Unsplash
FITNESS

Πώς η προπόνηση ενδυνάμωσης σβήνει τις ρυτίδες από το πρόσωπο

Νέα έρευνα από την Ιαπωνία αποδεικνύει ότι ένα συγκεκριμένο είδος γυμναστικής δεν γεμίζει μόνο τους μύες, αλλά και την επιδερμίδα. 

Να ακολουθείς καθημερινά -πρωί και βράδυ- μία σωστή ρουτίνα περιποίησης με τα κατάλληλα για τις ανάγκες του προσώπου σου προϊόντα, να προσπαθείς να στρεσάρεσαι όσο το δυνατόν λιγότερο (όταν βρεις πώς, εδώ είμαστε για να μεταλαμπαδεύσεις γνώση), να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά, να πίνεις πολύ νερό, να κοιμάσαι καλά. 

Λίγο-πολύ αυτά είναι γνωστά για την αντιγηραντική δράση που προσφέρουν στον οργανισμό γενικότερα, στην καλή υγεία του δέρματος ειδικότερα. 

Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος γυμναστικής που γεμίζει τους μύες και ταυτόχρονα, και την επιδερμίδα, ενισχύοντας τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα και απαλύνοντας τις ρυτίδες

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία, η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, περισσότερο από κάθε άλλους είδους γυμναστικής, συμπεριλαμβανομένης και της αερόβιας άσκησης. 

Αν και η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, διεξήχθη σε γυναίκες, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα ισχύουν και για τους άντρες. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τα ίδια αποτελέσματα και στα δύο φύλα, δεδομένου ότι ο μηχανισμός της κυτταρικής ανανέωσης του δέρματος είναι ο ίδιος για όλους μας», δήλωσε ο Satoshi Fujita, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και αθλητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan του Κιότο.

Προφανώς, το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο δεν θα σου δώσει απλώς παχύτερους μύες – θα μπορούσε να σου δώσει και παχύ δέρμα.

Τι είναι η προπόνηση ενδυνάμωσης

Περιλαμβάνει την εκτέλεση σωματικών ασκήσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της δύναμης και της αντοχής, σηκώνοντας είτε βάρη ή/και το βάρος του σώματός σου μέσω δηλαδή ισομετρικών και πλειομετρικών ασκήσεων.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να προσφέρει σημαντικά λειτουργικά οφέλη και βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας, όπως την αύξηση της σωματικής δύναμης, την ανθεκτικότητα των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων και των οστών, την καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων αλλά και της καρδιάς, την αύξηση της οστικής πυκνότητας, την ενίσχυση του μεταβολισμού.

Πώς το πέρασμα του χρόνου αφήνει σημάδια στο δέρμα 

Προκειμένου να κατανοήσουμε πώς η άρση βαρών μπορεί να βελτιώσει το δέρμα και να το βοηθήσει να ανακτήσει τη χαμένη του νεανικότητα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πρώτα πώς προκαλείται η γήρανση του δέρματος: πώς δηλαδή το πέρασμα του χρόνου και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αφήνουν το σημάδι τους στην επιδερμίδα. 

Η γήρανση του δέρματος προκαλείται από τη φθορά αυτού που είναι γνωστό ως εξωκυτταρική μήτρα (ECM) του χορίου (ιστός που αποτελείται από ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, μέσα στον οποίο υπάρχουν οι ινοβλάστες, κύτταρα που δημιουργούν το κολλαγόνο). Η φθορά μπορεί να είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η έκθεση στον ήλιο και η ρύπανση, αλλά και ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και την όχι και τόσο καλή ποιότητα του δέρματος.

Η αντιγηραντική δράση της γυμναστικής

Για να επιστρέψουμε στην ιαπωνική έρευνα, ο Fujita και η ομάδα του χώρισαν 56 γυναίκες σε δύο ομάδες. Η πρώτη έκανε 30 λεπτά ποδήλατο δύο φορές την εβδομάδα για 16 εβδομάδες και η δεύτερη γυμνάζονταν με βάρη δύο φορές την εβδομάδα για 16 εβδομάδες. Το δέρμα των συμμετεχόντων εξετάστηκε στην αρχή και στο τέλος των 16 εβδομάδων από ερευνητές που εκπαιδεύτηκαν στην ανάλυση των ιδιοτήτων του, όπως η ελαστικότητα, ο τόνος και το πάχος του.

Σύμφωνα με τα ευρήματα τους, οποιαδήποτε άσκηση ήταν καλή για την υγεία του δέρματος. Δηλαδή και οι δύο τύποι ασκήσεων αύξησαν την ελαστικότητα του δέρματος, ενίσχυσαν τα γονίδια που παράγουν κολλαγόνο και αύξησαν το ECM του χορίου, το οποίο φυσικά επιδεινώνεται από τη γήρανση και την έκθεση στον ήλιο. 

Η μεγαλύτερη διαφορά όμως ήταν ότι οι γυναίκες που σήκωναν βάρη ενίσχυσαν στην πραγματικότητα το δέρμα τους, ενισχύοντας το πάχος του. Συγκεκριμένα, ενισχύοντας το πάχος του στρώματος του δέρματος κάτι το οποίο μπορεί να μειώσει τις κηλίδες και τις χρωστικές κηλίδες, με αποτέλεσμα το δέρμα να δείχνει νεότερο.

Ο Fujita ισχυρίζεται ότι ο μεγαλύτερος λόγος που η άρση βαρών είχε αντιγηραντικές επιδράσεις στο δέρμα των συμμετεχουσών ήταν επειδή η προπόνηση με αντιστάσεις και βάρη μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές στον οργανισμό, κάτι που δεν συμβαίνει με την αερόβια γυμναστική.

Επισημαίνει ωστόσο ότι «η υπερβολική προπόνηση μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα: να αυξήσει τους φλεγμονώδεις παράγοντες, οι οποίοι θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα».