iStock
ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να κάνεις κρακ στον αυχένα σου

Μία από τις πιο συνηθισμένες κινήσεις όταν μας πιάνει πόνος στην περιοχή του αυχένα, κρύβει ανεπιθύμητους κινδύνους.

Nιώθεις ένα «πιάσιμο» στον αυχένα. Σαν να έχει κλειδώσει κάτι που υπάρχει εκεί μέσα και σε περιορίζει στις κινήσεις. Ίσως και την αναπνοή. Ενστικτωδώς γέρνεις το κεφάλι πλαγίως, μέχρι να ακούσεις το «κρακ» της απελευθέρωσης.

Και μετά; Τι συμβαίνει μετά; Έχεις γιατρέψει κατ’ αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα; Σε αφήνει σε ησυχία η δαγκάνα που νιώθεις πως σε ένα «μαγκώσει»; Ή συνεχίζεις να ταλαιπωρείσαι από την ένταση, στον βαθμό που σε κερνάει και πονοκέφαλο (αφού δεν περνάει ποτέ;).

Σε μια τέτοια στιγμή ήταν που έβαλα κρέμα που προτείνεται για ανακούφιση από μυικό πόνο (αν έχεις παίξει ομαδικό σπορ, έχεις ήδη στη μύτη το άρωμα της) στο επίμαχο μέρος. Το κύμα του καψίματος που προκλήθηκε (με την υπεραιμία που δημιουργήθηκε), έδιωξε την ένταση στον βαθμό που κατάφερα και να κοιμηθώ με την ησυχία μου το βράδυ.

Ρωτώντας φυσικοθεραπευτή για αυτήν την εναλλακτική μέθοδο, μου εξήγησε πως δεν είναι για χόρταση και ότι θα έπρεπε να οδηγηθώ σε άλλες μεθόδους. Πέραν των φυσικοθεραπειών, υπάρχουν και οι διατάσεις, όπως και ό,τι βοηθά τον καθένα να χαλαρώσει. Ή καλύτερα να πετάξει από πάνω του το άγχος, το οποίο συγκεντρώνεται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Προφανώς και κάθε ημέρα προκαλώ 1-2 «κρακ» στον αυχένα και μάλλον ήλθε η ώρα να σου εξηγήσω πού οφείλεται αυτός ο ήχος. Κατά τον Δρ William Kemp, νευροχειρουργό στο Virginia Spine Institute, όταν τεντώνουμε ή στρίβουμε ή λυγίζουμε τη σπονδυλική μας στήλη, αλλάζει η πίεση μέσα στην άρθρωση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ξαφνική απελευθέρωση φυσαλίδων αερίου, που δίνει τον ήχο, τον οποίον διαδέχεται η ανακούφιση από την ένταση. Ή τη δυσκαμψία.

Ωστόσο, το συχνό ή ισχυρό «κρακ» μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα στην άρθρωση, διάστρεμμα ή καταπόνηση μυών και συνδέσμων που περιβάλλον τη σπονδυλική στήλη, αφού υπερβαίνει το σωστό εύρος της κίνησης της.

Σε υπερβολική συνθήκη (υπερβολική πίεση) μπορεί να προκαλέσει και κάταγμα, όπως και να τραυματίσει τις αρτηρίες και έτσι να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Άρα, όταν νιώθεις αυτό το μπλοκάρισμα, πήγαινε σε έναν επαγγελματία υγείας για να σου πει πού οφείλεται και τι πρέπει να κάνεις για να σωθείς, με ασφάλεια. Οι χειροπράκτες για παράδειγμα, έχουν εκπαιδευτεί στο να αναζητούν τις περιοχές της σπονδυλικής στήλης που δοκιμάζονται, ώστε να μπορούν να ενεργήσουν για να μειώσουν την ένταση και να αυξήσουν το εύρος κίνησης.