Ένας βιοεπιστήμονας καταρρίπτει όσα πιστεύουμε για τη βιταμίνη C και το κρυολόγημα
Κι αν δεν ισχύει τελικά ότι η βιταμίνη C βάζει φρένο στο κρυολόγημα;
- 9 ΔΕΚ 2025
«Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την υγεία μας με πολλούς τρόπους», εξηγεί στον Guardian ο Daniel M. Davis, επικεφαλής του τμήματος βιοεπιστημών στο Imperial College London.
Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από επιβλαβείς, ασταθείς χημικές ενώσεις που προκύπτουν από τοξίνες και ρύπανση, βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου και παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου. «Ωστόσο, η ιδέα ότι η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης C ή η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων χυμού πορτοκαλιού, μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα ή να επιταχύνει την ανάρρωση είναι μύθος», σημειώνει.
Ο Davis, συγγραφέας του Self Defence: A Myth-Busting Guide to Immune Health, τονίζει πως αυτή η λανθασμένη πεποίθηση επιβιώνει εδώ και πάνω από μισό αιώνα «ουσιαστικά λόγω της σχεδόν ακούνητης στάσης ενός ανθρώπου: του Linus Pauling».
Ο Pauling, διπλός νομπελίστας και μία από τις επιδραστικότερες μορφές της επιστήμης της χημείας κατά τον 20ό αιώνα, συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση των βιταμινών, όμως υπερέβαλε ως προς τα οφέλη της βιταμίνης C. Το βιβλίο του Vitamin C and the Common Cold (1970) έγινε μπεστ σέλερ, προκαλώντας τόσο μεγάλη ζήτηση ώστε δημιουργήθηκαν ολόκληρα εργοστάσια αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή συμπληρωμάτων.
Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C αρρωσταίνουν το ίδιο συχνά με όσους δε λαμβάνουν. Και αν και η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης C μπορεί να μειώσει ελαφρά τη διάρκεια των συμπτωμάτων -κατά περίπου 8% στους ενήλικες- το αποτέλεσμα της θεωρείται και πάλι περιορισμένο.
«Είναι επίσης δύσκολο να ερμηνευτούν αυτά τα δεδομένα», προσθέτει ο Davis, «διότι όσοι παίρνουν τακτικά υψηλές δόσεις βιταμίνης C είναι συχνά πιο προσεκτικοί με την υγεία τους συνολικά».
Αντί αυτού, προτείνει να επικεντρωθούμε στη βιταμίνη D για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. «Ο ρόλος της είναι σαφώς πιο τεκμηριωμένος», τονίζει. Η βιταμίνη D προσλαμβάνεται μέσω της ηλιακής έκθεσης από Μάρτιο έως Οκτώβριο, ενώ το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας συστήνει τη λήψη συμπληρώματος κατά τους χειμερινούς μήνες.