Victor Freitas / Unsplash
FITNESS

Τι προσφέρει στο σώμα η γυμναστική με βάρη

Η προπόνηση με βάρη, πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα προσφέρει και υγεία στο σώμα. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές λειτουργίες της;

Το καλοκαίρι είναι κοντά και η όρεξη για να χτίσουμε μυώδες κορμί και six-pack μεγαλώνει. Πέρα από τους αισθητικούς λόγους, υπάρχουν αρκετοί γυμναστές και επιστήμονες φυσικής αγωγής που υποστηρίζουν πως το χτίσιμο μυών είναι πέρα για πέρα υγιές.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του Freeletics, της δημοφιλέστερης εφαρμογής γυμναστικής στην Ευρώπη, υπάρχει ένα βασικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό πρόγραμμα προπόνησης μέσω του οποίου μπορούμε, από τη μία, να γυμνάσουμε τους μύες όλου του σώματος και, από την άλλη, να προσφέρουμε στον οργανισμό μας σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία και καλό μεταβολικό σύστημα και ανοσοποιητικό.

Ποιοι είναι, όμως, οι ακριβείς επιστημονικοί λόγοι πίσω από τη συγκεκριμένη θεώρηση, σύμφωνα με την πλατφόρμα γυμναστικής, και γιατί η γυμναστική με βάρη κρατά σε εγρήγορση την καρδιά και τους υπόλοιπους μύες του σώματος;

Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει προκαλέσει σε όλο και περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους και το ισχίο. Όπως επισημαίνουν αρκετοί επιστήμονες, το να περνάμε ώρες πάνω από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το κινητό μας τηλέφωνο, έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, συρρικνώνοντας τους τένοντες του σώματος.

Η προπόνηση με βάρη, λοιπόν, η οποία έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των πλάγιων κοιλιακών μυών, βοηθά αρκετά στη σταθεροποίηση και την αποσυμφόρηση της πλάτης που δέχεται καθημερινά υψηλό φορτίο.

Ελαττώνει τον κίνδυνο τραυματισμού

Οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας είναι ένα συχνό φαινόμενο. Μεταξύ αυτών των τραυματισμών υπάρχουν μερικοί που είναι ιδιαίτερα σοβαροί και ενδέχεται να μας αφήσουν στο σπίτι για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αποφευχθεί με την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο, οι μυικές ίνες που περιβάλλονται από τένοντες και αρθρώσεις, θα θωρακιστούν κατάλληλα και έτσι θα αποφευχθεί ο κίνδυνος από πιθανές δισκοκήλες ή άλλους σοβαρούς τραυματισμούς.  

Ενισχύει την απόδοσή μας

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η γυμναστική και η ενασχόληση με τον αθλητισμό βελτιώνει την απόδοσή μας τόσο στην προπόνηση όσο και στην καθημερινή ζωή. Μας επιτρέπει να είμαστε πιο ευλύγιστοι και να σηκώνουμε περισσότερα βάρη. Οι «άρσεις θανάτου», για παράδειγμα, είναι μια εξαιρετικά αποδοτική άσκηση, η οποία, όμως, πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός στη μέση ή τους κοιλιακούς.

Κάνει καλό στο καρδιαγγειακό μας σύστημα

Η καρδιά μας δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένας μυς που κι αυτός χρειάζεται τη δική του προπόνηση. Δεν έχει σημασία τι είδους γυμναστική αποφασίζουμε να κάνουμε, καθώς σε κάθε περίπτωση, εάν κινούμαστε, αυξάνουμε την ικανότητά της να αντλεί αίμα και οξυγόνο από τις φλέβες. Μέσω της τακτικής προπόνησης, η καρδιά γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος πιθανών καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον.

Βοηθά στη μείωση του βάρους

Όσο γυμνάζουμε τους μύες του σώματός μας, η κατανάλωση θερμίδων μας αυξάνεται. Έτσι, εάν κάνουμε προπόνηση καθημερινά, αυξάνουμε τον βασικό μεταβολικό ρυθμό που αφορά το κάψιμο θερμίδων σε πλήρη ανάπαυση και οδηγούμε στη σταδιακή μείωση του περιττού λίπους από το σώμα μας.