iStock
ΥΓΕΙΑ

Πώς να εξαφανίσεις τους κόμπους που έχεις στην πλάτη και τον αυχένα

Πώς σχηματίζονται οι κόμποι αυτοί και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να τους αποχωριστείς.

Όπως δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει άγχος για κάτι, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη νιώθει σφίξιμο σε κάποιο μυ της πλάτης. Ή στον αυχένα. Εκεί «μαζεύεται» το άγχος, όπως εκεί συσσωρεύεται το κακό που κάνουμε στο σώμα μας με την καθιστική ζωή και τον λάθος τρόπο που καθόμαστε (και άρα τοποθετούμε τη σπονδυλική μας στήλη), όταν είμαστε μπροστά σε υπολογιστή και φυσικά σκυμμένοι πάνω από τα smartphones.

Αν γυμνάζεσαι, δίνεις και μια επιπλέον καταπόνηση, ιδιαίτερα αν αποφεύγεις τη συγκίνηση που λέγεται «διατάσεις». Κάπως έτσι δεν μπορούσα να κοιμηθώ για ημέρες, από την ένταση που αισθανόμουν στην ωμοπλάτη και τους τραπεζοειδείς, συν φυσικά τον αυχένα.

Σε πρώτη φάση, αναζήτησα την ανακούφιση μου μέσω του μασάζ. Πίστευα πως έχω «κόμπους» μόνο στην ωμοπλάτη. Ο ειδικός με ενημέρωσε ότι είχα σε όλη την πλάτη. Από πάνω μέχρι κάτω. Με ενημέρωσε και ότι θα ήταν χρήσιμο για αρχή, να αποφύγω το αθλητικό μασάζ της μεγάλης πίεσης γιατί δε θα άντεχα τον πόνο.

Επειδή δεν είμαι ιδιαίτερο παλικάρι στο θέμα του πόνου, συναίνεσα χωρίς δεύτερη σκέψη. Όπως αποφάσισα και να πάω σε ορθοπεδικό, ώστε να βγάλει πλάνο για το πώς θα ξεφορτωθώ τους «κόμπους» που μου προκαλούν δυσφορία.

Εν αναμονή αυτού του ραντεβού, αναζήτησα σχετικές έρευνες και διάβασα ότι οι μυικοί «κόμποι» που με ενοχλούν (ή με «τσιμπούν» σε κάποιες ασκήσεις στο γυμναστήριο και μου κόβουν την ανάσα) λέγονται μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης (trigger points).

Οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι οι κόμποι αυτοί προκαλούν μη αναστρέψιμη βλάβη στο σώμα. Σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα μας, μέσω της έντασης και του πόνου που μπορεί να γίνει χρόνιος.

Πώς σχηματίζονται οι κόμποι στους μυς

Ένας κόμπος προκύπτει σε μυ όταν τον υπερφορτώνουμε, μέσω των τρόπων που σου είπα ήδη (κακή στάση σώματος και άσκησης). Συχνότερα εμφανίζονται στους μυς του λαιμού, των τραπεζοειδών, στη μέση, τους πήχεις και τις γάμπες.

Παράδειγμα; Είσαι τη μισή ημέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή. Χωρίς να το καταλαβαίνεις κουράζεις τους μυς του λαιμού, των ώμων, της πλάτης και του αντιβραχίου, που είναι το κομμάτι από τον αγκώνα έως τον καρπό, ευρύτερα γνωστό ως πήχυς. Όπως κάθε άλλη υπερφόρτωση, έτσι και αυτή των μυών οδηγούν στην καταστροφή τους. Δηλαδή, στο να βραχυνθούν ή να σφίξουν σε κάποια σημεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η συνθήκη οδηγεί σε πάχυνση του περιβάλλοντα ιστού κι έτσι γίνεται λιγότερο ελαστικός. Δημιουργείται και μια ‘μπάλα’ που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ροή αίματος και υγρών στην περιοχή -όπως και σε φλεγμονή.

Μολονότι οι ερευνητές δεν έχουν κατανοήσει απόλυτα το λόγο που κάποιοι κόμποι πονούν και άλλοι όχι -ή κάποιες κινήσεις μας κάνουν να αισθανόμαστε «τσίμπημα» και άλλες όχι, φυσικοθεραπευτές λένε ότι το πιθανότερο είναι πως παίζει ρόλο πόσο στενά συσσωρεύονται μεταξύ τους οι μυϊκές ίνες και τα νεύρα.

Τι να κάνεις για να ξεφορτωθείς τους κόμπους

Από προσωπική εμπειρία, μπορώ να διαβεβαιώσω πως η αλοιφή που προκαλεί την αίσθηση καψίματος και τα θερμαντικά επιθέματα βοηθούν να ηρεμήσεις από την ένταση και τον πόνο. Η ανακούφιση βέβαια, είναι στιγμιαία. Δεν διαρκεί για πάντα αφού δεν λύνεις με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα. Απλά το διαχειρίζεσαι. Το αυτό ισχύει και για τις παγοκύστες.

Επόμενο βήμα (που επίσης είναι βγαλμένο από τη ζωή) είναι οι διατάσεις. Στο ΥοuTube μπορείς να βρεις άπειρα σχετικά videos που έχουν αναρτήσει γιατροί και γυμναστές. Ο πόνος μειώνεται γιατί μέσω του stretching στις προβληματικές περιοχές αυξάνεται το υγρό στον περιβάλλοντα ιστό. Τον τελευταίο καιρό συνηθίζω να κάνω μια διάταση με το πού ξυπνήσω.

Eίναι η «στάση του παιδιού», στην οποία μένω για τουλάχιστον δυο λεπτά. Παράλληλα παίρνω βαθιές εισπνοές και απελευθερώνω τον αέρα αργά και σταθερά -μετρώντας από το 1 έως το 4 ώστε να μην πλημμυρίσει το μυαλό μου με άλλες σκέψεις. Βάσει έρευνας είναι τρόπος που σε βοηθά και τη συγκέντρωση σου, σε όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Παραθέτω βίντεο με διατάσεις για ώμους, πλάτη και αυχένα με 15.000.000 views που επίσης, πρώτα έζησα και τώρα γράφω.

Για το μασάζ επίσης σου είπα πως βοηθά, καθώς χαλαρώνει προσωρινά (για 1-2 μέρες) τις συσπάσεις που προκαλούν τους κόμπους. Με την πίεση που ασκούν οι μασέρ γύρω από τον κόμπο αυξάνουν τη ροή του αίματος στην περιοχή και τη μεταφορά θρεπτικών στοιχείων. Ο βελονισμός είναι ακόμα μια λύση, με τους επαγγελματίες να στοχεύουν απευθείας στους κόμπους, να προκαλούν μικροτραυματισμό στο μυ και άρα την κατασκευαστική αντίδραση του οργανισμού να την επουλώσει, στέλνοντας αίμα.

Άντε και ξεφορτώνεσαι τους κόμπους. Τι πρέπει να κάνεις για να μην επιστρέψουν; Να βελτιώσεις τη στάση που κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή ή το smartphone (μη γέρνεις τη σπονδυλική στήλη ή το λαιμό ή τους ώμους), να σηκώνεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ιδανικά κάθε 20λεπτο) και να περπατάς λίγο και να κάνεις ενδυνάμωση της πλάτης στο γυμναστήριο, υπό την εποπτεία επαγγελματία γυμναστή (αν το παρακάνεις, θα χειροτερέψει η ενόχληση) χωρίς να παραλείπεις τις διατάσεις.