Glomad Marketing/Unsplash
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πώς θα προφυλάξεις τον σκύλο και τη γάτα σου από τη θερμοπληξία

Εμείς έχουμε τον ιδρώτα για να δροσιζόμαστε. Οι σκύλοι δεν ιδρώνουν. Ενημερώνουν ωστόσο, πότε νιώθουν άβολα με τη ζέστη και πότε πρέπει να βοηθήσουμε την κατάσταση.

Η Μισιρλού, το αφεντικό του σπιτιού μου, είναι μια φανταστική τύπισσα που αν ήταν άνθρωπος, δεδομένα θα ήταν στρατιωτικός, καθώς λατρεύει το πρόγραμμα.

Πράγμα που σημαίνει πως στην επιστροφή μου από τη δουλειά, πρέπει να πάμε βόλτα. Τώρα, έχει 50 βαθμούς; Έχει -50; Δεν είναι κάτι που την απασχολεί. Θα μου πεις, θα έπρεπε να απασχολεί εμένα, αφού εγώ καταλαβαίνω τη συνθήκη που εκείνη αδυνατεί να επεξεργαστεί.

Έχεις δίκιο. Αλλά δεν ξέρεις τη Μισιρλού που δεν έχει γνωριστεί με το περίμενε. Πράγμα που σημαίνει ότι κάθεται μπροστά μου και με κοιτάει στα μάτια (όπου και αν τα πάω) για κανένα δεκάλεπτο. Αν δεν σηκωθώ να φύγουμε, αρχίζει να μιλάει (παράγει ήχους από αυτούς που τρυπάνε μηνίγγια).

Σε κάποιες χώρες (πχ στην Ιταλία που στον καύσωνα υπάρχει απαγορευτικό για βόλτες σκύλων μέσα στο μεσημέρι) θα είχα συλληφθεί. Σε αυτήν, πάμε όπου έχει σκιά στα πιο κοντινά παρκάκια για να κάνει τη δουλειά της.

Την Πέμπτη (των 40+ βαθμών) είχα τη φαεινή ιδέα να την πάρω μαζί μου σε έναν καφέ, στις 5 το απόγευμα της αποπνικτικής και αβάσταχτης ατμόσφαιρας.

Την έβαλα να καθίσει μπροστά σε έναν ανεμιστήρα. Όταν την είδα να λαχανιάζει έντονα αγχώθηκα. Την έβρεξα στα πατουσάκια και το κεφάλι και σαν κάπως να συνήλθε. Όταν είδα να κοκκινίζουν τα ούλα της, θορυβήθηκα και φυσικά, φύγαμε.

Πέραν του ότι κατάλαβα πως είμαι ηλίθια, ανανέωσα τις γνώσεις μου για τους τρόπους που μπορώ να δροσίσω τους σκύλους μου όταν έχει ζέστη.

Η διαφορά του σκύλου σου από εσένα

Eσύ έχεις τον ιδρώτα να ρυθμίζει τον θερμοστάτη σου (βλ. θερμοκρασία του σώματος/του αίματος) ώστε να μη βράζουν τα όργανα σου και απειλείσαι με θέματα υγείας από τη θερμική επιβάρυνση και το θερμικό σοκ έως τη θερμοπληξία και το θάνατο.

Οι σκύλοι δεν ιδρώνουν.

Σε ενημερώνουν βέβαια, πως δεν περνούν καλά, μέσω του υπερβολικού λαχανιάσματος. Η γρήγορη ανάσα είναι ο τρόπος που έχουν να ρίξουν τη θερμοκρασία τους (γίνεται δια του αναπνευστικού συστήματος) και μια καλή ένδειξη ότι πρέπει να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις την κατάσταση.

Κάτι άλλο που σε ενημερώνει ότι πρέπει να κάνεις κάτι, γιατί ο τριχωτός σου φίλος κινδυνεύει από θερμοπληξία είναι το κοκκίνισμα των ούλων, το πρήξιμο, η αδυναμία και ο εμετός με τη διάρροια. Αυτά (ένα ή συνδυασμός) συμβαίνουν σε συνδυασμό με την ταχυκαρδία.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, δεν μπορεί να συντονίσει τις κινήσεις του, δεν μπορεί να σταθεί όρθιο, τρέμει και τελικά καταρρέει. Καλό όμως, είναι να μη φτάσουμε εκεί. Τι μπορούμε λοιπόν, να κάνουμε;

Στο Νο1 αυτής της λίστας είναι η παροχή δροσερού νερού.

