iStock
WELLNESS

5 έξυπνοι τρόποι για να γλιτώσεις χρόνο μετά το πρωινό σου ξύπνημα

Το πρωινό ξύπνημα μαζί με τις δραστηριότητες που το συνοδεύουν, είναι ένας καθημερινός αγώνας δρόμου.

Το πρωινό ξύπνημα είναι μια δοκιμασία από μόνο του. Πολλοί τοποθετούν το ένα ξυπνητήρι μετά το άλλο, άλλοι ξυπνούν με το πρώτο φως του ήλιου, ενώ κάποιοι απλά δεν καταφέρνουν ποτέ να αποκτήσουν πρωινή ζωή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων γύρω μας, βλέπουν το πρωινό ξύπνημα σαν έναν αγώνα δρόμου. Έναν αγώνα που διενεργείται κάθε μέρα ξεχωριστά και δεν λήγει ποτέ.

Η προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρωινού χάους, όμως πάντα θα έχει μείνει κάτι για το πρωί. Σύμφωνα με τις έρευνες, ο μέσος Αμερικανός χρειάζεται 43 λεπτά για να ετοιμαστεί το πρωί, και αυτό δεν περιλαμβάνει επιπλέον εργασίες όπως το να φτιάξει πρωινό, να βγάλει βόλτα τον σκύλο, να πάει στο γυμναστήριο ή τα παιδιά στο σχολείο.

Ο συνδυασμός μερικών από αυτές τις εργασίες μπορεί να εξορθολογήσει τη ρουτίνα μας και να αποφορτίσει τα πρωινά μας, επιτρέποντάς μας να τα ολοκληρώσουμε όλα, διατηρώντας παράλληλα τον ελεύθερο χρόνο μας. Παρακάτω θα βρεις μερικά hacks που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις το πρωινό σου με τον σωστό τρόπο, δίχως να τρέχεις σαν παλαβός.

Βούρτσισε τα δόντια σου την ώρα του ντους

Αν είσαι από τους τύπους που ξεκινούν την ημέρα τους με ένα ντους προκειμένου να ξεκινήσεις τη μέρα σου φρέσκος, τότε γνωρίζεις ότι ο χρόνος σου είναι ακόμα πιο μειωμένος. Για το λόγο αυτό, μπορείς να κάνεις όλο και περισσότερες πρωινές δραστηριότητες ταυτόχρονα. Το βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα είναι κάτι που μπορείς να κάνεις παράλληλα με το μπάνιο σου, ώστε να γλιτώσεις χρόνο. Μπορεί να σου φαίνεται γελοίο, όμως δεν είναι. Κάθε δευτερόλεπτο μετρά εκείνη την ώρα.

Κάνε την πρωινή σου γυμναστική ρουτίνα ενώ φτιάχνεις τον καφέ σου

© Clay Banks / Unsplash

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε χρόνο να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο κάθε πρωί, αλλά αυτό το γρήγορο hack εγγυάται λίγη κίνηση για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Έτσι, την ώρα που καθόμαστε, περιμένοντας τον καφέ μας να ετοιμαστεί, μπορούμε να κάνουμε μερικές διατάσεις ή ορισμένες γρήγορες ασκήσεις με αντιστάσεις, έτσι ώστε να ξεπιαστούμε από τον ύπνο και να ενεργοποιήσουμε ολόκληρο το σύστημά μας.

Μελέτες δείχνουν ότι οι διατάσεις αποτρέπουν τους τραυματισμούς, αυξάνουν τη ροή του αίματος και ανακουφίζουν από την ένταση, γεγονός που μπορεί να μειώσει το άγχος, καθιστώντας τις μια τέλεια προσθήκη στην πρωινή μας ρουτίνα. Αφιερώνεις λίγα «νεκρά» λεπτά, χωρίς να λαχανιάσεις και βελτιώνεις και την υγεία σου.

Τσέκαρε τα νέα όσο είσαι στο γυμναστήριο

© Arek Adeoye / Unsplash

Αν πάλι προτιμάς να ολοκληρώνεις τη γυμναστική σου αμέσως μόλις ξυπνάς, για να μην την έχεις για μέσα στη μέρα, τότε και εκεί καλό είναι να «βγάλεις» ορισμένες από τις πρωινές υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, αν ακούς κάποιο ημερήσιο podcast για να ενημερωθείς ή τσεκάρεις τις ειδήσεις κατά κανόνα κάθε πρωί, μπορείς εύκολα να διεκπεραιώσεις αυτή τη διαδικασία κατά τη διάρκεια του ζεστάματος ή όσο είσαι στο διάδρομο. Αν απλά τρέχεις το πρωί, τότε αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει ακόμα πιο εύκολη.

Χρησιμοποίησε μια λίστα αναπαραγωγής αντί για ένα ρολόι

© Marc Olivier Paquin / Unsplash

Δημιούργησε στο Spotify, ή οπουδήποτε απολαμβάνεις τη μουσική σου μια πρωινή playlist, με την οποία θα ανεβαίνεις ψυχολογικά. Όσο περισσότερες μέρες την ακούσεις, τόσο καλύτερα θα μάθεις και τους χρόνους που κάνεις το κάθετι και έτσι θα έχεις την απόλυτη αίσθηση του χρόνου σου, δίχως να κοιτάς κάθε λίγο και λιγάκι την ώρα. Δεν θα αγχώνεσαι και παράλληλα θα ετοιμάζεσαι, όντας ο εαυτός σου.

Προτίμησε τα audio books για τις μετακινήσεις σου

© Olliur / Unsplash

Είτε παίρνεις τα μέσα για να πας στο γραφείο, είτε οδηγάς ψάχνοντας καθημερινά για πάρκινγκ κοντά στη δουλειά, η μετακίνησή σου στην εργασία θα είναι οπωσδήποτε μια από τις πιο κουραστικές δραστηριότητες της ημέρας. Αν πάλι περνάς από τις κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας, οι οποίες συνήθως είναι μέσα στην κίνηση, τότε η διαδικασία αυτή γίνεται όλο και ζόρικη.

Για το λόγο αυτό, και για να εξοικονομήσεις από τον χρόνο σου, μπορείς να προτιμήσεις τα ηχητικά βιβλία από τα συμβατικά, έτσι ώστε να δώσεις νόημα και ποιότητα στην πρωινή (και απογευματινή) ταλαιπωρία σου.