iStock
ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να προσέχεις όταν περπατάς ξυπόλητος στην παραλία

Η περιπέτεια ενός άντρα στην Αμερική μάς υπενθυμίζει τους κινδύνους που κρύβει μία φαινομενικά αθώα βόλτα δίπλα στο νερό.

Είσαι στην παραλία, απολαμβάνεις τον ήλιο, τη θάλασσα (καλώς εχόντων των πραγμάτων και την ησυχία του) και για να ξεπιαστείς ή και για να δεις τι υπάρχει στην περιοχή και ενδεχομένως σε ενδιαφέρει, αποφασίζεις να κάνεις μια βόλτα. Περπατάς εκεί όπου σκάει το κύμα. Έτσι δεν χρειάζεσαι σανδάλια, σαγιονάρες, παπούτσια ή ό,τι άλλο φορούσες όταν πήγες στη θάλασσα.

Δες τι έπαθε ένας άντρας από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και ίσως φορέσεις κάτι. Ο Brent Norman περπατάει όλη του τη ζωή στην ακτογραμμή του Sullivan’s Island στη South Carolina. Λίγες ημέρες μετά την τελευταία επίσκεψη, διακομίσθηκε στα επείγοντα με αφόρητο πόνο και πρήξιμο σε όλο το πόδι. Είχε πατήσει σε κοχύλια.

Όπως ενημέρωσε, βίωσε προοδευτικό πόνο που άρχισε από το πέλμα και εξελίχθηκε σε αίσθηση «σαν να είχε μπει καρφί στο πόδι μου», με το πρήξιμο να μην υποχωρεί και τελικά να μην μπορεί να περπατήσει. Αν το άφηνε, μπορούσε να πάθει σήψη και να έχανε το πέλμα του.

Πήγε στα επείγοντα και μετά τις εξετάσεις έμαθε πως έχει μόλυνση, την οποία προκάλεσε το βακτήριο vibrio. Ευθύνεται για σειρά λοιμώξεων, με ορισμένες να εξελίσσονται σε νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Είναι μια σοβαρή κατάσταση, με τον ιστό που περιβάλλει την ανοιχτή πληγή να πεθαίνει.

Εκ των δώδεκα αναγνωρισμένων ειδών του vibrio που ευθύνονται για 80.000 ασθένειες και 100 θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, μόνο το ένα προκαλεί ανησυχία καθώς τρέφεται με σάρκα. Κατά την υγειονομική αρχή της χώρας, οι περισσότερες λοιμώξεις από vibrio συμβαίνουν μέσω της κατανάλωσης ωμών ή μη μαγειρεμένων θαλασσινών ή με την έκθεση ανοιχτών πληγών στο θαλασσινό νερό. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος κατά τους ζεστούς μήνες, συνήθως μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου.

Νοσηλεύτρια απομάκρυνε υπολείμματα του κοχυλιού που είχαν μπει στο δέρμα του Norman, του έκαναν και ένα εμβόλιο με αντιβίωση και του έδωσαν χάπια τα οποία πήρε για δυο εβδομάδες. Ήρθε η ώρα να διαβάσεις από τι κινδυνεύουμε, όταν περπατάμε ανέμελοι και ξυπόλητοι σε μια παραλία. Που είναι περιοχές οι οποίες μπορεί να έχουν μολυνθεί με λύματα ή ζωικά απόβλητα.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι στο Νο1 της λίστας, με τυχόν κοψίματα και γρατζουνιές που έχουμε στα πόδια μας να γίνονται η πόρτα εισόδου βακτηρίων (όπως ο σταφυλόκοκκος) στον οργανισμό μας. Μπορούν να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις ή ακόμα πιο σοβαρές παθήσεις όπως σήψη.

Πέραν των βακτηρίων, κινδυνεύουμε και από μύκητες καθώς ευδοκιμούν σε υγρά και θερμά περιβάλλοντα, όπως είναι η άμμος. Προκαλούν το κάθε άλλο παρά ευχάριστο «πόδι του αθλητή» και άλλες λοιμώξεις στο δέρμα και τα νύχια. Στις τροπικές περιοχές υπάρχουν και παράσιτα. Για παράδειγμα, οι προνύμφες αγκυλόστομων μπορούν να τρυπώσουν στο δέρμα, με την επαφή και να προκαλέσουν κνησμώδες εξάνθημα και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Με όλα αυτά, δεν λέμε να μην περπατάς ξυπόλητος/ξυπόλητη στην παραλία. Λέμε να μην το κάνεις αν έχεις πληγή στα πόδια. Επίσης, μετά τη βόλτα ρίξε λίγο καθαρό νερό και στέγνωσε καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα -ώστε να κλείσεις το «σπίτι» των βακτηρίων.