Θα πρέπει βέβαια, να θυμάσαι ότι από τη στιγμή που πιει ο σκύλος σου το νερό, θέλει ένα τέταρτο με 20 λεπτά για να το απορροφήσει το στομάχι του. Μπορείς πάντα να βάλεις παγάκια, εκτός και αν ο τετράποδος συγκάτοικος σου είναι σαν τον Ρούνι μου (από το Γουρούνι – η νέα προσθήκη στη φαμίλια) και τα αντιμετωπίζει ως παιχνίδι: τα βγάζει από το νερό και τα κυνηγάει σε όλο το σπίτι. Επειδή όμως, ελοχεύει ο κίνδυνος να πνιγεί, απομακρύνω τον κίνδυνο.

Εξυπακούεται πως δεν αφήνουμε τα ζώα μας στα μπαλκόνια ή σε χώρους που δεν έχουν σκιά και δεν αερίζονται καλά, εκτός και αν ο αέρας είναι η “ανάσα του Δράκου” που ζούμε αυτήν την εβδομάδα.

Τότε επιστρατεύουμε ανεμιστήρα (να ψύχει την ψυχή, όχι να τη χτυπάει σε ευθεία βολή) και αν αυτό δεν είναι αρκετό, θέτουμε σε λειτουργία το κλιματιστικό.

Το SOS που σώζει και θέλει προσοχή

Σε περίπτωση που πρέπει να ενεργήσεις άμεσα, γιατί ο σκύλος σου περνάει δύσκολα, βρέχεις μια πετσέτα με κρύο νερό και τον βάζεις να ξαπλώσει πάνω σε αυτή. Εναλλακτικά, τη βάζεις πάνω του με τρόπο που να καλύψει το κεφάλι, τον αυχένα και την πλάτη. Προφανώς και αλλάζουμε συχνά, ώστε να μην παγιδεύεται η ζέστη στο ύφασμα, κάτι που θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Ακόμα πιο γρήγορη λύση είναι να πας στον καταψύκτη του ψυγείου σου και να βγάλει την όποια συσκευασία με λαχανικά (ή ό,τι άλλο) έχεις εκεί μέσα, για να την ακουμπήσεις για ένα δίλεπτο στο κεφάλι του σκύλου ή στο λαιμό ή στη βουβωνική χώρα. Θα τον λυτρώσεις και αν βάλεις τα πατουσάκια του σε κρύο νερό.

Από εκεί και πέρα, στις γενικές οδηγίες είναι το καθημερινό χτένισμα.

Μια ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα ζώα που έχουν προϋπάρχοντα θέματα υγείας και δη στην καρδιά, εκείνα με τις πλακουτσωτές μουσούδες και αυτά που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία. Σε περίπτωση που ο σκύλος δεν συνέρχεται ό,τι και αν κάνουμε, πηγαίνουμε κατευθείαν στον κτηνίατρο.

Πώς θα καταλάβεις ότι ζεσταίνεται η γάτα

Είπαμε για τους σκύλους. Να πούμε και μια κουβέντα για τις γάτες που επίσης, δεν ιδρώνουν και εκδηλώνουν τη δυσφορία τους με διέγερση, τέντωμα και γρήγορη ανάσα.

Το δέρμα είναι ζεστό στο άγγιγμα, τα μάτια γυαλίζουν περισσότερο, ενώ μπορεί να τρέχουν τα σάλια τους ή και να κάνουν εμετό.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τη μουσκέψεις με δροσερό (όχι παγωμένο) νερό που θα προσέξεις να μην μπει στη μύτη και το στόμα (υπάρχει κίνδυνος πνιγμού). Μπορείς να πάρεις μια νωπή πετσέτα και να την αφήσεις σε ένα δροσερό μέρος του δαπέδου ή κάτω από το αγαπημένο της έπιπλο.

Ενεργοποιείς αμέσως τον ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό, βάζεις φρέσκο δροσερό νερό και αν αρνείται να το πιει, βάζεις λίγο σε μια σύριγγα και βρέχεις προσεκτικά το στόμα. Απαγορεύεται η χρήση πάγου ή πολύ κρύου νερού, γιατί το ζώο θα κινδυνέψει με υποθερμία.

Αν χάσει τις αισθήσεις της, πηγαίνεις τρέχοντας στον κτηνίατρο.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.