HOT RIGHT NOW

Η επιστροφή της Σίσσυ Φειδά

Η νέα εκπομπή της 'εθνικής' interior designer στο ΣΚΑΪ με τίτλο Life and Space είναι η αφορμή που ψάχναμε.

Υπάρχουν γυναίκες φτιαγμένες να ‘ανοίγουν’ σπίτια και άλλες για να τα ‘κλείνουν’. Η Σίσσυ είναι η μόνη που μπορεί να κάνει και τα δυο αξιοποιώντας, κάθε φορά, διαφορετικό ταλέντο της (βλέπε διακόσμηση και απόμακρη γοητεία).

Στη λογική ότι, παρά την κρίση, η αισθητική συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, η εκπομπή Life and Space ήρθε (κάθε Κυριακή στις 4.00 μ.μ.) για να παρουσιάσει θέματα σχετικά με αρχιτεκτονική και διακόσμηση, να μιλήσει με Έλληνες αρχιτέκτονες με διεθνείς διακρίσεις και να ανοίξει την πόρτα των σπιτιών καλλιτεχνών και προσώπων της σόουμπιζ.

Με άλλα λόγια να αποτελέσει δίαυλο, κατ’εμέ, αυτoύ που στο εξωτερικό λένε architectural porn και εμείς, πιο λαϊκά, ‘φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο’.

 

Ναι, ΟΚ. Δεν είναι απαραίτητα ότι πιο ταιριαστό εν μέσω κρίσης. Αλλά, όλα και όλα, η Φειδά είναι η ιδανική για να παρουσιάσει κάτι τέτοιο. Υπό την έννοια ότι, τόσο εγώ προσωπικά όσο και πολλοί φίλοι μου, θα αγοράζαμε -αν είχαμε έστω και οριακά τη δυνατότητα- οτιδήποτε ‘πουλούσε’ μια τέτοια γυναίκα. Και όταν λέω οτιδήποτε, εννοώ οτιδήποτε. Από αυθεντικά Μπουχάρα και σκαμπό Philippe Starck μέχρι pretty bra και λάστιχα που μακραίνουν.

Δεν ξέρω αν το καταλάβετε, αλλά την έχω σε εκτίμηση την Σίσσυ. Κυρίως από τον πανέξυπνο -και πολύ ευγενικό- τρόπο με τον οποίο, κάποτε, αρνιόταν πεισματικά επί μήνες να περάσει από τα γραφεία του αντρικού περιοδικού που δούλευα προκειμένου να κάνει μια φωτογράφηση. Όχι από σεμνοτυφία (δεν είναι τέτοιο κορίτσι) αλλά επειδή όντως δεν ταίριαζε με την αισθητική της.

Αν και ήμουν και παραμένω σίγουρος ότι, αν το αποφάσιζε (και παρότι και δεν διαθέτει χυμώδεις καμπύλες και είναι στα βαθιά 30 της), θα ‘έπεφταν τα τσιμέντα’.

 

Βλέπεις η Αναστασία (που μεγάλωσε κάπου ανάμεσα στην Αθήνα και την Καλαμάτα, σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων και βρέθηκε να δουλεύει ένα φεγγάρι ως broker σε χρηματιστηριακή) ανήκει, κατά τη γνώμη μου, σε εκείνο το είδος των γυναικών που σε κάνουν να αισθάνεσαι πάντα πολύ ‘λίγος’ και ‘άξεστος’ όταν είσαι απέναντί τους.

Κάτι σαν τον Φαίδωνα Γεωργίτση μπροστά στην ‘μουστακο-πλανεύτρα’ Ζωή Λάσκαρη.

Κυρίως επειδή οι ίδιες έχουν δουλέψει σκληρά και επίμονα προκειμένου να πλάσουν την εικόνα και τη ζωή τους όπως γουστάρουν. Μια ζωή που συνήθως δεν περιλαμβάνει ‘μπαγκάζια’ όπως σύζυγο, πεθερικά, παιδιά και σόγια.

Προφανώς και καταλαβαίνω γιατί όταν μια τέτοια γυναίκα, ευρωπαϊκών -και λίγο λέω- προδιαγραφών, έσκασε πρώτη φορά μύτη στην TV αμέσως χαρακτηρίστηκε ως σνομπ και απόμακρη. Κάτι που, τουλάχιστον για το αντρικό κομμάτι του κοινού, δεν ήταν απαραίτητα ‘ξενερωτικό’.

Αλλά αυτό μάλλον αδικεί κάποια που ήταν ήδη επιτυχημένη στο χώρο της και η οποία δεν είχε απλά διάθεση να δακρύζει και να σπαράζει για λίγες εφήμερες μονάδες τηλεθέασης παραπάνω. Ειδικά όταν το πελατολόγιό της δεν εξαρτιόταν καθόλου από αυτές.

 

Η νέα αυτή εκπομπή είναι μια ευκαιρία για την ίδια να δείξει το πάθος που έχει για τη δουλειά της. Ένα πάθος που, όπως λένε συχνά αυτοί που ξέρουν, βράζει πάντοτε πιο έντονα μέσα στις γυναίκες που εξωτερικά δείχνουν παγόβουνα.

Για τους υπόλοιπους, εμάς που δεν σκαμπάζουμε από αισθητική, θα είναι απλά μια ευκαιρία να θαυμάσουμε τις εξαίσιες γάμπες της και την σαν αιλουροειδές κίνηση μιας γυναίκας που ξέρει ότι σε αυτόν τον κόσμο υπάρχουν οι κυνηγοί και τα θηράματα. Και, ας μην γελιόμαστε, η Σίσσυ δεν υπήρξε ποτέ θήραμα κανενός.