Jakob Owens/Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Γιατί είναι τελικά μύθος ότι το θαλασσινό νερό αποστειρώνει τις πληγές

Τραυματίζεσαι ξαφνικά, ενώ είσαι στην παραλία. Πας στη θάλασσα για να αποστειρώσεις την πληγή. Την έχεις όμως, όντως αποστειρώσει;

Eίσαι στην παραλία, κάνεις ό,τι κάνεις και χτυπάς κάπου. Δημιουργείται μια πληγή. Με μια κίνηση, κατευθύνεσαι προς τη θάλασσα, βουτάς το πληγωμένο σημείο στο θαλασσινό νερό και επιστρέφεις σε ό,τι κάνεις. Νιώθεις πως έχεις καλύψει το θέμα της απολύμανσης.

Άλλωστε, με αυτήν τη μέθοδο μεγάλωσες. Με αυτήν μάλλον μεγάλωσαν οι γονείς σου και οι παππούδες σου. Ήρθε η ώρα να μάθεις πως όλα ήταν ένα ψέμα.

Το θαλασσινό νερό μπορεί να περιέχει βακτήρια, ρύπους ή ερεθιστικούς παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την πληγή ή να καθυστερήσουν την επούλωση. Μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα ότι βακτήρια που βρίσκονται σε ζεστά, παράκτια νερά, όπως το Vibrio vulnificus που «ευνοείται» από την κλιματική κρίση, μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις σε ανοιχτές πληγές.

Γιατί δεν βοηθάει το θαλασσινό νερό

Ναι μεν, το αλμυρό νερό χρησιμοποιείται αιώνες για την αντιμετώπιση τραυμάτων και ειδικά για τον καθαρισμό ξένων υλικών από ένα τραύμα ή τον καθαρισμό του τραύματος πριν βάλουμε ένα επίθεμα, αλλά πρόκειται για αποστειρωμένο αλμυρό νερό. Για παράδειγμα, για αλατούχο διάλυμα.

Πρώτον, η αλατότητα του θαλασσινού νερού είναι περίπου στο 3,5%, συγκέντρωση που δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να λειτουργήσει ως αξιόπιστο αντισηπτικό.

Δεύτερον, στο θαλασσινό νερό υπάρχουν βακτήρια, φύκια και άλλοι μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Γενικά, οι ειδικοί λένε πως δεν πρέπει να μπαίνουμε στη θάλασσα με ανοιχτή πληγή. Ιδιαίτερα αν έχουμε διαγνωστεί με διαβήτη ή ηπατική νόσο ή υποβαλλόμαστε σε θεραπείες που ασθενούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα -και άρα είμαστε πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις.

Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως όσο πιο βαθιά πηγαίνουμε στη θάλασσα, αλλάζει το μικροβιακό οικοσύστημα. Εν τω μεταξύ, όπου υπάρχουν ανθρωπογενείς δραστηριότητες, η ύπαρξη των μικροβίων είναι πιο έντονη. Κάτι που ισχύει και στο νερό στις εκβολές ποταμών και κοντά στην ξηρά, τους βράχους ή όπου υπάρχουν κοράλλια.

Η βακτηριακή ανάπτυξη παρατηρείται επίσης μεγαλύτερη σε τροπικά νερά, καθώς τα θερμότερα νερά προσφέρουν πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Πώς καθαρίζουμε σωστά μια πληγή

Για να καθαρίσουμε σωστά μια πληγή -πάντα σύμφωνα με επαγγελματίες υγείας-, χρειαζόμαστε φρέσκο, καθαρό νερό ή αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα για να απομακρύνουμε βακτήρια και υπολείμματα. Μετά καθαρίζουμε την πληγή με αντισηπτικό ή βαζελίνη (βάζουμε μια μικρή στρώση για να κρατήσουμε ενυδατωμένη την επιφάνεια και να βοηθήσουμε ώστε να μην αποκτήσουμε σημάδι).

Έπειτα, καλύπτουμε με έναν επίδεσμο ή ένα τραυμαπλάστ. Όχι, δεν πρέπει να αφήσεις ανοιχτή την πληγή να αναπνεύσει. Αυτός είναι ένας ακόμα μύθος. Τι χρειάζεται; Να αλλάζεις το κάλυμμα τακτικά και δη όταν βρέχεται.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.