Kal visuals/unsplash
ΥΓΕΙΑ

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις καλή υγεία

Υπάρχουν μερικά γενικά σημάδια που υποδηλώνουν καλή υγεία και όχι, δεν έχει να κάνει τόσο με το σώμα σου και το αν έχεις κοιλιακούς.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η καλή υγεία συνήθως ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο είδος εμφάνισης. Οι Instagrammers με τα τέλεια σώματα, τα περιοδικά υγείας με τα εξώφυλλα που συνήθως μας δείχνουν μια επίπεδη κοιλιά, οι τηλεοπτικές εκπομπές που εξυμνούν τα τιμωρητικά σχεδόν προγράμματα απώλειας βάρους. Η λίστα είναι τεράστια.

Ναι, μερικοί άνθρωποι έχουν κοιλιακούς, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και υγιείς. Την ίδια στιγμή, ένας άνθρωπος με «κοιλίτσα» μπορεί να είναι. Αν κάνουμε στην άκρη το πώς δείχνει ο καθένας, όμως, υπάρχουν μερικά γενικά σημάδια που υποδηλώνουν καλή υγεία, οπότε θα ήταν καλό να δώσεις προσοχή στη λίστα που ακολουθεί.

Τρως όταν πεινάς και σταματάς όταν χορταίνεις

Αυτή η απλή συμπεριφορά είναι το σήμα κατατεθέν της υγιεινής διατροφής.«Ακούγεται αστείο, αλλά είναι εκπληκτικό πόσοι από εμάς δεν το κάνουμε αυτό», λέει η Cindy Geyer, μέλος της Πρωτοβουλίας για την Αληθινή Υγεία και ιατρική διευθύντρια στο Canyon Ranch στο Lenox της Μασαχουσέτης. «Ξεχνάμε να φάμε, οπότε πεινάμε και μετά τρώμε πολύ, ή τρώμε χωρίς σκέψη μπροστά στην τηλεόραση, ή τρώμε σε συναισθηματικό πλαίσιο, επειδή έτσι νιώθουμε καλά».

Η διαιτολόγος Rachael Hartley τόνισε επίσης τη σημασία του να ακούς το σώμα σου. «Μια υγιής σχέση με το φαγητό σημαίνει να εμπιστεύεσαι τα εσωτερικά σου ερεθίσματα, όχι τα εξωτερικά, για να αποφασίσεις τι και πόσο θα φας», είπε. «Ενθαρρύνω τους πελάτες να τρώνε μέχρι να είναι ικανοποιημένοι, αλλά να μην “σκάνε’” από το φαγητό».

Τρως αρκετά

Ο καθένας έχει διαφορετικές θερμιδικές ανάγκες που ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας. Να θυμάσαι, οι θερμίδες δεν είναι ο εχθρός σου ή κάποια κακή δύναμη που πρέπει να μειωθεί με κάθε τρόπο. Είναι μια πηγή ενέργειας που σε βοηθά να ζήσεις τη ζωή σου και να κάνεις αυτό που αγαπάς. Και αν δεν τρως αρκετές από αυτές, μπορεί να καταλήξεις να αισθάνεσαι κυκλοθυμία, αδυναμία, πόνο και πολλά άλλα.

Ανεβαίνεις εύκολα τις σκάλες και νιώθεις καλά

Δεν χρειάζεται να έχεις μια αθλητική ζωή για να είσαι υγιής. Άλλωστε, o χρόνος άσκησης για καλή υγεία είναι 150 εβδομαδιαία λεπτά μέτριας δραστηριότητας, όπως το γρήγορο περπάτημα. Επίσης, υπάρχει ένα άλλο σημείο αναφοράς που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να προσδιορίσουν τη φυσική κατάσταση.

Αν μπορείς να ανέβεις αρκετά γρήγορα δύο ορόφους χωρίς να σταματήσεις και μάλιστα να αισθάνεσαι καλά μόλις φτάσεις, αυτό είναι ένα μέτριο επίπεδο άσκησης. Αν και δεν είναι τέλειο, η ικανότητα να ανεβαίνεις εύκολα δύο ορόφους υποδηλώνει ότι το σώμα σου μπορεί να εκτελέσει δραστηριότητα υψηλής έντασης εάν αποφασίσεις να ασχοληθείς πιο έντονα με τη γυμναστική.

Ξυπνάς χωρίς ξυπνητήρι

Δεν θα πρέπει να σε εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν λειτουργείς σωστά δεν έχεις κοιμηθεί αρκετά και καλά το προηγούμενο βράδυ. Έρευνες έχουν συνδέσει τον ανεπαρκή ύπνο με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, παχυσαρκίας, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιδιώκεις οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα.

Αν ξυπνάς το πρωί χωρίς ξυπνητήρι και αισθάνεσαι ξεκούραστος και ανανεωμένος, αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι κοιμάσαι ποιοτικά.

Δεν κοιμάσαι πολύ γρήγορα

Το να σε παίρνει ο ύπνος σε ένα μέσο χρονικό διάστημα περίπου 10 έως 20 λεπτών είναι ένα σημάδι ότι ο ύπνος σου είναι αρκετά καλός. Αν όμως κοιμάσαι κατευθείαν, τότε πιθανότατα δεν κοιμάσαι αρκετά. Εάν κάποιος αποκοιμηθεί πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι δεν έχεις ξεκουραστεί όσο θα έπρεπε τις προηγούμενες ημέρες.