
Γιατί φέτος έχεις γίνει ξαφνικά πιο ευαίσθητος στα κουνούπια
Υπάρχουν συνθήκες που κάνουν τις συνέπειες της επίθεσης κουνουπιών στο δέρμα μας πολύ πιο έντονες. Υπάρχουν και τρόποι να προφυλαχθείς.
- 28 ΙΟΥΛ 2025
Τις τελευταίες ημέρες που ζήσαμε το δράμα μας –των 40+ βαθμών Κελσίου– σαν να πήραν τα πάνω τους τα έντομα που υπάρχουν εκεί έξω.Δεν έκανα έστω μια βόλτα με τους σκύλους μου το απόγευμα, που να μη με θερίσουν στα παρκάκια, που επισκεπτόμαστε – για τους λόγους που καταλαβαίνεις.
Εν αντιθέσει με τα περασμένα χρόνια, η επίθεση δεν τελειώνει στο τσίμπημα. Πλέον, εμφανίζονται αμέσως φλύκταινες, δηλαδή μικρές φουσκάλες με υγρό. Το δέρμα μου πετάγεται και με προκαλεί -έντονα- να ξύσω την περιοχή.
Στο ένα τσίμπημα, ήμουν κυρία. Ώσπου, την Κυριακή ένιωσα να θέλω να βγάλω το δέρμα μου και από τα δυο μου πόδια. Είχα κάνει ένα (ας το πω κομψά) λάθος: είχα φορέσει σορτσάκι, άρα έδωσα χώρο για να παίξουν μπάλα οι εχθροί.
Γιατρέ μου τι έχω πάθει; Από ό,τι φαίνεται, εγώ δεν έπαθα τίποτα. Με έφαγε (εντός και εκτός εισαγωγικών) η ζέστη.
Σύμφωνα με την American Academy of Dermatology (AAD), η ζέστη και η υγρασία μπορούν να αποδυναμώσουν τον δερματικό φραγμό, κάνοντας το δέρμα πιο ευαίσθητο σε ερεθισμούς όπως τα τσιμπήματα εντόμων. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ιδρώτας, που έρχεται για να μας σώσει από τη ζέστη και την υγρασία είναι πολύ πιθανό να ερεθίσει περαιτέρω το δέρμα, κάνοντας τις αντιδράσεις πιο έντονες.
Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα που προκαλεί η ζέστη, πολλές φορές ενισχύει τη φλεγμονώδη απόκριση και αυτό οδηγεί σε πρήξιμο ή φλύκταινες. Δηλαδή, είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μας έκαναν πιο ευαίσθητους στα τσιμπήματα. Δεν έγιναν τα κουνούπια πιο ισχυρά.
Οι εξελίξεις γίνονται πιο ιδιαίτερες για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα ή προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις.
Εν τω μεταξύ, αν κάνεις βόλτα με τον σκύλο σου, είναι χρήσιμο να ξέρεις ότι πέραν των κουνουπιών, στο χώμα και τα χόρτα των πάρκων που δεν συντηρούνται τακτικά, μπορεί να κρύβονται και άλλα έντομα, όπως ψύλλοι ή ακάρεα.
Να σου πω όμως, πώς προκαλούνται οι φλύκταινες και πώς θα τις αποφύγεις, σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης στο σάλιο των κουνουπιών – ή του όποιου άλλου εντόμου σε προτιμά. Συν το πιο ευαίσθητο δέρμα, λόγω ζέστης και ιδρώτα, δεν χρειάζεσαι κάτι περισσότερο για να υποφέρεις.
Πριν λοιπόν, βγεις από το σπίτι χρησιμοποίησε ένα φυσικό απωθητικό (πχ έλαιο ευκάλυπτου ή σιντρονέλας ή λεβάντας), φόρεσε μακριά ρούχα -και δη το απόγευμα όταν τα κουνούπια γίνονται πιο ενεργά-, ανοιχτού χρώματος -τα κουνούπια λατρεύουν τα σκουρόχρωμα- και κλειστά παπούτσια – ή καλτσάκια.
Προτείνεται η αποφυγή περιοχών με στάσιμα νερά ή πυκνή βλάστηση. Μην αφήνεις και τα ζώα σου να κυλιστούν στο έδαφος, αφού ό,τι απειλεί εσένα, απειλεί κι εκείνα. Εξυπακούεται πως πρέπει να ανανεώσεις την αντιπαρασιτική τους προστασία και με την επιστροφή χτενίζεις, για να αποφύγεις τυχόν παράσιτα.
Άπαξ και δεν γλιτώσεις την επίθεση, δεν ξύνεις την περιοχή γιατί αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε μόλυνση. Πλένεις με σαπούνι και νερό και εφαρμόζεις κρύα κομπρέσα για 10 με 15 λεπτά. Μετά βάζεις και κρέμα υδροκορτιζόνης ή αντισταμινική για να ελέγξεις τη φλεγμονή. Αν οι φλύκταινες επιμείνουν θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.
Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσεις τα κουνούπια να σε νικήσουν. Εσύ είσαι το αφεντικό.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.