iStock
WELLNESS

Πώς θα απαλλαγείς από την οσμή της δερματίνης στα ρούχα

Αν είσαι εξοικειωμένος με τη συγκεκριμένη μυρωδιά, σίγουρα καταλαβαίνεις. Υπάρχει όμως ένα απλό κόλπο για την εξουδετερώσεις.

Θυμάμαι σε ένα ταξίδι μου στην Μπολόνια, είχα μπει σε ένα κατάστημα που βρισκόταν στο ισόγειο κτιρίου που έπιανε σχεδόν ένα οικοδομικό τετράγωνο. Ναι, είχε χιλιάδες κωδικούς. Ένας ήταν ένα μαύρο κολάν από δερματίνη που έτυχε να θέλω εκείνη την περίοδο.

Έκανα την αγορά μου, πήγα τις βόλτες μου και όταν επέστρεψα το βράδυ στο AirBnB άφησα την υφασμάτινη τσάντα με το κολάν στο χώρο υποδοχής. Τα ξημερώματα ένιωθα να με πνίγει μια πολύ δυσάρεστη μυρωδιά. Σαν φρέσκα ψάρια που αφήνεις για ώρες στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου, μια ημέρα του καλοκαιριού.

Δεν σου έχει τύχει; Περίμενε. Έχω κι άλλο παράδειγμα, πέραν αυτού της συνεργάτιδας μου που έζησε την εμπειρία με τα ψάρια και μαζί της, τη ζήσαμε όσοι μπήκαμε τους μήνες που ακολούθησαν στο αυτοκίνητο της.

Η απόκοσμη μυρωδιά παραπέμπει αρκετά στο κρέας που έχεις ξεχάσει εκτός ψυγείου. Πολλαπλασίασε την επί 3, κάν’ την λίγο πιο όξινη και έχεις αυτήν που βγάζουν οι δερματίνες και αποτυπώνονται στον εγκέφαλο σου.

Το διαπίστωσα όταν μια συνάδελφος, η Χριστίνα έφερε ένα τζάκετ από δερματίνη, που μόλις είχε αγοράσει και μύριζε έντονα. Μια που πλησίασα στη σακούλα που το είχε βάλει και μια που ξύπνησαν οι εφιαλτικές αναμνήσεις.

Την αγορά την Μπολόνια δεν μπορούσα να τη βάλω στη βαλίτσα, καθώς εξακολουθούσε να εκπέμπει μυρωδιά που δεν αντεχόταν (αφότου την έπλυνα 3-4 φορές και απορροφήθηκε από την μπανιέρα που είχε τα θέματα της με το σμάλτο το υλικό που εικάζω ότι θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί πριν φτάσει το κολάν στο κατάστημα).

Αναγκάστηκα λοιπόν, να το φορέσω στο ταξίδι της επιστροφής, αφού προηγουμένως το έλουσα με άρωμα. Μετά τον επαναπατρισμό, θέλησα να μάθω την αιτία του χουνεριού που είχα ζήσει και ούτε είχα υποψιαστεί για ώρες μετά την αγορά -όσο άντεχε δηλαδή, το αρωματικό του καταστήματος.

Γιατί μυρίζουν κάποιες δερματίνες

Το συνθετικό δέρμα, γνωστό και ως συνθετικό δέρμα, είναι κατασκευασμένο από διάφορα υλικά όπως πολυουρεθάνη (PU) ή πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), τα οποία επικαλύπτονται από υφασμάτινο υπόστρωμα.

Η έντονη οσμή είναι πιθανό να οφείλεται στις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν διαλύτες, κόλλες και βαφές που ενδεχομένως εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs).

Εκτός από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, η μυρωδιά μπορεί επίσης να προκληθεί από τη συσκευασία στην οποία πωλείται το προϊόν και το συντηρητικό χημικό που διαθέτουν ή και τη διάσπαση του υλικού με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα προϊόντα από ψεύτικο δέρμα απελευθερώνουν χημικές ουσίες καθώς παλιώνουν. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη όταν εκθέτουμε αυτές τις περιπτώσεις στη ζέστη ή το ηλιακό φως.

Ποια είναι η σωτηρία μας

Όταν η φίλη Χριστίνα με ρώτησε αν έχω τη λύση στο πρόβλημα, είχαν περάσει μόλις λίγες ημέρες από την τελευταία απροσδόκητα αποτελεσματική αγορά ενός απολυμαντικού spray υφασμάτων και επιφανειών -που σκοτώνει το 99.9% των βακτηρίων και των ιών, σε 1 δευτερόλεπτο.

Ο λόγος που όταν το βρήκα ένιωσα σαν να βρήκα νέο πλανήτη θα αναλυθεί σε άλλο κείμενο. Στην παρούσα φάση, κράτα πως το είχα δοκιμάσει και είχα εκπλαγεί με το πόσο καλά κάνει ό,τι υπόσχεται. Δηλαδή, καταπολεμά και αφαιρεί όλες τις δυσάρεστες οσμές υφασμάτων που δεν μπορείς να πλύνεις εύκολα, ενώ προσφέρει υγιεινή προστασία.

Έλουσα το τζάκετ με το προϊόν, με τη φόδρα που κάλυπτε το πίσω μέρος της δερματίνης να αποδεικνύεται σκληρός αντίπαλος. Αλλά όχι ανίκητος. Βλέπεις, είχα στη φαρέτρα μου και το μεγαλύτερο όπλο: τη μαγειρική σόδα. Κάποια στιγμή θα της αφοσιωθώ. Προς το παρόν, κράτα πως είναι γνωστή στον κόσμο ως απορροφητήρας οσμών.

Για να απαλλαγείς λοιπόν, από την όποια οσμή σε ύφασμα πετάς σε αυτό μια επαρκή ποσότητα, την αφήνεις για κάποιες ώρες (όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα) -ιδανικά το προβληματικό ύφασμα το σφραγίζεις σε μια σακούλα-, αφαιρείς, περνάς με ένα υγρό πανάκι και τελείωσες. Οι έχοντες γνώση τονίζουν πως αν η μυρωδιά επιμένει, είναι καλύτερο να αποφύγουμε την επανάληψη. Δεν έχει κανένα νόημα.

Εναλλακτικά, μπορείς να βυθίσεις τη δερματίνη σε νερό που περιέχει φυσικό απορρυπαντικό πλυσίματος, να μουλιάσεις, να πιέσεις ελαφρά, να ξεπλύνεις με χλιαρό νερό έως ότου εξαφανιστεί το σαπούνι και να κρεμάσεις για να στεγνώσει.