iStock
FITNESS

Πώς θα χάσεις την μπυροκοιλιά χωρίς να κόψεις την μπύρα

Επειδή δεν είναι ωραίο να στερούμαστε τις απολαύσεις αυτής της ζωής, υπάρχει τρόπος να χάσεις την κοιλιά σου χωρίς να αποχαιρετήσεις την μπύρα.

Μια από τις απολαύσεις που έχει να σου προσφέρει αυτή η ζωή, είναι ένα ποτήρι μπύρας στο τέλος της ημέρας. Ξέρεις πως το αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για τις περισσότερες απειλές της ανθρώπινης υγείας -και ζωής. Αλλά δεν μπορείς να τα κόψεις και όλα. Ιδανικά θα ήθελες βέβαια, να μειώσεις την «μπυροκοιλιά» σου. Ιδιαίτερα όπως περνούν τα χρόνια.

Αν γίνεται; Όλα γίνονται. Αρκεί να υπάρχει θέληση.

Τι είναι η μπυροκοιλιά

Πρόκειται για συνδυασμό υποδόριου με μαλακό λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, συν το σπλαχνικό λίπος. Το τελευταίο είναι το πιο επικίνδυνο, καθώς συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα.

Στις πρόσφατες εξετάσεις που έκανα για τη χοληστερίνη, ο γιατρός με παρέπεμψε για υπερηχογράφημα άνω κάτω κοιλίας, προκειμένου να αποκαλυφθεί το επίπεδο του σπλαχνικού μου λίπους -και άρα πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η χοληστερίνη που είναι «δώρο» των γονιών μου, καθώς γενικά είμαι οριακά ελλιποβαρής. Η γενετική είναι αυτή που υπαγορεύει κυρίως το πώς και το πού θα αποθηκευτεί το λίπος στο σώμα μας. Δηλαδή, πού είναι η λιπαποθήκη.

Σύμφωνα με όσα είχε να πει στην Telegraph ο Philip Chant, διευθυντής εταιρείας που χρησιμοποιεί τεχνολογία ακτινογραφίας για να μετρήσει το ποσοστό λίπους, μυών και οστών στο ανθρώπινο σώμα «μερικοί άνθρωποι δεν αποθηκεύουν καν πολύ λίπος στο σώμα, πριν αρχίσουν να αποθηκεύουν στα σπλάχνα».

Πέραν του παράγοντα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, αφού είναι στο DNA μας, ο υπερβολικός αριθμός θερμίδων από ποτά ή φαγητό, παίζει επίσης ρόλο στο πόσο μεγαλώνει το στήθος των ανδρών. Η γυναικομαστία που προκαλεί την ανάπτυξη του ιστού του μαστού, επηρεάζει τους άνδρες που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ επί χρόνια και αναπτύσσουν -από αυτόν το λόγο- ηπατική νόσο.

Τι προκαλεί την μπυροκοιλιά

Κατόπιν όσων διάβασες ήδη, αντιλαμβάνεσαι πως οι πολλές θερμίδες και η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεις οδηγεί σε εξτρά βάρος. Το αλκοόλ περιέχει επτά θερμίδες το γραμμάριο. Το λίπος περιέχει εννέα. Mισό λίτρο μπύρας έχει 250 θερμίδες.

Δυο «γενναία» ποτήρια κρασί έχουν το 20% των θερμίδων της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός άνδρα (είναι οι 2.500). Στα αρνητικά, συνήθως δεν πίνεις αλκοόλ χωρίς να μασουλάς κάτι. Άσε που η μπύρα σε κάνει να θες να φας συγκεκριμένα πράγματα. Όπως σνακ.

Στην μπυροκοιλιά δεν βοηθά επίσης, πως η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε απότομη αύξηση της κορτιζόλης, που είναι γνωστή και ως «ορμόνη του στρες». Άπαξ και πιεις ένα ποτό, η κορτιζόλη παραμένει αυξημένη για περίπου μια ημέρα. Σε αυτό το διάστημα, αυξάνει την όρεξη σου. Κυρίως το να θες να φας κάτι αλμυρό ή λιπαρό ή γλυκό.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να οδηγήσει στην μπυροκοιλιά είναι τα αέρια που δημιουργεί η λάγκερ. Είναι επίσης, χρήσιμο να γνωρίζεις πως η μπύρα ζυμώνεται στο στομάχι και άρα δημιουργεί αέριο διοξείδιο του άνθρακα που αντιλαμβάνεσαι ως πρήξιμο.

Η διούρηση που προκαλεί το συγκεκριμένο ποτό σημαίνει πως χάνεις νερό, το σώμα αφυδατώνεται και για να ‘προστατευτεί’ προσπαθεί να συντηρήσει υγρά. Αυτό προκαλεί φούσκωμα και πρήξιμο.

Πώς θα χάσεις την μπυροκοιλιά χωρίς στερήσεις

άσκηση iStock

Με τη βοήθεια του Fresh Land Magazine, του Gemini και της Telegraph βρήκαμε τον τρόπο που μπορείς να ρίξεις την κοιλιά σου, χωρίς να κόψεις την μπύρα σου.

Και οι τρεις πηγές συμφωνούν πως κατ’ αρχάς είναι χρήσιμο να υπάρχει ένα μέτρο. Είναι τα δυο ποτά την ημέρα για τους άντρες και το ένα για τις γυναίκες. Η μπύρα δεν ανήκει στα ποτά με λίγες θερμίδες (όπως είναι ουίσκι και βότκα), αλλά όσο είσαι εγκρατής, όλα θα πάνε καλά. Ιδιαίτερα, αν μειώσεις κάπως την πρόσληψη θερμίδων από τις τροφές. Θα σου πρότεινα να δώσεις προτεραιότητα σε ό,τι σου κάνει καλό (ναι, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες) και να αφήσεις κατά μέρους τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν συνδεθεί και με δεκάδες προβλήματα υγείας. Για να σε βοηθήσω, είναι ό,τι υπάρχει σε σακουλάκι και έχει πάνω από 3 συστατικά.

Η αερόβια άσκηση με την προπόνηση ενδυνάμωσης επίσης μπορούν να βοηθήσουν να απαλλαγείς από θερμίδες (και να βοηθήσεις γενικότερα την υγεία του οργανισμού σου, σε κάθε επίπεδο). Ο στόχος είναι τα τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση (βλ. γρήγορο περπάτημα, water aerobic, χορός, ποδηλασία ή ό,τι άλλο ανεβάζει από 50% έως 60% τον καρδιακό ρυθμό -από τη συνθήκη ηρεμίας) ή τα 75 λεπτά έντονης άσκησης (τρέξιμο, κολύμβηση, αεροβική ή ό,τι άλλο φτάνει τον καρδιακό ρυθμό στο 80% με 95% του μάξιμουμ), την εβδομάδα.

Μην ξεχνάς και να πίνεις νερό, ούτε πως αν κόψεις την μπύρα αλλά τρως περισσότερο, δεν κάνεις δουλίτσα ως προς τη μείωση της μπυροκοιλιάς. Μηδέ αν δεν κοιμάσαι καλά και «πνίγεσαι» από το άγχος.

Πριν σε αφήσω να σου πω ότι για να κάψεις λάγκερ χρειάζεσαι 13 λεπτά άσκησης, τύπου τρεξίματος, 15 λεπτά ποδηλασίας και 20 λεπτά κολύμβηση.