σεϊχέλες, Ασία. Θα ήθελα να πάω σε κάτι τόσο έξω από εμένα.

Και από την άλλη θα ήθελα να πάω και Ισλανδία να δω το aurora borealis. Γενικά θέλω λίγο να ανοίξει το μάτι μου. Δεν έχω βγει πολύ έξω, έχω κάνει ταξίδια που είναι γύρω- γύρω και μοιάζουνε πολύ με την Ελλάδα. 

Κάποιοι φαν σου στο TikTok έχουν συρράψει ένα βίντεο που έλεγες πριν λίγα χρόνια ότι το μεγαλύτερό σου όνειρο είναι να παίξεις μουσική σε ένα φεστιβάλ και στη συνέχεια είχε το βίντεο από το καλοκαίρι που το πραγματοποίησες. Τώρα ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο;

Αυτό με τη μουσική, παρόλο που το έκανα δεν είναι ότι χόρτασα και φτάνει. Το Waterboom ήταν μία από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου. Ανέπνεα τόσο γρήγορα από τον ενθουσιασμό που νόμιζα ότι θα λιποθυμήσω από τη χαρά μου. Είναι κάτι που θέλω να το συνεχίσω, αλλά όχι συστηματικά. Δε θέλω να ξέρω ας πούμε ότι θα παίζω κάθε Παρασκευή κάπου.

Θέλω να κρατήσω τον ενθουσιασμό του φεστιβάλ. Ξέρω ότι θα είμαι και στο επόμενο Waterboom, το έχω κλείσει από τώρα. Με επαναφέρει λίγο στην πραγματικότητα το να είμαι πάνω στο stage· ότι όλα αυτά τα νουμεράκια που βλέπω καθημερινά είναι άνθρωποι. Μου αρέσει αυτή η φυσική αλληλεπίδραση με τον κόσμο.